Dodaj do ulubionych

F4 40% F3 65%

17.06.11, 22:25
witam wszystkich smile
bardzo prosze o interpretacje bo niebawem chcialabym zajsc w ciaze, a wizyte u ginekologa z wynikami (on zlecil mi badania po przedwczesnym porodzie), mam dopiero na wrzesien i jak zaczelam grzebac w internecie to prawie zawalu dostalam ale do rzeczy moje wyniki to :

TSH Ultra III 1,50 mU/L (0,15-4)
T3libre 5,3 pmol/l (4-6)
T4libre 10,40 pmol/l (8-14)

z kalkulatora wynika ze F4 jest na poziomie 40% F3 65% prosze mi powiedziec co to dla mnie oznacza
z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • hmmm-mmm Re: F4 40% F3 65% 18.06.11, 10:13
      witam ponownie w ostatnim poscie zapomnialam dodac ,ze badania robilam w 2 dniu cyklu natomiast dwa tygodnie wczesniej w 16 dniu cyklu rowniez oznaczono mi poziom hormonow :

TSH 1,07 mUl/L (0,15-4)
      T3 libre 4,3 pmol/l (4-6)
      T4 libre 8,70 pmol/l (8-14)

wynika z tego ze w 16 dc FT4 jest na poziomie 11.67 % ,a FT3 15.00 % natomiast w 2dc FT4 40 % ,a FT3 65%
      prosze mi powiedziec czy normalna jest az taka roznica w poziomie hormonow w poszczegolnych dniach cyklu
      z gory dziekuje

• aleksandra_01 Re: F4 40% F3 65% 18.06.11, 15:37
        > prosze mi powiedziec czy normalna jest az taka roznica w poziomie hormonow w po
        > szczegolnych dniach cyklu

nie wiem na ile ma to związek akurat z cyklem, ale codziennie jesteśmy innymi osobami,
        nie da się uzyskać dwóch identycznych wyników.

jak dla mnie, to te wyniki pokazują, że tarczyca już sobie nie radzi.
        a widać to po tym, że nawet te 40% dla ft4 to nie jest szczególnie dużo
        jak dla młodej osoby. poza tym to, że proporcja ft3 do ft4 jest taka jak jest,
        czyli ft3 wyższe od ft4 (w obu pobraniach) wskazuje na to, że zapotrzebowanie
        na hormony (ft3) jest wyższe od tego co produkuje tarczyca (ft4)
        tak w dużym uproszczeniu.
        tymczasem Twoje tsh jeszcze nie zareagowało na zaistniałą sytuację.

mogę jedynie zaproponować abyś zrobiła usg tarczycy i przeciwciała atpo i atg.

a.
        • hmmm-mmm Re: F4 40% F3 65% 18.06.11, 16:01
          dziekuje b. za odpowiedz usg na pewno zrobie, podane przez Ciebie dodatkowe badania rowniez zrobilam

przeciwciala ANTI TPO - 1 UI/mL -norma- (<9)
          ATG - 15 UI/ml -norma- (<115)

bardzo prosze o podsumowanie, a lekarza na pewno ujrze choc nie wiem jeszcze kiedy dlatego zalezy mi na opini
          z gory dziekuje smile
          • aleksandra_01 Re: F4 40% F3 65% 18.06.11, 16:07
            > przeciwciala ANTI TPO - 1 UI/mL -norma- (<9)
            > ATG - 15 UI/ml -norma- (<115)

z przeciwciałami bywa różnie. jak są to nie ma wątpliwości, że jest choroba,
            a jak nie ma, to wcale nie musi oznaczać zdrowia.
            i to dotyczy nie tylko akurat tarczycy, ale ogólnie przeciwciał.

zatem bywały na forum osoby (w tym ja), które nie miały nigdy
            stwierdzonych przeciwciał, a jednak obraz usg, poziomy hormonów
            i objawy nie pozostawiały wątpliwości co do choroby.

być może Twoja tarczyca dopiero od niedawna ma problemy,
            ale bez usg trudno cokolwiek powiedzieć.
            warto podczas tego badania dopytać radiologa, czy tarczyca
            nie jest za mała, gdyż zazwyczaj lekarze bardziej są wyczuleni
            na szukanie wola, czyli za dużej tarczycy i zapominają
            o tym, że może być ona pomniejszona.

a.
            • hmmm-mmm Re: F4 40% F3 65% 18.06.11, 16:20
              dziekuje bardzo aleksandra_01 smile
              troche poczytalam to forum i z tego co zrozumialam najprawdopodobniej bedzie tak ze pojde z wynikami do lekarza ,a on mi powie ale o co pani chodzi przeciez wszystko jest w normie......hmmmm i czy uwazasz ,ze powinnam sie upierac , ze nie jest tak do konca i prosze o jakies leczenie ?? jesli tak to co lekarz moze mi ewentualnie zaproponowac w moim przypadku?? przepraszam ze Ciebie o to pytam, ale wydaje mi sie ,ze masz dosyc duze doswiadczenie w tym temacie i oczywiscie zdaje sobie sprawe,ze nie jestes jasnowidzem ,ale jesli to nie problem doradz mi prosze, bo niebawem chce zajsc w ciaze jak pisalam wczesniej jestem po przedwczesnym porodzie na skutek odklejenia lozyska w 25 tc.i wszystkie badania od genetycznych przez krzepliwosc itd wyszly dobrze tak wiec wolalabym sie upewnic ze i z tarczyca nie bedzie problemu.....
              jeszcze raz dziekuje za Twoja cierpliwosc smile
              • aleksandra_01 Re: F4 40% F3 65% 18.06.11, 18:07
                > k ze pojde z wynikami do lekarza ,a on mi powie ale o co pani chodzi przeciez w
                > szystko jest w normie.

wiesz, teraz jest "w normie", ale jak będziesz musiała się podzielić tymi hormonami
                z dzieckiem to może już nie być aż tak "w normie". nie badałaś hormonów t. w ciąży
                i nie wiadomo jak one wyglądały, a jak poczytasz wątki dziewczyn w ciąży, to zobaczysz,
                że zapotrzebowanie na hormony tarczycy bardzo rośnie. to co wystarczało dla
                jednej osoby nie wystarczy dla dwóch. szczególnie na początku ciąży, gdy dziecko
                nie ma jeszcze swojej tarczycy.

> mi prosze, bo niebawem chce zajsc w ciaze jak pisalam wczesniej jestem po przed
                > wczesnym porodzie na skutek odklejenia lozyska w 25 tc.i wszystkie badania od g
                > enetycznych przez krzepliwosc itd

i to też są jakieś argumenty za leczeniem. gdyż niedobór h. t., który mogłaś mieć w ciąży,
                a którego teraz nie udowodnisz mógł powodować takie problemy.

w ostateczności, gdybyś zaszła w ciążę nie biorąc hormonów tarczycy
                to i tak będziesz musiała robić często ich badania i jak tylko zaczną spadać
                to od razu wprowadzać syntetyczne hormony. pamiętając tylko, że tsh u wszystkich
                kobiet (i u tych zdrowych też) spada w ciąży i nie można się nim kierować.
                tzn, żeby nie było tak, że odbierasz wyniki, tsh jest niskie, ft3 i ft4 też są niskie,
                ale lekarz (albo Ty sama) spojrzy tylko na tsh (bo i tacy są) i powie "jest ok,
                tsh niskie nie ma niedoczynności, nie trzeba leczenia".
                a rozwijające się dziecko nie potrzebuje tsh, tylko ft3 i ft4, a z nich najbardziej ft3,
                bo jest ono formą aktywną.
                może trafisz na mądrego lekarza, który coś sensownego doradzi.

aha i jeszcze taka uwaga, że zbieraj swoje wyniki. bo tez często jest tak, że
                jak endokrynolog robi usg w swoim gabinecie to nie daje wyniku (opisu),
                albo jak daje skierowanie na badania, to wyniki trafiają od razu do jego kartoteki,
                a Ty dowiesz się tylko, że "są w normie". najlepiej wszystkiego samemu pilnować.

a.
    • hmmm-mmm Re: F4 40% F3 65% 18.06.11, 22:28
      Dziekuje bardzo za odpowiedz smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka