aron95 05.01.08, 11:59 Przytoczę dwa powody , co o nich myślicie ? 1) Ożenię się dopiero gdy wpadnę. 2) Ożenię się bo chcę mieć świadka mojego życia .Aby zdarzenia mego życia nie zostały zapomniane , miały swego uczestnika , recenzenta . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bet66 Re: Powody ożenku 05.01.08, 12:20 1. to jest w pewnym stopniu zrozumiałe, choć mocno ryzykowne 2. tego nie rozumiem, rozwiń się Aron w temacie. 3. powód to mieć przy sobie osobę, którą się kocha, potrzebuje, z którą się realizuje marzenia, potrzeby, buduje dom, płodzi i wychowuje dzieci, na której mozna polegac, która wesprze, zakceptuje, zrozumie.... Odpowiedz Link
nangaparbat3 Re: Powody ożenku 05.01.08, 12:24 bet66 napisała: > 3. powód to mieć przy sobie osobę, którą się kocha, potrzebuje, z > którą się realizuje marzenia, potrzeby, buduje dom, płodzi i > wychowuje dzieci, na której mozna polegac, która wesprze, > zakceptuje, zrozumie.... To jest lista zyczeń - dla mnie nie to samo, co powody. Odpowiedz Link
bet66 Re: Powody ożenku 05.01.08, 12:30 to oczywiste, ze jak zenisz się , czy wychodzisz za mąż masz swój plan zyczeń do zrealizowania. Te zyczenia mogą być również powodami. Odpowiedz Link
anja_pl Re: Powody ożenku 05.01.08, 13:14 wyszłam za mąż, bo kochałam i chciałam każdą wolną chwilę spędzać razem, bo ufałam i wierzyłam, że w złej czy dobrej dobie będę mogła pomóc i liczyć na pomoc, przeliczyłam się Odpowiedz Link
jarkoni Re: Powody ożenku 05.01.08, 13:42 Ani jeszcze nie cytowałem: > wyszłam za mąż, bo kochałam i chciałam każdą wolną chwilę spędzać > razem, bo ufałam i wierzyłam, że w złej czy dobrej dobie będę mogła > pomóc i liczyć na pomoc, > przeliczyłam się Odpowiedz Link
zimnokrwista_bestia Żenię się, bo chcę. 05.01.08, 13:16 Bo akurat Ten w bardzo dużym zakresie "wstrzelił" się w listę moich potrzeb związanych z byciem z innym człowiekiem. W tak dużym zakresie, że ryzykownym, a nawet głupim byłoby czekanie na "ideał", który zapewne nawet nie istnieje. Wiem, że realizować te potrzeby może kilku a nie jeden (wtedy ożenek nie byłby nawet wskazany , ale problem w tym, że akurat moja konstrukcja wymaga jednego a kompletnego. Odpowiedz Link
salsa13 Re: Żenię się, bo chcę. 05.01.08, 13:46 wyszłam za mąż, ponieważ... całkowicie podpisuję się pod anja_pl + jarkoni dokładnie dlatego!!! Odpowiedz Link
sylwiamich Re:Dlaczego chciałam... 05.01.08, 14:44 Bo chciałam dwa razy. 1.To był mój pierwszy chłopak.I może trochę pierwszy przedstawiciel płci przeciwnej z którym byłam tak blisko (miałam tylko młodzego brata).Razem odkrywaliśmy magię seksu.Wydawało mi się że poza nim nic nie sistnieje.A świat zniknie razem z nim. 2.Bo był jak najbliższa przyjaciółka z którą sypia się w jednym łózku i gada pod kołdrą do nocy.Bo moje ciało idealnie pasowało do jego.Z nim potrafiłam spać nago i w ogóle nie przeszkadzał mi w łóżku.Bo potrafiłam kochac jego syfki na plecach i obrzydliwe okulary.Bo jego zapach mnie powalał.Bo przy nim mogłam być dziewicą i dziwką.No to ogólnie chyba do siebie pasowaliśmy, nie?)) Odpowiedz Link
panda_zielona Re: Powody ożenku 05.01.08, 15:24 Bo miałam już 23 lata i mama mi kazała.A poważnie,bo kochałam bardzo i chcieliśmy tego oboje. Odpowiedz Link
menab Re: Powody ożenku 05.01.08, 18:19 aron95 napisał: > 2) Ożenię się bo chcę mieć świadka mojego życia .Aby zdarzenia mego życia nie> zostały zapomniane , miały swego uczestnika , recenzenta . Ale dlatego nie trzeba się żenić. Odpowiedz Link
calawtrawie2 Re: Powody ożenku 05.01.08, 19:52 Kochałam, więc gdy zaszłam w ciążę, stwierdziłam, że i tak tego chciałam. Tak samo jak Wy czułam, że to właśnie ten człowiek. Myślałam, że razem na starość będziemy mieli mały domek, gdzie będą nasze dzieci i wnuki przyjeżdżały... Ach, jaki to człowiek naiwny i głupi... Odpowiedz Link
aron95 Tłumaczę 07.01.08, 13:46 1) Kolega kawaler(37l.) , takie zdanie nam rzucił -Ożenię się dopiero gdy wpadnę. Mnóstwo par w chodzi w związki małżeńskie spodziewając się już potomstwa . Więc twierdzenie "bo kocham" nie ma sensu Chyba że kocham, bo spodziewam się potomstwa ( do tego twierdzenia nikt się nie przyzna) Więc jak to jest z tym kochaniem ? Wmawiamy sobie miłość bo jest ciąża ? 2) Dlaczego ludzie chcą sie wiązać w pary ? Co ich ciągnie do przebywania z innymi ludzmi . Dlaczego nie jesteśmy samotnikami ? Na takie pytania chciał odpowiedzieć pewien profesor i do takich wniosków doszedł , jak to napisałem w wątku . I co ? Teraz twierdzenie o " świadku zycia " ma sens ? Odpowiedz Link
jp66 Bo chcieliśmy, z miłości do siebie (wielkiej) 07.01.08, 15:52 co do p2 to czasem lepiej nie mieć swiadków własnego zycia. Odpowiedz Link
mala_mala Re: Powody ożenku 07.01.08, 17:54 zaden z powyzszych nie byl powodem mojego slubu... nigdy w taki sposob nie myslalam ani opcja 1 ani 2 ale... co mysle... akurat na ten temat obawiam sie ze nic... Odpowiedz Link