ladyhawke12 21.02.07, 08:41 wasze przepisy na śledziki, dzis taki sledziowy dzień. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
menab Re: Śledzik 21.02.07, 09:04 Sałatka: - ziemniaki w mundurkach - śledzie (wymoczone) - ogórki konserwowe - puszka czerwonej fasoli - majonez - pieprz Wszystkie składniki pokroić w grubą kostkę, wsypać fasolkę i wymieszać z majonezem.Pycha.Nie solić, bo śledzie są już słone Odpowiedz Link
amflandia Re: Śledzik 21.02.07, 10:49 Śledzik pod pierzynka Skadniki: płaty solone groszek konserwowy ogórek kiszony cebula sól, pieprz SOlone płaty wymoczyć, ułozyć na półmisku, wymieszać groszek z pokrojonym w kostkę ogórkiem , cebulką i majonezem, doprawić pieprzem i solą, ułozyc warstwą na śledziach, wstawić do lodówki na 2 - 3 h. Pycha Odpowiedz Link
aretah Re: Śledzik 21.02.07, 11:15 warstwa ziemniaków gotowanych, pokrojonych w kostkę majonez warstwa buraczków (gotowane, przyprawione, starte) śledzie w kostkę majonez cebulka (oczywiscie nie w całosci) jajka majonez kalorycznosc duza, przez ten majonez, ale co tam... raz w roku jest popielec Odpowiedz Link
weekenda Zawsze: 21.02.07, 11:01 matiasy myję i moczę w mleczku (nie za długo), potem je ładnie płuczę z tego mleczka kroję drobno cebulkę i szczypiorek i wsio przekładam sobą posypując deczko pieprzem i solą i zalewam olejem (ja lubię kujawski, ale może być każdy inny byle nie z oliwek czy inny o jakimś wyrazistym zapachu/smaku! olej musi być o w miarę neutralnym zapachu inaczej śledzie można wywalić do śmieci) już mi ślinka się zbiera Można je jeszcze przekładać siekanymi orzechami włoskimi lub śliwkami suszonymi lub jabłuszkiem świeżym ale najlepsze są j/w. Odpowiedz Link
ladyhawke12 matiasy 21.02.07, 11:14 matiasy jak wyżej, moczę itd. ale do tego gotuje jajka na twardo, kroje szczypiorek (nie jadam cebuli, wzgledy zdrowotne, otwieram groszek z puszki, kroje papryczkę czerwoną, żółtą, i zieloną w kostkę. Szypiorek paprykę i groszek, mieszam z majonezem i łyżka musztardy francuskiej, układam warstwami sledzie na to plasterki jajka, i sałatke i znowu śledzie, jajka i sałatka, do lodówki na godzinkę. przyprawy sół pieprz jak kto lubi. Odpowiedz Link
kruszynka301 Re: Śledzik 21.02.07, 12:49 Śledzik singla (bo do cholery, tylko ja w domu jem śledzie, nawet kot się nie tknie!) - gotowy zestaw ze śledzikiem, jajeczkiem na twardo , cebulką i sałatką za jedyne 3,50)). Do tego grzanka z masłem czosnkowym. Zaraz idę kupić)). Odpowiedz Link
panda_zielona Re: Śledzik 21.02.07, 13:45 chociaż bliżej do jajczanych Świąt,ale śledzik jest zawsze na czasie. Płaty śledziowe z octu:ja kupuję gotowe Obrać ze skóki,pokroić na mniejsze kawałki Cebulkę drobno posiekać 3 łyżki majonezu+3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru 1 łyżeczka cukru Wymieszać z cebulką układać warstwami:mieszanka-śledzie- mieszanka odstawić.po godzinie mozna spozywać.Proporcje dowolne w zależności ile mamy śledzi. Odpowiedz Link
ladyhawke12 Kruszynka 21.02.07, 13:48 Własnie zjadłam takiego sledzika "po japońsku", mlask, mniam, a jaki "zapach" sie roznosi po pokoju Odpowiedz Link
marek_gazeta Re: Śledzik 22.02.07, 08:56 Mój przepis: Albert za rogiem, śledź w śmietanie, ewentualnie bufet w pracy, śledź w pierzynce (starty ser żółty). Oba bardzo smaczne! Hmmm... chyba dziś zapodam sobie. Odpowiedz Link
glos_z_offu Re: Śledzik 22.02.07, 09:06 Cudne przepisy, dziękuję, skorzystam. Ale tylko w domu. Gdy ktoś w pracy raczy się rybką - można zwariować. Klimatyzacja na maxa!!! Odpowiedz Link