Dodaj do ulubionych

prośba i interp.wyników -dziecka

17.10.12, 16:53
witam. jestem przed wizytą u endokrynologa dziecięcego

pediatra skierował małą -7lat do poradni /ma mocno owłosione plecki,ręce, uda/ ale termin na maj. zrobiłam jej wyniki

tsh 9,36 norma do 4,2
ft4 14,84 norma 12-22
ft3 6,34 norma 6,1-7,9

w rodzinie jakoś nie słyszałam o problemach z tarczycą-przynajmniej po mojej stronie. dodam tylko że jak robiłam wyniki małej 2 tygodnie temu to tsh 6,88.

proszę o interpretację , przydadzą się spostrzeżenia przed wizytą. dziękuję serdecznie z góry

Obserwuj wątek
    • kotiki Re: prośba i interp.wyników -dziecka 17.10.12, 17:02
      zapomniałam dodać wg kalkulatorów ft3 13,33%
      ft4 28,40%
    • pies_z_laki_2 Re: prośba i interp.wyników -dziecka 18.10.12, 08:40
      Wizyta zapisana na maj 2013?
      Nie to, że sprawa jest bardzo pilna, ale ja bym chyba nie była w stanie czekać aż tyle.
      Nie masz w okolicy prywatnego endokrynologa dziecięcego?
      • madziulaw Re: prośba i interp.wyników -dziecka 18.10.12, 09:48
        Dziecko ma niedoczynność. TSH 9 to już jest zdecydowanie niedoczynność. Trzeba jeszcze zrobić usg tarczycy --podać tutaj wyniki, przeciwciała tpo/ tpg ---i szukaj prywatnie lekarza. Wiesz - tarczyca - to nie tylko wygląd fizyczny ale i psychika, zdolności. Walcz o dziecko

pa
      • kotiki Re: prośba i interp.wyników -dziecka 18.10.12, 14:54
        wizyta teraz w październiku prywatnie a w poradni dopiero w maju.

z nauką dobrze tj na razie nie ma problemów- pierwsza klasa, ale dopiero teraz uświadamiam sobie że pewne sprawy jak np to że zapomniała ubrać połowy ciuchów po basenie, że muszę powtarzać po kilka razy i mam wrażenie że nie rozumie albo nie dociera , że się niesamowicie grzebie to nie charakter itp tylko może w większości to właśnie niedoczynność. córka jest na 50 centylu -ale z najwyższej trzylatki teraz w klasie jest jedną z najniższych. nie jest otyła. raczej powiedziałbym że niejadek. nie rzuca się w oczy to bo nie jest drobnej budowy. jest trochę taka spowolniona, zamyślona brak jej takiej radości typowej dla dzieci w jej wieku.

może jakieś wskazówki przed wizytą u lekarza?

do tej pory większość tak jak pisałam tłumaczyłam charakterem. ale te wyniki zmieniły moje spojrzenie .

aha jeszcze jedno zupełnie nie wiem czy się to z tym wiąże. ciągle zapada na choroby
        wiek 3-5 lata angina ropna 1-2 razy na miesiąc
        6-7 lat łapie większość zakaźnch choć w grupie mało kto na nie choruje.

często powiększone migdały i czerwone gardło. wyniki morfologi ok. gdyby nie to owłosienie które w ostatnim roku mocniej się uwidoczniło pewnie bym nie wpadła na pomysł zrobić jej badań w tym kierunku.

• madziulaw Re: prośba i interp.wyników -dziecka 18.10.12, 09:50
      tsh 6,88 --też już należy wdrożyć leczenie. Nasze polskie konowały leczą od 6 wzwyż przy występujących objawach. A jak z psychiką dziecka, emocjami, jak radzi sobie z nauką?

pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka