Dodaj do ulubionych

Problem z wynikiem TSH

25.10.13, 11:04
Witajcie Kochani! Mialam ostatnio robione TSH i moj wynik byl: 0,04 przy czym stezenie docelowe wg. lekarzy z Gliwic ma byc zawsze w granicy: od. 0,1-0,4 jako , ze mialam dawno temu wycieta calkowicie tarczyce. Jako ze mieszkam w Uk i tyle co urodzilam dziecko nie moge leciec teraz do PL a tutejszy endokrynolog kazal mi brac tak samo dawke jak ostatnio tj: na przemian 125 i 100.Jestem strasznie wkurzona, bo na 1 wizycie poinformowalam w jakich granicach ma byc moj wynik, a tu kurcze wyglada chyba na to ze babka sie nie zna.Do Gliwic sie nie dodzwonie a brac zle lekow nie chcecrying Czy moglby mi ktos poradzic jaka dawka byloby odpowiednia przy powyzszym wyniku:0,04? Byla bym bardzo wdzieczna!
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Problem z wynikiem TSH 25.10.13, 19:27
      rose71 napisała:

jako
      > , ze mialam dawno temu wycieta calkowicie tarczyce.

nie masz tarczycy i nie oznaczasz jej hormonów?
      Poza tym co ma stymulować przysadka mózgowa
      skoro nie masz gruczołu tarczowego?

Czy moglby mi ktos poradzic jaka dawka byloby o
      > dpowiednia przy powyzszym wyniku:0,04? Byla bym bardzo wdzieczna!

Podejrzewam, że ciachneli Ci tarczycę z powodu? napisz dlaczego.
      Napisz też czy możesz w uk oznaczyć FT4 i FT3?

Masz jakieś niepokojące objawy nie/nadczynności?
      • rose71 Re: Problem z wynikiem TSH 28.10.13, 23:39
        Witaj! smile
        Wg. lekarzy z Gliwic-endokrynologow mam zawsze odczytywac wynik tylko z TSH.

A nie mam tarczycy gdyz jako mala dziewczynka (9lat) mialam raka brodawkowatego.Obecnie mam 27.Moja mama byla ze mna w ciazy gdy wybuchl Czarnobyl.

TAK, mialam robione rowniez w UK FT3= 6.7 i FT4= 23.7

Raczej dobrze sie czuje, choc ostatnio zauwazylam czasem szybsze pulsowanie serca.
        Poza tym urodzilam nie dawno dzidziusia smile i w ciazy rowniez czulam sie bardzo dobrze. To tak na marginesie dla tych kobiet, ktore nie maja tarczycy a boja sie powiklan w ciazy spowodu braku tarczycy...

Pozdrawiam serdecznie!
    • natder Re: Problem z wynikiem TSH 25.10.13, 21:23
      Miałaś usuniętą tarczycę z powodu guzów? W badaniu hist-pat. coś było nie ok?
      Najpierw uśredniłabym dawkę - 112 mikro codziennie, po co fundujesz sobie taką huśtawkę hormonalną?
      Bierz przez 4 tygodnie taką samą dawkę i oznacz hormony.
      • rose71 Re: Problem z wynikiem TSH 28.10.13, 23:41
        Dzieki natder! To tak zrobie, bede brac 112 i zobaczymy jaki wyjdzie wtedy wynik.

Pozdrawiam Cie serdecznie! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka