Dodaj do ulubionych

Nowe miejsca pracy w Autoliv?

14.04.09, 09:40
wg informacji z wybiórczej:

wyborcza.pl/1,76842,6494628,Bedzie_praca_w_Jelczu_.html
Obserwuj wątek
    • matejkoo Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 14.04.09, 09:45
      Dla mnie to jakiś błąd, lub ściema... bo od kiedy w czasach kryzysu zwłaszcza w
      branży motoryzacyjnej firmy zwiększają produkcję? może niech wpierw przyjmą
      ludzi pozwalnianych smile ja bym sobie nie robił nadziei z tego artykułu smile
      • mikoj50 Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 14.04.09, 10:23
        Nie jest to pierwszy "przeciek" do mediów o toczących się
        negocjacjach. Dwa tygodnie temu był o tym artykuł w GP WO. Wielu
        czytelników uznało wówczas, że jest to żart primaaprilisowy. W
        przeciwieństwie do Matejkoo, jestem pełen optymizmu wink Sprawa ma
        nie mniej, jak trzy aspekty: gospodarczy, polityczny no i
        oczywiście ten najważniejszy, czyli społeczny. Jeżeli już są
        prowadzone negocjacje na nawyższym szczeblu, to trzeba zrobić
        wszystko, aby jednak inwestycja ta została ściągnięta do nas.
        Przyczyni się do zwiększenia prestiżu JL i do dalszego jego rozwoju.
        Takie wiadomości poprawiają mój nastrój wink
        Pozdrawiam.
        • matejkoo Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 14.04.09, 10:49
          Hmmm... to ja zgaszę Twój zapał Mikoj50... ja wiem że w autolive w Oławie było
          zebranie odnośnie tej inwestycji i że ta inwestycja była planowana przed
          kryzysem a obecne plotki to nieporozumienia smile biorąc pod uwagę logikę i
          sytuację ekonomiczną, nie widzę tej inwestycji. Wobec czego...
          • mikoj50 Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 14.04.09, 11:03
            Cóż, pożyjemy, zobaczymy. Nie da się ukryć, że ściągnięcie takiej
            inwestycji byłoby nie lada sukcesem. Dodajmy, że sukcesem, którego
            jesteśmy wszyscy spragnieni, a wręcz rządni. Zarówno szarzy
            obywatele, jak i nasze władze. Przecież nie tylko na naszym forum
            wytykano wielokrotnie, że w porównaniu do poprzednich kadencji,
            teraz nastał niesamowity zastój. Pan KP i jego świta, chcąc myśleć o
            kolejnej kadencji na zajmowanych stanowiskach, muszą dokonać czegoś
            spektakularnego, a ta inwestycja w naszym mieście, tym by była.
            Ponadto, nie ukrywam, że zawsze byłem i nadal pozostaję optymistą,
            więc dlaczego nie mam wierzyć w happy end wink
            Pozdrawiam.
            • pookafka Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 14.04.09, 12:49
              Generalnie strefy ekonomiczne w Polsce bedą sukcesywnie likwidowane
              i juz pojawiają się w tej sprawie w KE daty ich likwidacji .Chodzi
              oczywiscie o to ,ze wszyscy muszą posiadać jednakowe szanse na
              wolnym rynku a zwłaszcza w dobie kryzysu gospodarczego.Autoliv w J-L
              nie chce sie instalować z jakichkolwiek sentymentów w J-L bo dobrze
              wiedzą co w trawie piszczy .Po prostu chodzi o zakup gruntu i
              wszystko na ten temat.
              • koch-111 Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 14.04.09, 13:08
                Bardzo dobra wiadomość, mimo że osobiście nie cierpie tego zakładu to jednak taka inwestycja może dać duży handicap i prestiż dla całego miasta. Trzymam kciuki żeby wszystko poszło dobrze!
              • mikoj50 Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 14.04.09, 14:27
                Cytat za GW "Nowa hala produkcyjna o powierzchni 16 tys. m kw. ma
                stanąć na działce sąsiadującej z już działającym zakładem Autoliv w
                JL. Dwuhektarowy teren może zostać włączony do WSSE". Z tego wynika
                Panie Pookafka, że nie chodzi o zakup gruntu, co sugerujesz, tylko o
                zagospodarowanie działki, będącej już w posiadaniu firmy Autliv.
                Większość firm inwestujących w WSSE, jest w posiadaniu działek
                większych, od aktualnych potrzeb. Inwestorzy przewidywali dalszy
                rozwój, tymczasem nadszedł kryzys. Patrz teren bedący w posiadaniu
                Toyoty. Bądźmy dobrej myśli. Będzie jak w słowach piosenki Budki
                Suflera: "a po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój", tak i po
                okresie stagnacji nastąpi okres dalszego dynamicznego rozwoju.
                Pozdrawiam.
                • pookafka Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 14.04.09, 14:59
                  Mikoj Strefy ekonomiczne to Polskie raje podatkowe. Zasady działania
                  polskich stref wzbudzają niezadowolenie ekspertów z Unii
                  Europejskiej, którzy uważają, że wielkość ulg podatkowych
                  przyznawanych inwestującym w nich przedsiębiorstwom jest większa od
                  zwolnień dopuszczalnych w krajach unii w zakresie pomocy publicznej,
                  a ta pomoc moze siegac nawet do 70% i tanią siłę roboczą. Nie jest
                  to zdrowa i treała inwestycja a wyrafinowana gra na zysk . Nie
                  będzie zysku -hale demontuje sie za 2 tygodnie i przenosi produkcję
                  na wyspy Balu balubuko ale zapomniałęs Mikoj ,ze ziemia jest firmy
                  nie
                  • pookafka Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 14.04.09, 15:26
                    ziemia żeby stała sie własnościa firmy musi zostać zainwestowana i
                    prowadzona działalność gospodarcza przez okres spisanej umowy .
                    • mikoj50 Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 29.01.10, 07:59

wroclaw.naszemiasto.pl/artykul/303600,bedzie-wiecej-miejsc-pracy-w-jelczu-i-srodzie-slaskiej,id,t.html

Nie ma sensu filozofować, ale powoli wychodzi, że optymiści jednak
                      niekiedy mają rację wink

Jak życie pokazuje, to zatrudnienie w rozwijających się firmach
                      znajdą nie tylko mieszkańcy naszego miasta i gminy, ale również gmin
                      okolicznych.

Bez względu na to, czy kryzys jest zjawiskiem faktycznym, czy
                      rozdmuchanym przez media, to nowe miejsca pracy zawsze cieszą.

Pozdrawiam serdecznie.
                      • mikoj50 Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 22.02.10, 10:51

Temat już dawno był przerobiony wink

widocznie wiosna tuż, tuż wink

Więc nie dziwota, że niedźwiedzie budzą się ze snu zimowego wink

Pozdr.......
                        • mikoj50 Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 10.06.10, 07:05
                          Witam serdecznie.

Faktycznie coś się redaktorkowi pomerdało smile

Hala już dawno została wybudowana. Zapewne obecnie trwa
                          dopieszczanie wnętrza oraz montaż maszyn?

Najważniejsze jest to, że przybędzie miejsc pracy w naszym rejonie.
                          Napisałem rejonie, ponieważ wiadomo, że pracownicy tam zatrudnieni
                          nie będą pochodzili wyłącznie z naszej gminy, tylko z całej okolicy.
                          Dawno tamtędy nie przejeżdżałem, jednak na oko widać, że ta nowa
                          hala jest większa od poprzedniej, która stoi obok.

Cóż, oddanie nowego obiektu zbiega się z nadchodzącymi wyborami,
                          jednak wydaje mi się, że to nie było celowe działanie. Myślę, że
                          inwestora zagranicznego nie stać na takie rozwiązania.

Pozdrawiam serdecznie.

jelcz-laskowice.naszemiasto.pl/artykul/445154,jelcz-laskowice-powstanie-nowa-hala-autolivu,id,t.html
                          • subik Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 10.06.10, 10:34
                            nie zostala jeszcze wybudowana ....jezdzicie zwiedzac wichury to daleko do
                            autolivu nie macie ;p zobaczcie jak wyglada za zakladem, a co do zatrudnien to
                            zaczelo sie od marca chyba juz pierw do "wysokich działów" a teraz normalnych
                            pracownikow i we wrzesniu cos ma byc otwarcie wink))
                            • mikoj50 Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 10.06.10, 11:37

Witam serdecznie.

Wg mnie Subik, to nowa hala Autoliv jest już wybudowana. Może
                              nie jest jeszcze przystosowana do rozpoczęcią produkcji, jednak
                              myślę, że sam fakt postawienia ścian zewnętrznych + zadaszenia,
                              upoważnia zewnętrznego gapia do uznania, że hala jest już
                              wybudowana. Oczywiście możesz mieć rację, że wszystkie prace jeszcze
                              wokół niej nie zostały ukończone i wymagają dopieszczenia. Jednak,
                              skoro na moich fotkach zrobionych 30.III.10 ściany zewnętrzne hali
                              już stoją, to mam prawo przypuszczać, że na dzień dzisiejszy hala
                              jest gotowa smile

Informacja o rozpoczęciu produkcji we wrześniu jest bardzo dobra.
                              Fajnie, żeby stało się tak, jak jest planowane smile

Pozdrawiam serdecznie.

Trzy fotki z 30.III.10 na moim fotoforum.
                              • mikoj50 Re: Nowe miejsca pracy w Autoliv? 10.06.10, 11:47

Witam serdecznie.

Coś mi się wydaje, że autor wcześniejszego, dzisiejszego, artykułu o
                                Autolivie czyta nasze forum.

Gdy pojawiła się nasza informacja o większym zaawansowaniu prac przy
                                budowie hali, to artykuł w "Naszym Mieście" został poprawiony.

Ten tytuł znacznie bardziej odzwierciedla prawdę, niż poprzedni.

Chociaż nasze wypowiedzi nie były zbyt krytyczne, to mimo wszystko
                                gratuluję szybkiego działania wink

Pozdrawiam serdecznie.

Poniżej link do nowego artykułu.

jelcz-laskowice.naszemiasto.pl/artykul/446280,jelcz-laskowice-fabryka-sie-rozrasta,id,t.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka