mona812 22.08.05, 11:13 Dziewczyny zastanawiam sie czy Wasze dzieci czasami mowia do Was po holendersku ? Jesli tak sie zdarza to odpowiadacie po polsku ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tijgertje Re: holenderski 22.08.05, 14:07 Moje lobuziatko na razie mowi po swojemu, uzywa tylko kilka slowek. Mowie do niego po polsku, tata po holendersku, czesto, gdy na cos pokazujemy, kurczatko slyszy od nas obie nazwy. Jest to ponoc najlepszy sposob na wychowanie dwujezyczne, dziecko szybko lapie do kogo w jakim jezyku trzeba mowic. Po porodzie nawet moja kraamhulp zauwazyla, ze dziecko rozpoznawalo roznice w jezykach. Inaczej reagowal, gdy z nia rozmawialam po holendersku, inaczej, gdy do niego po polsku. Gdy plakal, moglam go uspokoic tylko po polsku. Odpowiedz Link
mona812 Re: holenderski 22.08.05, 15:21 Ja tak sie troche martwic zaczynam bo u nas bedzie skomplikowane , ja od poczatku mowie po polsku do synka , tata mowi po holendersku a miedzy soba rozmawiamy po angielsku i tak sobie mysle czy naszemu maluszkowi nie pomieszaja sie te wszystkie jezyki :))) Odpowiedz Link
lenkaaa Re: holenderski 22.08.05, 16:28 Na pewno nie ! Tylko trzeba byc konsekwentnym i nie mieszac jezykow, zeby dziecko wiedzialo: Mama - polski, Tata - holenderski Moja kolezanka ma identyczna sytuacje jak Ty, z ta tylko roznica, ze z mezem porozumiewa sie po niemiecku Odpowiedz Link
saraanna Re: holenderski 22.08.05, 19:34 U mnie jest taka sytuacja ze ja mowie do corci po polsku a ona mi odpowiada po holendersku. Odpowiedz Link
wesca1 Re: holenderski 22.08.05, 21:10 to tak jak u mnie, ja mowie do moich dzieci po polsku a one mi odpowiadaja w holenderskim, Odpowiedz Link