Dodaj do ulubionych

tarczyca po ciazy, prosze o rade

01.02.12, 12:57
Jestem 3 mies.po porodzie, nigdy nie mialam problemow z tarczyca, a kontroluje ja dosyc czesto dlatego, ze mam takie wole tarczycowe, ktore podobno wynika z tego, ze mam duza tarczyce jako organ i do tego tentencje do odkladania sie tluszczu w okolicy szyi.Czesto ludzie pytaja mnie czy mam problemy z tarczyca. Zawsze badania TSH, ft3 i ft4 + usg mialam idealne, a tu klops. Odebralam wyniki badan, zrobilam sobie tarczyce przy okazji badania elektrolitow(pod koniec ciazy bardzo mi spadl poziom sodu i potasu, bylam na kroplowkach i teraz musze caly czas trzymac reke na pulsie)

Moje wyniki:
TSH- 0,787 (0,27-4,2)
ft3 - 1.97 (2,57-4,43)
ft4 - 0,971 (0,932-1,71)
Czuje sie ok, tylko jakos szybko zaczelam chudnac, w prawdzie karmie piersia i moze dlatego spadek wagi? Czy takie wyniki to powod do dalszej diagnozy? Co teraz robic, zapisac sie na usg, endokrynolog? Czy te wyniki moga miec zwiazek z problemami zwiazanymi z elektrolitami? Wyniki elektrolitow mam ok, dolna granica normy, no ale norma.
Prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: tarczyca po ciazy, prosze o rade 01.02.12, 13:17
      nie masz żadnych objawów z powodu niskiego potasu?
      Trochę Ci nie wierzę, ale może się mylę.

Wpisz może te wcześniejsze dobre wyniki.

Obecne Twoj poziom FT4
      jest na poziomie podłogi,
      a FT3 jest już w piwnicy.
      Nie wiem jak się czujesz bo na pewno nie brylantowo.
      Te wyniki świadczą, że przebywasz dość długo w niedoczynności.
      W/g mnie wizyta u endo jest nieodzowna.
      Zbierz wszystkie badania zrobione pod kątem
      tarczycy i śmigaj do niego.
      W niedoczynności są osoby, które chudną.
      Poza tym proponuję, abyś przyjrzała się swojej morfologii,
      a przy okazji oznaczyła poziomy
      wit. B12
      ferrytyny i kwasu foliowego.
      Podejrzewam, że niedoczynność mogła
      spowodować niedokrwistość.
      • jantarowo Re: tarczyca po ciazy, prosze o rade 01.02.12, 13:51
        no to leze i kwicze...badan nie trzymam bo za kazdym razem widzial wyniki lekarz internista, ocenial, ze ok i badania szly do koszauncertain
        Jedynie wygrzebalam usg robione tuz przed ciaza, w styczniu 2011, napisze co tam jest zawarte:
        Tarczyca prawidlowej wielkosci, w gornych granicach normy, typowej lokalizacji, ruchoma, elastyczna.Echogenicznosc miazszu jednorodna, prawidlowa, struktura drobnoziarnista.Badanie kolorowym Dopplerem nie wykazuje madmiernych przeplywow naczyniowych.Guzkow litych i torbieli oraz zwapnien nie wykazano.Prawy plat 57x19x15mm, lewy plat 52x14x14mm, grubosc ciesni 2,6mm.Objetosc tarczycy 14,2ml. Tchawica bez zwezen i przemieszczen.Nie znaleziono powiekszonych wezlow chlonnych wokol tarczycy.

Wczorajsza morfologia:
        RBC-4,23 (4,2-5,4)
        HGB -13,4 (11,5-16,0)
        HCT - 38,4 (37,0-47,0)
        Cala morfologia jest w normie, do tego glukoza 76(60-99)
        Cholesterol-169 (150-200), sod-138(130-150), potas-3,5 (3,5-5,5).
        Naprawde czuje sie w porzadku, albo juz sie przyzwyczailam do tego.
        Lykam aspargin i omega med pregna 500 dla kobiet karmiacych.

Zapisalam sie na jutro na usg i w piatek na wizyte u endo. Jakie moge jeszcze jutro na szybko zrobic badania, zeby juz cos miec na piatkowa wizyte? zrobie sobie wit. B12, ferrytyne i kwas foliowy jak wspomnialas.Czy godzina badan ma znaczenie? usg mam na 13.00 co wiaze sie z zostawieniem corki pod opieka babci, da rade ogarnac to za jednym razem, czy jednak trzeba isc rano?Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz i prosze o jeszczesmile Magda
        • pies_z_laki_2 Re: tarczyca po ciazy, prosze o rade 02.02.12, 11:46
          > no to leze i kwicze...badan nie trzymam bo za kazdym razem widzial wyniki lekar
          > z internista, ocenial, ze ok i badania szly do koszauncertain

No to już wiesz, że wyniki badan trzyma się w teczce, albo chociaż zapisuje w zeszyciku czy pliku - żeby było do czego wrócić. Idź i poproś o kopię zapisów w karcie u tego internisty, który wyniki widział i może je tam wpisał.
          • jantarowo Re: tarczyca po ciazy, prosze o rade 02.02.12, 12:01
            obawiam sie, ze jednak przepadlo, oni tylko robia kopie wynikow i wszywaja do karty jak jest cos nie tak.
        • hashi-tess Re: tarczyca po ciazy, prosze o rade 02.02.12, 23:31
          sorry, że tak Cię nagabuję n/t objawów,
          ale może poczytaj o nich pod kątem niedoczynności
          i porównaj z nimi swoje samopoczucie.
          Ostatnio dużo mówi się o brakach wit. D,
          może powinnaś też ją` sprawdzić?

Nowe usg będzie można porównać z wcześniejszym
          i na tej podst. wyciągnąć wnioski dot. schorzenia.

Ciekawam co wymyśli Twój endo.
          • jantarowo Re: tarczyca po ciazy, prosze o rade 03.02.12, 08:36
            wczorajsze usg :
            tarczyc niepowiekszona, normoechogenna, zawiera w placie lewym hipoechogenna zmiane ogniskowa 5x3x5mm, bez zauwazalnego unaczynienia.W badaniu Doppler przeplyw prawidlowy.Obustronnie na szyi nie uwidoczniono ultrsonogr.nieprawidlowych wezlow chlonnych.
            Wnioski:zmiana ogniskowa do obserwacji.
            Pan powiedzial, ze to b. mala zmiana i gleboko umiejscowiona raczej bez mozliwosci zrobienia biopsji. Trzeba czekac i obserwowac.

Dzisiaj bede u lekarza, tez jest ciekawa jak sie bedzie zapatrywal na leczenie.

Co do objawow to faktycznie mozna niektore podciagnac pode mnie: suchosc skory, ale ja zawsze mialam sklonosci do wysychaniasmile wiec to nie budzilo moich podejrzen. Pogorszenie wzroku po zmierzchu - tu zdecydowanie, niskie cisnienie, zimne rece-stopy, obnizona temperatura- to cala jauncertain niestety. Zaczynam miec podejrzenia, ze ja juz dlugo sie z tym bujam, tylko, ze badania wychodzily w normie i lekarz w wcale sie w nie nie zaglebial- norma to norma i wszystko gra...ale z drugiej strony zaszlam w ciaze dosyc szybko, dziecie urodzilam w terminie, teraz najbardziej o mala sie martwie.
            Napisze po wizycie.
    • jantarowo a lekarz na to... 03.02.12, 19:03
      ze to lekka niedoczynnosc i mam sie pojawic za miesiac z wynikami TSH, ft3 i ft4 i przeciwcialami, o tyle na tematsad a i na zdjeciach z usg dopatrzyl sie nie tylko jedej zmiany ale tworzacych sie kolejnych, takie zacienienia sa. Nie wiem co robic, czekac miesiac czy szukac innego lekarza?
      • hashi-tess Re: a lekarz na to... 03.02.12, 21:54
        szukać.

pan dr czeka, abyś w ogóle nie miała hormonów
        i dopiero zamierza włączyć l-tyroksynę?
        Chyba zatrzymał się na poziomie wiedzy lekarskiej
        II połowy XX wieku.
      • aleksandra_01 Re: a lekarz na to... 03.02.12, 23:39
        > m co robic, czekac miesiac czy szukac innego lekarza?

tu nie ma na co czekać. zobacz w innych wątkach dziewczyny dostają leczenie
        przy dużo lepszych wynikach niż Twoje. To na prawdę ma znaczenie,
        czy zaczniesz się leczyć teraz czy za ewentualnie miesiąc, po prostu będziesz
        potrzebowała jeszcze więcej czasu, żeby wrócić do formy. nie szkoda życia
        na takie czekanie, przecież wiadomo, że niedoczynność, że zmiany w strukturze
        tarczycy i że to się samo nie naprawi.

a.
    • jantarowo Re: tarczyca po ciazy, prosze o rade 06.02.12, 16:28
      mam wyniki :
      anty TPO 9,57 W normach jest tylko max 34,00 IU/ml
      anty TG <10 max 115,00 IU/ml
      Dobrze to czy zle?
      Ferrytyna 147,2 (13,00 - 150,00)
      wit.b12 278,50 (191,00-663,00)
      kwas foliowy 5,54 (4,6 - 18,70)
      a te to widac w normie to chyba ok?
      • hashi-tess Re: tarczyca po ciazy, prosze o rade 06.02.12, 22:45
        kwas foliowy w normie - ale marny
        wit. B12 jest taka sobie
        ferrytyna - super

czy masz wymiary tarczycy?
        • jantarowo Re: tarczyca po ciazy, prosze o rade 07.02.12, 12:07
          nie, radiolog napisal, ze wymiary w normie , ale ide na jeszcze jedno usg, tzn do innego lekarza.
      • pies_z_laki_2 Re: tarczyca po ciazy, prosze o rade 07.02.12, 17:51
        Dlaczego masz kiepską wit B12 i kiepski kwas foliowy? Jesteś weganką?
        Jeśli nie i jadasz nieźle, to szukaj innego powodu złego wchłaniania się tych witamin z pożywienia. Jak tam u ciebie z przewodem pokarmowym?
        • jantarowo Re: tarczyca po ciazy, prosze o rade 07.02.12, 23:26
          weganka nie jestem bo jadam jajka, sery itd ale nie jadam w zasadzie miesa- bardzo malo, od dluzszego czasu nie jadam tez ryb- strulam sie w ciazy i patrzec na nie nie moge do dzisiaj,do tego karmie piersia moze dlatego takie wyniki?
          Przewod pokarmowy wydaje sie ok? Nie cierpie na zgage, bole zoladka.
          • jantarowo Re: tarczyca po ciazy, prosze o rade 08.02.12, 08:33
            do toalety jakos super regularnie nie chadzamuncertain
          • pies_z_laki_2 Re: tarczyca po ciazy, prosze o rade 08.02.12, 20:51
            No to jesteśmy w domu smile

"Niedobór

Zapasy witaminy B12 zgromadzone w wątrobie zdrowego człowieka wystarczają do pokrycia zapotrzebowania człowieka na około 3 lata. Do niedoboru dochodzi zazwyczaj u jaroszy, u osób ze schorzeniami związanymi z nieprawidłową produkcją czynnika Castle'a w żołądku lub zaburzeniami wchłaniania w jelitach.(...)

Źródła witaminy B12

Witamina B12 nie jest syntezowana ani przez zwierzęta, ani przez rośliny wyższe, ale tylko przez bakterie. Głównym jej źródłem są produkty zwierzęce, zwłaszcza wątroba i mleko, ryby. W niewielkim stopniu jest tworzona przez bakterie w przewodzie pokarmowym, skąd jest wchłaniana tylko w obecności tzw. czynnika krwiotwórczego wewnętrznego.

Bogatym źródłem kobalaminy (powyżej 20 µg w 100g) są ryby (szczupaki), wątroby i nerki: wieprzowe, wołowe, cielęce i drobiowe. "
            - mediweb.pl/nutrition/wyswietl_vad.php?id=1019
    • jantarowo jodit 10.02.12, 16:12
      dostalam jodit 1 tab.dziennie wg pani dr mam brak jodu po ciazy, ale moja znajoma z nadczynnoscia bierze jodit...ja juz nie wiem co mam myslec, skoro mam niedoczynnosc?
      • jantarowo Re: jodit 10.02.12, 16:20
        ja cie krece, teraz sprawdzilam, ze jodid to sie pisze przez d, a dr napisala jodit i jak ufac takiemu lekarzowi- podobno jedna z lepszych w naszym miesciesad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka