Dodaj do ulubionych

Książkowa zagadka

06.12.13, 17:52
Jaką książkę obecnie czytam.. jest to jedna z najnowszych powieści amerykańskiego autora
Proszę podać przede wszystkim
Gatunek..
Może też być treść
A może uda wam się skojarzyć tytuł - jest jednowyrazowy i są karty w Tarocie, które łatwo na niego nakierują..
Powodzenia smile
Obserwuj wątek
    • inguszetia_2006 Re: Książkowa zagadka 06.12.13, 20:44
      Witam,
      Podejmuję rękawicę;-D A ten tytuł to po jednej karcie wyjdzie, czy trzeba ciągnąć kilka?
      Póki co, ciągnę Wielki Arkan, żeby wskazał gatunek. I wyciągnęłam Rydwan. Czyli powieść awanturnicza, albo powieść drogi, albo powieść o ludziach sławnych i bogatych albo o wojnie albo o władcach/władcy, wyścigach samochodowych, konnych, motocyklowych, starożytnym Egipcie(sfinksy) i tak dalej. Czy odłożyć karty do jutra lub pojutrza?;-P Widzisz ten tytuł w Rydwanie? Poproszę o podpowiedź.
      Pzdr.
      Ing
      • algaria Re: Książkowa zagadka 06.12.13, 21:01
        Tytuł w Rydwanie - nie - ale któreś z AW do tytułu jak najbardziej
        Rydwan w treści - idealnie zwłaszcza korzystanie z pojazdów i liczne szybkie przemieszczanie się.. nic więcej na razie nie powiem ciiiiiiiii wink
        • inguszetia_2006 Re: Książkowa zagadka 06.12.13, 21:30
          Witam
          Ok, nie mów;-D Dolosowałam Gwiazdę. Idę myśleć.
          Pzdr.
          Ing
          • inguszetia_2006 Re: Książkowa zagadka 06.12.13, 21:37
            Witam
            Wymyśliłam. Inferno - Dana Browna. Gwiazda? Bo bohater zawsze znajduje rozwiązanie i jest pod opieką gwiazd.
            Pzdr.
            Ing
    • nagietek123 Re: Książkowa zagadka 07.12.13, 09:39
      treść książki, którą czyta Algaria: Królowa kielichów, Rycerz denarów, 9 kielichów
      No więc ona kocha, bardzo kocha, jest mu oddana, ale są jakieś przeciwności losu. Ona wiernie i z utęsknieniem czeka. On też jest zakochany, ale tak łatwo nie zdradza się ze swoimi uczuciami, zresztą są przeszkody, musi wybrać. Zastanawia się. W końcu przybywa z prezentem, a ona wita go z radością.

gatunek: Rycerz denarów, 2 kijów

No romans, z licznymi perypetiami.
      Tytuł wymyśliłam taki:
      3 kielichy
      "Wybór"

• kita32 Re: Książkowa zagadka 07.12.13, 12:31
      gatunek - Papież (-)
      o czym - Diabeł
      tytuł - Cesarzowa

Same Wielkie Arkana! No, no...

Kojarzy mi się z książkami Dana Browna, takimi jak Kod Leonarda da Vinci. W Googlach znalazłam tytuł jego najnowszej książki - Inferno - może to ta książka?

Ogólnie jest to chyba książka historyczno-sensacyjna, o namiętności, pożądaniu, tajemnicach i o powiązaniach.
      Tytuł - jeżeli patrzeć dosłownie, to "Cesarzowa", ale w taką dosłowność nie wierzę. Jest nawet książka o tym tytule, ale napisana przez Chinkę. O nie, widzę (w googlach) jeszcze jedną książkę pod tym tytułem - napisaną przez Pearl Buck (nowelistkę amerykańską). Cesarzowa Pearl Buck to porywającą opowieść o władzy, intrygach i spiskach, które prowadzą do jej zdobycia, oraz o cenie, jaką trzeba za nią zapłacić. (To cytat z google - pasuje do moich kart).

• algaria Musze już rozwiązać 07.12.13, 15:18
        Bo odpowiedź padła... big_grin
        Inferno Dana Browna
        Przymierzałam się do niej jak do jeża, bo jego poprzednia książka w ogóle mi się nie podobała - zresztą Kod Leonarda też nie za bardzo, ale .. Anioły i Demony uważam za najlepszą jego książkę - może dlatego, że kiedyś (piękna młoda) byłam w Rzymie i oczami wyobraźnie "szłam" z głównym bohaterem po mostach, placach, fontannach i pałacach..

No nic wracając do Inferno - książka o książce czyli o "Boskiej komedii" Aligieri Dantego dużo ciekawostek o autorze i utworze i piękna Florencja o której marzę by ją zwiedzić - jestem w środku lektury i Langdon z towarzyszką Sienną muszą się przemieścić do Wenecji (bardzo ją lubię - wiosną kiedy nie śmierdzi wink - Wenecję nie Siennę) by dalej rozszyfrowywać ukryte znaki zagadki i dojść do sedna wink

Dziękuję za udział... pierwsza była Inuszetia, za nią Kita... Co byście chciały w nagrodę?

A dla nagietka za udział - kartka ze złotą myślą

https://3.bp.blogspot.com/-Nkyd1mIz3mw/UYZsktLPgYI/AAAAAAAAACY/fOObvUH_bpA/s1600/najpiekniejsze-marzenia.jpg
        • szaman.ka Re: Musze już rozwiązać 07.12.13, 15:42
          A czy ja mogę zapytać jak się takie kartki i obrazki wstawia ?
          • algaria Szamanka 07.12.13, 15:49
            Zapraszam Cię do naszej "księgi skarg i wniosków" tam szczegółowo wyjaśniałam Prognosis jak się obrazki wstawia - w sumie to prosto łatwo i przyjemnie- możesz tam nawet sobie poćwiczyć - jakby co to post wykasujemy wink
            • szaman.ka Re: Szamanka 08.12.13, 00:55
              OK Dzięki wielkie.
        • inguszetia_2006 Re: Musze już rozwiązać 07.12.13, 21:59
          Witam,
          Fajnowink Poproszę o karty na 2014. Ogólnie i krótko. Nic wymyślnego. I zdam relację w 2015;-D
          Pzdr.
          Ing
        • kita32 Re: Musze już rozwiązać 08.12.13, 00:46
          Cieszę się smile

Ja poproszę o ładny obrazek, bo świetne obrazki w sieci znajdujesz smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka