Dodaj do ulubionych

Kinderbijslag

26.05.11, 18:44
Witam

moja corcia urodzila sie 22 lutego, jakos miesiac pozniej dostalam pismo z svb. nie pamietam juz jak to dokladnie bylo, ale bodajze wypelnilismy cos i wyslalismy do nich. po czym znow otrzymalismy jakies pismo znowu cos wypelnilismy i dzis otrzymalam taka odpowiedz:
(moze to zagmatwane, ale moje dziecko skonczylo 3 miesiace ledwo zipie- wsypuje cukier zamiast soli itp;)) licze na zrozumienie.

u krijgt vanaf het 2e kwartaal van 2011 kinderbijslag voor lena. het recht op kiderbijslag wordt per kwartaalvastgesteld. de situatie op de eerste dag van een kwartaal bepaalt of u kinderbijslag krijgt in dat kwartaal. lena is op 22 februari geboren, daarom krijgt u vanaf het 2e kwartaal van 2011 kinderbijslag voor haar.

waneer krijgt u de kinderbijslag voor lena voor het eerst op uw rekening?
wij betalen de kinderbijslag vier keer per jaar, in de eerste van januari april juli oktober. uw kinderbijslag ontvangt u altijd na afloop van een kwaartal. u krijgt de kinderbijslag voor lena dus in juli voor de eerste keer op uw rekening.

u krijgt kinderbijslag voor lena . misschien kunt u van de belastindienst ook een kindgebonden budget voor haar krijgen. de belastingdienst bekijkt of u dit ook echt krijgt. er wordt gekeken naar uw gezinsinkomen en het aantal kinderen.

wij hebben de gegevens van lena doorgegeven aan de belastingdienst. als u voor lena een kingebonden budget krijgt, hoort u het van de belastingdienst. denkt u dat u recht heeft op een kingebonden budget en heeft u op 19 juli 2011 nog niets gehoord? kijk dan opwww.toeslagen.nl Poleć znajomym op deze site leest u hoe u zelf kindgebonden budget kunt aanvragen. u kun ook bellen naar de belasting.

bij deze brief zit een overzicht. hierop kunt hoeveel kinderbijslag u krijgt.

bedragen per kwartaal vanaf het 2e kwartaal van 2011

Zastanawia mnie kwota bo ponoc jest to okolo 240 euro?
czy dobrze zrozumialam ze w lipcu dostane za kwiecien i za lipiec?

Obserwuj wątek
    • marthina_m Re: Kinderbijslag 26.05.11, 18:46
      no i wlasnie eh.... nie napisalam kwoty - 194,99
    • mamamaxia08 Re: Kinderbijslag 26.05.11, 18:57
      Marthina_m, dobrze zrozumiałaś :) - dostaniesz kinderbijslag za II i III kwartał 2011, który wpłynie na Twoje konto 1 lipca. Pozrawiam
      • marthina_m Re: Kinderbijslag 26.05.11, 19:13
        A czy orientujesz sie dlaczego w takiej kwocie 194,99??
        • agnieszkaela Re: Kinderbijslag 26.05.11, 20:15
          Tyle sie dostaje na dziecko do 5 roku zycia
          www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/betaling/hoeveel_kinderbijslag_krijgt_u/index.jsp
      • tijgertje Re: Kinderbijslag 26.05.11, 20:57
        W lipcu dostanie za II kwartal, w pazdzierniku za III, w stuczniu za IV. Placa za pelny kwartal po urodzeniu dziecka z dolu, po jego zakonczeniu. Pare razy spotkalam sie z opinia, ze dziecko urodzilo sie na poczatku kwartalu, wiec mu za 3 miesiace przepadnie, ale w sumie rowno wszystkim placa, bo do konca kwartalu po ukonczeniu okreslonego wieku. Czyli jak Lena jest z lutego, to pierwszy dodatek dostanie liczony od poczatku kwietnia, ale za to dostanie do konca marca ostatni przyslugujacy.
        • lothos Re: Kinderbijslag 31.05.11, 12:26
          Moj syn sie urodzil w tamtym roku 9 pazdziernika. Mialam termin na 30 wrzesnia i szkoda, ze sie nie udalo, bo tez dostalam pieniadze dopiero - uwaga - na poczatku kwietnia 2011 za pierwszy kwartal 2011. Za ostatni kwartal 2010 nie dali nic, bo nie bylo pelnego kwartalu.
          Czyli od urodzin dziecka czekalam na pieniadze lekko liczac 6 miesiecy.
          Bez komentarza.
          • tijgertje Re: Kinderbijslag 31.05.11, 12:56
            lothos, ale w czym problem? Pieniadze dostalas wedlug zasad. Tak jest i juz. Za to jak dzieciak 18 lat SKONCZY, to jeszcze w styczniu pieniadze dostaniesz. Nic ci nie ukradli ;) No i co z tego, ze musialas czekac? Kazdy czeka choc czasem troche krocej, a to nie jest "becikowe".
          • mamantkaa Re: Kinderbijslag 31.05.11, 12:59
            > Czyli od urodzin dziecka czekalam na pieniadze lekko liczac 6 miesiecy.
            > Bez komentarza

Ja nie rozumiem, czemu Was to tak denerwuje. Tak przyjęto, zamiast bawić się w dzielenie kwoty przez ilość dni, żeby wyszło ile za ten niepełny pierwszy kwartał pieniędzy się należy. Wszyscy dostają dopiero za pierwszy pełny kwartał życia. Za to, gdy twój syn skończy 17 lat, to za ten ostatni kwartał dostanie pieniądze mimo, że urodziny będzie miał zaraz na jego początku. I nawet bardziej ci się to opłaci, bo kwota wypłacana 17latkowi jest większa niż ta wypłacana niemowlakowi ;)
    • mamabeauty Re: Kinderbijslag 31.05.11, 13:21
      Z tego pisma wynika,ze dostaniesz w lipcu za drugi kwartal.Za pierwszy nie dostaniesz,bo corka urodzila sie w lutym i za pierwszy jej po prostu nie przysluguje.Kinderbijslag jest wyplacany zawsze do tylu,czyli w kwietniu za styczen,luty,marzec,w lipcu za kwiecien,maj ,czerwiec,itd.
      • saraanna Re: Kinderbijslag 31.05.11, 22:30
        wij hebben de gegevens van lena doorgegeven aan de belastingdienst. als u voor lena een kingebonden budget krijgt, hoort u het van de belastingdienst. denkt u dat u recht heeft op een kingebonden budget en heeft u op 19 juli 2011 nog niets gehoord? kijk dan opwww.toeslagen.nl

Nie wem czy to dla ciebie wazne ,ale jest tu rowniez mowa o kindgebonden budget (cos okolo 80 euro miesiecznie o ile sie nie myle)
        W kazdym razie dane Leny sa przekazane do Urzedu Podatkowego i jezeli jej sie nalezy kindgebonden budget, to Urzad da znac:) Jezeli myslisz,ze masz prawo do kindgebonden budget ,a do 19 lipca nie otrzymasz zadnej wiadomosci ,to zobacz (sprawdz )na www.toeslagen.nl -
    • zonajana Re: Kinderbijslag 31.05.11, 23:31
      "nie pamietam juz jak to dokladnie bylo, ale bodajze wypelnilismy cos i wyslalismy do nich. po czym znow otrzymalismy jakies pismo znowu cos wypelnilismy "

A mnie sie w glowie nie miesi, ze w sprawach dot. finansow i dziecka zarazem, autorka jest taka lekkomyslna. Dostaje COS, wypelnia COS, podpisuje COS, i w sumie NIC nie wie.

Czy to naprawde jest az taki klopot, by znalezc kogos, kto za pare euro zajmie sie tym CZYMS w sensie, ze TO przestanie byc tajemnica, ale bedzie mialo swoja nazwe i zasady????

Fajnie, ze dziewczyny COS Ci na forum naswiecily, ale moze warto pomyslec o tym, ze czasem moga nie miec czasu, checi, tudziez sprawa bedzie zbyt powazna, by anonimowo wyjasniac? Dlaczego ci, ktorzy nie znaja jezyka, nie zleca zajecie sie takimi urzedowymi sprawami zawodowcom? A potem powstaja te urban (polish) legends, ze COS tam sie KOMUS nalezy, ale tak naprawede to NIKT NIC nie wie.
      • marthina_m Re: Kinderbijslag 10.06.11, 22:37
        Autorka nie jest LEKKOMYŚLNA, tylko w ciagu trzech miesiecy otrzymala tyle pism z roznych instytucji, ze juz nie pamieta dokladnie gdzie i co wysylala tzn. wysylal jej partner, bo byla zajeta nowonarodzonym dzieckiem. Jestem wdzieczna wszystkim tym na forum, ktorzy mi pomogli w wielu sprawach. A jezeli nikt by nie odpisal to z pewnoscia szukalabym pomocy dalej. Jak dotad bez "POMOCY ZAWODOWCOW za pare euro" sobie poradzilam glownie dzieki "Forum rodzicow w Holandii". Dostalam pismo i chcialam sie jak najszybciej dowiedziec o co chodzi - w google tlumacz wyszly mi nie doknca zrozumiale zdania, wiec poprosilam o pomoc w tlumaczeniu tutaj. Chcialam mniej wiecej cos nakreslic piszac "cos" i wiekszosc na forum pomimo mojego pisania "cos" swietnie mnie zrozumialo i pomoglo . Nie jestem w holandii dlugo, wiec mam prawo wielu rzeczy nie wiedziec i stąd moje pytania tutaj. Jezeli nikt by mi nie pomogl to chyba logiczne, ze szukalabym pomocy dalej. Super, ze niektore z was siedza tu juz tak dlugo, ze wszystko wiedza, znaja jezyk i maja mezow lub partnerow holendrow i moga wlasnie w ten sposob potraktowac kogos "zielonego"zeby nie nazwac "polaczkiem". Niestety nie kazda ma to "szczescie". Pisalam rowniez, ze licze na zrozumienie- tak wiec dziekuje za ZROZUMIENIE.
        Pozdrawiam

• aneta79_1979 Ja też prosze o pomoc... 13.06.11, 16:15
      mąż pracuje w Holandii załatwiał tam rodzinne, przychodziły pisma z SVB wszystkie odsyłane +stawienie sie w regionalnym ośrodku rozwoju gdzie SVB wysłało pismo o dokumentację i dzisiaj dostałam kolejne pismo:
      "Onderwerp: beslissing kinderbijslag.
      U woont in Polen. U krijgt vanaf 1 maart 2011 geen kinderbijslag van ons. waaromkrijgt u geen kinderbijslag? U kunt kinderbijslag krijgen als u woont of werkt in nederland. U woont niet in nederland. U werkt vanaf 1 maart niet meer in nederland u krijgt daarom geen kinderbijslag meer vanaf 1 maart 2011. Kinderbijslag en kindgebonden budget. Wij hebben aan de Belastingdienst doorgegeven dat u geen kinderbijslag meer krijgt. Krijgt u van de Belastingdienst ook een kindgebonden budget? Dit stopt dan ook. U krijgt hierover nog bericht van de Belastingdienst.. Wat als u het niet eens bent met onze belissing. Bent u het niet eens met deze beslissing over uw kinderbijslag? Belt u dan eerst met de SVB. U kunt bellen naar (010) 417 48 57. Misschien kunnen we uw bezwaar wegenemen. Komen we er samen niet uit? Dan kunt u alsnog een bezwaarschrift sturen. Uw brief moet dan voor 27 juli 2011 bij ons binnen zijn. Vermeld in de brief uw naam, adres en het nimmer dat bovenaan deze brief staat. Geef aan waarom u het niet eens bent met onze beslissig. Vergeet niet om uw brief te ondertekenen. Als u op de envelop in de linkerbovenhoek "bezwaarschrift" schrijft, komt uw brief sneller op de juiste plek terecht. Gebruikt u liever een voorbeeld van een bezwaarschrift? Kijk dan op svb.nl/kinderbijslag. Hoogachtend. SVB
      Ktoś wie o co chodzi i jak to ugryźć??? A mąż wczoraj wyjechał:(
      • tijgertje Re: Ja też prosze o pomoc... 13.06.11, 16:28
        Grzecznie cie poinformowali, ze w zwiazku z tym,z e mieszkacie w Polsce i nie pracujecie juz w Holadniiod 1 marca 2011 nie dostajesz juz rodzinnego. Poinforumja tez urzad podatkowy i jesli dostajecie od nich jakies ulgi i dodatki rodzinne to rowniez zostana zatrzymane. Podali numer telefonu, pod ktory mozna zadzwonic, jesli sie nie zdgadzasz z decyzja. Mozna sie odwolac pisemnie, wzor gotowca jest twez na ich stronie, warunek: pismo musi byc u nich przed 27 lipca (nie wazne, kiedy wyslesz).

jesli jak piszesz, twoj maz nadal pracuje legalnie w Holadii, to powinien ich poinformowac. Albo ktos nie dopatrzyl zmiany umowy , albo pracodawca cos pokrecil i robota jest nielegalna. Dowiedz sie co i jak, zeby maz potem nie mial gorszych problemow. Zmienial prace od marca?
        • aneta79_1979 Re: Ja też prosze o pomoc... 13.06.11, 18:15
          no własnie że nie zmieniał pracy, od 3 stycznia ma umowę w jednej firmie, z tym że był na bezpłatnym urlopie w Polsce od lutego do kwietnia ale jak praca ruszyła to wrócił do tej samej firmy, nowej umowy nie dostał tylko nadal ma ciągłość od stycznia. Poinformuję go co i jak i niech dalej on walczy:) Dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka