Dodaj do ulubionych

lekarz w holandii

02.09.06, 18:38
Mam pytanie do dziewczyn krore mieszkaja tymczasowo za granica. Mm maly
problem z tabletkami ktore mi sie skonczyly a potrzebuje kontynuowac w Polsce
bede dopiero w grudniu. Zadzwinilam wiec do mojego gin a on mi powiedzial
zebym sie nie martwila bo w Holandii (tu gdzie jestem) prawdopodobnie mozna
tabletki kupic bez recepty, czy ktorac z waz wie moze cos na ten temat??
Dodam ze jestm ubezpieczona w holenderskij firmie

Obserwuj wątek
    • lenkaaa Re: lekarz w holandii 02.09.06, 20:44
      Mozesz isc do swojego lekarza domowego, wziac ze soba ulotke od tabletek, zeby
      lekarz mogl zobaczyc sklad i popros go o recepte. Albo idz do apteki z ulotka i
      spytaj, czy dostaniesz bez recepty tabletki o takim samym skladzie ( moga
      nazywac sie tu inaczej).
      • asiekok Re: lekarz w holandii 03.09.06, 11:11
        Bez recepty to chyba na ubezpiecznie nie dosaniesz. Zapytaj o to w aptece.
        • beba3 Re: lekarz w holandii 03.09.06, 19:32
          Aby miec refundacje tabletek antykoncepcyjnych (bo o nie pytasz?) to musisz
          miec recepte od domowego. Jestem tego pewna na 90%. Byc moze wyjdzie Ci, ze
          beda za darmo czyli lepiej niz w Polsce. Popros o wieksza ilosc opakowan.
          Przypuszczalnie beda to dwa lub trzy.
          • muisie Re: lekarz w holandii 04.09.06, 14:02
            dzieki wielkie.... ale problem jest w tym ze jestem tu od roku i nigdy jeszcze
            nie bylam u lekarza tutaj wiec nie mam "swojego' lekarza.....wiec to znaczy ze
            to musi byc po prostu lekarz pierwszego kontaktu???
            • lenkaaa Re: lekarz w holandii 04.09.06, 14:10
              Lekarz domowy (pierwszego kontaktu) jet ci potrzebny do wypisania recepty na
              tabletki - wowczas dostaniesz je za darmo (pokryje to ubezpieczenie).
              W braku domowego, pozostaje ci pojsc do apteki i kupienie tabletek. Byc moze
              ubezpieczenie zwroci ci koszty.
            • lenkaaa Re: lekarz w holandii 04.09.06, 14:17
              Zadzwon do swojego ubezpieczyciela i zapytaj czy ci zrefunduje zakup tabletek i
              w jaki sposob masz sie starac o zwrot pieniedzy ALBO znajdz lekarza domowego i
              zarejestruj sie u niego a potem popros o recepte.
    • gosia06 Re: lekarz w holandii 04.09.06, 17:46
      Pytałam szwagierki i ona mówi, że bez recepty nie kupisz. Zarejestruj się u
      lekarza. Albo idź do apteki i zapytaj.
      • beba3 Re: lekarz w holandii 04.09.06, 18:27
        Poszukaj swojego lekarza domowego lub jesli nie bedziesz mogla znalezc od razu,
        popras o jednorazowe przyjecie i potem jednak znajdz sobie lekarza. Wreszcie
        trzecia mozliwosc: zglos sie do lekarzy domowych dyzurujacych kiedy 'zwykli'
        domowi maja zamknieta praktyke cyzli w godzinach wieczornych i nocnych oraz w
        weekendy. U nas cos takiego jest blisko szpitala. Generalnie przyjmuje sie
        tam 'nagle przypadki' a nie cos co moze poczekac. Takiego np skierowania do
        specjalisty nie dostaniesz ale zapytaj czy Cie przyjma skoro tabletki sie
        koncza i sprawa jest pilna. Za wizyte zwroci pieniadze ubezpieczalnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka