Dodaj do ulubionych

Nowe restauracje.

13.09.15, 05:49
Będziemy mieli w naszym mieście dwie nowe restauracje. Pierwsza będzie serwować dania chińskie, a druga włoskie. Obie bedą na Hirszfelda.
Obserwuj wątek
    • andziolina_dzioli Re: Nowe restauracje. 27.09.15, 13:13
      Ciekawa jestem jak wrażenia...? Chińska restauracja wczoraj ruszyła, wieczorem brakowało już niektórych dań, nie wiem czy to dobry, czy zły znak.
      Osobiście, pomimo kilku niedociągnięć, polecam. Widać, że bardzo się starają. Otrzymaliśmy czekadełko i dodatkowe danie do degustacji, miły Pan kelner, co prawda mówiący po angielsku, choć z mikro znajomością polskiego, bardzo się starał opowiadając o potrawach jakie serwują. Dania podawał sam kucharz z urokliwym akcentem życząc "Smaćnego"
      Muszą popracować jeszcze nad smakami, bo jednak nie wszystko jest dla naszych polskich kubków smakowych, ale dla mnie duży plus.
      Fajne świeże sushi, dobre zupy w końcu jakaś alternatywa dla schabowego, czy pizzy.
      • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nowe restauracje. 27.09.15, 14:03
        to nie tyle chińska, ile misz masz całego Dalekiego Wschodu
        Są sajgonki, koreańskie kimchi, chińszczyzna i sushi
        osobiście polecam pierożki wonton w zupie lub zasmażane
        są świetnie przyprawione, stanowia doskonały kontrapunkt dla zupy
        zaskakujące są też mini sajgonki
        trochę niedoróbek sprzętowych (pudełka z chusteczkami higienicznymi na stołach), ale czysto i smacznie
        • andziolina_dzioli Re: Nowe restauracje. 27.09.15, 16:02
          No w sumie misz masz ... zgodzę się, ale warto by się utrzymała i przede wszystkim jakość miała na takim poziomie...
      • mimczasta Re: Nowe restauracje. 30.09.15, 09:19
        Byłam tam w niedzielę, ale nie mogę powiedzieć żebym była zadowolona...Na przystawkę zamówiłam pierożki podsmażane z mięsem i dostałam pierożki z papką warzywną w środku, właściwie bez smaku, o mięsie tam mowy nie było. Mąż zamówił którąś z zup, to nie miała smaku totalnie. Oboje lubimy chińską kuchnię ale tutaj przystawki spaliły na samym początku. Ponadto, jako że znam smak chińskiej herbaty chciałam spróbować japońską którą mają w menu. Pan przyniósł chińską i powiedział "japońska nie ma"... mógł chociaż zapytać czy podać tą chińską w zamian a nie od razu przyniósł i zadowolony. Znajoma zamówiła sushi, mówiła że w porządku. Kolega z kolei jadł makaron z wołowiną i mówił że smak jest ok ale nic nadzwyczajnego, przy czym makaron wyglądał jak zwyczajny spaghetti a nie ten chiński więc się zaczęliśmy zastanawiać czy aby na pewno tam są chińskie produkty?!
    • dorkasz1 Re: Nowe restauracje. 28.09.15, 12:33
      Gdzie dokładnie jest ta restauracja? Z chęcią bym wypróbowała.
    • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nowe restauracje. 28.09.15, 13:50
      "Sabik Apartaments" na Wolności/Hirszfelda. Na dole.
      • dorkasz1 Re: Nowe restauracje. 28.09.15, 14:10
        Dziękuję za informację, pozdrawiam smile
        • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nowe restauracje. 29.09.15, 13:52
          Życzę smacznego. Na dobrą sprawę, odradzałbym jednak wołowinę/wieprzowinę/drób w pięciu smakach/warzywach/sosie seczuańskim. Nie dlatego, że niesmaczne. Wręcz przeciwnie. Wołowina super. Ale w połowie dania człowieka nachodzi myśl "no przecież ostatnio sam sobie coś takiego pichciłem".
          • dorkasz1 Re: Nowe restauracje. 29.09.15, 20:14
            Dosyć często robię chińszczyznę. Ale zwykle proste dania, jak te o których wspominasz. Cieszę się ogromnie, że można bez problemu kupić różne sosy sojowe, rybne, ostrygowe, a także grzybki mun, shitake, różniste przyprawy i makarony. Mam jeszcze starą (chyba z 1985r.) książkę Katarzyny Pospieszyńskiej, w której proponuje zamienniki np. zamiast sosu sojowego przyprawę maggi rozcieńczoną wodą smile Pamiętam to szczęście, gdy udało mi się "dostać" ananasy w puszce i mogłam ugotować kurczaka w sosie słodko-kwaśnym smile
            Jeśli więc wybieram się do chińskiej knajpy, to praktycznie zawsze jem sajgonki (albo zamiennie wontony) i najchętniej krewetki w cieście sezamowym albo jakieś pikantne. Sajgonki i wontony wymagają sporo pracy, a krewetki uwielbiam w każdej postaci. W lecie zamknęli moją ulubioną na Sztabowej, nie wyczaiłam gdzie (jeśli w ogóle) się przenieśli. Byłoby super, gdyby ta w JL mi podpasowała, bo czasem mam ochotę, aby ktoś ugotował dla mnie i żebym nic nie musiała, tylko zjeść smile
            • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nowe restauracje. 29.09.15, 20:28
              tak, makarony są świetne
              odkryłem niedawno, bo przy okazji samodzielnej produkcji sajgonek
              wychodzi średnio, ale satysfakcja jest
    • anna0601 Re: Nowe restauracje. 30.09.15, 05:53
      Obok Brico
    • anna0601 Re: Nowe restauracje. 30.09.15, 05:56
      Gdzie jest ta włoska?
      • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nowe restauracje. 30.09.15, 07:43
        I czy jest czynna? Chodzi mi po smaku tagliatelle z pesto i przysmażanymi orzeszkami piniowymi.
    • dorkasz1 Re: Nowe restauracje. 30.09.15, 09:07
      Ostatnio miałam "fazę" na kuchnię meksykańską. I doszłam do wniosku, że lenistwo też się na coś przydaje. Nie chce się człowiekowi jechać do Wrocka, żeby zjeść coś mexico, więc sam tworzy smile Raz na jakiś czas robię większą ilość naleśników, a nadmiar placków zamrażam. Jak potrzebuję na szybko, wyciągam, robię nadzienie, podpiekam i już. Pewnie nie mam bardzo rozwiniętych kubków smakowych, ale nie widzę wielkiej różnicy między tortillami ze sklepu, a moimi naleśnikami smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka