Dodaj do ulubionych

dr Elżbieta Stachlewska-Nasfeter

19.09.13, 12:36
Mam pytanie czy orientujecie się czy Pani Dr. pracuje(operuje) obecnie w jakimś Państwowym Szpitalu w Warszawie?????

Belcia
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Belciu! 19.09.13, 14:05
      a musisz mieć wyciętą tarczycę?
      Konsultowałaś tę decyzję/poradę z innym endo?

Pytam bo znam przypadki niepotrzebnego takiego zabiegu.
      • belciam Do Hashi 19.09.13, 17:09
        Moja endokrynolog uważa, że trzeba wyciąć prawy płat tarczycy. Mam 1 guzka, biopsja wykazała zmianę łagodną, natomiast scyntygrafia wykazała, że jest to guzek zimny i moja p. endokrynolog uważa, że trzeba się go pozbyć. Słyszałam, że p. Stachlewska jest wybitnym chirurgiem. Chciałabym się jej poradzić.
        • hashi-tess Re: Do Hashi 19.09.13, 23:18
          ja nie namawiam na wycięcie czy na pozostawienie
          guzków w spokoju.
          Decyzja na pewno pozostanie Twoja.
          Nikt inny nie może za Ciebie decydować.
          Każda rozmowa z lekarzem to tylko porada.

W tym linku jest trochę wiedzy n/t.

Liczne badania wykazały, że różnym histologicznie rodzajom zmian tarczycy odpowiadać może ten sam obraz scyntygraficzny. Zarówno torbiel, łagodny gruczolak, jak i rak mogą dawać obraz guzka „zimnego”. Z drugiej strony różne obrazy scyntygraficzne mogą odpowiadać tym samym zmianom histologicznym. I tak łagodny gruczolak może dawać obraz guzka „zimnego”, „ciepłego”, jak i „gorącego”. W przypadku guzków można tylko stwierdzić tendencję do większej częstości występowania zmian nowotworowych w miarę zmniejszania się wychwytywania przez nie izotopu. Tak więc nowotwory złośliwe występują najczęściej w guzkach „zimnych” (2–5 proc.), a najrzadziej w „gorących”.
    • lady_lali Re: dr Elżbieta Stachlewska-Nasfeter 22.09.13, 20:02
      w/w Pani doktor nadal pracuje w CO w Warszawie na Ursynowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka