Dodaj do ulubionych

Zagadka dość trudna

04.06.15, 15:12
W jakim dużym mieście w Polsce ( a nie jest to Warszawa) w przyszłym tygodniu zagra koncert zespół, w którym gra mój syn
Ciekawa jestem jak wam karty pokażą to miasto.
Zapraszam do zabawy - nawet jak się nie powiedzie to nagroda gwarantowana - przesłanie Archanielskie smile
Obserwuj wątek
    • nikix4 Re: Zagadka dość trudna 04.06.15, 16:22
      Dobra. Próbuję smile
      Wyszedł mi Król Buław. Do miasta to ta karta nijak mi nie pasuje, bo to raczej miejsce za miastem blisko natury. A blisko natury, to są miejscowości nadmorskie: Gdynia, Gdańsk, Kołobrzeg. Chociaż tu by mi raczej kielichy wyszły a nie buławy.
      Jakby pójść synmboliką - że buławy, to ogień - to mógłby być Kraków. Bo tam Smok i ogień jest wink
      Ok. Obstawiam Kraków.
    • ag_at5 Re: Zagadka dość trudna 04.06.15, 21:07
      Obstawiam wrocław
    • inguszetia_2006 Re: Zagadka dość trudna 04.06.15, 23:30
      Witam
      Mam Świat. Tyle możliwości, że głowa pęka. Może być portowe, otwarte na świat, może być takie, śmakie i owakiewink Gonita myśli. Myślę, czy ten świat to nie jest takie koło jak na kopalni. To by mogło być Zabrze, Katowice etc., coś na Śląsku, gdzie węgiel. Śląsk chciałby mieć zresztą autonomięwink Pasuje Świat do autonomii. Pacz pani, jakie obrazki mi się kojarzą. https://energiamax.pl/wp-content/uploads/2013/08/kw-kopalnia.jpghttps://ecdl.cba.pl/wp-content/uploads/2012/06/zabrzeherb.jpg
      Pzdr.
      Ing
      • leda-is-one Re: Zagadka dość trudna 05.06.15, 06:24
        Kapłanka. mnie sie też z Krakowem skojarzyło w pierwszym momencie a po tej Kapłance z królową Boną od mojej strony... z Wisła na karcie widoczna,mocne podwaliny,historia,w której tle kobiece intrygi i romanse tajemne. Kraków nadal po cichu czuje się stolicą chociażby kultury stolica.
        Obstawiam Krakow lub miasto bardzo stare,majace znaczennie w naszej historii duze i rzeka w tle np Odra..no to jeszcze Wrocław..
        Nie dam sobie głowy uciąć czy to nie jest morze, i np Szczecin albo Gdańsk..jak sugeruje archetyp..

No cóż,, dla Archanioła to i wygłupić się nie wstyd jest.Pozdrawiam
      • inguszetia_2006 Re: Zagadka dość trudna 05.06.15, 11:25
        Witam
        No dobra, bawię się dalejwink Świat, obręcz, koło - Spodek? Katowice? Zafiksowałam się na południu Polski, eh... Ale chociaż się pobawię. Cóż, że sama ze sobą;-P Tyle dobrego, że sobie pooglądam fajne miejsca.
        https://bi.gazeta.pl/im/9/11654/z11654149Q,Iluminacja-Spodka.jpg
        Pzdr.
        Ing
    • inguszetia_2006 Re: Zagadka dość trudna 05.06.15, 11:45
      Witam
      Cholera! Kraków też może być. Paczę ja sobie na Wawel do góry i też Świat widzę. Gdzie się nie obrócisz - Świat. No, teraz to już zżera mnie ciekawość. https://www.krakow.travel/upload/object/2011-11/wawel-7-.jpg
      Pzdr.
      Ing
    • caro-caro Re: Zagadka dość trudna 05.06.15, 12:27
      A mi wyskoczyło 7 mieczy. Myślę ja sobie o tym cwaniaku na karcie. Przy czym tutaj wyjątkowo, skojarzył mi się pozytywnie, jako ktoś bardzo bystry. Sprytu w dużym mieście użył przecież Szewczyk Dratewka smile Stawiam na Kraków
    • rozmaryn_1 Re: Zagadka dość trudna 05.06.15, 14:27
      Witam,
      8 buław, sąd, odwr. 9 puch. i papież
      To miasto musiało się bardzo rozwinąć w ostatnim czasie, myślę, że pobudowano w nim dużo nowych dróg. Pewno granice miasta systematycznie się poszerzają. Wyremontowane, odnowione, unowocześniane, a jednoczesnie zabytkowe, szanujące tradycję. Ta 9 kielichów odwr. kojarzy mi sie z tym, że ludzie tam są niechetnie nastawieni do niektórych zmian, są bardzo dużymi tradycjonalistami, chcieliby żeby pewne rzeczy pozostały takie, jakie były.
      Pasuje chyba do wielu miast, ale nie znam mentalności, nastawienia ludzi z róznych miast, więc trafiam na ślepo, tak żeby coś wytypować. Raczej chyba jakieś miasto zachodnie... może Poznań, Katowice, a może puchary czyli woda i Trójmiasto?
    • ag_at5 Re: Zagadka dość trudna 06.06.15, 11:53
      Podejscie drugie:
      W tv sniadaniowej smile
      • freya_v Re: Zagadka dość trudna 06.06.15, 15:45
        Częstochowa Wrocław Opole...
    • algaria Odpowiem 06.06.15, 15:55
      Koncert odbędzie się we Wrocławiu - na co wpadła zgadła strzeliła ag_at bez kart a szkoda bo byłam ciekawa które karty pokażą Wrocław. Druga strzeliła Freya
      Powiem tak - wszystkie wasze karty go pokazały Wrocław - bo jest tam piękna starówka - odnowiona, jest najlepsza uczelnia przyrodnicza w kraju - co studentami się wymienia (Świat) Jest i rzeka Odra i jej 4 dopływy stąd te kielichy - stary gród - Czy teraz w waszych kartach widzicie Wrocław? wink

Tak jak obiecałam wyciągnę przesłanie dla każdej uczestniczki smile
      • freya_v Re: Odpowiem 06.06.15, 16:06
        Ja najpierw wylosowałam rycerza monet ale potem podzieliłam Polskę na 4 częsci i na każdą wylosowałam kartę w cześci południowo zachodniej była 3 puchartongue_out
        • algaria Freya 06.06.15, 16:16
          Kombinowałaś - ale dobrze wykombinowałaś smile
          • freya_v Re: Freya 06.06.15, 16:20
            big_grin trzeba sobie jakoś radzić..
      • ag_at5 Re: Odpowiem 06.06.15, 16:50
        Chciałam powiedzieć, że zawsze kiedy uda mi się odgadnąć, cieszę się przeokrutnie smile
        Najpierw jestem pewna, później zaczynam wątpić, często niepotrzebnie.
      • nikix4 Re: Odpowiem 06.06.15, 18:26
        Myślałam o Wrocławiu.
        Ale z Królem Buław bym go nie skojarzyła wink
      • rozmaryn_1 Re: Odpowiem 06.06.15, 18:35
        Moje pierwsze skojarzenie to był Wrocław bez kart, bo to miasto chętnie organizuje koncerty i jakoś tak... Potem jednak doszłam do wniosku, że gdzie indziej więcej dróg pobudowali i jakoś nie pasuje mi do ludzi, którzy nie lubią zmian... tongue_out Tu trzeba było bez kart strzelać jak Agat smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka