Dodaj do ulubionych

Kupilam i polecam/odradzam

20.03.07, 18:18
Pewnie juz taki watek byl, ale moze sie przydac. Jak maly przyszedl na swiat
to przekonalam sie, nie wszystkie rzeczy co kupilam przydaja mi sie, a z
niektorych jestem szczegolnie zadowolona.
Podzielmy sie naszymi spostrzezeniami

Polecam:
- Plyte CD Kolysanki, spiewa Ewa Lorska. Mozna zamowic przez Empik.pl i
kosztuje ok 13zl. Jezeli ktos Wam w Polsce plyte moze o sklepie Empiku
odebrac, to nie placi sie zadnych kosztow dodatkowych. Bardzo ladne wykonanie.
Moj maly sie uspokaja przy tych kolysankach.
Obserwuj wątek
    • kasia191273 Re: Kupilam i polecam/odradzam 20.03.07, 20:37
      Wielkich niewypałów zakupowych nie mam, ale wcale nie używam:
      - oliwki
      - talku
      - szamponu Natusan, bo uczulił Ninę, choć inne kosmetyki Johnsona OK!

Bardzo rzadko korzystam z przewijaka. Kupiłam taki polski, usztywniany, ale
      postanowiłam jednak nie kłaść na łóżeczko, tylko na biurku zainstalowałam. Po
      czym na ogół przewijam Ninę na naszym łóżku;)

Rozczarowały mnie tzw. śpiochy i pajace. Tutaj nie ma ich zbyt wiele, ale
      dostałam od teściowej z PL i stwierdzam, że Ninie w nich niewygodnie. One mają
      takie 'stópki' wyrobione, jednak dziecko podkurcza nogi i na ogół w te stópki
      nie trafia z powrotem. Noga się blokuje, dziecko wkurza i np. budzi ze złości.
      Dużo lepiej sprawdzają sie spodenki + skarpetki albo pajace bez stópek.

Polecam laktator ręczny Isis Aventu. U mnie działa lepiej bez tej gumowej
      nakładki, ale w ogóle jest super.

Ponieważ Nina nie ma arystokratycznej pupy, mogę polecić pieluchy z Kruidvat
      (72 sztuki za 12 euro!) albo z C1000 (64 sztuki za 10 euro), chyba trochę
      taniej niż Pampersy czy Huggies. Ale to zależy od dziecka.
      • lenkaaa Re: Kupilam i polecam/odradzam 20.03.07, 21:18
        kasia191273 napisała:

> > Polecam laktator ręczny Isis Aventu. U mnie działa lepiej bez tej gumowej
        > nakładki, ale w ogóle jest super.
        >
        >

Mnie ten laktator się nie podobał, bo gdy ściągałam siedząc, to mleko nie
        ściekało mi do butelki, dopiero jak się nachyliłam do przodu to ściekało, tak
        jakby kąt ścianki po której ściekało mleko nie był wystarczająco pochyły.

Bardzo przydały mi się maleńkie śliniaczki, bo dziecko bardzo długo ulewało,
        więc zamiast przebierać wiecznie ciuchy, zmieniałam tylko sliniaki.

Polecam też książkę Tracy Hogg, choć to sprawa indywidualna, bo nie każdemu
        odpowiadają metody przez nią proponowane. Mnie ta książka pomogła. Traz właśnie
        sobie przypomniałam, że mam jej drugą książkę dla wieku 1-3 lata i zaczynam
        właśnie czytać.
    • gosia06 Re: Kupilam i polecam/odradzam 21.03.07, 09:13
      Nie polecam skarpetek z Zeemana dla niemowląt. Rozmiar do 12 miesięcy a są za
      ciasne i wpijają(nie wiem czy to dobre określenie) się w nóżki. Lepiej kupić
      droższe i bardziej elastyczne.
      Pajacyków też nie polecam, bo źle się dziecko przebiera i faktycznie problem z
      nóżkami-jak ktoś tu wcześniej napisał.
      Polecam piankę ze Zwitsala do mycia dla niemowląt-zastępuje i szampon i mleczko
      do kąpieli. I jest bardzo wydajna-mam dwa miesiące i jeszcze nie zużyłam całej
      butelki.
      • kasia191273 Re: Kupilam i polecam/odradzam 21.03.07, 10:12
        super skarpetki mają w v&d, seria FRENDZ, z szerokim miękkim ściągaczem
      • mala9943 Re: Kupilam i polecam/odradzam 21.03.07, 11:46
        Ja rowniez nie polecam: skarpetek z Zeemana (baaardzo ciasny sciagacz),spiochow
        i polspiochow (Kasia pisala dlaczego),laktator reczny aventu mnie wkurza-
        skrzypi i rzeczywiscie mleko lepiej splywa po nachyleniu sie,jednak jestem
        zadowolona,ze wogole posiadam laktator(czasem trzeba gdzies wyjsc bez
        dziecka),pieluch pampers baby dry(zielone)(u nas przeciekaja i szybko robi sie
        taki pekaty balon;)
        Polecam natomiast:pieluchy pampers active fit(3 i dalej) z siateczka ochronna i
        super elastycznymi bokami a dla mniejszych maluchow pampersy new baby (zolte 1
        i 2) i polecam kupowanie ich w wiekszej ilosci w promocji 3H2B!,
        polecam takze chusteczki do pupy zwitsal z oliwka,sa mieciutkie i mile w dotyku
        (z doswiadczenia wiem,ze inne sa szorstkie),
        silikonowe lyczeczki z prenatala (mieciusie i swietnie sprawdzaja sie w
        podawaniu witamin),
        polecam tez Sab-simplex (rewelacyjny lek na kolki,u nas zdzialal cuda),niestety
        do kupienia w Niemczech(mozna zamowic przez internet

Jak cos sobie jeszcze przypomne to napisze.
        • asiekok Re: Kupilam i polecam/odradzam 21.03.07, 12:18
          U mnie spiochy sprawdzaja sie na noc, ale pod warunkiem, ze sa dopasowane.
          Trzeba miec w roznych rozmiarach. Minus jest taki ze na krotko starczaja, bo
          dziecko szybko wyrasta.
          Sliniaki zakladane przez glowe sa super. Ja nakupilam tutaj spugdoekjes i prawie
          nie uzywam, bo sa niewygodne.
          Pajace ze stopkami tez odradzam. Natomiast bez stupek sa ok, pod warunkiem, ze
          na dole sa odpinane. Mam kilka takich na szelkach i na dole sie nie odpinaja.
          Trzeba cale sciagac.

W Kraampaket z ubezpieczalni byly ceratki. Nie rodzilam w domu i mi zostaly.
          Wykorzystuje je teraz przy kapieli i przewijaniu malego. Maly najchetniej sika
          jak nie ma pampersa i dzieki temu nie musze ciagle pokrowcow na przewijak prac :)
          Pampersy (new born) z Kruidvat sie u mnie nie sprawdzily. Mialam sporo wpadek.
          Natomiast polecam z etosa. Jedyny minus to taki, ze sa dosyc sztywne.
          • schinella Re: Kupilam i polecam/odradzam 26.03.07, 16:24
            Kupilam i mam problm z butelka z Prenatala - bardzo czesto cieknie. Sam pomysl
            z butelka dobry - przydala sie w pierwszej fazie porodu, pomaga na bolace
            piersi i zastoje pokarmu - mozna rozgrzac piers i rozmasowac. Ale to
            przeciekanie doprowadza mnie do szalu szczegolnie w nocy.
            Polecam - wkladki laktacyjne z Kruidvatu, ktore kupilam jako back up dla
            wkladek Aventu i sa super, a trzy razy tansze.
        • schinella Re: Kupilam i polecam/odradzam 26.03.07, 16:40
          mala9943 prosze podaj linka gdzie moge zamowic sab simplex.
          Czy ktos uzywal cinababy - holenderski srodek homeopatyczny? Jak podawalyscie i
          czy cos zdzialal?
          • kasia191273 sab simplex 26.03.07, 17:02
            eoferty.com.pl/szukaj.html?searchword=sab+simplex&search_type=0&view=0&city=&pid=0&price_from=&operation=0&
            price_to=&condition=0&time=0&cid=0
            • mala9943 Re: sab simplex 27.03.07, 11:10
              Podaje linka apteki w Niemczech dla klientow holenderskich gdzie zamawialam SAB
              SIMPLEX
              www.st-josef-apotheke.de/content/view/75/115/
              W miejscu nr klienta nie wpisujesz nic,reszta juz prosto.
              Ja zamawialam to wieksze opakowanie - przyslali mi 4buteleczki po 30ml
              kazda.Przesylka do tygodnia (paczuszka przychodzi do domu) z rachunkiem w
              srodku (za lek + 4€ z hakiem za przesylke) do zaplacenia w wyznaczonym
              terminie.
              Lek polecam podawac na mieciutkiej gumowej lyzeczce przy kazdorazowym
              wystapieniu kolki lub tez przed kazdym posilkiem.

Pozdrawiam.
              • schinella Re: sab simplex 31.03.07, 13:25
                Wielkie dzieki! Zamowilam we wtorek a przesylke otrzymalam juz w czwartek!
                Koszt 6.90 Euro za buteleczke 30 ml + 4.95 Euro za przesylke. W srodku byl
                rachunek do zrobienia przelewu na konto Rabobanku. Lek zadzialal przy drugim
                podaniu. Dobrze, ze zamowilam dwie buteleczki.
                • lenkaaa Re: sab simplex 31.03.07, 14:08
                  Schinella, troche drogo mi się to wydaje, zwłaszcza, że na dwóch buteleczkach
                  sie nie skończy. Moje dziecko miało kolki do końca bodajże czwartego miesiąca.
                  W Polsce i UK możesz kupić Infacol. Sklad jest zdaje się identyczny, a być może
                  będzie taniej jak zaopatrzysz się bardziej hurtowo przy najbliższej wizycie w
                  którymś z tych krajów ( może mąż, może rodzina podeśle). Co do składu, to
                  Anitax kiedyś się pokusiła o przestudiowanie i porównanie składu wszystkich
                  specyfików na kolkę jakie znalazła. Powinnaś to znaleźć gdzieś w wyszukiwarce.
                  Będziesz wtedy wiedzieć czy Sab Simplex i Infacol to to samo.
                  • mala9943 Re: sab simplex 31.03.07, 15:19
                    Jesli chodzi o INFACOL to u nas sie nie sprawdzil,sklad ten sam ale w Sab
                    Simplexie jest wieksze stezenie simeticonu i podaje sie mniejsza dawke niz
                    Infacolu.Ja poczatkowo mialam Infacol i jedna buteleczka (dosc spora 50ml)
                    chyba poszla mi w zastraszajacym tempie a rezultatow zadnych.Infacol kosztuje w
                    Polsce ok 20zl a wiec ok 5€,niewielka roznica w cenie.
                    Ja tez mysle,ze na dwoch buteleczkach sie nie skonczy,chyba,ze kolki u Twojej
                    dzidzi wystepuja sporadycznie,ja zakupilam od razu 4.Kolki Alex mial jakies 3
                    miesiace.
                    Pozdrawiam.
          • mala9943 Re: Kupilam i polecam/odradzam 27.03.07, 11:16
            A jesli chodzi o cinababy to podawalam dopoki nie kupilam Sab Simplex.
            Odnioslam wrazenie,ze poczatkowo pomagal (wyciszal i uspokajal),ale tylko w
            pierwszych dniach,pozniej bylo to samo.
            • schinella Re: Kupilam i polecam/odradzam 28.03.07, 16:00
              Dzieki za info, wlasnie zamowilam sab simplex i poki co podaje cinababy. Mala
              ma niewielkie kolki, ale cierpi i chce dziecku ulzyc.
      • nesla Re: Kupilam i polecam/odradzam 27.03.07, 13:18
        Gosia, skusilam sie na ta pianke, faktycznie dobry produkt, szkoda ze wczesniej
        nie kupilam :/
        • gosia06 Re: Kupilam i polecam/odradzam 29.03.07, 10:45
          nesla napisała:

> Gosia, skusilam sie na ta pianke, faktycznie dobry produkt, szkoda ze
          wczesniej
          > nie kupilam :/

Oszczędność pieniędzy(masz 1 produkt) i mniej klamotów w łazience ::DDD
          • kasia191273 Re: Kupilam i polecam/odradzam 30.03.07, 09:36
            to jest badschuim w zakręcanej butelce czy w takiej mniejszej z pompką?

A propos kosmetyków- byłam w wczoraj po raz 1.w życiu w sklepie Kalisvaart,
            zakupy zwykłe jakieś = chemia gospodarcza za 10 euro, tymczasem wyszłam w
            ogromną torbą bonusów 'dla dziecka' (pani dała na widok wózka z Niną)- wielki
            pluszowy pies, żaba do kąpieli (taka pod pupę), masa próbek przeróżnych,
            pieluchy, sudocrem chyba na kolejne dwa lata;))), inne kosmetyki. Między innymi
            balneum do kąpieli- wypróbowałam i jestem bardzo przekonana!!! Też załatwia
            sprawę klamotów w łazience, bo myje i zarazem natłuszcza. Kto wie, czy jak
            zużyję Zwitsal, się nie przerzucimy?
    • asiekok Siedzonko do wanny 24.03.07, 22:34
      Kupilam dzisiaj wlasnie i bardzo polecam. Posadzilismy malego dzisiaj w wanience
      i bylo super. Obie rece wolne, maly zadowolony chlapal nogami az caly stojak
      chodzil :)
      • pola30b Re: Siedzonko do wanny 25.03.07, 15:48
        Asiekok, jakie siedzonko i gdzie kupiłas? My z Polski przywieźliśmy sobie taki
        leżaczek-naciągany material na druty, ale średni w użyciu. Rozglądałam się
        tutaj za gąbką ale nie udao mi się wypatrzeć. A Wy na czym w wanience kąpiecie
        dzieci?
        • flucha Re: Siedzonko do wanny 25.03.07, 16:34
          Gabki tez nie polecam, gromiadzi tylko bakterie.
          Natomiast jesli chodzi o za duze spoichy czy pajacyki, to czywiscie tylko
          rozpinane na dole a pani z kramzog sprzedala pomysl - zalozyla takie male
          bawelniane gumeczki jak dla dziewczynek na nozki w okolicy kostek. W ten sposob
          stopka ani nie wychodzi ani nie wraca jest na swoim miejscu.
          • gosia06 Re: Siedzonko do wanny 25.03.07, 17:14
            W wanience na ręce trzymam, w wannie na leżaczku(druty obciągnięte materiałem),
            a najczęściej to mała jest z tatą pod prysznicem, bo szybko i nie ma tyle
            rozkładania się z wszystkimi rzeczami.Poza tym lubi prysznic :DDD
            • efkamarchefka2 Re: Siedzonko do wanny 25.03.07, 18:46
              ja uzywalam gabki juz 10 lat temu i bylam z niej bardzo zadowolona. bakterie -
              niezaprzeczalny fakt. nie wiem czy na to mozna cos poradzic. ale faktem tez
              jest, ze ma sie dwie rece wolne, a dziecko sobie spokojnie lezy i jest
              zadowolone. wiec dla nastepnego dziecka tez bede szukala gabki.
              • mala9943 Re: Siedzonko do wanny 25.03.07, 21:27
                A u mnie gabka sie nie sprawdzila - wypiera dziecko na powierzchnie wody (ze
                tak powiem).U nas tatus trzyma a ja myje. Polecam krem cynkowy Zwitsal do
                pupy.Cieniutka warstewka wystarczy,nigdy nie mielismy zaczerwienionej pupy.
                • asiekok Re: Siedzonko do wanny 28.03.07, 12:26
                  Siedzonko jest plastikowe. Takie jak na pierwszych zdjeciach na tej stronie:
                  http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://www.babyconcept.com/collectie/img/TummyTub_bad/Bad%2520zitje%2520aqua.jpg&imgrefurl=http://www.babyconcept.com/index.php%3Fpagina%3Dtummytub&h=200&w=200&sz=5&hl=nl&start=3&um=1&tbnid=7mH6fgET2E3OYM:&tbnh=104&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3Dbadzitje%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dnl%26safe%3Doff%26rls%3DGGGL,GGGL:2006-33,GGGL:nl%26sa%3DN
                  • asiekok Re: Siedzonko do wanny 28.03.07, 12:27
                    Albo lepiej tu:
                    www.babyconcept.com/collectie/img/TummyTub_bad/Bad%20zitje%20aqua.jpg
    • anja0123 Re: Kupilam i polecam/odradzam 29.03.07, 16:32
      Co do siedzonka to nie znam, ale my mamy taki niby materacyk wypchany
      siliconem, ktory kladzie sie na wode w wannie, a na to dziecko. Tez fajny :)
      Poza tym bardzo polecam:
      - nakladke na materac Aerosleep (dla bezpieczenstwa)
      - oliwke Weledy z calendula (jedyne, co u nas pomogla w niekonczacej sie walce
      z bardzo trudna do usuniecia ciemieniucha) oraz takiz krem
      - bardzo lagodny szampon Naturalis (nie mylic z Natusan)
      - wygiete butelki difrax, zmniejszajace szanse na kolki
      - olejek migdalowy (czysty, bez dodatkow, do kupienia w aptece) dla wrazliwej
      skory

Ponadto ja, w przeciwienstwie do przedmowczyn, zawsze na noc zakladam Victorowi
      albo spiochy (z Polski), albo pajacyk ze stopkami i jestem b. zadowolona. Z
      pieluch - zielone pampers baby dry. Wyprobowalam juz mnostwo marek, ale te jak
      na razie najbardziej nam odpowiadaja. Z produktow Zwitsala nie uzywamy zadnych,
      bo nasze CB bardzo odradza.

No i, o czym juz pisalam w poprzednich tematach, ksiazka, ktora nam zycie
      uratowala: ' Rust en inbakeren' autorstwa Rii Blom. Zamiast inbakeren
      uzywamy 'lagodniejszej' wersji, mianowicie spiworka bez otworow na rece, dla
      ciekawych jest trona www.bakerzak.nl (tylko tam do kupienia). To tez nas
      uratowalo, Victor spi w tym spiworku jak aniolek.
      • beba3 Re: Kupilam i polecam/odradzam 31.03.07, 14:36
        "Kupilam i mam problm z butelka z Prenatala - bardzo czesto cieknie. Sam pomysl
        z butelka dobry - przydala sie w pierwszej fazie porodu, pomaga na bolace
        piersi i zastoje pokarmu - mozna rozgrzac piers i rozmasowac. Ale to
        przeciekanie doprowadza mnie do szalu szczegolnie w nocy."

- U nas sprawdzal sie zwykly gumowy termofor. Sa tez 'opakowane' w pokrowiec z
        materialu. Polecam.

Mydelko antybakteryjne do rak mamy w piance i ta postac jest genialna.
        Wystarczy jedno nacisniecie i gotowe. Nie trzeba nawet za dlugo trzec rak aby
        dobrze je wymyc.
        W Holandii dostepne jest 'Can doo' firmy Pampers, zielono fioletowe opakowanie
        z zabka. Jest drozsze niz inne ale wlasnie w postaci pianki. Wydajne i dziciaki
        az prosza o pozwolenie mycia rak. ;-)

Sposobem na za luzne stupki w spioszkach, pod warunkiem ze jest odpowiednio
        chlodno, sa skarpetki. Nalozone _pod_ spiochy lub _na_.
        Trzeba dobrze dobrac sciagacze aby nie uciskaly nozek.
        Na pomysl 'gumek' wpadlam sama i obcielam kiedys sciagacze od skarpetek i
        nalozylam jak branzoletki ale na nozki. Nie pamietam czemu nie stosowalam tej
        motody dlugofalowo...? Pruly sie...? Nie pamietam...
        Przeszlam u raczkujacego malca przez etap rajstopek. Najlepsze antyposlizgowe.
        Rosna z dzieckiem i sa dosc przylegla ale nie obciskaja. Na to portki aby
        kolanka sie nie powycieraly. Tego juz moje dzieci nie mogly samodzielnie zdjac!
        Ha!

Zwistala odradza CB? Naprawde? U nas jechali na Natusan a Zwistala polecali.
        Oczywiscie zastrzegali ze trzeba samemu wyrobic sobie opinie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka