Dodaj do ulubionych

Trzy karty święte

26.11.18, 02:40
Czy moglibyście mi powiedzieć które trzy karty to święte karty w Tarocie?

Byłem ostatnio u tarocistki, ale mówiła tak dużo i tak szybko, że zapomniałem, które karty nazwała kartami świętymi. To są chyba karty Słońce, Świat i ta trzecia, której nie pamiętam. Proszę, dajcie znać.
Obserwuj wątek
    • algaria Re: Trzy karty święte 26.11.18, 14:31
      Nie słyszałam o czymś takim jak święte karty w Tarocie. Sam wyraz "święte" kłóci się z opiniami o kartach tarota. Jedynie z czym się spotkałam to strażnicy talii, karty bramy, lub karty karmy.
    • niki.x Re: Trzy karty święte 26.11.18, 21:49
      Spotkałam się z takim określeniem i to w poważnej gazecie nie związanej z tarotem: "Focus"
      Był kiedyś taki artykuł o tarocie i tam było coś takiego, że Głupiec jest kartą zerową a pozostałe AW to karty święte. Głupiec poprzedza święte karty a także je zamyka stojąc poza nimi. Ale o 3 nie słyszałam nigdy.
      • algaria Re: Trzy karty święte 26.11.18, 22:54
        To może to jest inne określenie wszystkich AW poza Głupcem, a nie tylko któryś 3.
        • niki.x Re: Trzy karty święte 27.11.18, 14:32
          Może. Znam jeszcze pogląd Vitaliego na początki Tarota. Vitali w pierwszych taliach powstałych w XV w. dostrzegł
          dydaktyczną funkcję kart Tarota. Według niego w kartach zawarta była wiedza o wartościach (cnoty), motywy chrześcijańskie oraz astrologiczne. Tarot miał być rodzajem obrazkowej książki do zapamiętywania oraz do rozwoju. AW podzielił tak: Mag, sztukmistrz, jest osobą grzeszną, która ma przewodników świeckich (Cesarza i Cesarzową) oraz
          duchowych (Papież, Papieżyca). Jego zwierzęce instynkty (Kochankowie, Rydwan) powinny być ujarzmiane Umiarkowanie, Siła). Koło Fortuny pokazuje, że sukcesy są nietrwałe i w każdej chwili wszystko może obrócić się w pył. Przed Kołem Fortuny jest Eremita reprezentujący Czas, któremu wszystko podlega. Wisielec jest przestrogą przed grzechem i pokazuje, żeby nie zmarnować czasu, nim pojawi się Śmierć. Po śmierci,zgodnie ze średniowiecznym wyobrażeniem, można było trafić do piekła (Diabeł) lub do sfer niebieskich (Gwiazda [Wenus],Księżyc, Słońce). Sfery otoczone były ogniem, który przedstawia Wieża. Najwyższa sfera to miejsce, gdzie przebywają Anioły, które wezwą ludzi, by wstali z grobów (Sąd
          Ostateczny), gdy boska sprawiedliwość zacznie kierować dusze zgodnie z ich uczynkami w górę lub w dół (Sprawiedliwość)
          Święty Ojciec, najwyższy ze wszystkich, to Świat. - to z jakiejś książki o Tarocie. Nie pamiętam tytułu, musiałabym poszukać a mi się nie chce tongue_out Ale to chyba nie o to chodzi.
          • algaria Re: Trzy karty święte 27.11.18, 17:40
            Genialne - zapiszę to sobie
          • freya_v Re: Trzy karty święte 13.03.19, 11:18
            Niki świetny tekst, tak samo jak algaria też sobie to zapiszę😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka