Dodaj do ulubionych

konsultacja dot. imion

09.07.06, 11:42
Kochane,
poniewaz wiele z Was jest w mieszanych zwiazkach polsko- holenderskich, mam
pytanie do Was/ Waszych drugich połowek. Zastanawiamy sie nad imieniem dla
naszej pociechy, imię ma byc krotkie ( bo nazwisko dlugie) i polskie, ale
znane i wymawialne rowniez dla Holendrow. Oczywiscie imion takich jest
troche, ale nam podobaja sie dwa: Kornel i Olga. Oba sa znane w takiej
ortografii w Holandii, ale, mimo ze znam jezyk, nie potrafie 'wyczuc', jakie
w Holendrach budza konotacje. Wiem, ze to sprawa indywidualna i ze kwestia
gustu, ale zgodzicie sie, ze w 80 % Polakow imiona typu 'Hermenegilda'
czy 'Zdzisława' budza niechec...O takie konotacje, generalne odczucia w
sprawie Olgi i Kornela pytam. I Olga, i Kornel beda oczywiscie nieco inaczej
brzmialy w ustach Holandrow ( g= ch i akcent na ostatnia sylabe w imieniu
chlopca), ale to nie wadzi;-))
Groetjes!
Obserwuj wątek
    • saraanna Re: konsultacja dot. imion 09.07.06, 13:43
      Imiona wybralas bardzo ladne .Mysle,ze z Kornelem nie bedzie problemow,
      natomiast Olga bedzie niestety wymawiana jak Olcha ,co moze troche dziwnie
      brzmiec.Z moich doswiadczen wiem tez ,ze np.imie Kamil czesto kojarzy sie z
      wielbladem (zdanie mojego szwagra Holendra),natomiast Klara z krowa (co druga
      krowa w Holandii nazywa sie Klara),cos na miare polskiej Krasuli.Jak jeszcze
      sobie cos przypomne to napisze.
    • agnieszkaela Re: konsultacja dot. imion 09.07.06, 14:22
      Dobry pomysl Kasiu, aby sprawdzic skojarzenia. Ja na to nie wpadlam, ale
      znajomi Holendrzy nie mowili, ze Filip jakos dziwnie im sie kojarzy. No, chyba
      ze sa wyjatkowo delikatni i nam nie chca powiedzic.
      Z ta Klara mnie troche zmartwilas, Saraanna, bo przyjaciele wlasnie takie imie
      dali tydzien temu urodzonej coreczce.
      • corneliss Re: konsultacja dot. imion 09.07.06, 15:53
        Olga - sliczne :) mnie tez sie to imie podoba, ale mam synka ;) moze w
        przyszlosci, tutaj w Holandii jak najbardziej funkcjonuje to imie, mialam
        kiedys pracodawczynie Olge
        nie zdziw sie wymowa tego imienia, bo Holendrzy wymawiaja je 'Olha'
        a tutejszy Kornel to Cornelis (jak moj nick ;)))) rowniez popularne, ale wydaje
        mi sie ze wrod starszego pokolenia troche, natomiast polski Kornel jest bardzo
        ladnym imieniem :)
        • kasia191273 Re: konsultacja dot. imion 09.07.06, 18:44
          Rzecz w tym, że Kornel w takiej pisowni ( nie Korneel, nie Corneliss) istnieje
          w świadomości Holendrów.
          A wymowa Olgi jest jakaś taka...mistyczna...drzewna...
          No ale zapytajcie lepiej swoich TŻ lub teściowe, jak kojarzą te imiona!
          • kolor201 Re: konsultacja dot. imion 10.07.06, 13:32
            A moze Korin?Colin?Tutaj wypowiedza jak pisza i w polsce tez:)A olga to kojarzy
            mi sie blllleeee-przepraszam ale to nieladne.Ja mam wogole spaczony gust haha
            podoba mi sie wszystko co sie wiekszosci niepodoba.Carla ladnie dla dziewczynki
            albo Alexis ,Maxima Nadine.To nie polsskie ale polskie ssa nieciekawe-Izabell
            jedynie mi sie podoba i Violett.
            • kasia191273 Re: konsultacja dot. imion 10.07.06, 14:57
              niestety, ja nie znoszę imion ekscentrycznych i wszystkie, jakie podałaś, są
              dla mnie straszne... Poza tym, jak pisałam, nazwisko mamy polskie, więc jak to
              wygląda: Colin Kowalska? Alexis Nowakowska? Makabra.

Sorry, ale muszę uściślić prośbę: nie pytam o Wasze indywidualne gusta,
              wiadomo, że to sprawa bardzo, bardzo osobista. Pytam o to, jak wybrane przeze
              mnie imiona brzmią dla Holendrów. Tak generalnie. Przyznam się, że nie mam
              wielu znajomych tubylców, dlatego możliwości skonsultowania mam ograniczone.
              • gosia06 Re: konsultacja dot. imion 10.07.06, 15:08
                Olga nie zawsze będzie brzmiała jak 'olcha'. Zależy od tego jak przedstawisz
                dziecko. Ja na początku bylam 'hosja'(ale tylko jak ktoś czytał). Przedstawiam
                się Gosia i tyle. Jakoś wszyscy zapamiętują. Natomiast zrezygnowalam
                z 'Małgorzata' bo to już nieco trudniej im wymówić. To samo dotyczy Karola.
                Mnie tam sie twój wybór podoba i podejrzewam, że większych problemów nie
                będzie. Kolega nazywa sie Remco i też nie zawsze ludzie wiedzą czy przez 'c'
                czy przez 'k'.Kwestia przyzwyczajenia.
    • go.ga Re: konsultacja dot. imion 10.07.06, 18:00
      Spytalam sie chlopa. Olga jest neturalne, nie wywoluje zadnych skojarzen. Na
      Kornela sie skrzywil, musialam mu kilka razy powtorzyc (wat? wat?) a potem
      powiedzial: "klinkt raar".
      • natalya20 Re: konsultacja dot. imion 10.07.06, 20:25
        ja calkiem niedawno wybieralam imie i wlasnie chcialam polskie, mowilam mojemu
        a on zawsze jakos skomentowal i z czyms mu sie kojazylo i mowil ze w holandii
        to by glupio brzmialo, kornela przerabialismy bo maz jest cornelie a ja chcialm
        imie po tacie ale spolszczone, jemu jednak sie bardzo nie podobalo, olga mu sie
        zle kojazylo bo takie niby niemieckie i ze stara niesympatyczna kobieta mu sie
        kojazylo, to byly jego spostrzezenia, mi olga osobiscie sie niepodoba(ale to
        nie jest wazne) a kornel bardzo. jeszcze alexander mi sie podoba, neutralne i
        ladne imie (ale oczywiscie cos mojemu nie pasowalo) to sobie sam wybral...
    • andevi Re: konsultacja dot. imion 10.07.06, 20:37
      My tez jestesmy w temacie wyboru imion.Wczoraj moj obudzil mnie w srodku nocy
      (jest Holendrem, dodam na marginesie), i mowi tak:
      wiesz, ustalilismy niby, ze jak bedzie dziewczynka, to Krystyna, no i po
      babciach Teodozja Andrea, ale ja bym jeszcze chcial i Regina, i Weronika, i
      Maria.
      Na moja zdziwiona mine zaczal szukac argumentow, ze to ponoc starodawna
      chrzescijanska tradycja, by dawac dziecku duzo imion.
      Odrzeklam tylko: no tak, i jeszcze koniecznie "udzielna ksiezna na Pipidowce i
      przyleglych gruntach". Holendrzy jednak sa dziwni...
      • flucha Re: konsultacja dot. imion 11.07.06, 08:47
        Mam kolezanke o imieniu Olga i od dziecka wszyscy wolali i wolaja na nia Ola,
        dopiero jak poszla do pracy ludzie zaczeli uzywac Olga.
        • flucha Re: konsultacja dot. imion 08.09.06, 11:25
          Od wczoraj wiem, ze rozwija sie we mnie kolejny chlopiec, w zwiazku z czym
          szukam imienia na "M". Podoba mi sie Miłosz, ale dla Holendrów to chyba niezbyt
          przyjazne do wymowienia imie.
          Czekam na wszelkie propozycje.
          • ada9611 Re: konsultacja dot. imion 08.09.06, 11:29
            wszystkiego najlepszego.zycze.ciazy i chlopca.moj syn ma na ime martyn,w szkole
            wolaja na niego martijn,a reszta wszyscy mowia martyn.zwracalam uwage ,ale to
            ja chyba blad zrobilam,-y- tu sie prawie nie wymawia,mysla ze to jest ij.a
            tam ,bmale nieporozumnienie
            • corneliss Re: konsultacja dot. imion 08.09.06, 11:52
              gratuluje Flucha :)) to przed Toba przekopywanie kalendarzy i stronek z
              imionami ;) dobrze ze literke imienia masz pewna; mi na M podoba sie Marcel
              • kolor201 Re: konsultacja dot. imion 08.09.06, 12:48
                Gratuluje!!Na M to moja kolezanka nazwala synka Maik(pisze sie albo tak albo
                Miky)ale wolaja na niego Maiky(Maiki).Siostra ma syna Mathäus(Mateus)polskie
                Mateusz wolaja na niego Mati a jak byl maly to macius.Polskie imie to tylko
                jedno jest ladne i wlasnie na M.Czyli Maciej.
              • gosia06 Re: konsultacja dot. imion 08.09.06, 12:51
                babynamen.startkabel.nl/

www.meertens.knaw.nl/voornamen/index.html

Poszukaj tam - dużo informacji o imionach
                • maxijo Re: konsultacja dot. imion 08.09.06, 13:05
                  ja chcialam dac synowi na imie Marek (po moim tacie), stwierdzilam ze moze
                  Marco, albo Mark bedzie bardziej international. Holendrom najbardziej podobal
                  sie jednak Marek.
                  • beba3 Re: konsultacja dot. imion 08.09.06, 17:10
                    Kolezanka nazwla synka Marko (a moze Marco?). Nigdy nie pislam chyba jego
                    imienia. I dla Polakow i dla Holendrow ok. Ja czasami i tak Marek mowie ale
                    jemu to nie wadzi. Mamie tez nie. ;-)
                    Podoba mi sie i Milosz, i Maciej, Mikolaj, Maurycy ;-). Imiona na M jakies
                    takie wdzieczne sa!
                  • tijgertje Re: konsultacja dot. imion 08.09.06, 19:10
                    Moj ma Marek na drugie. Tez sie wszystkim podobalo:-) W Holandii odpowiednikiem
                    jest Mark, nawet sasiad tak sie nazywa, Ale Marek nie brzmi tak twardo.
                    Jak dziecko ma miec imie brzmiace tak samo po polsku jak Holendersku, to w
                    polskim nie powinno miec l z kreska (Lukasz, kuchnia, nie mam polskich znakow),
                    ch, rz, sz, cz, g, y i podwojnych liter. Cos zapomnialam? Ja sie zawsze jako
                    Anja przedstawiam, inaczej tubylcom cuda wychodza. Z Anny zawsze im ananas
                    wychodzi:-( FAjne jest to, ze w Holandii mozna wymyslic nawet swoje wlasne oryginalne imie i jezeli sie nie bedzie zle kojarzyc, to dziecko tak zarejestruja. RAz mi para Holendrow opowiadala, ze maja syna z polskim imieniem: Janek:-) U faceta w rodzinie kazdy najstarszy syn mial na imie Jan, na niego w dziecinstwie mowiono Jantje, czego nie znosil. W czasie wojny obozowali w poblizu Polacy, z ktorymi sie przyjaznili, jednego wszyscy Janek nazywali, a oni mysleli, ze to takie Polskie imie, nie mogli zalapac, ze oficjalna forma imienia jest Jan:-)
                    • beba3 Re: konsultacja dot. imion 08.09.06, 20:59
                      Tygrysiu!
                      Niby fajnie ze mozna imie wymyslic ale ja slyszalm takie jedno a walsciwie
                      takie dwa imienia w jednym, i pomijajac fakt ze nie moglam wymowic, to nie
                      bylam tez w stanie zapamietac sekunde po tym jak je slyszalam kolejny raz.
                      Bardzo dziwny tworek to wyszedl a nie imie...
                      A ten 'moj' to na bank z literka 'o' na koncu, tylko nie wiem czy przez 'k'
                      czy 'c' pisany. Marko lub Marco.
                      No to masz impresje na temat imienia Marek. ;-)
                      • flucha Re: konsultacja dot. imion 11.09.06, 08:25
                        Ja tez tak sobie mysle Mirco albo Marco, nawet dobrze brzmi z nazwiskiem, ale
                        obawiam sie, że moi rodziciele bede wolac Mirek lub Marek i jakos dziwnie mnie
                        to drazni. Z pierwszym synem moj tato nie moze przebolec do dzisiaj a to juz
                        szesc lat. Maz chce Michael jak Schumacher , hihi
                        W rodzinie polskiej juz mamy Macieja, Mateusza, Marcina, Marcela i Maxa tak
                        chlopska rodzina ja jedna sie wyrodzilam:)
                        • beba3 Re: konsultacja dot. imion 11.09.06, 12:15
                          Jak Ciebie drazni to co innego ale jak nie to nie namiesza to dziecku w glowie.
                          U mnie Patrycja i Patricia, to to samo. Po holendersku tam miekko brzmi. :-)
                          Mirek, Mirco tez fajnie!
                • e_ll_a Re: konsultacja dot. imion 29.09.06, 22:17
                  moj maz ma Jarek i wszystkim sie kojarzy z urodzinami czasami jak sie
                  przedstawia to zdziwieni sie pytaja -dzisiaj ,naprawde?!i zycza wszystkiego
                  naj...dlatego przechrzcil sie na Jerry ,moj synek (5miesiecy)ma na imie JEREMY
                  po ojcu hahaha
    • depri Re: konsultacja dot. imion 28.09.06, 22:12
      Moja corcia ma na imie Astrid,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka