jasfinks Rozwiązanie ?58 05.11.09, 10:41 Ten bocian stoi na uschniętym drzewie w Leśnej Wodzie... Drzewo to stoi przy drodze asfaltowej w środku wioski a gniazdo tego bociana jest kilka metrów obok, ale stało się wtedy już za ciasne dla całej bocianiej rodzinki... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?55 06.11.09, 11:25 Takie znaki(tablice informacyjne)stoją przy szosie Janików-Minkowice na początku lasu.Po drugiej stronie szosy jest leśny parking,leśniczówka i maszt telefonii komórkowej.Przechodzi też tędy oznakowany szlak turystyczny(czerwony) z Jelcza-Laskowic do Oławy... Odpowiedz Link
jasfinks Re: Rozwiązanie ?55 06.11.09, 12:00 Zjeżdżając tą szosą w dół w stronę Oławy trafiamy za kilkadziesiąt metrów na niebezpieczne skrzyżowanie gdzie często są wypadki. Bardzo łatwo też tam zarobić można mandat bo jest tam ograniczenie szybkości do 30 km/godz., więc nawet jadąc rowerem trzeba uważać... Odpowiedz Link
heymdall Re: Gaduj - zgadula? 06.11.09, 11:40 zdjęcie nr 272 jest frapujące .. naturalny kształt, czy dzieło ludzkiej dłoni?? -------------------------------------------------------------- Jedyna szara komórka u djmixerka to szara Nokia .. Odpowiedz Link
jasfinks Rozw. ?272 06.11.09, 12:29 To co widać na zdjęciu 272 to prawdopodobnie fragment zniszczonego pomnika stojącego kiedyś w parku przypałacowym w Laskowicach. Te resztki wbite w ziemię można obejrzeć w samym rogu parku, pod murem, blisko boiska Czarnych: Odpowiedz Link
jasfinks Re: dzisiejsze wieczorne niebo. 06.11.09, 23:14 Ten link nie działa. Ale sprawdziłem na fotoforum i rzeczywiście tak dzisiaj niebo po zachodzie słońca wyglądało...Klarowny tylko pas nieba nad horyzontem a wyżej wszystko zasłonięte czarnymi chmurami... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: dzisiejsze wieczorne niebo. 06.11.09, 23:46 Faktycznie, ale teraz powinno być już w porządku. Na zdjęciu widać światła samochodów na drodze do Wrocławia w okolicy Ratowic. Czasem kiedy widzę coś ładnego, to przeważnie nie mam ze sobą aparatu, a dziś wzięłam Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?65 06.11.09, 17:41 Na ten malowniczy pagórek z piasku natknąłem się między Psarami a Kopaliną przy polnej poprzecznej drodze biegnącej z Nowego Dworu, przecinającej tory i dochodzącej do szosy asfaltowej. Takie kupy piasku albo wapna często spotyka się na skrajach pól...Ta ze zdjęcia jest jedną ze starszych, gdyż została już mocno porzeźbiona przez deszcze i przerośnięta przez rośliny... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Rozwiązanie ?65 07.11.09, 17:46 Tak się chyba sprawdza czujność czytających, pisząc, że między Psarami a Kopaliną Wydaje mi się, że chodzi o Piekary, bo Psary za daleko...ale zagadka trudna bardzo. Odpowiedz Link
jasfinks Re: Rozwiązanie ?65 07.11.09, 22:48 No, tak... Myślałem o Piekarach a napisałem...jak napisałem Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?68 06.11.09, 19:09 Widoczna tutaj pasieka stała w lipcu b.r. zaraz za Bystrzycą po lewej stronie szosy przed kopalnią piasku...Na każdym ulu,jak widać, jest inny kolorowy wzór. Podobno pszczoły rozróżniają kolory i umieją liczyć nie gorzej od ludu Hadza z Tanzanii, tzn.1,2,3...i dużo... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?88 06.11.09, 19:29 Takie dorodne dęby rosną przy szosie Leśna Woda - Wójcice na kilkusetmetrowym odcinku wzdłuż rzeki Smortawy, od mostku do Błot do mostku do Dobrzynia... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Rozwiązanie ?88 07.11.09, 17:39 To właśnie jest też jeden z tych ogromnych dębów za Leśną Wodą: Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?92 07.11.09, 09:23 Tablice nad Odrą przed mostem kolejowym na linii Czernica-Kotowice. Pływających(żeglujących)po Odrze też obowiązują odpowiednie przepisy ruchu i znaki... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?95 07.11.09, 10:40 Droga z Kotowic do Utraty. Utrata to teraz kilka domów nad samą Odrą dokładnie naprzeciw Czernicy. Przed wojną była tam m.in .przeprawa promowa i restauracja. Do nadejścia zimą 1945 r Armii Czerwonej... Solidnie wykonana droga z kostki brukowej jednak ocalała i można nią jechać aż do ...utraty tchu. Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?98 07.11.09, 11:09 Podobny do tej z Kotowic do Utraty kawałek drogi, tym razem z JELCZYKA na łąki w stronę Odry...JELCZYK to podobnie jak UTRATA niewielki przysiółek, kilka zabudowań. JELCZYK jest częścią JELCZA, tą od strony W-wia, najbliżej łąk nadodrzańskich... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?229 07.11.09, 12:15 Na zdjęciu 229 Młynówka Jelecka w parku jelczańskim we wrześniu... A tak wygląda to samo miejsce w listopadzie: Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Rozwiązanie ?229 07.11.09, 18:05 Tu się wahałam, czy to nie jest w miejscu zniszczonego mostku na Smortawie przy drodze do Bystrzycy. Ładne zdjęcie i letnie, i jesienne. Chętnie zobaczyłabym więcej aktualnych zdjęć stamtąd, zanim zrobię sobie tam spacer - jeszcze nie było takiej serii: jesień w jelczańskim parku Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?111 07.11.09, 13:06 Młynówka Jelecka w Ratowicach, tuż przed ujściem do Odry...Widok z mostu do jazu i śluzy. Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?108 07.11.09, 14:57 Wiadukt kolejowy między Siechnicami i Kotowicami, nazywany przez miejscowych "suchym mostem"...Niedaleko jest Czarna Łacha, znane wędkarzom leśne jezioro... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?116 07.11.09, 15:21 Jeszkowice. Fragment muru za którym jest podobny do naszego park przypałacowy ale jeszcze bardziej zaniedbany... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?117 08.11.09, 12:06 Odra w Czernicy. Widok z mostu kolejowego w górę rzeki. Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?118 08.11.09, 12:15 Przez ten bród można dojechać z Kotowic na tereny między Odrą i Starą Odrą(Jeziorem Panieńskim)... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?124 08.11.09, 12:21 Taką ilość przewodów napowietrznych "pod prądem" można spotkać w naszej gminie tylko w Miłoszycach, za stacją PKP... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?143 08.11.09, 12:29 Komin kotłowni przy jednym z dwóch piętrowych, chyba popegeerowskich bloków mieszkalnych w Minkowicach. Niedaleko stamtąd w lesie, jest najwyższe wzniesienie w naszej gminie - ok. 170 m n.p.m. Odpowiedz Link
jasfinks Re: Rozwiązanie ?143 08.11.09, 12:47 Poprawka: oczywiście ten komin i to najwyższe wzniesienie w naszej gminie jest w Miłocicach a nie Minkowicach... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?156 08.11.09, 12:57 Ten głaz leży na skraju lasu przy leśnej drodze z Chwałowic w stronę Miłocic(dział 227)... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?157 08.11.09, 13:00 Nowy Dwór. Widok po lewej stronie drogi do Gorzuchy... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?160 08.11.09, 13:56 Zniszczony kirkut, t.j. cmentarz żydowski, też koło Miłocic, w lesie na wzgórzu... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?308 08.11.09, 18:46 Widok z wnętrza słupa linii wysokiego napięcia stojącego nad Odrą przed Ratowicami... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?164 09.11.09, 10:59 W tym miejscu, przy rozwidleniu drogi z Biskupic do Wójcic i do Bystrzycy istniała kiedyś osada znana jako KURZAWA...Po przybyciu w 1945 r "wyzwolicieli", którzy uwielbiali rzucać granatami i puszczać serie z pepesz, zostały tutaj,jak widać, tylko pojedyncze owocowe drzewa...Z prawej strony jest las PIONIERY ze znaną już nam aleją pokręconych akacji. W tych okolicach ma też swój początek potok znany kiedyś jako "Struga Jelecka", przerobiony potem na "Minkówkę" a po połączeniu kanałem ze Smortawą nazwany w dolnym odcinku (razem z tym zasilającym kanałem) - "Młynówką Jelecką"... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?166 09.11.09, 11:10 Tu widać część drogi wzdłuż Młynówki Jeleckiej, od Jelcza do brodu na wysokości cmentarza i I Stawu... Dobre miejsce do spacerów... Odpowiedz Link