Dodaj do ulubionych

18 KSIĘŻYC

11.11.13, 11:43
Trudna w odbiorze i w przesłaniu .

Znaczenie karty

Według Suligi

Iluzje Lek. Nerwowość, irytacja. Niespokojny stan umysłu. Chorobliwość. Oszustwo, podstęp. prostactwo. Groźba niebezpieczeństwa. Złe wpływy innych ludzi. Fałszywa przyjaźń. Wrogowie. Błąd pomyłka. Symulowanie pracy. Błądzenie. Nieprecyzyjność
Odwrócona
Niewiara. Oszukiwanie siebie. Zbliżające się kłopoty. Wyrzuty sumienia. nerwica. Choroba psychiczna. Bezsenność, koszmary. Lunatyzm. Zamknięcie się w sobie, w sprawach domu, rodziny. Ograniczoność umysłu. Brak wyobraźni, intuicji. Bierność umysłowa.

Według książki Tarot z 1989 roku

Ukryci wrogowie, niebezpieczeństwo, oszczerstwo, ciemność, terror, zdrada, ciemne siły okultystyczne, oszustwo podstęp błąd. Odwrócona: niestabilność, nietrwałość, cisza, mniejszy stopień błędu lub podstępu.

H. Banzhaf: "Klucze do Tarota"

Archetyp - noc, królestwo ciemności
Znaczenie ogólne - obawy, lęki, koszmary, irracjonalność, stać przed progiem strachu, za którym znajduje się coś bardzo ważnego i wartościowego, obrazy podświadomości
Praca - dezorientacja, bezcelowość, trema, strach przed utratą pracy, niepewność
Relacje/uczucia - bezpodstawna zazdrość, podejrzenia, przewrażliwienie, lęk przed zrobieniem ważnego kroku
Świadomość - wzrost sił podświadomości
Sfera ducha - zejście do Podziemnego Królestwa
Cel - głębia poznania i świadomości
Cień -utrata swego "ja", rozmycie się
Odwrócona - iluzje, halucynacje, rozczarowanie

W Tarocie Snów: twórcze dojrzewanie, zmiany, cykle, ewolucja. Złudzenia

Tarot Metamorfoz
Metamorfoza iluzji. Podwójny obraz księżyca, czarny Hecate i biała Selene, rzeczywistość zanurza się w dwuznaczne światło, w którym to, co się pojawia jest tylko iluzją. Zaufaj intuicji i wrażliwości, odwrotnej stronie tego arkana, by spotkać nieświadome obawy i zharmonizować rzeczywistość z marzeniami.

Tarot erotyczny Decameron
XVIII -Księżyc. To co nieoczekiwane może pokrzyżować szyki. Być może przedsięwzięcie było przygotowane powierzchownie i niedokładnie: ryzyko przerośnięcia możliwości przedsiębiorcy.

Astrologicznie: Ryby - symbol wykraczania poza rzeczywistość.

Tarot Osho Zen Księżyc nosi nazwę - POPRZEDNIE ŻYWOTY.

Karta "nie w pełni legalna" i uczciwa, tzn jej przesłanie mówi że ktoś jest wobec nas nieszczery, nie uczciwy, podły. A ponad to, to iluzje, złudy, omamy, nierealne plany, Bardzo trudna i ciężka karta tzn jej energia jest bardzo nieprzyjemna - szarpanie psychiczne, doły i depresje - takie nadzieje bez nadziei. Ból spowodowany nie tyle nadzieją, co świadomością jej bezsensu, tego że nigdy się nie spełni, a jednocześnie czekanie na jej wypełnienie. Ciężki psychicznie czas, łzy, rozpacz, depresja. Może sugerować alkoholizm..a z pozytywów - mówi o ciąży- oczywiście ciąż jest pozytywna jeśli jest chciana.

Jako ciekawostkę dodam, że kiedy pierwszy raz dowiedzialm się o Tarocie z filmu o Isadorze Dunkan - filmowa bohema, która bawiła się Tarotem, zrobiła rozkład i jedyną kartą którą z tego rozkładu zapamiętałam był właśnie Księżyc.

https://prosperita.edu.pl/tarot/18-SMALL.JPG

https://submerina.files.wordpress.com/2009/11/moon_pictorial-key.jpg?w=400&h=710
Obserwuj wątek
    • leda-is-one Re: 18 KSIĘŻYC 12.11.13, 06:34
      Księżyc mnie zaczarował i oczarował od pierwszego spojrzenia,w każdej talii jest dla mnie najbardziej magiczną kartą i bez względu na przesłanie bardzo mi się podoba.
      Mogę się w niego wpatrywać w nieskończoność.
      Talia Suligi jest przeładowana symbolami i mnie się nie podoba ale ten Księżyc też mi pasuje.

Dodam ze nie mam uprzedzeń do żadnej karty,nie mam karty która bardzo mi się nie podoba,są karty które mnie denerwują swoim częstym pojawianiem się w moich wróżbach a to co innego chybawink

Tekla smileproszę uświadom mnie jakie są we mnie ubytki że mi się tak ta karta tak podoba????
      • ja-tekla podoba/nie podoba 13.11.13, 06:10
        Gdy lubimy kartę Księżyca wink
        to mamy dobry kontakt z własną intuicją, podświadomością...
        rozumiemy świat kobiet....
        pociąga nas świat snów, tajemnice i fantazje...
        czasami mamy ochotę wiersz napisac...

Gdy karta Księżyca nas drażni sad
        w razie problemów uciekamy w uzależnienia...albo w depresje..albo melancholię...
        mamy skłonnosc do zamykania się we własnym świecie iluzji, lęków, obaw, rozpaczy...
        nasze poczucie wlasnej wartości jest niskie, kompleksów w nas mnóstwo, brak nam wyobrazni i fantazji...
        oszukujemy siebie, zle oceniamy sytuacje przerózne, wyolbrzymiamy problemy....
        zniekszałcamy prawdę, unikamy konfrontracji, lubimy plotki i insynuacje...

Leda, na szczęście, tę kartę lubi wink

• ja-tekla miejsce ..... 13.11.13, 16:04
          Tej karcie podlegają wszelkie miejsca stałego pobytu i odpoczynku, schroniska, domy opieki, hospicja.
          • ja-tekla Księżycowy partner... 13.11.13, 16:40
            To osoba o bujnej wyobrazni, rozwiniętej intuicji, wrażliwa, o artystycznej duszy; romantyk i marzyciel.
            Potrzebuje akceptacji, wsparcia, zrozumienia. Łatwo go zranić, dotknąć, zdominować.

Negatywny partner księżycowy to osoba podejrzliwa, zazdrosna, nieszczera. Potrafi wszystkich obwiniać o swoje niepowodzenia, często stosuje emocjonalny szantaz.
            Czasami to ktoś, kto ma toksyczne relacje z matką lub będący pod jej silnym wpływem.
            Neurotyk, osoba nadwrażliwa, manipulant.
        • leda-is-one Re: podoba/nie podoba 13.11.13, 16:55
          Tekla dziękuje, dowartościowałaś mniesmile
    • leda-is-one zdrowie 12.11.13, 07:28

• 1alaska Re: 18 KSIĘŻYC 12.11.13, 14:14
      okropna jest ta karta w pictorial key, brrr
      • krolowa_pucharow Re: 18 KSIĘŻYC 13.11.13, 13:41
        Karta Księżyc może oznaczać ,że ktoś coś ukrywa , ale też kłamie. Przesadnie idealizujemy osobę ukochaną.
        • algaria Re: 18 KSIĘŻYC 13.11.13, 17:18
          Ja w księżycu - czekałam łudziłam się tęskniłam choć wiedziałam że nic z tych nadziei nie będzie.. i to jest najgorsze że Księżyc szarpie psychikę - jakby rozum z rozumem się kłócił - wie że nic bo to niemożliwe, a jednak czeka .. to tak jak wiesz że ktoś umarł chodzisz na grób a jednak czekasz aż wróci do domu, że ten kogo pochowałaś to może nie był on .. Tak bardzo długo miałam z ukochanym kuzynem, prawie bratem (razem się wychowywaliśmy) - zginał w wypadku a ja długo czekałam że może to nie był on, może wróci, może się ukrywa bo chce odpocząć od problemów... Nawet miałam taki sen że wrócił, przyjechał cały i zdrowy. A przecież byłam na okazaniu zwłok, byłam jego na pogrzebie... To był właśnie Księżyc
          • ja-tekla Re: 18 KSIĘŻYC 13.11.13, 17:30
            dobrze to opisałaś, Algariosmile
            bo Księzyc to samooszukiwanie się, życie w iluzji "na własne życzenie", czasami trwanie w świecie własnych lęków i fantazji!
            • leda-is-one Re: 18 KSIĘŻYC 13.11.13, 17:39
              ...no bo myślimy że wszystko się może zdarzyć..i czekamy.i nawracamy rzekę kijem a tymczasem ona płynie..my czas tracimy,,bo księżyc to księżyc..prowadzi nas jak widmo po bagnach,a my się łudzimysad tez to przerabiałam..
    • algaria Dla biznesu 18.11.13, 12:17
      Zyski z show biznesu, kina reklamy. W przypadku dużych spryciarzy korzystne są przedsięwzięcia związane z grami komputerowymi, automatami i hazardem. Odwrócony Księżyc mówi że lepiej poczekać pewien czas, dopóki najbardziej agresywna konkurencja nie padnie i wtedy rozpocząć aktywne działanie.

Źródło: Podstawy Tarota - Jewgienij Kolesow
    • hoaxx Re: 18 KSIĘŻYC 18.11.13, 18:05
      A Księżyc odwrócony lub na pozycji "negatywnej", np. "co się nie uda"?
      Iluzja się nie rozwieje?

• algaria Re: 18 KSIĘŻYC 18.11.13, 18:13
      Nie, nie rozwieje się- raczej tylko trochę skróci czas działania lub złagodzi iluzje.. księżyc jest ciężki w wymowie i odwracając go - tego nie zmienisz, złagodzisz ale nie zmienisz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka