Dodaj do ulubionych

uważam że to niemoralne

23.01.14, 08:36
www.irishtimes.com/news/world/asia-pacific/six-police-officers-killed-in-pakistan-protecting-spaniard-on-cycling-trip-1.1664520
Przepraszam, że po angielsku, tłumaczyć całości mi się nie chce, ale: 27-letni cyklista z Hiszpanii próbuje objechać rowerem świat dookoła. OK. We wtorek przekroczył granicę irańsko-pakistańską i wjechał do Beludżystanu, jednej z najbardziej niebezpiecznych prowincji Pakistanu (mój znajomy Pakistańczyk, zajmujący się działalnością charytatywną jeździ tam - mimo znajomości języka, ludzi i bycia "lokalsem" tylko kiedy absolutnie musi z powodu działalności i ze świadomością ogromnego ryzyka). Od lat nie widziano tam żadnego obcokrajowca (a byłby fantastycznym obiektem porwania dla którejkolwiek z działających tam grup paramilitarnych, militarnych i terrorystycznych). Miejscowa policja dała mu eskortę. Doszło (jakżeby inaczej, obcokrajowiec na dobrym rowerze zapitalający rekreacyjnie po terenie gdzie ludzie dobrze się zastanawiają o której i dokąd wyjść z domu) do strzelaniny. 6 policjantów zginęło. Lekko ranny Hiszpan trafił wpierw do szpitala a potem oświadczył że leci do Lahore (w Indiach) i będzie kontynuował podróż. Tyle faktów.
Dla mnie jest to obrzydliwe żeby w imię swojej przygody, wyczynu, rekreacyjnego wyjazdu (który skądinąd mi się podoba i nie mam nic przeciw, tylko to konkretne miejsce trzeba było ominąć) narażać na śmierć obcych ludzi którzy próbują go chronić, wpędzić pewnie w nędzę ich rodziny (dla których ta pensja policjanta była prawdopodobnie jedynym źródłem pewnego dochodu). Niech sobie jedzie, ale: po pierwsze wybiera mnej niebezpieczne warianty trasy, Beludżystan to jak rowerem przez Afganistan lub Czeczenię, a ominąć się da, po drugie jak chce jechać przez najbardziej niebezpieczne tereny na których panują gangi/ toczy się wojna domowa/ żądzą organizacje terrorystyczne to też proszę ale bez eskorty, samemu, jak w Hiszpanii. A tak uważam że pokazał po prostu pogardę dla cudzego życia wjeżdżając tam i przyjmując eskortę (jeśli nie mógł eskorty odmówić powinien jechać inną trasą). Ewentualna niewiedza (w którą nie wierzę) nie tłumaczy nic bo wjeżdżając w ramach wyprawy na jakieś terytorium szukamy o nim (z wyprzedzeniem) informacji.
Obserwuj wątek
    • mary_ann Re: uważam że to niemoralne 23.01.14, 11:48
      maadzik3 napisała:

"A profile of Mr Colorado by a Spanish cycling magazine called him a person who loves to “overcome his fears and test the limits of his abilities”."

Duże bezmyślne dziecko?
      Niestety, jak kiedyś przepięknie powiedział Szczyporski (już go kiedyś tu cytowałam): "Wniektórych przypadkach głupota jest kategorią moralną".

A właściwie dlaczego oni go chronią, zamiast pozwolić mu swobodnie zaznać konsekwencji "overcoming his fears" i "testing the limits"?
      • maadzik3 Re: uważam że to niemoralne 23.01.14, 12:20
        nie wiem, tez bylabym za tym rozwiazaniem
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: uważam że to niemoralne 23.01.14, 14:36
      "Biały człowiek" jedzie do "dzikich". Jest przygoda.
      Jak ekscentryczni arystokraci w XIX wieku. W d* się poprzewracało od tego dobrobytu.

Podobnie jest z wycieczkami do Korei Północnej. Zwłaszcza ta ostatnia afera z głupim dziadkiem, który pojechał pozwiedzać miejsca, gdzie dawniej walczył jako żołnierz USA i jeszcze kretyn pytał, czy może się spotkać z Koreańczykami, którzy walczyli wtedy po jego stronie. Służby północnokoreańskie po tych występach aresztowały go z zarzutem o szpiegostwo i wypuściły po dłuższym czasie z dużymi oporami.

Specjaliści od Korei Północnej do dziś zachodzą w głowę, o co mogło "tak naprawdę" chodzić. A ja jestem przekonana, że to najzwyczajniejsza w świecie głupota. Durny dziad nawet nigdzie nie przeczytał, że w Korei Północnej do dziś USA to znienawidzony wróg, a ktoś kto walczył po stronie Amerykanów to ostatni zdrajca. Ani nie pomyślał, jakich kłopotów mógł narobić osobom, z którymi próbował się kontaktować. Ba, z którymi w ogóle rozmawiał na takie tematy. Myślał, że pojedzie na wycieczkę odwiedzić kumpli z woja. Żeby zrobić coś tak głupiego, trzeba mieć mentalność "białego człowieka jadącego do dzikusów".
      • otryt Biały człowiek jedzie do dzikich 23.01.14, 14:40
        anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> "Biały człowiek" jedzie do "dzikich".

Świetny komentarz.
      • iwoniaw Re: uważam że to niemoralne 23.01.14, 15:01
        Amen.
      • maadzik3 Re: uważam że to niemoralne 23.01.14, 15:38
        świetnie ujęłaś.
      • turzyca Re: uważam że to niemoralne 23.01.14, 17:31
        A to nie byl ten, co go pomylono z innym weteranem o tym samym imieniu i nazwisku? Ten drugi byl faktycznie jakims szalenczym bohaterem w stylu Westerplatte (tylko ze zwycieskim), uhonorowanym orderami i inszymi takimi. A ten co go aresztowali to byl takim przecietniakiem, typu szeregowiec z piechoty, jakich podobno calkiem sporo na takie wycieczki jezdzi.
        • iwoniaw Re: uważam że to niemoralne 23.01.14, 17:36
          W zasadzie to chyba wszystko jedno, kim on był - sam fakt, że ktoś jeździ na takie wycieczki - do obozu koncentracyjnego też by pojechali, gdyby była opcja?
          • turzyca Re: uważam że to niemoralne 23.01.14, 17:52
            iwoniaw napisała:

> W zasadzie to chyba wszystko jedno, kim on był - sam fakt, że ktoś jeździ na ta
            > kie wycieczki - do obozu koncentracyjnego też by pojechali, gdyby była opcja?

Nie bylam na wycieczce w Auschwitz. Nie widzialam wycieczek w Auschwitz. Nie ma wycieczek do Auschwitz.
            Jakby to swiadczylo o uczestnikach takiej wycieczki wybranie tego celu?
            • verdana Re: uważam że to niemoralne 23.01.14, 18:22
              Ja rozumiem, ze do obozu koncentracyjnego "w sezonie" jak mawia moja matka.
              Facet jest tak głupi, zę nalezy mu sie Nagroda Darwina. Kto temu idiocie dał eskortę? To go tylko zachęciło...
              • magdalaena1977 Re: uważam że to niemoralne 23.01.14, 19:04
                verdana napisała:

> Ja rozumiem, ze do obozu koncentracyjnego "w sezonie" jak mawia moja matka.

Ja też to tak zrozumiałam.
                W Oświęcimiu nie byłam i się nie wybieram, ale zwiedzałam różne nieczynne więzienia i nie widziałam w tym nic niestosownego.
                • luccio1 Re: uważam że to niemoralne 23.01.14, 19:09
                  Byłem w Oświęcimiu dwa razy.
                  Raz zawieziono mnie na wycieczkę wraz z klasą - była jesień r. 1969, a ja właśnie zaczynałem I klasę LO.
                  Drugi raz na początku lat 70. - kiedy zostałem poproszony o towarzyszenie dziewczynie, która przyjechała z Francji "pozwiedzać sobie" Polskę indywidualnie.
                  Więcej nie wybieram się tam.
                • maadzik3 Re: uważam że to niemoralne 23.01.14, 19:18
                  ja też zrozumiałam, że chodziło o wyjazd tam w czasach kiedy obóz działał.
                  • iwoniaw Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 21:46
                    Oczywiście, że chodziło mi o zwiedzanie działającego obozu.
                    Pogadanie z wybranymi więźniami chwalącymi opiekę medyczną, jako rozrywka - przedstawienie w wykonaniu lokalnej trupy teatralnej, umieszczanie fotek post factum na FB z zapewnieniem, że jest normalnie, bo mijane baraki czyste i śmieci się nie walają - te klimaty.
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: uważam że to niemoralne 23.01.14, 20:42
          turzyca napisała:

> A to nie byl ten, co go pomylono z innym weteranem o tym samym imieniu i nazwis
          > ku? Ten drugi byl faktycznie jakims szalenczym bohaterem w stylu Westerplatte (
          > tylko ze zwycieskim), uhonorowanym orderami i inszymi takimi. A ten co go aresz
          > towali to byl takim przecietniakiem, typu szeregowiec z piechoty, jakich podobn
          > o calkiem sporo na takie wycieczki jezdzi.

Tak, jest możliwe, że go pomylono. Ale on faktycznie dopraszał się wycieczki do miejsc w których walczył (w końcu nie odbyła się) i rozmawiał z koreańskimi przewodnikami o tym, że tam walczył. I podobno pytał o możliwość spotkania z jakimiś ludźmi. Dzieci tego pana mówiły mediom, że ojciec jest trochę - jak oni to określili? - bojowy, bezpośredni. Zrozumiałam to jako potwierdzenie pogłosek, że dziadek rzeczywiście wdawał się w dyskusje z Koreańczykami. Co jest odradzane osobom jeżdżącym na takie wycieczki. Koreańczycy dodali dwa do dwóch i pomyśleli, że jak tak gada i tak się nazywa, to jest tamtym zbrodniarzem wojennym.
          • turzyca Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 07:24
            Koreańczycy dodali dwa do dwóch i pomyśle
            > li, że jak tak gada i tak się nazywa, to jest tamtym zbrodniarzem wojennym.

Autogoogle'owanie jest przypadloscia mlodych ludzi, jak widac.

Co jest odradzane
            > osobom jeżdżącym na takie wycieczki.

Z czego wniosek, ze ludzi, ktorzy chcieli zobaczyc na spokojnie, bez broni w reku, piekny kraj, po ktorym przymusowo latali z karabinem w reku, jest nieco wiecej niz jeden glupek.
            Zdradze Wam teraz tajemnice - czesc wycieczek do Polski odbywala sie dokladnie z tego samego powodu.

Przy czym nie zamierzam pana bronic w kwestii klapania jadaczka i ogolnie niefrasobliwego zachowania na miejscu. Szczerze mowiac nie jest to zachowanie, ktore nalezaloby uprawiac nawet gdy odwiedza sie zaprzyjazniony w miedzyczasie, demokratyczny kraj, bo po prostu w takich okolicznosciach nie wypada mowic, dlaczego tak nam zalezy nam na obejrzeniu okreslonego miejsca. Ale to jest kwestia dobrego wychowania i jakiejs podstwowej empatii, nie uwazam, ze sam wyjazd jest objawem "bialy czlowiek jedzie do dzikich".
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 08:01
              Rzeczywiście, z jednej stony takie wycieczki do Korei Północnej mogą być dla kogoś bardzo ciekawe poznawczo. Ale.

Trzeba sobie zdawać sprawę, że każda wycieczka tam jedzie tą samą trasą i pokazuje dokładnie to samo. Nie można ot tak sobie wyjść z hotelu i pokręcić się po mieście. Turyści są dosłownie skoszarowani.

Przeczytałam i obejrzałam kiedyś niezwykle ciekawy wątek użytkownika untochables na FotoForum:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,24924207,25253677,0.html?v=2
              Opisał ze szczegółami swoją wycieczkę do Korei Północnej. Był bardzo taktowny wobec Koreańczyków, których tam spotykał. Nie chciał nawet robić im zdjęć (tylko kilka razy pstryknął ich buty), bo uważał, że to po pierwsze w takim kraju nie chce traktować ludzi jak eksponatów, a po drugie kto wie, czy nie mieliby z tego powodu nieprzyjemności. Bardzo refleksyjny opis podróży, nie w stylu "ale głupi ci Koreańczycy".

Więc gdy przeczytałam ten niezwykle pouczający wątek, to okazało się, że w zasadzie widziałam już wszystko, co mogą zobaczyć turyści na takiej wycieczce. W internecie odkryłam dużo relacji ludzi z różnych krajów, którzy odwiedzali Koreę Północną. Wszystkie zdjęcia były identyczne! Te same ujęcia, z tej samej perspektywy! Nawet dzieci w pokazowym przedszkolu w tych samych dresikach. Przez chwilę myślałam, że untochables pościągał cudze zdjęcia z internetu. Ale nie. Po prostu na takich wycieczkach widzi się zawsze dokładnie to samo.

Dlatego nie mam co tam jechać z powodów poznawczych, bo wszystko co było do zobaczenia już zobaczyłam w internecie. BTW. jeden amerykański organizator wycieczek napisał gdzieś, że nie radzi jechać na dłużej niż tydzień, bo zachodniego podróżnika zazwyczaj już po 5 dniach dopada depresja. Mało zachęcające.
              • slotna Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 13:17
                To ja przekornie polece ten album: www.flickr.com/photos/mytripsmypics/sets/72157604812751507/
                • mary_ann Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 13:40
                  Ach jej, nawet dzieci nigdy w Korei nie płaczą:-)))

Zaciekawiło mnie zdjęcie kościoła. Wiki mówi, że to jeden z 4 pokazowych:

"Zdaniem organizacji Human Rights Watch, tak naprawdę w Korei Północnej nie istnieje wolność wyznania. Wspierane przez państwo świątynie i pojedyncze, nieliczne grupy wyznawców różnych religii prawdopodobnie mają stwarzać pozory tolerancji religijnej na użytek zewnętrzny[134]. Według oficjalnych, rządowych statystyk, w Korei Północnej mieszka dziesięć tysięcy protestantów i zaledwie cztery tysiące katolików[135]. Istniejące świątynie (w tym cztery kościoły) są pokazywane przybywającym do Korei Północnej zagranicznym turystom jako dowód rzekomo pełnej swobody religijnej["
                  • luccio1 Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 14:42
                    W zeszłym roku otwarto z wielką pompą cerkiew prawosławną.
                  • turzyca Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 15:00
                    > Zaciekawiło mnie zdjęcie kościoła. Wiki mówi, że to jeden z 4 pokazowych:

Mysle, ze to odpowiada opisowi pod zdjeciem:
                    Chilgol Church in Pyongyang part of the Korea Christian Federation .
                    We arrived around 10, there were 50 believers in the church, singing and praying. Then after 15 minutes, they invited us to leave the place.
                    The church is very small, compared to the huge official buildings!
                    North Korea already has a Catholic church, which for many seem to be 'showcases' built for the visits of foreigners since they do not offer regular liturgical service.

W ogole ogladajac zdjecia na pierwszy rzut oka ma sie wrazenie, ze wszystko jest sliczne, a ludzie szczesliwi. A dopiero jak sie przeczyta podpis czy dokladniej przyjrzy, to do czlowieka dociera, co widzi.

Np. tu:
                    www.flickr.com/photos/mytripsmypics/2453906323/in/set-72157604812751507
                    The famous Bush's "axis of evil" includes Iran, Iraq, and North Korea. In NK, every young man stay for 6 years in the Army. It means that for 6 years, they won't have many news from their families for most of them cos there is no email, mobile or private phone in North Korea.

A zolnierze ida w... tenisowkach. I jak sie dokladnie przyjrzec, to zolniez oznaczony numer 12 ma zupelnie inne buty niz sasiedzi. 14 i 15 zreszta tez.
                    • mary_ann Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 15:44
                      Tak, czytałam ten opis:-)
                      Myślę, że na zdjęcia nie nabierze się nikt, kto ma blade pojęcie o realiach Korei Płn czy chociażby zetknął się z praktykami dawnej komunistycznej propagandy. No, ale że to ustrój niedoboru i bałaganu, to czasem coś się nie dopnie i wylezą takie tenisówki...:-)
                      Nie wiem też, czy jestem już patologicznie podejrzliwa, czy żołnierz na tej fotce ma... hmmm... niesamowicie dobre spalanie kalorii?
                      www.flickr.com/photos/mytripsmypics/2856856878/in/set-72157604812751507
                      • turzyca Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 15:57
                        > Nie wiem też, czy jestem już patologicznie podejrzliwa, czy żołnierz na tej fot
                        > ce ma... hmmm... niesamowicie dobre spalanie kalorii?

Wszyscy maja niesamowicie dobre spalanie kalorii. Do tej pory nie zobaczylam ani jednej grubej osoby.
                        • pavvka Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 16:29
                          turzyca napisała:

> Wszyscy maja niesamowicie dobre spalanie kalorii. Do tej pory nie zobaczylam an
                          > i jednej grubej osoby.

Ale to nie musi świadczyć o niedożywieniu narodu. W Japonii do dziś niewielu ludzi ma nadwagę, a dopóki nie pojawiły się tam fast foody i inne zachodnie zapożyczenia kulinarne, nie było ich praktycznie wcale. Taka dieta (a częściowo może i budowa).
                          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 16:42
                            Jak ktoś jest ciekaw aktualnej północnokoreańskiej propagandy, to polecam kanał użytkownika tonpomail na youtube:
                            www.youtube.com/user/tonpomail
                            Są tam codziennie aktualne nagrania dziennika telewizyjnego z Korei Północnej. Jaja jak berety, nie trzeba umieć po koreańsku. Oglądam to dość często, bo to hipnotyzujące.
                            • mary_ann Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 17:50

> Jaja jak berety, nie trzeba umieć po koreańsku. Oglądam to dość często, bo to h
                              > ipnotyzujące.
                              >

E no, myślałam że z angielskimi napisami.
                              Ma swój urok, przyznaję, ale dotrwałam tylko do 4 min jednego z dzienników.
                              • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 18:33
                                Trzeba przewijać. Na początku są wiadomości co porabiał Wódz - czytane z kartki, ewentualnie statyczne zdjęcia, oni z jakichś powodów nie filmują Generalissimusa. A później są wiadomości ze świata - ponieważ nie mają korespondentów ani nie współpracują z obcymi agencjami prasowymi, to nie ma tam materiałów filmowych, tylko wszystko czytają z kartki. To wszystko można przewinąć. Dopiero ciekawe są materiały filmowe z kraju, z propagandą sukcesu.
                                • mary_ann Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 18:41
                                  >>Dopiero ciekawe są materiały filmowe z kraju, z propagandą sukcesu.

Dojechałam do tego, dojechałam. Bardzo nowoczesne zakłady przędzalnicze z zastanawiająco nieliczną, ale entuzjastyczną załogą:-) Lepienie jakichś tajemniczych ziemianek. Jakieś popisy taekwondo. Wszędzie traktory. Nie ma żadnego życia, tj. spontanicznego ruchu w kadrze w tle.
                                  • turzyca Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 20:30
                                    Bardzo nowoczesne zakłady przędzalnicze z zasta
                                    > nawiająco nieliczną, ale entuzjastyczną załogą:-)

Bo to przedzalnia jedwabiu.
                                    Jeszcze lepsze sa skarpetki z nastepnego wydania.
                                    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 20:53
                                      Mnie się podoba, jak nieraz w dzienniku pytają o opinię ludzi z ulicy. Każdy człowiek z ulicy pod koniec wypowiedzi robi taki charakterystyczny gest pięścią. Niechybnie mówi wtedy o sile Korei Północnej i ukochanej partii. Oni tego machania pięścią chyba muszą się uczyć od dziecka.

Tak samo jak ustawiania się w równe kolumny (przed zakładem pracy, przed szkołą), bicia brawo (zauważcie, że zawsze mają tak entuzjastycznie uniesione ręce) i... podskakiwania. Oni podskakują z rękami w górze, gdy przejeżdża Ojciec Narodu. Muszą ich tego już w przedszkolu uczyć. 8-|
                                      • mary_ann Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 22:01

> Mnie się podoba, jak nieraz w dzienniku pytają o opinię ludzi z ulicy. Każdy cz
                                        > łowiek z ulicy pod koniec wypowiedzi robi taki charakterystyczny gest pięścią.
                                        > Niechybnie mówi wtedy o sile Korei Północnej i ukochanej partii. Oni tego macha
                                        > nia pięścią chyba muszą się uczyć od dziecka.
                                        >
                                        > Tak samo jak ustawiania się w równe kolumny (przed zakładem pracy, przed szkołą
                                        > ), bicia brawo (zauważcie, że zawsze mają tak entuzjastycznie uniesione ręce) i
                                        > ... podskakiwania. Oni podskakują z rękami w górze, gdy przejeżdża Ojciec Narod
                                        > u. Muszą ich tego już w przedszkolu uczyć. 8-|

O, zachęciłaś mnie. Widać trafiłam na wyjątkowo nudny odcinek. Zaczyna mnie wciągać:-)
                                    • mary_ann Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 21:32
                                      Fakt, na szpulach wyglądało na jedwab.
                                • turzyca Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 20:29
                                  A później są wiadomości ze świata - ponieważ nie mają korespondentów ani n
                                  > ie współpracują z obcymi agencjami prasowymi, to nie ma tam materiałów filmowyc
                                  > h, tylko wszystko czytają z kartki.

A wylapalyscie choc jedno znane slowo? Bo ja czasem slucham radia w zupelnie obym mi jezyku i nazwiska to sie rozpoznaje. Jedyne co tu zrozumialam to "Kambodza".
                                  • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 20:45
                                    Jakieś nazwy własne jestem w stanie wyłapać. Niektóre nazwy krajów, Pjongjang, Kim Dzong Un, Kim Dzong Il, Kim Il Sung. :) Aha, i Coson / Czoson = Korea Północna.
                                    • turzyca Re: uważam że to niemoralne 25.01.14, 10:14
                                      Ze o Kimach wciaz gadaja to oczywiste. Ja po prostu zastanawiam sie, ile swiata jest obecnego w Korei Pln. W przypadku krajow problem taki, ze nazwy sa bardzo zroznicowane pomiedzy jezykami - rozpoznac Polske w obcych wiadomosciach to naprawde wyczyn "Donald Tusk" za to daje sie wylapac. Trzeba by poszukac jakiegos waznego wydarzenia i posluchac takich wiadomosci. Czy na przyklad padnie "Obama" albo "Shinzo Abe". Albo "Fukushima".
                                      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: uważam że to niemoralne 25.01.14, 12:17
                                        turzyca napisała:

> Ze o Kimach wciaz gadaja to oczywiste. Ja po prostu zastanawiam sie, ile swiata
                                        > jest obecnego w Korei Pln.

O, to ci odpowiem anegdotą z jutuba. Oglądałam tam też nagranie jakiegoś koncertu muzyki rozrywkowej. Niestety nie mogę tego teraz znaleźć, bo jest ich dużo podobnych. U nich muzyka rozrywkowa to jest śpiewanie pieśni marszowych z podkładem muzyki estradowej w stylu lat 70. I z tego co widzę występują tylko dwa zespoły: Chór Unhasu (to tam gdzie Wódz kazał rozstrzelać grupę artystów) oraz kapela Moranbong (śliczne panie w mini spódniczkach, chyba najbardziej liberalne osiągnięcie ich przemysłu rozrywkowego, perfekcyjnie ubrane i umalowane, mucha nie siada). I w ogóle te ich koncerty, choć rodzaj muzyki jest nieznośny dla zachodniego odbiorcy, ale w swojej klasie są zorganizowane i wykonane po prostu perfekcyjnie.

Ale ten koncert o którym mówię był szczególny, bo zaproszono tam zagranicznych wykonawców. Najwyraźniej przedstawicieli postępowej ludzkości z krajów ogólnie rzecz biorąc wrogich. Było dwóch jakby południowych Koreańczyków i z pięć pań ewidentnie z Europy lub z USA. Nie wiem, skąd oni wzięli czeredę gotową na taką szopkę. Panowie przygrywali na gitarkach, a panie głównie skandowały "Pektusan, Kim Dzong Il". Nie dość, że fałszowali, to jeszcze te panie były ubrane w za krótkie i za ciasne mini sukienki, dzięki czemu robiły wrażenie ladacznic u schyłku kariery. Nie mam wątpliwości, że zrobiono to celowo. Porównanie tych okropnych europejskich bab z pięknymi, długonogimi elfami z Moranbong, i poziomu artystycznego obu zespołów musiało być miażdżące. Musiało zostawić w widzach przekonanie, że kultura zachodnia jest wulgarna i nic nie warta artystycznie. Słowem zjawisko "białego i dzikusa", tylko w odwrotną stronę. Cywilizowani Koreańczycy wielkodusznie pozwolili wystąpić dzikusom na scenie, niech pokażą dobre chęci.
                                  • mary_ann Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 21:25
                                    Ja jeszcze "Kim Dzong" (mało zaskakujące), "Etiopia", "Tadżykistan" i "taekwondo" (tak, sztuka walki, film zaraz potwierdził).

Nie wiem, czy oglądałyśmy ten sam dziennik, ja wybrałam nie ten pierwszy od góry, tylko
                                    www.youtube.com/watch?v=f_SN4jbrHls
                                    Chciałabym wiedzieć, co znaczy Kau-uon-'do (albo jakoś podobnie) - w moich wiadomościach powtarzało się na co chwilę w części pochwalnej (?) czytanej z kartki na początku. Może "Towarzysz", albo "Słońce Korei"?
                                    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 21:56
                                      A ja chciałabym wiedzieć, co to znaczy "tyndyryn" :-). Bardzo często to powtarzają.
                                    • iwoniaw Re: uważam że to niemoralne 25.01.14, 00:05
                                      "cziu-mi-kannen" chyba znaczy "ukochany przywódca" czy coś podobnego, bo prawie każde zdanie zaczyna się "cziu-mi-kannen-Kim-Jong-Un".
                                      To "kau-uon-do", o którym piszesz, występuje gęsto w prognozie pogody i nie mam koncepcji.
                                      I jak jest prognoza pogody, to najpierw jest Pjongjang, a zaraz potem Pektusan - to chyba jakaś góra czy miejsce poświęcone Kim-Ir-Senowi, o ile mnie pamięć nie myli?
                                      Zastanawiam się, co to za roboty ziemne, co grupa ludzi kopie łopatami i wrzuca ziemię(?) na przyczepy traktorów, a potem inna grupa zrzuca to z tych przyczep (zakładam, że w innym miejscu), a jeszcze bardziej mnie zastanawiają te chochoły ustawiane nieopodal.
                                      • iwoniaw A najbardziej mi się podobała wystawa plakatu 25.01.14, 00:12
                                        Od 16:00 minuty
                                        www.youtube.com/watch?v=nZXa1VjqHaA
                                        Skojarzyło mi się z tym:
                                        Od 1:44
                                        www.youtube.com/watch?v=T4VS26FoICE
                                        • mary_ann Re: A najbardziej mi się podobała wystawa plakatu 25.01.14, 00:41
                                          Mamy te same skojarzenia:-)
                                          W trakcie oglądania zrobiłam zakład sama ze sobą, czy pod linkiem będzie ten fragment Barei!
                                        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: A najbardziej mi się podobała wystawa plakatu 25.01.14, 11:58
                                          Faktycznie! Skojarzenie z Bareją idealne!
                                      • mary_ann Re: uważam że to niemoralne 25.01.14, 00:33
                                        woniaw napisała:

>>To "kau-uon-do", o którym piszesz, występuje gęsto w prognozie pogody i nie mam koncepcji.

Może po prostu "mieć" albo "być"?:-)
                                        • turzyca Re: uważam że to niemoralne 25.01.14, 10:28
                                          "-do" to droga - wiem, bo uprawialam judo. ;)
                                          Czyli "lagodna droge". Jest jeszcze japonskie taido czyli droga ciala.
                                          A w koreanskim:
                                          Taekwondo - stopa-dlon-droga
                                          Haedong Gumdo - "Korean way of the sword"

A jak juz jestesmy w temacie, to mysle, ze nastepujace slowa maja szanse sie pojawic:
                                          wonssu - wróg
                                          rodong - praca
                                          co ciekawe na poludniu wymawiane sa inaczej niz na polnocy.
                                      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: uważam że to niemoralne 25.01.14, 11:35
                                        iwoniaw napisała:

> Pektusan
                                        > - to chyba jakaś góra czy miejsce poświęcone Kim-Ir-Senowi, o ile mnie pamięć n
                                        > ie myli?

O tak, święta góra Paektu, miejsce narodzin Kim Ir Sena, miejsce wielu cudów (jakieś tam tęcze, płaczące jaskółki itp. zjawiska opisywane z powagą przez oficjalne media). Jest tam muzeum Kim Ir Sena, z wiejską chatką, w której się narodził. BTW widziałam artykuły, w których specjaliści uważają już kult panujący w Korei Północnej za jedną z religii.

Ze znanych słów można spotkać jeszcze dżucze (oni to wymawiają w tv raczej jak dzuce): Ideologia samowystarczalności Korei Północnej, można powiedzieć, że jest to podstawa tej ich religii.
                                        • iwoniaw Re: uważam że to niemoralne 27.01.14, 08:33
                                          Cytatwidziałam artykuły, w których specjaliści uważają już kult panujący w K
                                          > orei Północnej za jedną z religii.

No, chyba mają rację - obejrzyjcie sobie dziennik noworoczny, ze składaniem kwiatów przez obecnego dyktatora przed pomnikami poprzedników - miałam dokładnie takie właśnie wrażenie, w sumie nieporównywalne nawet z transmisją dowolnych uroczystości religijnych widzianych w tv (jak np. msze rzymskokatolickie czy pielgrzymi w Mekce), bo na tamtych ludzie w tzw. masie biorący udział są zdecydowanie bardziej wyluzowani i "żywi". To z Korei bardziej odpowiada moim wyobrażeniom o tym, jak to mogło wyglądać w jakimś starożytnym Egipcie czy innej Asyrii, gdzie mieli pogląd, że obcują z królem - wcielonym bogiem.

BTW, w tym właśnie noworocznym dzienniku jest Kim sfilmowany, a nie tylko sfotografowany i podejrzewam, że unikanie filmów z Ukochanym Przywódcą jest podyktowane tym, że zdjęcia łatwiej wybrać korzystne i odpowiednio upozowane, a na filmie osoba niezgrabna i nie umiejąca się płynnie poruszać w wytresowanym szeregu (czy równo przed szeregiem) wygląda kiepsko - od razu widać, że formacji krajowej edukacji mu brakuje :-P
                                • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 21:13
                                  >A później są wiadomości ze świata - ponieważ nie mają korespondentów ani n
                                  > ie współpracują z obcymi agencjami prasowymi, to nie ma tam materiałów filmowyc
                                  > h, tylko wszystko czytają z kartki

Aa, ciekawe, bo w najnowszym wydaniu jest materiał filmowy z Chin (i chyba Kambodży?). Pierwszy raz widzę materiał zagraniczny w ich dzienniku. Może to być wyraz otwarcia na Chiny. Czytałam, że od pewnego czasu coraz bardziej przyjaźnią się z Chinami, bo dzięki handlowi z tym krajem zaczęli mieć namiastkę dobrobytu - pojawiło się tam teraz dużo chińskich produktów.
                                  • zawszekacperek Re: uważam że to niemoralne 24.01.14, 23:44
                                    Drogie Panie,

polecam zdjęcia "Wodzów KRLD"

na poniższej stronie :

krld.pl/krld/kimdzongil
                                    Kacperek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka