Dodaj do ulubionych

Książki:(

30.04.13, 08:09
Witajcie,
Właśnie poczytuje sobie forum o książkach dla dzieci i doła łapię, że tyle fajnych pozycji, które chciałabym dzieciom poczytać. A my tu na obczyźnie:( Przecież nie kupię wszystkiego a w bibliotece polskich książek nie ma:( Poza tym, dzieci tyle czasu spędzają w szkole, że mało zostaje na czytanie. Taka refleksja z rana mnie naszła. Pozdrawiam i miłego Dnia Królowej życzę,
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Książki:( 30.04.13, 08:35
      Polska szkola w Oss prowadzi rowniez biblioteke:
      www.osstoja.nl/
      Wszystkiego kupic na pewno sie nie da, choc ksiazki w Polsce i tak sa znacznie tansze niz tubylcze (ktorych zreszta dla dzieci tez jest niesamowite multum). Ale nie bardzo rozumiem, o co ci wlasciwie chodzi. Chcesz czytac dzieciom, ale nie masz czasu, bo w szkole siedza? Fakt, ze ciezko znalezc czas na rozne rzeczy poza szkola, ale na czytanie u nas nigdy go nie brakowalo.
      • quistista Re: Książki:( 30.04.13, 12:59
        Nie, własciwie to o nic mi nie chodzi. Taka poranna refleksja mnie naszla
        • lenkaaa Re: Książki:( 30.04.13, 15:25
          Sa jakies ksiegarnie internetowe z polskimi ksiazkami, tu w Holandii. Nawet byly zdaje sie u nas na forum reklamowane. Tylko musialabys troche pogrzebac, bo mozliwe, ze sie juz zarchiwizowaly te watki.
          Ja sobie zamawiam w Polsce a potem jak rodzina mnie odwiedza albo sama przyjezdzam do PL, to sa przywozone.
          Nie pamietam w jakim wieku masz dziecko, ale jak znjadziesz ksiazki, ktore mu "podejda", to samo bedzie czytalo i wybierze ksiazki nad inne zajecia. Moja prawie osmiolatka nie czyta jeszcze niestety sama po polsku (za wolno jej to idzie zeby miala z tego przyjemnosc) ale uwielbia jak ja jej czytam codziennie wieczorem przed spaniem.
          • lenkaaa Re: Książki:( 30.04.13, 15:32
            ach, sorry, jakos zupelnie bez skupienia przeczytalam Twoj wpis i dopiero teraz do mnie dotarlo, ze wlasnie nie na kupowaniu Ci zalezy tylko na wypozyczaniu. To rzeczywiscie nie tak latwo rozwiazywalny problem. Ja akurat namietnie kupuje ksiazki. Wole wydawac na ksiazki niz zabawki prawde mowiac:)
            • quistista Re: Książki:( 30.04.13, 17:15
              no wlasnie, ze ja tez kupuje i powoli miejsca zaczyna brakowac:( A tyle fajnych rzeczy by sie jeszcze zakupilo... Ale usprawiedliwiam sie, ze kupujac dla najstarszego kupuje tez posrednio dla mlodszych dziewczynek wiec w sumie to taka dlugoterminowa inwestycja...
              • nesla Re: Książki:( 01.05.13, 09:40
                Ja cie rozumiem.. tez kupuje duzo ksiazek polskich dzieciom a holenderskie wypozyczam i nie mam pomyslu na ciag dalszy, bo dzieci rosna i wciaz trzeba kupowac nowe, biblioteka sie powieksza i corka lubi zupelnie inny repertuar niz synek wiec trzeba im kupowac osobno. Do tego mam duzy nacisk ze szkoly i od logopedy czytania po holendersku wiec tym mniej czasu zostaje na czytanie po polsku... Lacze sie zatem z toba w bolu ;(
                • quistista Re: Książki:( 01.05.13, 16:49
                  Dzieki:) Ja kupuje (lub wypozyczam) po holendersku tylko takie proste ksiazeczki, ktore jestem w stanie czytajac tlumaczyc. Dzieci male jeszcze wiec nie ma problemu. Gorzej z najstarszym, bo wszsytko go ciekawi i uwielbia ksiazki. Przez jakis czas przychodzila do nas wolontariuszka czytac mu, ale niestety juz sie to skonczylo:( Puszczam mu tez ksiazki do sluchania i sluchowiska. Sluchaja zasypiajac i wlasciwie sluchaja cala noc (syn w nocy jak sie budzi siku to zmienia sobie na cos innego). Teraz jest na etapie "Dzieci z Bullerbyn" i slucha non stop. A tu jest tyle innych rzeczy do sluchania i czytania. Dziewczynki jeszcze nie maja takiej cierpliwosci do czytania ale syn wlasciwie od malego godzinami potrafi sluchac i ogladac ksiazki. Szkoda, ze sam jeszcze nie czyta (choc probuje). A czasu tez malo bo kazde dziecko chce czytac cos innego:(
    • tijgertje Re: Książki:( 03.05.13, 10:18
      Ufff, udalo sie. Pierwszy krok do debiutu " Dolfje Weerwolfje" Paula van Loon po polsku:

autystyczne-tygryskowo.blogspot.nl/2013/05/wilkoaczek-dolfje.html
    • mad_die Re: Książki:( 12.05.13, 20:56
      A gdzie mieszkasz?
      Bo na przykład u mnie we wsi jest (no dobra, będzie lada chwila ;)) biblioteka z oddziałem polskim. Podobnie działają inne biblioteki w okolicach.
      Również miejska biblioteka w Eindhoven ma polskie książki.
      Warto pamiętać, że biblioteki ze sobą współpracują i mogą się wymieniać książkami lub zamawiać na specjalne zamówienie. Pytajcie o to!
      • quistista Re: Książki:( 13.05.13, 12:24
        Mieszkam w Heerhugowaard. Kiedys byly polskie ksiazki ale w ramach oszczednosci wycofali je:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka