Dodaj do ulubionych

Króliki miniaturki

26.02.06, 03:58
Chciałabym zostać właścicielką "baranka"-to piękny królik. Na razie zbieram
informacje o tych zwierzątkach. Mam pytanie odnośnie tej rasy. Czy "baranek"
poza wyglądem rózni się od innych miniaturek ? Podobno jest większy. A
charakter ? Bardzo proszę o kontakt na e-mail evika.p@vp.pl
Obserwuj wątek
    • andulka7 Re: Króliki miniaturki 27.02.06, 15:21
      Charakter proszę panienki, to każdy królik ma indywidualny (a niektóre to mają
      wręcz "charakterki", hehe)i nie zależy to od rasy, jakkolwiek niektórzy
      twierdzą, ze baranki mają bardziej filozoficzne usposobienie. I faktycznie, są
      większe, 3 - 3,5 kg. To i do przytulania więcej ciałka :)))
      Chwalebne, że zanim kupisz zwierzątko, chcesz się czegoś dowiedzieć. Przygotuj
      się porządnie, bo to wbrew pozorom wymagające istotki, przede wszystkim trzeba
      opancerzyć odpowiednio mieszkanie, żeby go królik nie zeżarł. ;))) Trzeba też
      odpowiednio żywić, uważać na proces trawienia bo to najczulszy punkt, na
      przeciągi bo łatwo królika przeziębić, nie bagatelizować nawet kichania bo to
      już poważna sprawa. I nie być zawiedzionym, jeśli zwierzę nie będzie się łasić -
      to nie pies ani nie kot, może się trafić zupełnie nietowarzyski egzemplarz,
      nieznoszący nawet głaskania. Bobki w całym mieszkaniu to też standard - nie
      wszystkie króliki można przyuczyć do załatwiania się wyłacznie w kuwecie. Ale i
      tak królisie są kochane :)))
      A jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, wrzuć hasło "królik" albo "króliki" w
      wyszukiwarkę, znajsziesz różne strony i fora.
    • itirii Re: Króliki miniaturki 09.04.06, 22:42
      chcialam sie podzielic moim dowiadczeniem ws kroliczkow; z tego co znajduje na
      internecie to zgadzam sie ze kazdy krolik ma swoj charakter specjalny; dlatego
      proponowalabym ci samiczke bo sa lagodniejsze; sama mam bielutka angore z
      czarnymi uszami i wegielkowatymi oczami; musze ci powiedziec ze w miare jak
      rosla (miala 4,5 tygodnia jak ja kupilam)to obserwowalam zmiane charakteru; jak
      byla maciupka to mozna bylo ja przestawic, wlozyc i wyjac z klatki, poglaskac
      ale nie bylo takiego kontaktu z jej strony; ok 3-4 miesiecy (samiczka staje sie
      dojrzala)to zaczela pokazywac zeby i bronic swojego terytorium (kanapy),
      podgryzala i klula zebami; a potem przyszedl dzien ze ona na mnie patrzyla,
      sluchala i rozumiala; dzisiaj (ma niecale 1,5 roku)to jest sam miod; ona ze mna
      madrze wspolpracuje, rozumie jak jej myje lapki po bieganiu na balkonie, jak
      jej szczotkuje futerko; uwielbia jak ja glaszcze (sama o to prosi) i nosze na
      rekach (dla niej pol godziny to nic, ona moze siedziec u mnie na kolanach czy
      na rekach caly film) jest taka cieplutka, lize moja reke; nie wiem czy jest ona
      specjalna ale dodam ze mojego meza zaakceptowala i daje mu sie dotknac i
      glaskac dopiero po 16 miesiacach czyli niedawno; niestety przy kupnie nie widac
      od razu charakteru krolika; powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka