Dodaj do ulubionych

jakie mleko ?

05.04.06, 12:10
Jakie mleko podawalyscie gdy dziecko skonczylo rok. Nadal modyfikowane, czy
juz zwykle krowie z kartonu ? A jesli modyfikowane to jak dlugo jeszcze po
ukonczeniu roku ?

----------\\--//-----------
--------(@ @)---------
--o00o--(_)--o00o--
Obserwuj wątek
    • maxijo Re: jakie mleko ? 05.04.06, 12:30
      ooo ja tez myslalam o takim watku, bo moj maly nie cierpi mleka modyfikowanego,
      probowalam friso i nutrilon, po paru lykach zwymiotowal, to samo z kaszka na
      takim mleku. Zeby chociaz na noc wypil, to moze przespalby chociaz 3 godziny. A
      moze jednak nie forsowac, nie wciskac, nie wiem na ile piers mu wystarczy.
      dzieci w jego wieku i wadz pija na noc 300 ml mleka czy kaszyma czy to
      gwarancja dobrego snu?
      Wczoraj sprobowal ode mnie ze szklanki mleka krowiego i mam wrazenie, ze
      posmakowalo.
      • kolor201 Re: jakie mleko ? 05.04.06, 12:44
        zdecydowanie mleko modyfikowane jest dla dziecka lepsze za wzgledu na witaminy
        bialko itd czego brakuje w mleku krowim.Ale po ukonczeniu roku jezeli dziecko
        niema alergi niemieccy pediatrzy polecaja podawac zwykle mleko.Polscy daja
        prawo wybory przy czestrzym nacisku na modyfikowane.Ale dziewczynki:moja mala
        skonczyla niedawno 8mcy i dopiero teraz uczulila sie na bialko tzn ze w kazdym
        wieku moze taka alergia sie pojawic!Wiec ostroznie podawajcie
        • monikat4 Re: jakie mleko ? 05.04.06, 13:50
          Moja coreczka ma 15 miesiecy i nadal podaje jej mleko modyfiokwane,pije tylko
          rano i wieczor po 180ml,w dzien nie chce.Mam zamiar do 3lat podawac tylko
          modyfikowne mleko,takie jest zalecane.
    • zuzka71 Re: jakie mleko ? 05.04.06, 13:59
      modyfikowane od roku z kaszka. trwalo to chyba z chyba z 3-5 miesiecy potem
      eksperymentowalam z ryzowym, sojowym i w koncy krowie jak mial gdzies 1,5
      roku....'wytrzymal' na nim z okolo miesiaca. potem zrezygnowalismy z kaszki na
      mleku wogole. odtad tylko jogurty,( zero mleka w zadnej postacii mas ie
      wysmienicie)..p.zuzka
      • haganl Re: jakie mleko ? 05.04.06, 19:11
        moj maly ma 22m i jest na modyfikowanym - hypoalerg. Ma alergie na mleko krowie (objawy skorne) i to pojawilo sie jak go jeszcze karmilam piersia. Nie wiem jak dlugo tak pociagniemy , ale chcialabym mu podawac mleko jak najdluzej... (podobno sojowe moze bardziej uczulac niz krowie.... )
    • nesla Re: jakie mleko ? 05.04.06, 19:52
      Jak Milena skonczyla roczek to zaczelam powoli wprowadzac mleko krowie, do tej
      pory (ma 17 miesiecy) podaje zmieszane mleko krowie z modyfikowanym
      (Nutrilon3), dwa razy dziennie rano i wieczorem.
      • maxijo Re: jakie mleko ? 05.04.06, 22:29
        zadam przy okazji pytanie, jak objawiala sie u was alergia? bardzo duzo o tym
        sie mowi, niemal kazde dziecko jest alergikiem (?), zmiany skorne, kaszel, na
        co mam jeszcze zwrocic uwage?
        nesla- dlaczego wlasciwie mieszasz? i dlaczego nie posluchalas sie porad o
        niedawaniu dzieciom mleka krowiego do lat 2:))
        • nesla Re: jakie mleko ? 06.04.06, 10:48
          maxijo, mieszam, bo chce powoli przejsc z mleka modyfikowanego na krowie,
          wydaje mi sie ze jak wymieszam to bedzie lagodniej.. i mleko modyfikowane
          Milenie bardzo smakuje, ale mam zamiar coraz mniej dawac modyfikowanego a
          wiecej krowiego az w koncu sie tak zredukuje. Modyfikowane zawiera tez jakies
          dodatkowe skladniki, ktore moga byc wazne dla rozwoju. Ale w CB polecaja od
          ukonczenia roku podawac tylko krowie mleko jesli nie ma alergii i innych
          przeciwskazan twierdzac ze mleko modyfikowane to chwyt reklamowy. Wiec sie
          zastanawiam kogo mam sluchac.. anonimowej kolezanki z forum rodzicow w Holandii
          czy mojego lekarza? ;-D Milena nie ma zadnych problemow z jedzeniem i zadnych
          alergii, my rowniez nie mamy.
    • lenkaaa Re: jakie mleko ? 06.04.06, 09:24
      takie znalazlam argumenty przeciwko mleku krowiemu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=39740767&a=39829607
      • agagaby Re: jakie mleko ? 06.04.06, 09:40

• lenkaaa Re: jakie mleko ? 06.04.06, 10:52
          Ciekawy artykul, ale jest jednak napisane, ze czlowiek w okresie niemowlecym (
          i tylko wtedy) jest przystosowany do spozywania mleka. Okres niemowlecy to do
          ukonczenia roku, tak ? W sumie nie ma sprawy, po ukonczeniu roku mozna dziecku
          serwowac zolty ser i jogurty zamiast mleka z kartonu.
          Ja tez pamietam jak mnie Mama zmuszala w dziecinstwie do picia kakao na
          sniadanie, bo samego mleka nigdy nie bylam w stanie przelknac.
          Byl jeszcze taki okres w podstawowce gdy cala szkola, klasami byla sprowadzana
          do stolowki i kazdy musial wypic kubek mleka nalewanwgo chochla z wiadra - a ja
          mialam odruch wymiotny i ryczec mi sie chcialo juz na sam widok tego mleka,
          brrrrr.....!!!
          • maxijo Re: jakie mleko ? 06.04.06, 11:31
            lenkaa, ja malo ze pilam w stolowce mleko z dokladka, to jeszcze o "kozuchy" z
            siostra walczylam, ajajaj
            moze i dobrze ze teraz dzieci nie sa zmuszane do picia mleka, ale jak moj maly
            uprze sie przy krowim, to za 2-3 m-ce bede dawac.
            • tere_tere Re: jakie mleko ? 06.04.06, 12:37
              a wiecie, ze pare miesiecy temy jakis student w holandii zmarl na nadmiar....
              wody! wypil chyba z 6 litrow "na raz", rozrzedzil sobie cos tam i umarl. jaki
              wniosek? nie pij wiecej wody?

a ja z takimi "sensacjami" jak ten artykul to jestem ostrozna. nic nie jest
              czarne ani biale. gdyby mleko bylo takie szkodliwe, to cala holandia by jezdzila
              na wozkach inwalidzkich - oni o wiele wiecej mleka pija niz my (polacy), same
              wiecie. a nie sa jakims wyjatkowo schorowanym krajem, a nawet chyba przeciwnie:
              popatrzcie na dlugosc zycia holendrow - jedno z najwyzszych w swiecie.

poza tym tez nigdy nie wiadomo jakie lobby za takimi sensacjami stoi. to tak jak
              odwieczna dyskusja na temat masla i margaryny. producenci obu maja w tym
              interes, zeby udowodnic, ze ten drugi produkt jest szkodliwy. i trwa to juz
              latami, dalej niekt nie wie jak to naprawde jest.

mysle ze tak naprawde obie strony maja jakas racje i wazny jest zdrowy rozsadek
              i rownowaga. wszystkiego po trochu, z niczym nie przesadzac. no i nie dac sie
              zwariowac!!!
              • agagaby Re: jakie mleko ? 06.04.06, 18:41

• beba3 Re: jakie mleko ? 09.04.06, 00:20
                  Jage karmilam cycem do 13 mc zycia a Pyske zancznie dluzej, nie mialam wiec
                  jakis specjalnych dylematow mlecznych.
                  Generalnie to dzieciaki zjadaly kaszki ryzowe z owocami na mleku modyfikowanym
                  ale juz zawartym w paczce. Osobno robionego mleka i kaszki jesc zdecydowanie
                  nie chcialy. Rano i wieczorem wcnaly te specjaly.
                  Gdy byly wieksze kupowalam juz tylko kaszki ktore trzeba rozcieczac mlekiem.
                  Wtedy juz tylko krowie. Jogurty tez w menu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka