Dodaj do ulubionych

OKolice Bregencji

09.05.07, 16:59
Na jakie atrakcje turystyczne warto tu zarezerować czas: natura + kultura Co
zjeść,żeby był to rzeczywiscie smak regionu.Pozdrawiam austrofili. Kasia
Obserwuj wątek
    • siejest Re: OKolice Bregencji 10.05.07, 10:28
      No dla mnie Bregencja to jedynie jezioro Bodenskie i sery. Tak, sery wink

Tam znajduje się jedyny w swoim rodzaju Szlak Sera Bregenzerwald z 46
      gospodarstwami producentów sera. Można wędrować, jeździć i łasować. Podczas
      wycieczek i wędrówek goście mają mieć możliwość poznania bliżej wiejskich
      gospodarstw, serowni, produktów mlecznych, a przede wszystkim chronionego
      prawem UE sera górskiego.

W regionie Bregenzerwald produkowanych jest 30 różnych rodzajów sera (rocznie
      4.500 ton!), w tym nagradzany na świecie Emmentaler, aromatyczny ostry ser,
      różne sery typu camembert, sery owcze i kozie, Backsteinkäse (łagodny ser do
      smarowania), ostry, zielonkawy Alpzieger z 40 ziołami, ser piwny i winny lub
      Gsieg, podobna do karmelków czekolada "Wälder Schokolade" z laktozy z
      naturalnymi dodatkami.

austria.info
      • kasiulik Re: OKolice Bregencji 10.05.07, 12:40
        Pyszne informacje. Już chcę tam być!A do wyjazdu jeszcze półtora miesiąca. A tak
        może w promieniu 40km - 50 km,żeby się dało rowerem dojechać, np jakies ciepłe
        źródełka i inne cuda natury. A winka do tego sera to są jakieś smile
        • siejest Re: OKolice Bregencji 10.05.07, 13:41
          hej kasuliku winkMysle, ze najlepej bedzie jak zajrzysz na stronke
          www.austria.info/xxl/_site/pl/_area/424921/home.html
          Ja nie znam dobrze i dokladnie Bregencji i wlasnie z tego powodu wybieram sie
          tez tam po raz drugi. Pod podanym linkiem sa takie ciekawostki.
          Powedruje troche po informatorach jeszcze to dam Ci znac.
    • siejest Re: OKolice Bregencji 10.05.07, 21:41
      Z newsa do mnie:
      www.bregenzerwald.at/frameset_de.asp?
      page=www.bregenzerwald.at/1472.htm
    • martina-0 Re: OKolice Bregencji 24.11.13, 16:50
      Bregenz i okolice:

www.weine-aus-oesterreich.com/www/de/weingut/gebiet/2001_vorarlberg.html (jest 1 winnica w Bregenz) www.moeth.at/

www.bodenseewein.de/html/winzer.html - winnice w okolicy Jeziora Bodeńskiego

Bregenz "grało" w serii James'a Bonda - www.jamesbondlifestyle.com/product/bregenz-open-air-theatre-austria

www.rolls-royce-museum.at/ Rolls-Royce Muzeum w Gütle

www.rappenlochschlucht.at/ i www.sigaspot.com/2010/06/13/rappenlochschlucht-und-alploch/ - wąwóz w Gütle

www.bodensee-vorarlberg.com/multimedia/DataBase/Mountainbikerouten.pdf (opis tras rowerowych w okolicy Bregenz, po niemiecku)

www.bodensee-vorarlberg.com/multimedia/Broschueren/Themenwanderwege%20Natur.dist.pdf (opis tras pieszych szlaków)

www.bodensee-vorarlberg.com/multimedia/DataBase/Teaser%20210%20x%20140%20px/Wanderungen%20D.pdf(opis tras pieszych szlaków)

www.bodensee-vorarlberg.com/multimedia/Broschueren/Marendfolder%202012.pdf
      Narciarstwo w Vorlaberg:

www.bodensee-vorarlberg.com/de/Freizeit.Rheintal-Sport%20und%20Freizeit-Ski%20fahren/Index
      www.bodensee-vorarlberg.com/multimedia/Broschueren/SkibusZug2012.dist.pdf (rozkłady jazdy dot. miejscowości narciarskich)

www.bodensee-vorarlberg.com/multimedia/Broschueren/LaternsSkilifte%202013_14.pdf
      www.bodensee-vorarlberg.com/multimedia/Broschueren/Ebnit_Winterfolder_13_14.pdf
      www.bodensee-vorarlberg.com/multimedia/Broschueren/Boedele%202013-14.pdf
      Miejscowe destylaty (tzn. wódki owocowe) można znaleźć tu - www.michelehof.at/ i www.freihof.com/

Wędrówki:

www.gemeinde-bildstein.at/ortsplan/ortsplan.jpg Bildstein

www.wandern.com/land/at/vorarlberg/bregenzerwald/wanderwege/spaziergaenge.html Bregenzwald

www.dornbirn.at/ext/wanderkarte/index.html - mapa wędrówek dot. okolic Dornbirn oraz miejsca wycieczek - www.dornbirn.info/fileadmin/user_upload/_Fotos_Elfi_alle_Betriebe/Ausflugserlebnis/Ausflugzszielefolder2013.pdf

• martina-0 Re: OKolice Bregencji 24.11.13, 16:56
        Jeden link nie działa, chodzi i opisy pieszych wędrówek. Trzeba wejść tu:

www.bodensee-vorarlberg.com/de/Freizeit.Rheintal-Sport%20und%20Freizeit-Wandern/Index i po prawej stronie jest weitere Informationen, a pod tym tytułem klinkąć na
        Wanderrouten in der Region, gdzie w pdf otworzy się ten dokument.
        • mair Re: dusisz sie na swoim forum ? 25.11.13, 09:33
          Mam troche starych kartofli, moge ci podeslac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka