Dodaj do ulubionych

Rejestracja dziecka

07.03.07, 22:25
Poszukuje informacji o rejestracji nowo narodzonego dziecka. Jak rozumiem
pierwszym krokiem jest dokument ze szpitala stwierdzajact narodziny, a
nastepnie rejestracja w gemeente.
Pytanie - czy nalezy zglosic fakt narodzin dziecka w urzedzie podatkowym i
starac sie o numer sofi? Wyczytalam na expatice, ze numer sofi dziecka byl
komus potrzebny, zeby ubezpieczyciel pokryl koszt porodu w szpitalu oraz zeby
dostac zwrot podatku za kinderopvang.
Jezeli ktos sie orientuje co trzeba zrobic to bede wdzieczna. Wszelki linki
mile widziane. Dzieki.
Obserwuj wątek
    • anyaa2 Re: Rejestracja dziecka 07.03.07, 22:41
      Z tego co mówiła mi połozna:po narodzinach dziecka ,jeśli to nie jest weekend
      ,ojciec dziecka idzie do gemeete i tam rejestruje-melduje malucha.Musi to byc
      bodajże pierwsza lub dwie góra doby od narodzin,inaczej czeka nas kara.W
      momencie rejestracji rusza już cały system opieki i obowiązków jakie musimy
      dokonać dla malucha ,czyli znalezienie pediatry,szczepienia jakie obowiązuja
      itd(o tym podobno będą nas informować listownie).
      Do końca nie jestem w stanie cię poinformować ,ponieważ to wszystko jeszcze
      przede mną,więc może ktoś ,kto wie więcej mnie skorektuje.Mówię to co wiem od
      swojej położnej.
    • tijgertje Re: Rejestracja dziecka 08.03.07, 00:08
      Po porodzie tatusiowi wszystko wytlumacza:-) Dostanie do reki wszystkie
      papierki, lacznie z adresem i godzinami urzedowania miejsca, gdzie dziecko
      trzeba zglosic. Trzeba to zrobic w ciagu 2 dni po porodzie, chyba, ze wypada
      weekend, to wtedy w poniedzialek. Rejestrowqac trzeba w gminie, gdzie urodzi
      sie dziecko, jak szpital nalezy do innej, to w szpitalu powiedza dokad trzeba
      isc. Wydaje mi sie, ze w akcie urodzenia z gminy jest wpisany numer sofi. Po
      porodzie wysylalismy jakis kwitek do ubezpieczalni (sami nam go dostarczyli do
      wypelnienia), ale wystarczyl do tego papier z gminy.
      • martaj7 Re: Rejestracja dziecka 08.03.07, 08:05
        Nie mam numeru sofi w akcie. Dostalismy go poczta bez uprzednich staran, ale
        dostalismy tez list z policji ze musimy sie starac o pozwolenie na pobyt dla
        corki. Tylko ze to bylo jakies 4 lata temu, teraz jest byc moze inaczej.
    • gosia06 Re: Rejestracja dziecka 08.03.07, 08:22
      Przed narodzinami byliśmy razem w gemeente, żeby zgłosić (uznać?) dziecko. Po
      porodzie nie musiałam latać-wystarczyło, żeby ojciec dziecka sam poszedł.
      A sofi dostaliśmy pocztą bez uprzednich starań po około 3 tygodniach. Z tego co
      wiem to załatwia to gemeente.
      Do ubezpieczyciela najlepiej najpierw zadzwonić. I potem w razie czego też się
      informować, bo sie okazało, że ktoś zapomniał Tessę dopisać do naszej polisy.
      • gosia06 Re: Rejestracja dziecka 08.03.07, 08:23
        Nicech ojciec dziecka od razu poprosi o międzynarodowy akt urodzenia. Może
        kiedyś się przydać.
        • flucha Re: Rejestracja dziecka 08.03.07, 09:48
          Nam miedzynarodowy akt byl potrzebny do zarejstrowania dziecka w Polsce.
          • kasia191273 Re: Rejestracja dziecka 08.03.07, 10:08
            podczepię się:

myśmy wczoraj otrzymali międzynarodowy akt urodzenia, bo potrzebny w
            ambasadzie, żeby wyrobić paszport dziecku

pytanie: ambasada go honoruje, na jego podstawie wyda paszport

czy jednak w Polsce wystarczy, czy trzeba tłumaczyć u przysięgłego? Jest w 5
            językach, zdaje się, no ale w PL to nigdy nic nie wiadomo? I co trzeba
            właściwie zrobić w Polsce? USC? Urząd meldunkowy, skoro my formalnie nie
            jesteśmy 'wymeldowani' z polskich mieszkań?
          • corneliss Re: Rejestracja dziecka 08.03.07, 10:11
            miedzynarodowy akt urodzenia wydaja bez proszenia, soi przychodzi w ciagu 3 tygodni, a kart szczepien tez jakos w ciagu miesiaca
            zglos jeszcze dziecko w SVB: www.svb.nl, najlepiej telefonicznie, przysla Ci formularze do wypelnienia, bedziesz miec kinderbijslag na dziecko
            • kasia191273 Re: Rejestracja dziecka 08.03.07, 10:20
              a myśmy o międzynarodowy musieli specjalnie prosić i płacić 11 euro w Hadze

gemeente w Hadze też automatycznie przesyła info do Belastingdienst (sofi) i do
              SVB
              • corneliss Re: Rejestracja dziecka 08.03.07, 10:26
                to mnie zdziwilas, bo ja tez rejestrowalam dziecko w Hadze i nic nie placilismy za ten akt, moze to zalezy od gemeente, albo od czlowieka w okienku ;)

nam za to nie wyslali info o dziecku do SVB i czekalam, czekalam, czekalam az w koncu sama musialam sie zglosic ze sie dziecko pol roku temu urodzilo (wtedy) i sie okazalo ze w ostatniej chwili zglaszam...
                • mala9943 Re: Rejestracja dziecka 08.03.07, 10:55
                  Ja potrzebowalam miedzynarodowego aktu ur do wyrobienia paszportu,paszport
                  dostalam od reki, zdziwilam sie natomiast kiedy jakis czas potem otrzymalam
                  poczta polskie akty urodzenia z USC w moim miescie...Ambasada sama o nie
                  wystapila i za jej posrednictwem otrzymalam.W Polsce musialam dziecko
                  zameldowac (zeby wystapic o PESEL) I ponoc trzeba zrobiz to dosc szybko.
                  • schinella Re: Rejestracja dziecka 08.03.07, 18:09
                    No widze, ze kazdy ma rozne doswiadczenia...
                    Wyczytalam w broszurce z Accessu, ze ojciec rejestruje dziecko w gemeente,
                    majac przy sobie paszporty obu rodzicow i akt malzenstwa, albo partnerstwa
                    (wowczas dziecko powinno byc uznane przez ojca przed narodzinami).
                    Jezeli jedno z rodzicow jest Holendrem wowczas wydaja mu holenderski akt
                    urodzenia, a jak rodzice nie sa Holendrami wowczas dziecko otrzymuje
                    miedzynarodowy akt urodzenia.
                    Podobno gemeente wysyla informacje gdzie trzeba i dostaje sie do domu
                    korespondencje dotyczaca kinderbijslag. Co do numeru sofi nic nie znalazlam,
                    nie wiem czy zalatwiaja automatycznie czy nie.

Rozmawialam natomiast z ambasada i podano mi co i jak z paszportem i polskim
                    aktem urodzenia, ale nie mam notatnika pod reka wiec napisze w kolejnym poscie.
    • corneliss Re: Rejestracja dziecka Kasia 08.03.07, 10:14
      za szybko bo mi tu dziecie przeszkadza, tak trzeba tlumaczyc ten miedzynarodowy akt z jednego z tych 5 jezykow, mysmy tlumaczyli z niem. - i oczywiscie u tlumacza przysieglego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka