Dodaj do ulubionych

Wielkanocny dylemat

01.03.15, 17:00
Tak, tak idzie Wielkanoc i ja nie wiem jakie mam ciasta upiec poza tradycyjnym sernikiem.
Zatem Drogie Widźmy, Czarodziejki i Wróżki - liczę na Wasze inspiracje - same pomysły
Co pieczecie na Wielkanoc, lub jakie ciasta konsumujecie, lub jakie byście chciały, a nie macie odwagi upiec wink
Obserwuj wątek
    • babowa Re: Wielkanocny dylemat 01.03.15, 17:05
      no jak co?
      no baby przeciez, mazurki
      najlepiej takie mini mazurki na dwa schrupniecia
      lubie swieta kazde i te typowo swiateczne przysmaki
    • nagietek123 Re: Wielkanocny dylemat 01.03.15, 17:09
      Poproszę coś naprawdę łatwego, np. sernik, babkę- jakby ktoś miał pod ręką przepis smile
      • algaria Re: Wielkanocny dylemat 01.03.15, 17:27
        Boszzszsz ale głupia jestem - ja tu myślę o " Cyckach murzynki" na święta, a my tradycyjne mazurki i baby przecież mamy
        • camaretto Re: Wielkanocny dylemat 01.03.15, 19:24
          Ja zawsze jem tylko szarlotkę smile
        • nagietek123 Re: Wielkanocny dylemat 01.03.15, 20:09
          Cycku murzynki też mogą być, jeśli łatwe wink
          • algaria Re: Wielkanocny dylemat 01.03.15, 20:27
            Cycki są łatwe - zwłaszcza że masę robię właśnie z sera białego choć można z kremu budyniowego
    • ag_at5 Re: Wielkanocny dylemat 01.03.15, 19:24
      Tak jak piszą kobiety wyżej.
      Mam sprawdzone przepisy na babe drozdzowa/piaskowa, makowiec, mazurki.
      Sernik najprostszy robię.
      Paszteciki, krolika, buraczki - jak mam za co zaszalec smile
      No i jaja faszerowane i w sosie niby tatarskim.
      Jak chcecie, to znajdę one smile
      • algaria Re: Wielkanocny dylemat 01.03.15, 20:30
        U mnie królika nikt nie ruszy - bo im z wyglądu kota przypomina
        ale robię polędwiczki w sosie węgierskim, jajka faszerowane - galarety moja matula, barszcz biały ja i nieszczęsne ciasta też ja
        • nagietek123 Re: Wielkanocny dylemat 02.03.15, 08:20
          Ha ha ha - moja koleżanka musiała zabrać ze stołu wigilijnego karpia, ułożonego (w dzwonkach) z głową, a zamiast oka miał groszek - bo im ta głowa obrzydza jedzenie...
          Jeśli bym tego królika widziała żywego, jak sobie kica, nawet martwego z tym przytulnym futerkiem - też bym pewnie nie ruszyła...
    • bronxi Re: Wielkanocny dylemat 02.03.15, 07:19
      Ja to bardzo polecam ten placek, którego zdjęcie wysłałam Wam w moje urodziny, powiem Wam bardzo dobre i szybko u mnie zniknęłosmile Lubie też toffi, które wstawiłam do jadłodajni, a ja na święta mam zamiar robić ciasto ze słonecznikiem prażonym już dawno mam na nie ochotę.
      Algario a mogłabyś podać przepis na te "cycki murzynki", bo akurat nie znam, a ja lubię eksperymentować w ciastach.
    • inguszetia_2006 Re: Wielkanocny dylemat 02.03.15, 08:17
      Witam
      Kurczę i znowu o jedzeniu... Żarłacze! Jeszcze nie spaliłam kalorii z Bożego Narodzenia, a ty o Wielkanocy prawisz? Nie piekę ciast, jeszcze czego! Wiesz, jak bym wyglądała, jakbym piekła?;-P
      Wolisz nie wiedzieć. Ale się domyślasz, co?wink Poza tym ja mam "prawie" cukrzycę.
      Pzdr.
      Ing
      • algaria Re: Wielkanocny dylemat 02.03.15, 13:26
        O matulu!!! Ja też mam prawie cukrzyce i realną okropną anemię od lat (choć absolutnie na to nie wyglądam, bom baba jak dzwonnica). Nie muszę ciast jeść, ale upiec muszę.. niestety

Coś mi zresztą piekarnik szwankuje - nikt mi nie powie, że eklektyczne są cudowne, nic nie pobije piekarnika gazowego i już - choćby elektryczny miał 102 programy. Zachciało mi się kuźwa nowoczesności w domu i zagrodzie i teraz cierpię ... tęsknie do mojej gazowej "amici" okrutnie.
    • re.ne Re: Wielkanocny dylemat 02.03.15, 08:27
      Ja piekę 2 placki orzechowe w środek wkładka serowa i przekładam masą kawową.
      Gościom smakuje bo jest winny od sera i czuć alkohol z masy dodam że ładnie się prezentuje.
      • algaria re.ne 02.03.15, 13:30
        Kochana - wrzuć przepis do naszej jadłodajni - zainspirowałaś i zaintrygowałaś mnie bardzo smile
    • ag_at5 Re: Wielkanocny dylemat 02.03.15, 17:30
      Ja w tym roku jaja only.
      Kara musi być tongue_out
      • leda-is-one Re: Wielkanocny dylemat 02.03.15, 18:10
        A ja udaje ze świąt nie ma sad będę świętować na koniec kwietnia jak przyjadę do domubig_grin
      • caro-caro Re: Wielkanocny dylemat 02.03.15, 19:10
        Wiesz co, Agatku, tak jajka! Oj przyrządziłabym na wszystkie możliwe sposoby tongue_out
        • black.kiara Re: Wielkanocny dylemat 02.03.15, 21:32
          mam swietne z kiwi na kruchym i śmietankowym budyniem - jest pyszne i wszyscy sie zajadaja wyślę Ci przepis na @ chyba że wolicie tutaj
          • babowa Re: Wielkanocny dylemat 02.03.15, 21:40
            dam ja "CI "!
            tu wklejaj na jadłodajnie
            wiekszosc z nas jest szczupła bardzo ale zarta jeszcze bardziej
            :0
            • black.kiara Re: Wielkanocny dylemat 02.03.15, 22:03
              ok jutro bedzie w całej okazałości bo długi jest a rano pobudka ,do tego Freya kochana mnie pobudziła w jakiś taki erotyczno anielski sposób .... no bedzie jutro na pewno w każdym razie
    • rozmaryn_1 Re: Wielkanocny dylemat 03.03.15, 00:08
      to ja inspiracja nie będę, sama słodkości nie jem i nie lubię, dla rodziny tradycyjnie piekę szarlotkę, bo inne ciasta nie schodzą, poza tym coraz więcej osób się odchudza i nie chcą jeść ;P
      • nikix Re: Wielkanocny dylemat 03.03.15, 22:53
        Ja "przymusowo" piękę Pane di Pasqua wg. upodobań na słodko i na słono.
        Takie drożdżowe bułeczki z całym jajkiem w środku.
    • re.ne Tort winogronowy z galaretką w winie rozpuszczaną 23.03.15, 14:03
      Polecam szczególnie dla 18+ tort winogronowy z galaretką rozpuszczaną w białym winie.
      Dostałam przepis od koleżanki wypróbowałam i polecam.
      Jest delikatny bardzo smaczny i całkowicie inny niż tradycyjne torty.
      Szybko się go robi a do przekrawania winogron i usuwania pestek można zaangażować rodzinkę lub kupić bezpestkowe.
      Wklejam do jadłodajni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka