Dodaj do ulubionych

koszty sadowe!!!!

19.06.07, 16:16
hiii
radosc radościa a teraz szare realia!!!

koszty sadowe... zasadzone prawomocnym wyrokiem sadowym..

ex twierdzi ż e nie ma kasy ...i co mi zrobisz?

komornik .." ja sie tym nie zajmuje ja tylklko alimentami"

adwokat " no cóż...poczekac chwile i złozyc sprawe!!!!w śadzie
cywilnym!!!!zdaje sie z e bedzie mnie to kosztowało więcej niz ex ma
mi zwrócic ...

czy nie ma innej drogi....
Obserwuj wątek
    • ivone7 Re: koszty sadowe!!!! 19.06.07, 16:33
      ale nie rozumiem o jakich kosztach sadowych mowimy...
      przeciez jesli on ma zasadzone koszty sadowe, to on musi wplacic na konto
      sadu..czym ty sie przejmujesz..sad bedzie sie martwil..nie ty
    • z_mazur Re: koszty sadowe!!!! 19.06.07, 16:35
      NIestety nie, żeby iść do komornika trzeba mieć nakaz egzekucji wystawiony przez sąd.

Załóż sprawę. Takie kwoty załatwia się w sądzie grodzkim procedura uproszczona tania i w miarę szybka. Tej sprawy nie możesz przegrać, a mąż być może jak zobaczy pozew z sądu to zapłaci, bo po co mu jeszcze dodatkowe koszty sądowe z tytułu przegranej sprawy o zwrot kosztów sądowych. smile
      • alexolo Re: koszty sadowe!!!! 19.06.07, 16:47
        hmmm rozumiem

ja miałam wyrok z klauzulą natychmiastowej wykonalności.....ale komornik
        twierdzi ze dotyczy ona tylko alimentów!!!!

dam jeszcze 2 tyg exowi...wysle polecony z ksero wyroku i nr konta....
        jak nadal bedzie mnie olewał..." i co mi zrobisz" to oddam sprawe do
        sądu...bryyyyy jak mówisz ze to nie duże koszty...
        zainteresuje sie tym za 2 tyg
      • ivone7 Re: koszty sadowe!!!! 19.06.07, 16:48
        jezuu ale czy to sia az tak zmienilo..ja mam rozwod od 2005 listopada, dostalam
        wyrok w ktorym napisane ile kto ma zaplacic na jakie konto..
        chyba ze chodzi o zwrot kosztow sadowych poniesionych przez alexo...
        • chalsia Re: koszty sadowe!!!! 19.06.07, 16:53
          > chyba ze chodzi o zwrot kosztow sadowych poniesionych przez alexo

tak
          • alexolo Re: koszty sadowe!!!! 19.06.07, 17:00
            taaak ...bo tylko ja takowe poniosłam w trakcie sprawy...
            sprawa + kurator!!!
            pozdrawiam
            • z_mazur Re: koszty sadowe!!!! 19.06.07, 17:13
              Kurcze może być tak rzeczywiście, że klauzula wykonalności dotyczy tylko alimentów, a kosztów sądowych nie. Ale w sumie jest to wyrok sądu, jak teraz dorobić klauzulę wykonalności do samego zwrotu kosztów. Trzeba poczekać na Majkela może naświetli sprawę, bo dla mnie problem jest ciekawy.
            • majkel01 Re: koszty sadowe!!!! 19.06.07, 17:25
              ale zadnej drugiej sprawy byc nie musi. To juz zostalo zasadzone wyrokiem Sadu
              ktory sie uprawomocnil. Komornik ma racje ze sie tym nie zajmie... tzn nie
              zajmie sie do tego momentu do kiedy nie dostarczysz mu tytulu wykonawczego
              (wyrok z odpowiednim stemplem) odnosnie punktu dotyczacego naleznosci zasadzonej
              przez Sad na twoja rzecz. W tej chwili komornik ma zapewne tytul wykonawczy ale
              tylko dotyczacy alimentow i inne punkty wyroku go na te chwile nie interesuja.
              Musisz zatem zlozyc do Sadu podanie o wydanie tytulu wykonawczego odnosnie
              punktu .... wyroku. Bedzie od tego oplata. Sciagnac mozna tylko naleznosc
              zasadzona na twoja rzecz. Co jest na rzecz Sadu sciagnie sobie Sad sam (albo
              umorzy).
              • alexolo dzieki!!!! 19.06.07, 20:18
                wszystko jasne!!!!!
                wiec jutyro zasówam do sądu i taki wniosek zgłaszam...
                i dodatkowo musze prosić o odpis wyroku!!!!!
                to juz lekka pzresada aby sąd po uprawomocnieniu sie wyroku nie
                przysyłał go do powódki ani do pełnomocnika!!!chyba tak nie powinno byc
                • z_mazur Re: dzieki!!!! 19.06.07, 21:03
                  O odpis wyroku trzeba wystąpić i zapłacić za to. smile))
                  Nie dzieje się to automatem.
                • majkel01 Re: dzieki!!!! 19.06.07, 22:54
                  musisz zlozyc podanie i najlepiej odrazu oplacic znakami sadowymi.
                  Czym innym jest odpis wyroku a czym innym tytul wykonawczy. Tzn zasadniczo
                  wygladaja tak samo ale maja rozne pieczecie stad do roznych celow sluza.
                  Odpis jest tylko odpisem do poslugiwania sie nim kiedy potrzeba (warto miec
                  jeden taki w domu na podoredziu zeby w razie potrzeby nie trzebabylo latac do
                  Sadu bo zalatwienie nie zawsze trwa chwilke).
                  Tytul wykonawczy zasadniczo wygldada tak samo jak odpis ale ma inne pieczecie.
                  Trzeba pamietac ze tytul wykonawczy moze byc wydany tylko raz i jak sie go
                  utraci to z uzyskaniem drugiego sa problemy (bo ine moze byc 2 tytulow
                  wykonawczych). Z tytulem wykonawczym mozna isc do komornika w celu egzekucji.
                  • chalsia Re: dzieki!!!! 19.06.07, 22:58
                    > Trzeba pamietac ze tytul wykonawczy moze byc wydany tylko raz i jak sie go
                    > utraci to z uzyskaniem drugiego sa problemy (bo ine moze byc 2 tytulow
                    > wykonawczych). Z tytulem wykonawczym mozna isc do komornika w celu egzekucji.

w związku z tym pamiętaj, by po skończonej egzekucji koniecznie odebrać od
                    komornika tytuł wykonawczy
                    • alexolo Re: dzieki!!!! 19.06.07, 23:09
                      ok a jeżeli teraz jest taka sytuacja ż e obecnie mam drugi tytuł
                      wykonawczy dotyczacy alimentów...juz po wyroku pprawomocnym.....czy ten
                      stary z zabezpieczenia alimentów powinnam odebrać ..czy on po prostu
                      traci moc na rzecz tego najnowszego!!!?
                  • alexolo Re: dzieki!!!! 19.06.07, 23:07
                    tak tak wiem... klauzule zdobede ...ale i o odpis własnego wyroku musze
                    prosic ... myslalam z e skoro ..jestem stroną to mi przyslą albo
                    choć przygotuja do odbioru...no nic bede musiała sie udac w te mury....
                    • aron95 Re: dzieki!!!! 20.06.07, 09:49
                      Odpis wyroku po uprawomocnieniu powinnas dostać z automatu .

Skoro jest wyrok to obowiązuje wyrok wcześniejsze dokumenty tracą moc w
                      zajkresie problemu którego dotyczą oczywiście
                      • alexolo Re: dzieki!!!! 20.06.07, 09:53
                        nie dostałam odpisu wyroku zautomatu!!!!!!
                        jedynie mój pełnomocnik dostał klauzuke natych,. wykonalności!!!

mudze iśc zapłacic i poprosić ...bryyy
                        • aron95 Re: dzieki!!!! 20.06.07, 10:13
                          Twój pełnomocnik to tak jakby Ty .
                          Sąd na rozprawie informuje jakie dokumenty komu prześle .

Przynajmniej tak powinno być i u mnie tak było
                        • z_mazur Re: dzieki!!!! 20.06.07, 10:14
                          Wyroku bez klauzuli wykonalności nie dostaje się z automatu.

Po uprawomocnieniu trzeba wystąpić o odpis. Koszt odpisu wyroku wynosi 6 zł za
                          jedną stronę, najlpiej uiścić tą opłatę od razu, naklejając znaczki opłaty
                          sądowej na podanie o wydanie odpisu wyroku.
                          • alexolo Re: dzieki!!!! 20.06.07, 10:18
                            akyrat klauzukle natych wyk. dotyczacej alimentów dostaje sie z
                            automatu!!!!!!!
                            ja wniose dzis o natych wykonal. innej sprawy - koszty

ale wyroku samego wyroku nie dostała równiez moja prawomosnik!!!
                            • z_mazur Re: dzieki!!!! 20.06.07, 10:23
                              No przecież napisałem, że wyrok z klauzulą wykonalności dotyczącą alimentów
                              dostaje się z automatu.

Ale odpisu wyroku jako takiego nie i trzeba o niego wystąpić.
                          • aron95 Re: dzieki!!!! 20.06.07, 10:18
                            z_mazur ty nie dostałeś bo masz przysądzone alimenty ale Twoja żona dostała z
                            automatu . Ja tez dostałem z automatu a moja Ex juz nie .
                            • z_mazur Re: dzieki!!!! 20.06.07, 10:21
                              Moja eks też nie dostała, bo alimenty były załatwiane osobną sprawą.
                              Dlatego musiałem wystąpić o odpis.

Alexolo dostała odpis wyroku z klauzulą wykonalności dotyczącą alimentów, bo co
                              do alimentów to taka jest procedura.

Jeśli chce uzyskać klauzulę wykonalności co do pozostałych punktów wyroku, to
                              musi wystąpić o odpis wyroku.
                              • alexolo Re: dzieki!!!! 20.06.07, 10:28
                                ok ruszam to załatwic !!!paaaa
                        • chalsia Re: dzieki!!!! 20.06.07, 11:47
                          to odbierz od pełnomocnika klauzulę wykonalności, bo drugiej nie dostaniesz
                          • alexolo Re: dzieki!!!! 20.06.07, 13:16
                            działam szybko ...klauzula natych w. w sprawie alimentów od wczooraj
                            juz u komornika!!!!!

dzisiaj skserowałam uzasadnienie sadu.. 22 strony A4!!!
                            ksiega!!!

złozyłam prosbe o klauzule n. w dotyczacej kosztów 12 zł
                            i odpis wyroku 12 zł
                            za 2 dni do odbioru...
                            pozdrawiam i dzieki za instrukcje
                            • majkel01 Re: dzieki!!!! 20.06.07, 17:59
                              > dzisiaj skserowałam uzasadnienie sadu.. 22 strony A4!!!
                              > ksiega!!!

zaszalalas wink)
                              Chyba ze ktos tak rozwlekle pisal. Uzasadnienia zawieraja zazwyczaj kilka stron
                              a sam wyrok jedna. Widze ze w twoim przypadku strony musialy byc dwie.

PS. wnosilas o wydanie tytulu wykonawczego mowiac inaczej o nadanie klauzuli
                              wykonalnosci wyrokowi. Klauzula natychmiastowej wykonalnosci to troszke inna
                              bajka i polega to na tym ze tytul egzekucyjny podlega wykonaniu natychmiast po
                              wydaniu pomimo ze nie jest jeszcze prawomocny. Dotyczy to np. alimentow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka