Dodaj do ulubionych

Zagadka czytelnicza.

21.01.16, 06:24
Zagadka czytelnicza i ze względu na łatwość swą podwójna..a co, ja też czytam i jak czytam, po włosku czytam mojej podopiecznej. Czytam codziennie, jeden rozdział, lub około godzinki czasu, moja podopieczna jest niewidomasad.
Przeczytałam jej już kilka książek, czytamy raczej klasykę światową ale i żywoty świętych i biblie tez..
Pytanie główne:
Proszę wskazać tytuł czytanej aktualnie książki:
/podaje tyt czytane, jeden jest w trakcie reszta już była czytana/

1.Ben Hur
2. Zycie Matki Teresy z Kalkuty
3.Quo Vadis
4.Doktor Żywago
5.Pismo Święte

Pytanie drugoplanowe dla pasjonatek zagadek:

Jakim autorem się zachwyciłam i czytam namiętnie wszystkie jego książki które uda mi się na czytnik ściągnąć.
Autor współczesny, bohater główny a raczej bohaterowie Ci sami, w fabułę ciągle nową, mistrzowsko tkaną, wplatana jest historia życia głównych bohaterów, prywatne ich zmagania się z życiem , nawykami , systemem, uczuciami. Tu są tez męskie ponadczasowe przyjaźnie. Każda część jest tez ciekawa jako odrębna historia,wiec nie jest konieczne czytać chronologicznie chociaż łatwiej zrozumieć w chronologii pewne zdarzenia.
Dodam ze jest to gatunek twórczości od dawna przeze mnie odrzucony.
Jeżeli nie zagmatwałam, bo jaśniej to pewnie wnet bym autora podała i nie trzeba by było zgadywać, proszę spróbujcie:
-nazwisko autora i gatunek literacki

Pozdrawiam Was serdecznie posyłając ciepełko, 10 stopni w południe plus lazur nieba.
Obserwuj wątek
    • camaretto Re: Zagadka czytelnicza. 21.01.16, 09:10
      Leda, jako chrześcijanka powinnaś Pismo Święte czytać codziennie smile
      A przynajmniej co niedziela smile
      Z Quo Vadis polemizować się chce ale jakby wszyscy Polacy znają Sienkiewicza.
      Lilie -Księżyc -Drzewo

Niewinność, często stan kapłański, czystość i uduchowienie; altruizm i wspieranie innych.
      Kobiecość, macierzyństwo, matka.Decyzje podejmuje nie zastanawiając się nad skutkami końcowymi. Intuicyjne podejście, praca duchowa i artystyczna, zaangażowanie, zdolność do pokonywania przeszkód.
      Symbol zdrowia, Bożęj Woli, życia, długowieczności., altruizm, uzdrawianie, ...podróże i przygody uczuciowe też.
      Padło na nr.2. - Życie Matki Teresy.

Z drugim pytaniem pmyślę kapinkę jeszcze.
      • algaria Re: Zagadka czytelnicza. 21.01.16, 12:51
        A co Ciebie obchodzi, czy Leda czyta pismo święte i jakiego jest wyznania. Biblia jest książką zawierającą mnogość gatunków literackich, postaci i można ją czytać dowolnie i niekoniecznie być katolikiem. Jest omawiana na lekcjach j. polskiego w każdej szkole średniej - nie tylko katolickiej. O czym zapewne nie wiesz, bo za Twoich czasów tego nie robiono.

To, że Ty epatujesz nieprzynależeniem do KK to nie znaczy każda uczestniczka forum ma robić to samo. Nikogo nie obchodzi w co wierzysz i w co nie. Dla mnie możesz wyznawać kult szczoty od mopa - skoro makaronowy potwór jest to i kijach też może być. Nic mnie to nie obchodzi dopóki nie będziesz mnie nagabywać na "swoją" wiarę i szydzić z innych. To, że dla Ciebie Boże Narodzenie nie istnieje to nie musisz dopisywać się do wątku "życzenia" i w ogóle przestań czepiać się stałych uczestników forum, bo wylecisz stąd z hukiem bez ostrzeżenia.

Nie odzywałam się do tej pory w sprawie Twoich uszczypliwości, choć pytano mnie czemu tego nie robię, bo miałaś stałe grono uczestniczek w swoich wątkach, ale widzę, że ignorowanie przez nas (tych których Twoje żarciki dotyczą) Twoich wpisów - do Ciebie nie dociera i nie rozumiesz ich przesłania. Widzę, że trzeba Ci konkretnie powiedzieć o co chodzi:

Nie życzę sobie na tym forum cynizmu i kopania w jedwabnym kapciu tylko dla tego, że ktoś ma odmienne zdanie od Twojego lub dla samego czepiania się.

Jeśli to co napisałaś wyżej miał być Twój "żart" skierowany do Ledy zresztą nie pierwszy - to Ci się nie udał. Twoje "żarciki" w ogóle nie są śmieszne.
        • camaretto Re: Zagadka czytelnicza. 21.01.16, 15:06
          Algario, żal mi ciebie.
          To nawet nie był nie był żarcik. To że upatrzyłaś sobie mnie jako obiekt ataku to żałosne, ale źle się czuję a na"pochyłe drzewo"... wszystkie kozy - hyc.
          Jeżeli teraz zinterpretujesz stare dobre polskie przysłowie jako "złośliwość " ja zinterpretuję resztę jako trolling.
          Zamierzałam się z wszystkimi pobawić, dziewczyny widzę czują grunt, i mają na tymm gruncie wszystkie potrzebne kończyny.
          Reszta mnie nie obchodzi.
          Idę do innej zagadki.
          Żegnam panie.
          • algaria Re: Zagadka czytelnicza. 21.01.16, 15:40
            Nawet nie wiesz jak mi jest Ciebie żal...
    • inguszetia_2006 Re: Zagadka czytelnicza. 21.01.16, 09:52
      Witam
      Śmierć, 10 mieczy, Diabeł. Przygnębiające trochę. To mi wygląda na spalenie Rzymu, Apokalipsę św. Jana lub rewolucję. Wszystkie utwory, które wymieniłaś mogą opowiadać o śmierci, ruinie i nękaniu. Dopytam. Główny bohater - Król mieczy. To będzie Doktor Żywago, bo lekarz. No tak mi wychodzi...
      Co do drugiego pytania...hm... Śmierć na autora, 10 kielichów na gatunek. Podejrzewam, że te kielichy to na wodę idą, marynistyczne (?) albo kompletna fikcja, fantasy jakieś? Obyczajówka też pasuje, ale nie sądzę, byś stroniła od takiej literatury. To się przecież głównie czyta. Pomyślę sobie nad tymi kartami jeszcze i coś dorzucę.
      Pzdr.
      Ing
      • camaretto Re: Zagadka czytelnicza. 21.01.16, 10:44
        Inga, o uzdrawianiu, śmierci, diable, apokalipsie,nękaniu, u mnie czystości i Bożej Woli oraz Matce Bolejącej to i Pismo święte.
        Może się pomyliłyśmy, bo to po włosku, a moja babcia np. lubi Biblię czytać.
        Ja zresztą też czytałam, ale tak "jednym tchem"
    • nikix4 Re: Zagadka czytelnicza. 21.01.16, 14:16
      Co czyta Leda swojej podopiecznej: Słońce, 3 mieczy i 4 kielichów. Wszystko odwrócone.
      Czyli, mamy człowieka który spotyka się z dezaprobatą i niechętnymi opiniami otoczenia. Ma nieszczerych przyjaciół i nie bardzo rozumie świata w którym żyje. Odwrócona 4 kielichów daje nowe możliwości, znajomości i odzyskanie wiary w siebie.
      Wszystko mi pasuje ale najbardziej Ben Hur i Quo Vadis.

Jakim autorem zachwyciła się Leda: Król kielichów, Król mieczy, Pustelnik (króle odwrócone)
      Człowiek, który manipuluje innymi i gra na emocjach - który pisarz tego nie robi tongue_out Starszy, samotny facet, który zapewne od trunków nie stroni.

Pomyślę wieczorem.
      • camaretto Re: Zagadka czytelnicza. 21.01.16, 14:58
        Manipulujących pisarzy jest mnóstwo. Ale człowiek patrzy po swoich ulubionych.
        Podpowiadam pod twoje karty - ja bym wybrała Hemingwaya, uwielbiam i czytam wszystko co mi wleci w ręce tego pisarza. Umarł na swojego ulubionego drinka - mojito - rum bacardi + sok jabłkowy ze świeżą miętą. Pił tego z 10 dziennie.
        Sama bym postawiła wcześniej na sagę i Sandemo, ale mnie rozpoetyzowałyście.
        Zobaczę jeszcze co karty powiedzą ale chwilowo nie mam czasu.
      • nikix4 Re: Zagadka czytelnicza. 21.01.16, 21:48
        Dobra, wstępnie wytypowałam 25 osób pasujących do opisu. Zapytałam o tytuł jakiejś książki napisanej przez tą osobę. Wyszedł Rydwan, 7 kielichów i as kielichów. Miłość i podróże. Czyżbyś zaczęła czytać romanse???
        strzelam: CJ.Roberts
    • evro44 Re: Zagadka czytelnicza. 21.01.16, 16:38
      U mnie : Księżyc, 5 denarów i 7 mieczy. Najbliższy wydaje mi się Ben Hur bo zdrada w Księżycu, utrata majątku i nędza w 5 denarów oraz zakulisowe działania, ukrywanie tożsamości (7 mieczy). Ale po mojemu wszystkie tytuły tak można podciągnąć. Bo np. Doktor Żywago to śnieżna zima w Rosji na tle okien cerkwi (5 denarów) i romans pozamałżeński w Księżycu.
      A co się tyczy drugiej zagadki to karty mi nic nie powiedziały więc strzelam Marek Krajewski - kryminały. Zafiksowałam się na to, że jego bohaterowie przewijają się przez kilka powieści. Ale pewnie chodzi o kogoś innego.Pozdrawiam
    • nagietek123 Re: Zagadka czytelnicza. 21.01.16, 20:34
      Doktor Żywago
    • nagietek123 Re: Zagadka czytelnicza. 21.01.16, 21:13
      Karty do zagadki - KAPŁAN, KRÓLOWA DENARÓW, KRÓLOWA KIELICHÓW, 4 DENARÓW, 9 KIELICHÓW
    • leda-is-one Rozwiązanie zagadki 23.01.16, 06:31
      Obecnie mojej podopiecznej czytam Quo Vadis, czytam to juz drugi raz,bo pierwszy raz 3 lata temu gorzej mi szło czytanie.
      Zaś ostatnio namiętnie czytam Marka Krajewskiego

Bravo Nikix , bravo Evro, wydaje mi się ze obie odgadłyście ex aequo.Tu biorę Nikix pod uwagę Twój pierwszy post. Zawsze tak mamy ze jak kombinujemy to już przedobrzymy.
      Gratuluje, jestem pełna podziwu dla Was, za punkty w kolejnych naszych zagadkach.
      Evro zastrzeliłaś mnie tym "strzelonym" nazwiskiem Marka Krajewskiego, natomiast Nikix dobrze opisała głównego bohatera, to nie autor a E.Mock tak ma, jak napisałaś.

Inga tak Ci się dobrze zaczynało ale poszłaś w inne zakamarki, Nagietek zmyliły dwie królowe chociaż na początku był Kapłan.
      Wszystkim Wam bardzo dziękuje za udział w mojej zagadce.
      Camaretto nie zrozumiałam, oprócz zalecenia co do Biblii, czytam, owszem, szczególnie lubię Mądrości Syracha..i Księgę Psalmów.
      Wiedziałam że będzie trudno oddzielić Ben Hura od Quo Vadis, dlatego uznaje obie odpowiedzi za dobre.
      NIe mogłam już inaczej bo zagadkę oparłam na prawdziwych tytułach książek przeczytanych i czytanych podopiecznej.
      Pomyślałam ze kolejno na każdy tytuł jak się pociągnie kartę, wtedy karty pokażą rozwiązanie.
      Chciałam dobrze a namieszałam.
      Inga, lubie obyczajówkę tez, Nikix, kilka książek CJ.Roberts mam tutaj na półce, oczywiście przeczytane, w drogę emigrantki dostałam od koleżanki. Kryminałami się przesyciłam dosyć dawno, byłam i ich pasjonatką. Niedawno przypadkowo przeczytałam jedna powieść Krajewskiego, z akcja we Lwowie, drugą z akcją w moim ukochanym Wrocławiu. Wciągnęło mnie, już ponad 10 przeczytałam, czytam aktualnie „Koniec świata w Breslau” to thriller psychologiczny, rozgrywający się w fascynującym świecie lat 20 tych , niby gatunek twórczości kryminał, ale nie taki 100 procentowy. Polecam.

Podopiecznej nie wybieram sama książek, ona ma swoje ulubione, Quo Vadis tutaj jest znaną i dość popularną powieścią z uwagi na miejsce akcji chyba. Innych książek naszych pisarzy w bibliotece nie widziałam, popularnych, bo pożyczam takie które już znam, łatwiej mi się czyta ze zrozumieniem, bo mimo ze czytam dobrze to gorzej mam z rozumieniem slow w układzie zdań itd. Jeżeli znam historie to łatwiej i nie nudno, potem tez rozmawiamy . signora podekscytowana miłością, piękną, wielką ponadczasową. wszystkie te książki wybiera z uwagi na piękne historie miłosne.. Doktora Żywago ledwo dokończyłyśmy, nie umiała zrozumieć jak można kochać dwie kobiety jednocześnie. Dodam że ona nigdy nie była w związku, nie była też zamężna, chciała do klasztoru ale życie ułożyło inny scenariusz, była pielęgniarką.

Jeszcze raz pięknie Wam dziękuje za udział.

Mogę wyciągnąć Przesłanie Anielskie wg życzenia. Serdeczności smile
      • evro44 Re: Rozwiązanie zagadki 23.01.16, 11:27
        Hura! Ale naprawdę strzelałam bo mam obecnie Krajewskiego na tapecie (córka mnie zaraziła) a co się tyczy tytułów wydaje mi się, że wszystkie miały wspólne mianowniki stąd wyciągnięte karty pasowały do każdej książki.
        Jeżeli można, chciałabym na pracę. Pozdrawiam Ewa
        • niki.ix Re: Rozwiązanie zagadki 23.01.16, 23:20
          evro44 - jestem pod wrażeniem smile

U mnie po staremu. Karty do mnie mówią a ja ich nie słucham. Albo słucham nie do końca tongue_out
          Leda - jeśli mogę, poproszę o przesłanie na luty smile
          • leda-is-one Nikix 24.01.16, 06:24
            POPROŚ
            Poproś nas w tej sytuacji, a my natychmiast zaczniemy działać w twoim imieniu. Podlegamy wielu prawom wszechświata, a jednym z nich jest zasada wolnej woli, która pozwala Ci dokonywać własnych wyborów. Cierpliwie więc czekamy na Twoją prośbę.

Widać Nikix wszystko w Twoich rekach, pomocnicy Ci się deklarują tylko trzeba ich poprosić. smile

"Myślę, więc jestem"/Kartezjusz/
            • niki.ix Re: Nikix 24.01.16, 22:31
              Leda - dziękuję smile
              Proszę, proszę ale ... i tak nie słuchają tongue_out
        • leda-is-one Evro44 24.01.16, 06:03
          OCEAN
          Głębokie błękitne morze przemawia do twojej duszy,
          przynosząc uzdrowienie i ukojenie. Wystarczy jak wyobrazisz sobie, jak zanurzasz się w jego uzdrawiającym łonie by doświadczyć upragnionych rezultatów.Najlepiej jednak spędź trochę czasu nad prawdziwym oceanem. Niech jego moc i piękno zmyje wszelkie troski i obawy.

Dziwne, pierwszy raz tą kartę wyciągam a mam talie kilka lat, korzystam z niej okazjonalnie ale korzystam. Myślę że Anioły przypominają Ci o konieczności odpoczynku mimo wszystko, wyluzuj się, odpręż, oczyść i odpocznij, będzie dobrze smile

"Myślę, więc jestem"/Kartezjusz/
          • evro44 Re: Evro44 24.01.16, 11:28
            Dziękuję pięknie. Mądre te karty bo wiedzą o moich zaklepanych wstępnie planach. Będzie ocean (no może część oceanu wink i turkusowa toń w której się będę pławić. Jedyne co pozostaje to być cierpliwą w tym oczekiwaniu.Pozdrawiam Ewa
      • inguszetia_2006 Re: Rozwiązanie zagadki 24.01.16, 14:06
        leda-is-one napisała: Inga tak Ci się dobrze zaczynało ale poszłaś w inne zakamarki
        Witam
        No, poszłam, poszłam w inne. W sumie teraz to widzę, że karty pokazywały Rzym od samego początku, bo Rzymowi się pod tyłkiem paliło. A to Diabeł i 10 mieczy. Ale za dużo było opcji do wyboru piekielnych i wyszło jak wyszło. Król mieczy to mógł być Neron, ale i Lenin etc.
        No nic. Fajna zabawa, to najważniejsze.
        Pzdr.
        Ing

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka