24.05.11, 18:00
Witam. W październiku robiłem pierwsze badanie tsh .Czułem się normalnie i wszystko było ok ale tata kazał mi je zrobić bo u nas w rodzinie jest to częsta przypadłość i chciał po prostu sprawdzić. Wyszło mi cos ok 4. Byłem u endokrynologa i powiedział mi, że narazie nic mi nie przepisze i kazał powtórzyć badanie za pół roku. Po 4 miesiącach zacząłem mieć objawy niedoczynności( senność, osłabienie, i lekka potliwość która chyba częściej występuje przy nadczynności ale mniejsza z tym).Poszedłem na badanie i wyszło mi ponad 7.Lekarz przepisał mi letrox 50.Teraz zrobiłem badanie i wyszło mi 2,50.Niby wszystko ok ale mam straszne napady gorąca, stałem się nerwowy i ciągle jestem spocony na całym ciele. Objawy nadczynności ale przecież wynik mówi o tym ze mam dalej lekka niedoczynność. Dlaczego tak się dzieje?
Obserwuj wątek
    • aleksandra_01 Re: Pomocy! 24.05.11, 19:33
      > ypadłość i chciał po prostu sprawdzić. Wyszło mi cos ok 4. Byłem u endokrynolog
      > a i powiedział mi, że narazie nic mi nie przepisze i kazał powtórzyć badanie za
      > pół roku.

nie idź więcej do tego endokrynologa. już wtedy miałeś niedoczynność tarczycy,
      bo obecna norma dla tsh to do 2, a u młodych osób najlepiej jak jest zbliżone do 1.
      niepotrzebnie straciłeś pół roku.

ox 50.Teraz zrobiłem badanie i wyszło mi 2,50.Niby wszystko ok ale mam straszne
      > napady gorąca, stałem się nerwowy i ciągle jestem spocony na całym ciele. Obja
      > wy nadczynności ale przecież wynik mówi o tym ze mam dalej lekka niedoczynność.
      > Dlaczego tak się dzieje?

dzieje się tak dlatego, że samo tsh nie wiele mówi o tym czy dawka jest odpowiednia czy nie.
      dawkę dobiera się na podstawie badania hormonów tarczycy, czyli ft3 i ft4. w tabletce euthyroxu bierzesz t4, które później w organizmie zamienia się w ft4 i ft3, a ft3 aktywnie
      działa w komórkach. więc jak chcesz wiedzieć, czy to co bierzesz w tabletce właściwie
      działa w organizmie to badaj ft3 i ft4.
      tsh jest hormonem przysadki mózgowej i teoretycznie u zdrowych osób powinno
      odzwierciedlać pracę tarczycy, ale my zdrowi nie jesteśmy.

poza tym tsh 2,50 jest bardzo nie ok.
      mogę jedynie zgadywać, że masz niskie ft4 i bardzo wysokie ft3 co tłumaczyłoby objawy.

musisz trochę więcej poczytać o swojej chorobie, szczególnie, że to choroba na całe życie,
      więc zdobyte informacje na pewno nie raz Ci się przydadzą.

a poza tym miałeś badane przeciwciała? robione usg?
      masz diagnozę? czy lekarz wypisał Ci receptę nic nie tłumacząc?

a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka