Dodaj do ulubionych

Na sucha skore

15.12.05, 23:50
Bylo juz czy nie?
Od kilku tygodni borykam sie z sucha skora u cory, probowalam juz Zwitsal
olejek do kapieli i jakis inny jeszcze nie pamietam nazwy, ten pierwszy
tymczasowo pomaga ale sucha skora wraca. Smaruje olejkiem, kapiele
zredukowalam (co drugi dzien). Macie moze jakies sprawdzone sposoby?
Obserwuj wątek
    • beba3 Re: Na sucha skore 16.12.05, 00:19
      Kapie w waniece co tydzien albo i co dwa. Wkladam dziewczyny pod prysznic co
      drugi dzien. Rano i co dwa dni wieczorem myje czastkowo. Buzie, dlonie, pupy,
      stopy. Oczywiscie w ciagu dnia buzie i dlonie wg potrzeby.
      Kiedy uzywaly pieluch zawsze mylam im tyleczki woda po kupce, przed i po snie.
      Najlepsza dla nich jest jednak oliwka. Jesli czuje, ze skora jest naprawde
      bardzo wysuszona robie im sesje smarowania. Po przysznicy czy myciu smaruje
      obficie lotonem czy balsamem i czekam az sie wchlonie. Masuje i wklepuje,
      pozwalam im sie packac.;-) Na koniec poprawiam oliwka. :-)
      Jesli naprawde przesadzialm dotykam pieluszka lub nawet recznikiem.
      Pomaga.
    • saraanna Re: Na sucha skore 16.12.05, 09:25
      Tak jak kiedys pisalam,podawac wiecej picia.Szczegolnie teraz kiedy zaczal sie
      sezon grzewczy ,a w mieszkaniach jest sucho dzieci potrzebuja wiecej
      plynow,zreszta nie tylko dzieci ja sama wiecej pije niz normalnie.
    • tijgertje Re: Na sucha skore 16.12.05, 10:47
      Nesla, mamy ten sam problem. Pojawia sie co eroku w zimie i chyba nie ma na to idealnego sposobu. Niby pomaga zadsze kapanie, ale u nas sie nie sprawdza, bo bez wieczornej kapieli nie ma spania:-( Wazne, zeby temperatura wody nie byla zbyt wysoka i kapiel nie trwala zbyt dlugo, mlodego kapiemy w oliwce Zwitsal, Balneum, albo olejku migdalowym z Kneipp, baz mydla czy innych srodkow myjacych, bo niweluja dzialanie oliwki, po kapieli nacieram go oliwka, dobre sa te do masazu, bo sa tlusciejsze i lepiej sie "kleja". Czesto tez dosmarowuje w czasie przewijania czy przebierania. Raz jest lepiej, kilka dni ma ladna skore, a potem nagle tulow caly sie luszczy. Coz, zima, suche powietrze, mlodemu nie bardzo przeszkadza, walczymy, ale skuteczna poprawa nastapi pewnie jak zwykle na wiosne:-(
      • martaj7 Re: Na sucha skore 16.12.05, 10:55
        Nam pomogl calkowicie Balneum Hermal Badolie extra vettend. Kilka razy Agata
        byla w tym kapana i od 2 lat nie ma problemow.
        • beba3 Re: Na sucha skore 16.12.05, 11:20
          Martaj!
          Czy dostane to w drogerii czy tez w aptece? Chyba sie skusze...
          • martaj7 Re: Na sucha skore 16.12.05, 11:41
            W kazdej drogerii, tylko zwroc uwage na "poziom natluszczenia" bo sa mocno i
            tylko troche natluszczajace.
            W aptece tez kazdej.
            • beba3 Re: Na sucha skore 16.12.05, 20:16
              Dzieki za tip, Martaj! Zobacze co tao za cudo. :-)
              Wazeliny zawsze sie balam bo u mnie jakos tragicznie dzialala ale juz ktoras z
              kolei osoba ja sobie chwali....
    • mona812 Re: Na sucha skore 16.12.05, 12:34
      Niestety nie mam czasu przeczytac co radza dziewczyny wiec byc moze napisze to
      co juz napisane :))
      Fabian ma bardzo sucha skore od kilku dni , bylam u lekarza , powiedziala ze to
      przez ogrzewanie , kazala lac olejek do wanny i nie uzywac plynow do kapieli
      oraz balsamow .Nacierac zwykla wazelina dla dzieci ,u nas zaczyna
      pomagac .Wazelima z etosu , niebieski pojemnik .
      • nesla Re: Na sucha skore i jeszcze jedno 16.12.05, 15:53
        Dzieki za rady. U mnie ten Baleneum extra vettend to sie nie sprawdza, juz go
        nie kupie, lepiej bylo jak uzywalam olejku do kapieli Zwitsala. Z wazelina
        sprobuje, mona, a to na stoisku dla dzieci jest czy jakas standardowa wazelina?
        Tijger, dokladnie to samo robie.

I jeszcze drugi proble. Milena obgryza lozeczko i to bardzo konsekwentnie.
        Myslalam ze jej przejdzie jak wyjda zeby, ale nie przechodzi.. Kto widzial na
        blogu to wie jak wyglada lozeczko Mileny przez to obgryzanie. Ja mam problem bo
        z jednej strony nie chce aby sobie wypaczyla zgryz, a z drugiej nie chce jej
        podtruc jakimis smarowidlami. Co robic?
        • mona812 Re: Na sucha skore i jeszcze jedno 16.12.05, 16:22
          Nesla zapytaj o wazeline ktora mozesz smarowac dziecko, nie powinna zawierac
          zadnych perfum i takich tam ,ja smaruje Fabiana kilka razy dziennie .
          A lozeczko moze owin w tym miejscu gdzie Milenka gryzie jakims miekkim
          materialem .
          • nesla Re: Na sucha skore i jeszcze jedno 16.12.05, 16:24
            ale jak owinac miedzy szczebelkami mona???
            • mona812 Re: Na sucha skore i jeszcze jedno 16.12.05, 18:22
              Potnij w pasy niezbyt szerokie .
              • beba3 Re: Na sucha skore i jeszcze jedno 16.12.05, 20:01
                Moze ochraniacz na cale lozeczko? Material obojetny, tani jakis, bawelna w
                miare sztywna albo wykrochmalona. Kup pas troche wiekszy niz obwod lozeczka,
                przyszyj troczki, zaloz od wewnatrz i wywin na zewnatrz, podwiaz.
                Gorzej jesli bedzie gryzc przez material...
                No to moze jak klasyczny ochraniacz z przepikowanego materialu? Nie dotrze do
                twardego lozeczka i sie zniecheci.
                A moze cytryna wysmaruj szczebelki i rame?
                Moi znajomi zniechecali dziecko do zakazanych rzeczy musztarda.
                • nesla Re: Na sucha skore i jeszcze jedno 17.12.05, 10:19
                  Dzieki za rady, mona z tym materialem to nie wyobrazam sobie jak mam pociac w
                  pasy i wkladac miedzy niezliczone szczebelki?? i potem to wiazac? To dopiero
                  swietna zabawka dla mojego dziecka! haha Poza tym nie chodzi mi o lozeczko, bo
                  ono i tak juz jest doszczetnie zniszczone, tylko o zeby i zgryz dziecka, wiec o
                  to zeby NIE gryzla a nie zeby gryzla material. Cytryna powiadasz beba?
                  sprobuje, a nie potruje sie tym?
                  • beba3 Re: Na sucha skore i jeszcze jedno 17.12.05, 21:21
                    Licze, ze nie spodoba jej sie smak i odpusci wczesniej czy pozniej.
                    Cytrusy juz podajesz?
    • zuzka71 Re: Na sucha skore 17.12.05, 10:12
      ja juz przetestowalam wszystko co sie da i stwierdzam ze ok koniecznosc byla i
      nadal bywa, ale skora mus ie po prostu uzaleznila od tym mocnych chemii,
      kosmetykach z wazelina/gliceryna czyli ropa (petroleum) naftowa kotra tylko
      pokrywa naskorek i nie wnika glebiej, dziala tylko doraznie..nie spomne o innych
      chemicznych dodatkach..zalezy czy ta such skora to tak ogolnie sucha czy sa
      jakies zmiany miejscowe...jak ogolnie to polecam olejek do kapieli zadnego mydla
      (uwazajcie m.in. na ssl w skladzie choc ciezko go uniknac bo jest wszedzie
      niemal..syf i koszmar)albo lotion weledy aloe vera. pozdrowki.zuza
      • nesla Re: Na sucha skore 17.12.05, 10:21
        juz od dawna nie uzywam zadnych srodkow myjacych przy kapieli tylko olejek,
        pupe myje myjka i czyms do mycia bez dodatku mydla, ale akurat na pupie nie ma
        suchej skory, nie sa to miejscowe placki tylko ogolnie sucha na brzuchu,
        plecach, ramionach, nogach, nie placki. Weleda lepsza niz pozostale srodki?
        • zuzka71 Re: Na sucha skore 17.12.05, 10:38
          tak calkiem naturalnej firmy to ciezko znalezc bo inacejkosmtyki mailayby termin
          waznosci kilka dni,a le oni nie maja w skladzie najgorszego syfu..a jezeli juz
          jest ta wazelina toi na koncu listy skladnikow czyli nie za duzo tego. a aloe
          vera to wogole dobrze dziala na skore. u nas sie sprawdza, oboje stosujemy;) nie
          jest to produkt specjalnie dal dieci ale ze wzgledu na delikatne skladniki jak
          najbardziej godny polecenia (mnie zaproponowala to na egzeme mlodego pani w
          reformhuis) albo jak wolisz kosmetyki apteczne to physiogel firmy stefl. ale
          najczesiej wystarczy ze mlodemu wowamy olejek do kapieli i juz zero innego
          srodka do mycia i skore ma piekna (no nie licze malych zmian ale to inna
          sprawa)acha polepszylo nam sie jak juz pisalam gdzies po herbacie
          rooibos..naprawde polecam.pozdrowki.zuzka
          • zuzka71 co do rooibos 17.12.05, 10:40
            nie dodalam ze chodzi mi o spozywanie;))) ale kto wiem moze dodana do kapieli
            tez by zdzialala cuda..;)?pozdr.zuz
            • beba3 Re: co do rooibos 17.12.05, 21:27
              Kuzyn dziewczyn uzywa jekiegos srodka zupelnie bez srodkuw myjacych a
              myjacego. ;-D Mial reakcje na najpopularniejsze na rynku produkty a to dziaa
              rewelacyjnie. Dowiem sie podczas Swiat to zapodam. Podobno drogie i dostepne w
              aptece w Polsce. Moze i tu. To chyba cos francuskiego...?
              Na aloes nalezy uwazac. Ma wlasciwosci lagodzace ale niektore dzici silnie
              uczula. Na dwoje babka wrozyla. Jak nie zaszkodzi to moze pomoze.
              • anitax Re: co do rooibos 19.12.05, 12:01
                Nesla, my uzywamy kremow firmy Fagron, Lanette jest bardzo przyjemny, ale
                krocej dziala, Vaseline gorzej sie rozsmarowuje, ale lepiej natluszcza.
                Dostaniesz w kazdej aptece. Smaruje 2-3 razy dziennie, bo Lisa ma bardzo sucha
                skore.
                • anitax Re: co do rooibos 06.01.06, 21:50
                  Nesla, mama mi przywiozla z Polski robiona w aptece lekobaze, neutralny krem.
                  Smaruje 2-3 razy dziennie, skora jest - odpukac - super, a byla bardzo sucha.
                  • beba3 Cutibaza 07.01.06, 17:22
                    Cos podobnego, jak sadze. Krem poltlusty polecany szczegolnie dla osob z
                    chorobami alergicznymi i o wrazliwej skorze.
                    U nas dziala.
    • tijgertje POLECAM! 28.01.06, 16:38
      Olejek do kapieli Kneipp migdalowy! Delikatny, pachnie pieknie, po kapieli mlody ma super aksamitna skore (tatus tez...). Zaczynamy trzecia flache i odkad go stosujemy problem z sucha skora nalezy do przeszlosci:-)))
      • a.polonia Re: POLECAM! 28.01.06, 16:55
        odkad go stosujemy problem z sucha skora nalezy do przeszlosci:-)))
        ----brzmi jak haslo reklamowe ;-)))
        ale ja w innej sprawie, tygrys, czy dostalas cos ode mnie w tym tygodniu? ;-)
        • tijgertje Re: POLECAM! 28.01.06, 22:19
          Pola dostalam. Maila nie dostalas? Wyslalam na gazetowa.
        • tijgertje Re: POLECAM! 29.01.06, 10:37
          Pola ma racje:-)))) Rzeczywiscie jak reklama zabrzmialo:-))) ale co tam...
          Taka jestem zadowolona z tego plynu, ze moge poreklamowac:-)))
    • mona812 Re: Na sucha skore 15.02.06, 09:19
      Po wyprobowaniu masy kremow i masci stwierdzam ze najskuteczniejsza jest kapiel
      w krochmalu co drugi dzien .
      • zuzka71 Re: Na sucha skore 15.02.06, 10:43
        tez dobre, lagodzi podraznienia. a probowalas olejki do kapieli i po firmy
        weleda? mozna je juz dostac nie tylko w de tuinen tez w drogeriach. sa
        b.delikatne bez zbednej chemii.pozdr.zuzka
        • mona812 Re: Na sucha skore 15.02.06, 11:30
          Olejki przerozniaste tez probowalam ale tego o ktorym piszesz nie wiec moze sie
          skusze chociaz odpukac Fabian ma teraz ladna skore .
          • zuzka71 ciekawe linki 15.02.06, 11:44
            to super;) ale taki olejek to juz zawsze mozna dodawac do kapieli, w zaleznosci
            od potrzeby wiecej lub mniej. a jak juz tak 'latasz' po sieci za kosmetykami
            (szpieg-zuzka;)) to polecam forum naturalnie na gazecie:
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26078
            oraz naturalnie zdrowe dziecko:
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25801
            pozdrowki.zuzka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka