plujeczka 30.05.08, 09:51 czy ktoś z Was płacił koszty sadowe i adwokata strony przeciwnej po przegranej,jakiego rzedu były to kwoty? -moze ktoś z Was wytestował to na własnej skórze?..prosze o odpowiedż, będę wdzięczna. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z_mazur Re: pytanie! 30.05.08, 09:55 Wszystko zależy od sprawy, jeśli chodzi o koszty sądowe, a jeśli chodzi o adwokata, to są pewne stawki przyjęte jakie sąd może zasądzić (odpowiadają chyba wysokości stawek dla adwokata z urzędu), majkel o tym kiedyś pisał, kwoty w każdym razie są dużo niższe od rzeczywistych stawek jakie biorą adwokaci. Odpowiedz Link
plujeczka Re: pytanie! 30.05.08, 12:53 dziekuję, czy dobrze zrozumiałam...adwokat strony przeciwnej nie moze ządać ode mnie np. 5000 zł czyli tyle na ile " skroił" swojego klienta- kwote zasadza sąd czyli ,że są to stawki ustawowe? Odpowiedz Link
z_mazur Re: pytanie! 30.05.08, 13:09 Dobrze rozumiesz. To sąd decyduje o kosztach jakimi możesz zostać obciążona. Jest coś takiego jak oficjalne stawki za usługi reprezentacji itp. i sąd nie może zasądzić więcej. Dodatkowo żeby zostać obciążonym kosztami trzeba sprawę przegrać. Odpowiedz Link
chalsia Re: pytanie! 30.05.08, 13:14 OPŁATY ZA CZYNNOŚCI ADWOKACKIE I RADCÓW PRAWNYCH Prawo określa jedynie minimalne stawki opłat za czynności adwokackie i czynności radców prawnych przed organami wymiaru sprawiedliwości, stanowiące podstawę do zasądzania przez sądy kosztów zastępstwa prawnego. Przy ustalaniu w umowie opłaty bierze się pod uwagę rodzaj i stopień zawiłości sprawy oraz wymagany nakład pracy adwokata lub radcy prawnego. Możesz zatem zapłacić więcej, ale możesz także zapłacić mniej (wszystko zależy od Twojej indywidualnej umowy z adwokatem lub radcą prawnym!) Stawki minimalne określa się od wartości przedmiotu sprawy, a w postępowaniu egzekucyjnym - od wartości egzekwowanego roszczenia. Wynoszą one: Wartość przedmiotu sprawy – stawka minimalna do 500 zł – 60 zł Powyżej 500 do 1.500 zł – 180 zł Powyżej 1.500 do 5.000 zł – 600 zł Powyżej 5.000 do 10.000 zł – 1200 zł Powyżej 10.000 do 50.000 zł – 2400 zł Powyżej 50.000 do 200.000 zł – 3600 zł Powyżej 200.000 zł – 7200 zł w przypadku alimentów wartość przedmiotu sprawy równa się równowartość alimentów za 12 miesięcy Odpowiedz Link
z_mazur Re: pytanie! 30.05.08, 13:16 A co ze sprawami, w których spór nie ma wymiaru materialnego? Odpowiedz Link
chalsia Re: pytanie! 30.05.08, 14:03 Czynność procesowa lub rodzaj sprawy / Stawka minimalna Sprawa o rozwód lub unieważnienie małżeństwa / 360 zł Sprawa o stwierdzenie istnienia lub nieistnienia małżeństwa / 240 zł Sprawa o przysposobienie / 180 zł Sprawa o pozbawienie, ograniczenie, zawieszenie lub przywrócenie władzy rodzicielskiej oraz o odebranie dziecka / 120 zł Sprawa o ustalenie ojcostwa, zaprzeczenie ojcostwa, unieważnienie uznania dziecka oraz o rozwiązanie przysposobienia / 240 zł Sprawa o ubezwłasnowolnienie / 240 zł Sprawa o uznanie za zmarłego lub stwierdzenie zgonu oraz o rozstrzygnięcie co do aktów stanu cywilnego / 180 zł Sprawa o rozstrzygnięcie w istotnych sprawach rodziny lub co do zarządu majątkiem wspólnym / 240 zł Sprawa o zniesienie wspólności majątkowej między małżonkami / 360 zł Sprawa o podział majątku wspólnego między małżonków / stawka obliczona wg zasad ogólnych od wartości udziału, a w przypadku zgodnego wniosku małżonków 1/2 tej stawki Sprawa o alimenty / 60 zł Sprawa o nakazanie wypłacenia wynagrodzenia za pracę do rąk drugiego małżonka / 60 zł Sprawa o stwierdzenie zasiedzenia własności nieruchomości / 1/2 stawki obliczonej wg zasad ogólnych Sprawa o rozgraniczenie / 360 zł Sprawa dotycząca służebności / 240 zł Sprawa o naruszenie posiadania / 156 zł Sprawa o wpis w księdze wieczystej lub złożenie dokumentów do zbioru dokumentów / 120 zł Sprawa o wykreślenie hipoteki / 120 zł Sprawa o zniesienie współwłasności / stawka obliczona wg zasad ogólnych od wartości udziału współwłaściciela zastępowanego przez adwokata lub radcę prawnego; 1/2 tej stawki w przypadku zgodnego wniosku uczestników Sprawa związana z korzystaniem z rzeczy wspólnej lub z zarządem rzeczą wspólna / 240 zł Sprawa o usuniecie niezgodności między treścią wpisu w księdze wieczystej a rzeczywistym stanem prawnym / 1/2 stawki obliczonej wg zasad ogólnych od wartości prawa objętego niezgodnością Sprawa o zabezpieczenie spadku / 60 zł Sprawa o dokonanie spisu inwentarza / 60 zł Sprawa o wyjawienie przedmiotów spadkowych / 60 zł Sprawa o odrzucenie spadku / 60 zł Sprawa o ogłoszenie testamentu i nakazanie jego złożenia / 60 zł Sprawa o zarząd spadkiem nieobjętym / 60 zł Sprawa o stwierdzenie nabycia spadku / 60 zł, a jeżeli przedmiotem postępowania jest również ważność testamentu - 360 zł Sprawa o dział spadku / stawka obliczona wg zasad ogólnych od wartości udziału spadkowego uczestnika zastępowanego przez adwokata lub radcę prawnego; w razie działu na zgodny wniosek uczestników postępowania 1/2 tej stawki Sprawa o ochronę praw autorskich / 360 zł Sprawa o opróżnienie lokalu mieszkalnego / 120 zł Sprawa o wydanie nieruchomości / 360 zł Sprawa o przeniesienie patentu, prawa ochronnego lub prawa z rejestracji / 840 zł Sprawa o opróżnienie lokalu użytkowego / stawka obliczona wg zasad ogólnych od wartości sześciomiesięcznego czynszu PS. wystarczy użyć googla Odpowiedz Link
z_mazur Re: pytanie! 30.05.08, 14:06 Pewnie wystarczy. Ale forum też jest niezłe. Ja pytałem z ciekawości, w sumie ta informacja była potrzebna plujeczce. Odpowiedz Link
sagaretia Re: pytanie! 30.05.08, 14:16 U mnie od byłego męża (wziął winę na siebie) sąd zasądził na moją rzecz 737 zł.tytułem zwrotu zastępstwa procesowego. Odpowiedz Link
plujeczka Re:ii pytanie 30.05.08, 14:32 to z kolei mam 2 pytanie a jakie są koszta przy podziale majątku?, zaznaczam że nie ma między nami porozumienia zatem wpłaciłam na poczet sprawy 1000 zł i co dalej?...czytajac tą tabelę koszta sądowe liczone od kwoty ponad 200 tys to zdaje się ponad 7000 tysięcy i co w tej sytuacji ta kwota dzieli sie na połowę między małżonkami?= plus do tego koszty rzeczoznawcy ? ile?...czy ktos to przerabiał?...ojej mozna zwariować Odpowiedz Link
chalsia Re:ii pytanie 30.05.08, 15:47 bez urazy - umiesz się posługiwać kompem, netem oraz kalkulatorem, czytać także umiesz, wobec tego wrzuc w googla hasło taksy notarialne, taksy sądowe, taksy adwokackie i się tam wszystkiego dowiesz. Lepiej wchodzi do głowy jak sie samodzielnie działa. Przy podziale majątku bez ugody są dwie opłaty - jedna dla sądu (powiązana z wartością majątku) i druga dla adwokata, który prowadzi sprawę. Kto ile czego zapłaci zalezy od tego czy rozwód bez winy czy z winą, ewentualnie od innych uzgodnień między stronami. Odpowiedz Link
plujeczka Re: dziekuje 30.05.08, 14:17 bardzo serdecznie dziekuję, pytałam ponieważ obiło mi się o uszy ,że w przypadku przegranej sprawy ponosi się koszta adwokackie strony przeciwnej i w tym artukule pisało ,ze na tĄ kwotę mogą złoŻyc siĘ ' rózne " koszty w tym NP. PRZYSŁOWIOWY FIRMOWY ZEGAREK TIMEX.( to oczywiscie przenośnia) ale chodzi o koszta z tzw. " górnej półki" Odpowiedz Link