kika_19
05.02.15, 19:40
mojego dziadka (mamy ojca) siostry syn cierpiał na chorobę objawiającą się zanikiem mięśni, umarł na zapalenie płuc w wieku bodajże 17 lat. było to w latach '70 i jak twierdzi moja mama nie określono wtedy jakiego rodzaju była to choroba. nic więcej nie wiem. teraz jestem w ciąży a moja mama przestraszyła się, że moje dziecko może chorować na tę chorobę. ciągle nie wiem czy chodzi o DMD, ale mama wyszukała, że akurat to można zbadać badaniami prenatalnymi (amniopunkcja) albo testem genetycznym. mam do Was pytanie: czy Waszym zdaniem takie badanie ma w naszym przypadku sens? po pierwsze nie wiem, czy gdyby nawet wujek był chory na DMD to czy genetycznie jest możliwe, że ja jestem nosicielką tej choroby? po drugie, przeczytałam gdzieś, że potrzebny jest materiał porównawczy, którego nie mam. moja mama nie uspokoi się dopóki nie przyniosę jej wyniku badań albo jakiejś publikacji, z której by wynikało, że dziedziczenie tego genu w moim przypadku nie jest możliwe. przepraszam, że wyłuszczam tu mój kłopot, który w porównaniu z Waszymi może jest trywialny, ale pomyślałam, że tu najprędzej znajdę pomoc. pozdrawiam!