Dodaj do ulubionych

co zamiast soli?

31.03.07, 20:50
dodajecie do dan dla dzieci
Cypis ma 11 mies. i nie przepada za sloikami, chetnie by jadl to co my
ale z niektorymi rzeczami jeszcze sie boje (ogorki, papryka, pomidory - jadl
tylko sloikowe) a zupki przeze mnie wykonane przejadly mu sie, glownie chyba
ze byly monotematyczne
wlasnie co dajecie zamiast soli, zeby jedzenie dla malucha mialo smak? sos
sojowy, cos innego? jakie inne przyprawy?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: co zamiast soli? 31.03.07, 20:52
      Ja nie mam dzieci, ale dodaję vegety szczyptę, tak tyci-tyci. Wiem, że dużo osób uważa ją za niezdrową i sztuczną, ale to chyba tylko jak się jej łyżkami używa ;)
      • asiekok Re: co zamiast soli? 31.03.07, 21:15
        Vegeta tez zawiera sol,
        Chyba najlepszy sposob to gotowanie na parze co sie da, inne potrawy przyprawiac
        innymi przyprawami, ziolami. Ja przy okazji diety odchudzajacej bylam kiedys na
        diecie bezsolnej i chociaz dieta sie skonczyla, to przez dlugi czas jadlam
        potrawy bez soli. Kwestia przyzwyczajenia.
        • lenkaaa Re: co zamiast soli? 31.03.07, 22:34
          ja używam soli ale w mniejszych proporcjach, a niektóre rzeczy bez soli. Sama
          chętnie bym się dowiedziała co można zamiast soli.
          • maxijo Re: co zamiast soli? 31.03.07, 22:52
            wow, moj maly to ma zycie, bo ja od paru miesiecy sole, vegetuje, oreganuje, a
            jak juz nie mam pomyslu to posypuje oryginalnym parmezanem (bogactwo wapnia i
            walory smakowe, do kupienia i starcia na miesjcu tylko w niektorych sklepach),
            czasami smietana.czy odrobina majonezu do np. salaty
            Odkad przyprawiam (oczywiscie w rozsadnych ilsciach maly chetniej je.
            Parmezan spokojnie dawalam 11 miesieczniakowi na malutkie gotowane kluski z
            maslem. Do tej pory to jedno z jego ulubionych dan.
            • corneliss Re: co zamiast soli? 31.03.07, 23:43
              wegete lub kostki rosolowe warzywne to mamy w 'naszych' zupach
              ktore Mlody podjada :) ale nie wszystkie
              czasem chce mu zrobic jego jedzonko, ale nie wiem czym przyprawic :( chyba
              dodam tego sosu sojowego...
              ser zolty wcina i widze ze mu smakuje, chodzi mi bardziej o to co do tych
              plynnych dan
              parmezan widzialam w AH i Jumbo w platkach, wiec moze sie skusze; a kluseczki
              niestety nie przechodza ;))))
    • tijgertje Re: co zamiast soli? 31.03.07, 23:59
      Skad ja t znam? :-) Mi dzoecko w szpitalu zaatwili:-) TAkie pysznosci gotowali,
      ze sie lobuz potem niczego zlapac nie chcial. Dopytalam, okazalo sie, ze
      wszystko robili na bulionie miesno-warzywnym. Soli nie uzywalam wcale w
      puerwszym roku, ale nie oszczedzalam pieprzu, ktory Kasper uwielbial, mam w
      doniczkach ziola, niemal wszystko "doprawialam" lycha posiekanej pietruszki,
      szczypiorek od dawna mi w ogrodku prosto z grzadki podjada. No, ale podstawowa
      baza wszelakich posilkow byl zakupiony w sklepie ze zdrowa zywnoscia
      dietetyczny bulion w kostkach bez soli. Uzywam nadal do roznosci.
      Corneliss, a jak gotujesz zupki? Kasper w wieku Cypiska jadl bardzo
      roznorodnie, gotowalam w sumie prawie tak jak dla nas, zakupilam mu maly
      rondelek i w szklance wody gotowalam albo dusilam na zmiane ryz, makaron, kasze
      i ziemniaki, do tego jedno, czasem 2 warzywa i jakies mieso albo jajo. Mies
      kupilam kilka rodzajow, udusilam, zmiksowalam i zamrozilam w pojemniku do
      kostek lodu, jak jarzyny byly miekkie, to wrzucalam 2-3 kostki zeby sie
      rozpuscily, na koniec jeszcze dodawalam lyzke oliwy albo masla, rozgniatalam i
      ewentualniie dolewalam wody. Codziennie cos innego. Przebojem byl ziemniak ze
      szpinakiem i jajkiem:-) Do tej pory danie awaryjne:-) W sumie spokojnie mozesz
      dac Cypiskowi do reki kawalek brokula czy ziemniaka z wlasnego talerza, jezeli
      ma na to ochote a ty nie przesadzasz z sola. W metodzie Rapley wprowadza sie
      maluchom nie papki, tylko wlasnie kawalki warzyw i owocow, potem tez chleb w
      wiekszych kawalkach, maluchy ok. 6 miesiecy potrafia niezle zuc i swietnie
      sobie radza. Warunek jest tylko taki, ze maluch musi pewnie siedziec. Siedzac w
      razie, gdy czegos nie pogryzie dokladnie w naturalny sposob za duzy kawalek
      wypluje, a nie zakrztusi sie. Moj w ten sposob wcianal pierwsze jablka,
      kalafiora i brokuly:-)
      • corneliss Re: co zamiast soli? 01.04.07, 00:32
        wlasnie tak je (kilka warzyw+mieso lub jajko w niewielkiej ilosci wody) jak
        napisalas Tygrysku, tylko od kiedy ma zeby a ma ich teraz prawie 5, nie miksuje
        mu tych zup na gladko tylko rozgniatam warzywa, zeby sobie pozul troche, ale
        leniuszek z niego i szybko protestuje
        jasne ze siedzi w krzeselku, kiedy je;
        na sniadanie dostaje kawalki bulki lub chleba z maslem i serkami topionymi, a
        do reki plasterek sera zoltego, owocow tez juz mu nie przecieram
        i tak sie zastanawiam jakby mu uatrakcyjnic te jego danka, daje mu prawie
        wszystkie warzywa (oprocz kapusty, pora, selera i paru jeszcze), a tez bardzo
        czesto zjada nam z talerza...
    • nesla Re: co zamiast soli? 03.04.07, 13:27
      A czy soli W OGOLE nie powinno sie dawac zdrowym dzieciom? Bo ja caly czas sole
      i Milena je to samo co my. :/
      • mad_die Re: co zamiast soli? 03.04.07, 13:38
        Dzieci czy dorosli - sol powinna byc do minimum ograniczona. Ja uzywam tylko
        jak gotuje makaron czy kasze lub ziemniaki, a i tak uwazam, ze to za duzo.
        Podobnie jest z cukrem - nie uzywam wcale, no chyba ze mnie najdzie ochota na
        kawe z cukrem, to wtedy tak, a tak mam cukier w domu, ale tylko dla gosci ;)
        • nesla Re: co zamiast soli? 03.04.07, 13:51
          a mieso i warzywa? w ogole nie przyprawiasz czy jakimis tylko ziolami?
          • mad_die Re: co zamiast soli? 03.04.07, 18:16
            Mięsa nie solę, zresztą jemy mało mięsa, bo drogie tu jest ;) Jemy więcej ryb, a te skrapiam sokiem z cytryny i pieprzę tylko.
            A tak mnóstwo ziół zjadamy - bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca, oregano, curry, imbir, no wszystkie, wszystkie :D
            Do zupy sypnę ździebko vegety zwykle, a tak to raczej ufam, ze warzywka będą smak miały ;)
            Kiedyś nie mogłam zjeść ogórka nie posolonego czy pomidora, albo białego serka, w ogóle kiedyś jadłam dużo soli... Ale jakoś dojrzałam i zmieniłam dietę ;)
        • nexus_of_a_crisis Re: co zamiast soli? 04.04.07, 14:15
          > Dzieci czy dorosli - sol powinna byc do minimum ograniczona.

nie, no bez przesady znowu. nerki powinny sobie radzić z solą w rozsądnej
          ilości. brak soli (elektrolitów) prowadzi do problemów z gospodarką wodną organizmu.

nex
          • mad_die Re: co zamiast soli? 04.04.07, 14:44
            Toż przecież napisałam - do minimum, tego niezbędnego minimum ;)
      • tijgertje Re: co zamiast soli? 03.04.07, 14:11
        Nesla, mozna solic, ale dopiero u dzieci powyzej 1roku. Wczesniej nerki jeszcze
        dobrze sobie nie radza.
        • corneliss Re: co zamiast soli? 03.04.07, 15:56
          jakas wegete troche sypne, jesli je nasze zupy to sa one na kostkach warzywnych.
          daje duzo selera i pietruszki w korzeniu i to juz ma smak i zapach
          z ziolek niewiele...
          • beba3 Re: co zamiast soli? 03.04.07, 16:48
            Ja zawsze gotowalam calej rodzince lekko mdlawe zupy. Dodawalam listek laurowy,
            ziele angielskie, pieprz w kolkach. Zamiast kostki rosolowej bez soli, bo
            takiej nie mogalam znalezc, dodawlam ziola sypane. Zawsze mialam duze sloiczki
            pietruszki, selera. Zreszta lubie chyba rzeczy wsypywac do gara bo i papryka
            czerwona slodka czasmi oregano, bazylia... Bazylia swieza tez czasmi u mnie
            rosla i wrzucalam kilka listkow pod koniec gotowania.
            Wlasciwie to nie miwla nic przeciwko szczypcie soli czy jednej kostce rosolowej
            na caly sagan zupy.
            Czesto tez solilam i przyprawialam normalnie miesko mielone a nastepnie lyzka
            wrzucalam 'galeczki' na wrzatek. Miesto sie wygotowywalo i smak przechodizl na
            wywar. Dzieciaki na poczatku zjadlay bez kawalkow mieska.
            My sami doprawialismy juz sobie na talerzu zupe Maggi.
            To bylo dla nas niezbedne.
            A dzieci z czasem tez zazyczyly sobie dodawania kilku kropelek. Nie sa przeciez
            gorsze! ;-)
            Wszelki salatki u nas nie funkcjonuja. Dzieci zjadaja warzywa osobno. I nie
            przyprawione majonezem, smietana czy solone. Pomidor w plastrach czy 8semkach,
            ogorek dowolnie krojony, salata porwana itp
            Jedynie salatke Colslaw Jagoda nauczyla sie jesc przez przypadek jakos. ;-)
            • bebeka Re: co zamiast soli? 04.04.07, 15:41
              Gdzies czytalam w radach zywieniowych bonifratrow, ze sol daje sie zastapic
              lubczykiem (niestety, nie wiem, jak to ziolko nazywa sie tu w jezyku tubylcow)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka