Dodaj do ulubionych

i ja proszę o pomoc i interpretację

31.01.13, 10:31
Witam
przyklejam część mojego wątku z podobnego forum, mam nadzieję, że tu jest więcej osób wypowiadających się.

Moja historia: od lat borykam sie z problemem serducha które to często wpada w częstoskurcz a ja wpadam na wizyty do szpitala aby je uspokoili. Na drugim usg serca wyszła wiotkość zastawki ino. Biorę betablokery a serducho dalej wariuje. Do tego mam mnóstwo innych nieprzyjemnych objawów, zawroty głowy, pływanie, drżenie ciała, lęki, słabość, brak tchu, szybkie meczenie, i coś z cukrem, jak nei zjem to wpadam w delirkę i wiele innych ale nie będę zanudzać. To tak w skrócie. Przez kilka lat dotarłam do tego, że zdiagnozowano mi nerwice lekową i od kilku lat jestem na antyderesantach, jednak komfort życia niewiele mi się poprawił. W sumie poza brakiem lęków (nie do końca ) i zmniejszeniem intensywności pozostałych doznań nic się nie zmieniło. Teraz jestem jakby w trzecim rzucie choroby, najgorszy był pierwszy gdy zupełnie nie wiedziałam co się dzieje ze mną a lekarze wcale nie pomagali. Fakt przeszłam mnóstwo badań i tych laboratoryjnych i tych zabiegowych łącznie z tomografią głowy, kolonoskopia, endoskopia, prześwietleniami, usg-ami i innymi. jednak to wieczne czekanie na "coś" wykończyło mnie psychicznie. Przy drugim i trzecim razie poza podstawowymi badaniami udałam się do psychiatry i zaczęłam brać leki.
Przez ostatnie dwa lata przytyłam 15kg. Zmieniono mi leki na których inni chudną, ja nadal tyję. ostatnio to co mi dokucza najbardziej to zawroty głowy, pływanie, brak równowagi, uczucie jakbym nie mogla się do końca obudzić, rozkojarzenie, zła pamięć, "lenistwo' , brak kondycji zupełny, do tego szwankuja mi oczy jakby były wiecznie zmęczone, paznokcie, włosy skóra w opłakanym stanie.

ostatnio po raz kolejny przebadałam trochę tarczycę, a z nowości poszłam na jej usg, poniżej ostatnie i przedostatnie wyniki:

7.08.2011
TSH 2,055 [0,490 - 4,670]
FT3 2,78 53,50% [1,71 - 3,71]
FT4 1,01 39,74% [0,70 - 1,48]

25.10.2011
Anti - Tg 0,70 [1,00 - 4,11]
Anti-TPO 0,09 [1,00 - 5,61]
B12 II 334 [179 - 1162]
ferritin 80,24 [4,63 - 204]

17.01.2013 USG tarczycy
W tylnej części płata prawego warstwa miąższu o obniżonej echogeniczności i wymiarach 9*12*41mm.
Wymiary tarczycy: 17*13*60mm i 16*10*55 - objętość 11,03
24.01.2013 wyniki
TSH 1,380 [0,270 - 4,200]
FT3 3,08 30,59% [2,02 - 4,43]
FT4 1,170 43,98% [0,932 - 1,710]
TPO 5,64 [0 - 34]

ostatnio dotarłam tez przez przypadek do zaginionego wyniku z 2010r na TIBCc, leżał sobie w przychodni a ja nie wiedziałam, że coś takiego lekarka mi zleciał
wynik to 404 [250 - 400] , poczytałam, że może to wskazywać na niedokrwistość, do tego wszystkie wyniki jakie robiłam do tej pory wskazywały, poniżej normy HCT, więc może jaka anemia mnie męczy, objawy anemii pasują do moich, nawet to serducho jest w pakiecie.
morfologia z 24.01.2013
RBC 4,23 [4,20-6,3]
HCT [37,4 [ 37,0 - 51,0]
mch 31,4 [ 31,0 - 36,0]
MCHC 35,6 [31,0 - 36,0]

Nie jest jakaś tragedia ale wszytko w dolnych lub górnych granicach norm.

Liczę, że ktoś się wypowie, może naciągam to wszytko aby coś znaleźć, ale mam już dość swojego życia w takiej formie.

Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: i ja proszę o pomoc i interpretację 31.01.13, 10:53
      dla mnie Twoje objawy łącznie z niedomykalnością zastawki
      i wyniki wskazują na hashimoto i niedokrwistość chorób
      przewlekłych prawdopodobnie z braku wit. B12.
      Podane przez Ciebie wyniki ferrytyny i wit. B12 są historyczne.
      Chyba powinnaś je powtórzyć.

Wizyta u dobrego endo bardzo wskazana.

Gdyby nie chciał Ci przepisać l-tyroksyny,
      to powiedz, że chcesz spróbować, aby zobaczyć
      czy samopoczucie pójdzie w górę.
      • hashi-tess Re: i ja proszę o pomoc i interpretację 31.01.13, 10:54
        aaaaa .....
        Twoja tarczyca maleje, jest poniżej dolnej normy dla kobiet/
        • moniqua_2 Re: i ja proszę o pomoc i interpretację 31.01.13, 11:30
          dzięki

wiem, że wyniki stare i powinnam świeższe zrobić, ale zastanawiam się czy warto kolejny raz wyrzucać kasę w błoto.
          jak poprzednio porobiłam badania i wyszły w normie to machnęłam ręka i obiecałam sobie, że przestaję szukać bo ile można. Teraz zrobiłam to usg po holterze na którym wyszło, że mi to serducho tak wariuje no a potem za ciosem podstawowe tarczycowe no i przylazłam tu z pytaniem czy dalej drążyć czy dać sobie spokój
          • hashi-tess Re: i ja proszę o pomoc i interpretację 31.01.13, 11:36
            nie czekaj z wprowadzaniem syntetycznego hormonu
            bo wychodzenie z niedoczynności jest dość długie,
            a im dłużej przebywasz w niedoczynności tym dłużej
            z niej wychodzisz. Poza tym przebywanie w tym stanie
            boli, a wychodzenie również nie odbywa się bezboleśnie.
            • moniqua_2 Re: i ja proszę o pomoc i interpretację 01.02.13, 09:52
              Umówiłam się do endo, na 14 lutego, ma babka super opinie na necie, no i pracuje w szpitalu i przychodni więc jakby co przejdę do niej na nfz.
              Spróbuje jeszcze wyłudzić skierowanie na wyniki od rodzinnej, żeby mieć wszytko aktualne.

Powiedzcie mi czy warto zrobić tg jeśli tpo jest w normie?
              • hashi-tess Re: i ja proszę o pomoc i interpretację 01.02.13, 10:02
                Twoim głównym "atutem" w rozmowie z endo jest
                wielkość tarczycy. Norma dla kobiet to 13-18ml,
                a Twoja jest już poniżej dolnej normy.
                Z tego powodu może to być zanikowe zapalenie tarczycy
                i tu bardzo rzadko występują p/ciała tpo czy tg.
                Ja bym zaoszczędziła na tym badaniu. no chyba, że dostaniesz
                skierowanie na nfz.
    • joannajoanna123 Re: i ja proszę o pomoc i interpretację 31.01.13, 12:04
      witam. czy ja rowniez moge prosic o pomoc w interpretacji ?
      forum.gazeta.pl/forum/w,24712,142192781,142192781,INTERPRETACJA_WYNIKOW_CZY_MAM_CHORA_TARCZYCE_.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka