Dodaj do ulubionych

teletubisie

25.10.06, 15:41
mam takie pytanie do mam: czy Wasze dzieci ogladaja Teletubisie? Co myslicie
o tym programie, jakie on ma wartosci edukacyjne? czy nie 'miesza' dzieciom w
glowach? co rozwija?
jesli macie swoje przemyslenia na temat tego programu, podzielcie sie. od
jakiego momentu dziecko moze to ogladac? moze znacie jakies publikacje na ten
temat...

bo moj Mlody siedzial dzis jak zaczarowany (pol roku za kilka dni), wcinajac
jabluszko gapil sie w TV jak sroka w kosc, dobrze ze sie nie darl kiedy sie
skonczylo... dodam ze telewizora mu nie pokazujemy, nie sadzam go w wozku
przed TV, a teletubisie mnie troche martwia dla mnie sa niezrozumiale, gzdies
mam artykul z Polityki ze sa psychologiczna manipulacja - musze go wyszperac
to postaram sie strescic
Obserwuj wątek
    • kasia191273 Re: teletubisie 25.10.06, 16:41
      Czytałam kiedyś, że to bajka stworzona przez sztab fachowców - idealna dla
      dzieci od 6 mies. życia właśnie- może dlatego, że taka 'przemyślana' i 'naukowo
      wyreżyserowana', dorosłym zdaje się idiotyczna;-)))))I zdecydowanie rozwija.
      Tak więc nie obawiałabym się nic a nic. Jak znajdę info, to wkleję.
      • mala9943 Re: teletubisie 25.10.06, 17:16
        Ja czytalam te sama opinie co Kasia ale nie wiem gdzie.Pamietam tylko,ze
        pisali,ze rozwija...chociaz nam rzeczywiscie moze sie wydawac idiotyczna.
    • lenkaaa Re: teletubisie 25.10.06, 17:18
      Corneliss, a te Tubisie, co je Mlody ogladal, to po tubylczemu gadaly ? Jesli
      tak, to czy moglabys mi zapodac o ktorej godzinie i na jakim kanale je
      puszczaja? Ja telewizor wlaczam sporadycznie, ale jakby mi sie dziecko moglo
      troche z niderlandzkim osluchac, to bym byla zadowolona.
      • corneliss Re: teletubisie 25.10.06, 18:01
        Lenkaaa my ogladalismy po poludniu na tutejszym Ned3
        www.tvgids.nl/zoeken/?trefwoord=teletubbies&station=&genre=&dagdeel=0.0
        mysle ze dla takiego malucha jak moj to nie ma znaczenia w jakim jezyku ;)
        • lenkaaa Re: teletubisie 25.10.06, 18:07
          Dzieki.
          • monivk Re: teletubisie 25.10.06, 18:40
            rowniez pamietam artykul o wysokich wartosciach edukacyjnych teletubisi.program
            dostal nawet jakas tam nagrode.

tak na marginesie wydalo sie nawet ,ze jest to program ogladany nawet przez
            doroslych i to wcale nie przez rodzicow ogladajacych razem z dziecmi:P
            • maxijo Re: teletubisie 25.10.06, 20:00
              Adam czasami oglada Teletubisie, choc to nie jest jego ulubiona bajka; mam
              wrazenie ze troche za nudna:). Lubi Dore, Diego i pare innych holenderskich
              bajek. Duzo sie z nich nauczyl, np. machac na pozegnanie, nsladowac zwierzatka.
              I oczywiscie operowac pilotem:)
              Nie czytalam nic fachowego o fenomenie Teletubisiow, ale dla dzieci najbardziej
              intersujaca jest powtarzalnosc, a w teletubisiach wszystko jest faktycznie
              scisle przemyslane, zaplanowane, ten sam poczatek, koniec, postaci, otoczenie,
              dwa razy historyjka w srodku programu. Dzieci lubia przewidywac kazda nastepna
              scene, o co w teletubisoach nie trudno; moga w ten sposob uczestniczyc aktywnie
              w kazdym odcinku.
              Moj maly siedzial przed telewizorem od 4-5 miesiaca, chyba nawet dlatego
              wstawal o 5, bo wtedy w tv byla Dora:). Moge powiedziec, ze jest maniakiem
              telewizyjnym. Coz, nie wydzielam mu na razie, bo jest w takim wieku, ze trudno
              go czyms w czterech scianach zainteresowac. Bez tv nic nie zrobilabym w domu.
              • tijgertje Re: teletubisie 25.10.06, 21:38
                Kasper Teletubisie lubi, ale wlasciwie ich nie oglada. Mi strasznie dzialaja na
                nerwy... Oglada za to namietnie Dore i Blue's Clues, a ja z nim. Biega przy tym
                tam i spowrotem do telewizora, wola razem z Dora rozne slowka, pokazuje na
                ekranie, jak cos trzeba znalezc, slowem: oglada bardzo aktywnie i mnostwo sie
                uczy. Teletubisie go totalnie hipnotyzuja:-/
    • nesla Re: teletubisie 25.10.06, 21:23
      Jak znajdziesz ten artykul to wklej, chociaz nie wierze ze to manipulacja,
      raczej jakas umiejetnosc pedagogiczna tworcow.. Mnie do dzis Milena zadziwia
      jak ze szczera i widoczna radoscia wita kazdy odcinek Teletubisiow. Oglada
      CODZIENNIE na NL III o godzinie 9.00 lub 9.30. Chyba sa tez po poludniu
      powtorki. Wiem, ze wiekszosc dzieci ma faze na Teletubisie i po jakmis czasie
      im przechodzi, Milenie tez powoli zaczyna sie nudzic, w polowie odcinka
      przestaje koncentrowac uwage na bajce, a Ulice Sezamkowa potrafi ogladac od
      poczatku do konca.. jesli zdarzy jej sie obudzic tak wczesnie (leci o 7:15).
      Nawet ciotka Tijgertje przywiozla z Polski Milence polskie dvd z
      Teletubisiami :-D, sa tez dostepne CD z grami na komputerze. Ja jestem
      zwolennikiem wszelkich form edukacyjnych pod warunkiem ze z umiarem, takie 20
      minut Teletubisiow dziennie to nie moze wplywac zle na rozwoj dziecka.. jakos
      trudno mi w to uwierzyc i nie potrafilabym odmowic Milenie tej radosci z
      ogladania :-)
      • kruszynka28 Re: teletubisie 25.10.06, 22:33
        Bastian uwielbia teletubisie i nie widze w tym nic zlego. Staram sie nie wlaczac
        na dluzej niz pol godziny dziennie. U nas puszczamy raz po polsku raz po norwesku.
        Nie wiem czy maja negatywny wplyw na dzieci ale na doroslych chyba tak. Moj maz
        zaobserwowal to na wlasnym przykladzie gdy doszlo do niego, ze na "hi" kolegow w
        pracy odpowiada "hejo!" ;-)
        • martaj7 Re: teletubisie 26.10.06, 07:13
          A Agata ma faze na "Alternatywy 4" i "Seksmisje"....Codziennie po powrocie z
          przsedszkola wola: Mama pusc mi tego pana po polsku..............
          • martaj7 Re: teletubisie 26.10.06, 07:14
            A tubisiami nie gardzi od 3,5 roku...Wciaz sa dobrymi przyjaciolmi:)
            • beba3 Re: teletubisie 26.10.06, 08:07
              U nas tez byla faza na teletubki. Kiedy bylam w ciazy z Patrycja. musialam
              ogladac razem z Jagoda i tlumaczyc i czulam ze zankiaja mi komorki mozgowe. Juz
              o 9 czy 9:30 czulam sie na maxa senna i zmeczona... ;-D Na doroslych wiec
              wplywa nie korzystnie. ;-) Ale Jagoda lapala slowka, poznawala nowe rzeczy,
              uczyla sie.
              Polecam!
              Z czasem dziecko sie znudzi i wtedy bedzie problem bo w bajakach dla starszakow
              czasmi sa takie glupotki! ;-)
    • zuzka71 Re: teletubisie 26.10.06, 10:35
      to byla pierwsza bajka jaka zaczelismy wogole ogladac, mlody mial rok i juz mi
      brakowalo pomyslow na zajecia w grupach;) w ten sposob zaczal sie osluchiwalc z
      niderlandzkim. na szczescie dla mnie juz ich nie lubi jak kiedys. (ale sympatia
      trwala z 3 lata. uwazam ze dla maluchow to swietna zabawa. a taki spokojny,
      stonowany przewidywalny i bezstresowy swiat tubisiow swietnie wplywal na
      mlodego..z czasem zalapal tez troche slowek, polubil przytulanie sie z
      kolezankami;) bajka w sam raz jak dla takiego bezbecisa, kurcze to juz mowisz
      pol roczku ma alez tez czas leci...pozdrowki.zuzka
      • corneliss Re: teletubisie 26.10.06, 12:24
        no czas szybko zasuwa, tez jestem zdziwiona ;o)
        mam ten artykul w wersji papierowej, bo dostep do archiwum Polityki jest
        platny, ale tak sobie popatrzylam na date tego wycinka i stoi jak byk 1
        kwietnia 2006, wiec teraz nie wiem czy to zart czy prawda...

moze sprobuje go przepisac i wkleje, ogolnie program jest oceniany jako
        edukacyjny i przyjazny maluchom (no hipnoza mojego przed TV ;))), ale obnarzane
        sa tam drobne sytuacje utrudniajace wychowanie (ze Teletubisie odrywaja sie od
        jedzenia zeby gdzies tam pobiec bo cos jest ciekawsze, ze chlapia sie w
        kaluzach i nie reaguja na zakazy 'glosu', ze nie ma tutaj tematu fizjologii -
        tzn. moglyby uczyc siusiania na nocnik ;)) itp.
        doczepia sie a jakze ojciec dyrektor ;) z wiadomo jakimi oskarzeniami, artykul
        ciekawy jest naprawde, sprobuje go wklepac
        • maxijo Re: teletubisie 26.10.06, 14:30
          www.bbc.co.uk/cbeebies/teletubbies/
          znacie ten link, przydaje sie.
        • anitax Re: teletubisie 02.11.06, 00:06
          Lisa do tej pory w ogole nie ogladala telewizji, ale poprzeczytaniu o
          fascynacji Waszych dzieci teletubisiami postanowilam sprobowac. Podobno (na
          razie ogladala tylko z au-pair) wpatrywala sie z zachwytem i probowala wszystko
          nasladowac. Napisze wiecej jak obejrzymy razem
          • beba3 Re: teletubisie 17.11.06, 21:06
            Nie reaguja na nakaz glosu ale tylko jedn raz. Potem juz sa grzeczne. To taki
            zarcik. Chowaja sie do domku a potem robia: a kuku!
            Dzieci to bawi i jest, moim zdaniem, nie grozne.
            Moim maluchom przy karmieniu kaszka przypominalam ze Tubki tez jedza tele
            kaszke.. ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka