Dodaj do ulubionych

proszę o informację -wyniki

27.10.13, 12:50
Witam,
Wcześniej pisałam tutaj o wynikach mojego synka, ale teraz przyszła moja kolej. Otóż od kilku miesięcy szukam przyczyny bólów stawów i mięśni. Przeszłam przez reumatologów, neurologów, internistów i wszyscy rozkładali ręce. Sprawdzali tylko tsh, które zawsze było poniżej 2. Wreszcie sama poszłam do endo, która zleciła badania. Oto wyniki:
tsh 1,68 (0,27-4,2)
ft4 1,09 (0,93-1,7) 20,78%
anty-TPO 152,60 (do 34)
anty-TG 85,57 (do 115)
witamina d 12,7 (30-100) robiona we wrześniu i suplementowana.

Lekarka na razie nie dała skierowania na usg dopóki nie zobaczy wyników.
Widzę, że nie są dobre i pewnie takie moje samopoczucie +wypadanie włosów....
Moja mama i moja siostra mają niedoczynność i chorobę Hashimoto, ale one miały zawsze złe tsh, a ja mam dobre. Nie wiem skąd to wynika? może mi uświadomicie. I co wynika z tego, że Te przeciwciała antyTPO są ponad normę a te drugie w normie-o czym to może świadczyć?
Proszę oświećcie mnie.
pozdrawiam -bell
Obserwuj wątek
    • natder Re: proszę o informację -wyniki 27.10.13, 14:38
      Twoje ft4 leży na podłodze, nie oznaczyłaś ft3 od którego poziomu zależy Twoje samopoczucie??
      D3 bardzo niska, mam nadzieję, że bierzesz conajmniej 5000j. d3 codziennie?
      Zbadaj koniecznie ferrytynę, b12 i parathormon.
      Dostałaś Euthyrox?
      • bellafe1 Re: proszę o informację -wyniki 27.10.13, 15:59
        lekarka zleciła tylko ft4.....
        D3 biorę od miesiąca właśnie w dawce 5000j. Wyniki otrzymałam dzisiaj, więc u lekarza jeszcze nie byłam-zapisałam się na przyszły poniedziałek, ale do innego bo do tamtej terminy dalekie. Ciekawe co powie-pewnie jeszcze wyśle na usg..najlepsze, że ta lekarka co zlecił mi badania stwierdziła, że za dużo biorę witaminy D, że wystarczy 1000j.-chyba niewiele wie o suplementacji niedoborów.....
        • natder Re: proszę o informację -wyniki 27.10.13, 16:13
          Usg koniecznie do zrobienia trzeba zobaczyć jak duży jest gruczoł i jaką ma strukturę.
          Czytaj forum, dużo się dowiesz.
          Zawsze warto weryfikować zalecenia lekarzy.
        • muktprega1 Re: proszę o informację -wyniki 29.10.13, 08:21
          Witaj
          I tak jesteś dzielna dziewczynka bo widać, że najpierw czytałaś forum, zrobiłaś badania (mimo braku Ft3 smile) obliczyłaś % już bierzesz sama D3 - nie jakąś śmieszną dawkę 1000 wink a to wszystko wróży dla Ciebie dobrze na przyszłość, że weźmiesz swoje Hashimoto za łeb i będziesz z nim szła pod rękę, bo będzie Ci towarzyszył do końca życie wink
          Jestem z Tobą w grupie niedoborów i polecana dawka to 7000, sama uważając że to za dużo brałam te 5000 i przez 1/2 roku doszłam do dolnej normy! Także bierz te 7000 przez 3 m-ce i sie nie bój. I wtedy zbadaj jej poziom, a p.dr wydrukuj art:

www.vitamind3-cholecalciferol.com/vitamin-d-dosage/
          www.dobrametoda.com/ARTYKULY/Stosowanie%20witaminy%20D%20w%20praktyce%20klinicznej.pdf
          Dostaniesz tyroksynę, bo masz przeciwciała odpowiedzialne za Hashimoto a-TPO, wiec kilka linków o wprowadzaniu w wątku:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,144914060,147044879,Re_prosze_o_interpretacje_.html
          aha, jak będziesz sprawdzać poziom jakichkolwiek niedoborów po suplementacji, pamiętaj o przerwie co najmniej tydzień lub nawet 2 (D3, czy B12, czy żelazo)
          Powodzenia smile
    • pies_z_laki_2 Re: proszę o informację -wyniki 29.10.13, 03:21
      > e przeciwciała antyTPO są ponad normę a te drugie w normie-o czym to może świadczyć?
      > Proszę oświećcie mnie.

Te p.ciała sa specyficzne, jak klucz do zamka, można więc mieć jedne p.ciała wysoko, inne nisko, albo wcale i odwrotnie. Jedne atakują konkretny typ komórek, te drugie inny typ, a więc jeśli masz jedne, to świadczy to o tym, że konkretne komórki tarczycy sa atakowane przez jeden rodzaj p.ciał. Znajdź na Wiki pełną nazwę tych p.ciał, samo ci sie rozjaśni smile

> one miały zawsze złe tsh, a ja mam dobre. Nie wiem skąd to wynika?

Z tego, że jesteś oddzielną osobą? Każdy reaguje inaczej i tyle. To normalne.
      • bellafe1 Re: proszę o informację -wyniki 05.11.13, 13:36
        Witajcie,
        Wracam do was po wczorajszej wizycie u endo...ręce opadają i nie tylko....
        Stwierdził, że wyniki mam dobre, a podwyższony wynik przeciwciał świadczy o tym , że pewnie coś się zaczyna, ale dopóki tsh mam w normie to żadnej tyroksyny nie da.....Mówiłam o niskim procencie FT4, ale stwierdził, że to bzdura i jest w normie. Zapytałam co w takim razie z moim samopoczuciem (bóle stawów i mięśni, wypadanie włosów) powiedział, że są niespecyficzne, bo mogą być w innych chorobach. Zapytałam: w jakich?, co mam jeszcze sprawdzić? odpowiedź: nie wiem.... Żałosne...
        Dobrze, ze dał skierowanie na usg tarczycy, no ale do niego już nie wrócę.....
        • bellafe1 Re: proszę o informację -wyniki 07.11.13, 22:20
          Dzisiaj byłam na usg i tak:
          Tarczyca dwupłatowa, położona typowo, niepowiększona o wym. prawy płat 40x12x13mm, lewy 39x12x13, cieśń do 3,5mm. z moich obliczeń obj ponad 6ml (czyli mała).
          Miąższ tarczycy o obniżonej echogeniczności, nieco niejednorodnej echostrukturze, z dyskretnymi drobnymi obszarami o nieco niższej echogenniczności, największy o wym. 4x2mm w środkowo-tylnej części lewego płata. Zarysy płatów zaokrąglone. Cechy nieco wzmożonego przepływu miąższowego w badaniu PD. Węzły chłonne wzdłuż dużych naczyń szyi niepowiększone. Obraz usg może sugerować zmiany w przebiegu autoimmunologicznego zapalenia tarczycy.

i teraz czeka mnie walka z lekarzami o wypisanie leku. Rozmawiałam już z 2 i każdy twierdzi, że zapalenie nie daje takich objawów jak moje: Mam bóle kostno stawowe i mięśniowe, pieczenie oczu, wypadanie włosów, lekkie zawroty głowy, drżenie i skakanie mięśni, zmęczenie i do tego dokucza mi ból w lewym podżebrzu i jakby przechodzi z tyłu na kręgosłup (nie wiem czy to wiązać z tarczycą-miewałam takie bóle parę lat wcześniej-miałam kolonoskopię, ale było wszystko ok i lekarze stwierdzili, że może to jelito drażliwe albo zrosty po ciężkim porodzie albo kręgosłup-mam dyskopatię). Jestem tym wszystkim wykończona.. Łażę w takim stanie po lekarzach od czerwca i cały czas stoję w miejscu, a raczej wszystko się pogarsza , bo psyche siada. jestem załamana...
          jeszcze wszyscy mi każą robić testy na boreliozę, w którą nie wierzę.

• hashi-tess Re: proszę o informację -wyniki 07.11.13, 22:37
            podczas następnej wizyty, gdybyś znów nie otrzymała
            rp. poproś, że chcesz spróbować czy euthyrox pomoże
            Ci w samopoczuciu. Nie powinien Ci odmówić.
            Gdyby nadal się upierał poproś, aby tę decyzję/odmowę
            dał Ci na piśmie.
            • natder Re: proszę o informację -wyniki 08.11.13, 07:32
              Oprócz niedoboru hormonów masz najprawdopodobniej rozwaloną gospodarkę wapniowo-magnezową. I niski poziom wit. d3. Świadczą o tym bóle kości, bóle brzucha, mój ulubiony zespół jelita nadwrażliwego - ciekawa jednostka chorobowa, która wg mnie nie istnieje, no i skurcze mięśni, zawroty głowy. Przeszukaj forum pod kątem tężyczki utajonej - będziesz wiedzieć jakie badania zrobić i jak się ratować smile
              • bellafe1 Re: proszę o informację -wyniki 08.11.13, 08:29
                Byłam u dr Toruńskiej i miałam robione emg, ale próby tężyczkowej nie. Powiedziała, żebym przyjmowała magnez (wapnia nie). I robię to od dawna plus wit. D, ale efektów żadnych..... Już ze stresów spać nie mogę, budzę się w środku nocy i koniec spania. moja psychika wisi na włosku...
                • hashi-tess Re: proszę o informację -wyniki 08.11.13, 08:47
                  uzupełnianie niedoborów jest ważne, ale bez uzupełniania
                  lewotyroksyny nic Ci nie pomoże.
                  Zrób wszystko, aby wydębić receptę na letrox czy inną l-tyroksynę.
                  • bellafe1 Re: proszę o informację -wyniki 08.11.13, 09:05
                    a czy internista może zapisać ten hormon, bez podkładki od endo?
                    • hashi-tess Re: proszę o informację -wyniki 08.11.13, 09:35
                      oczywiście, że może.
                      Bez podkładki endo może wystawić rp. bez refundacji,
                      która wynosi kilka zł.
                      • bellafe1 Re: proszę o informację -wyniki 08.11.13, 16:28
                        Udało mi się dostać dziś do endo-niesamowite. I na dodatek trafił mi się konkretny lekarz. Stwierdził, że gdyby widział same wyniki to nie wdrożyłby jeszcze leczenia, ale on leczy objawy a nie wyniki. I zapisał mi Euthyrox 25-1/2 tabletki przez m-c, potem zwiększyć do 1tbl. Za 3 m-ce przyjść na kontrolę. Ale stwierdził , że bóle kostno -stawowe raczej nie od hashi....
                        • natder Re: proszę o informację -wyniki 08.11.13, 17:16
                          Super! Powinnaś jeszcze podrążyć temat niedoboru wapnia i magnezu (próba tężyczkowa abo badanie parathormonu, poziomu wit D3, magnezu i wapnia).
                          Magnez nie wchłania się bez d3 i bez wapnia.
                          A wapń nie wchłania się bez magnezu.
                          I wtedy organizm wyciąga wapn z kosci a wtedy one bolą.
                          A jak u Ciebie z zębami? Zdrowe?
                          • bellafe1 Re: proszę o informację -wyniki 09.11.13, 12:08
                            Wapń badałam- w normie j.w pisałam, witamina d -12,7-suplementuję od m-ca 5000j., magnez biorę, ale wapnia dr Toruńska nie kazała brać. Trochę się boję go brać jak mam go w normie (wiem, wiem czytałam , że to wapń we krwi a nie w tkankach, ale jednak to trochę ryzykowne). Co do zębów to specjalnie się nie psują, ale w zeszłym roku przez 4 m-ce leczyłam się na neuralgię nerwu trójdzielnego , bo okropnie bolały mnie zęby po leczeniu kanałowym trójki. Nachodziłam się po lekarzach i rozkładali ręce-twierdzili, że trochę dziwna ta neuralgia, bo przechodzi na drugą stronę szczęki. Leczenie niewiele dawało więc odstawiłam leki (przeciwpadaczkowe) i powoli samo się wycofało, ale co się nacierpiałam z bólu to moje-teraz te stawy i kości....
                            Dzięki dziewczyny za wszystkie sugestie dawkowania, na razie zaczęłam od 1/4 tabl i będę zwiększać. Czuję się fatalnie-już sama się zastanawiam czy to wszystko nie od nerwów-chodzę jak zombi
                        • hashi-tess Re: proszę o informację -wyniki 08.11.13, 18:02
                          tak, to rzeczywiście niewiarygodne.
                          Ja osobiście zaczęłabym dawkowanie l-tyroksyny
                          od 12,5mikrogr. przez kilka dni i dopiero wprowadziłabym
                          25mikrogr., a po dwóch trzech tygodniach dodałabym następne
                          25 mikgr. i po 6 tygodniach będąc na dawce 50 mikrogr oznaczyłabym trójcę tarczycową.

No i to mniej więcej zajmie Ci 3 m-ce.
                        • procesor Re: proszę o informację -wyniki 08.11.13, 18:05
                          bellafe1 napisała:
                          > Ale stwierdził , że bóle kostno -stawowe raczej nie od hashi....

akurat
                          my tu wiemy z własnego doświadczenia ze jak najbardziej smile

dawka 12.5 na miesiac to śmiech na sali więc lepiej zrób jak Hashi ci napisała smile
                          • muktprega1 Re: proszę o informację -wyniki 08.11.13, 18:24
                            > bellafe1 napisała:
                            > > Ale stwierdził , że bóle kostno -stawowe raczej nie od hashi....
                            >
                            > akurat
                            > my tu wiemy z własnego doświadczenia ze jak najbardziej smile

i nie tylko z własnego doświadczenia smile :

www.termedia.pl/Czasopismo/Reumatologia-18/Streszczenie-7269
    • bellafe1 Re: proszę o informację -wyniki 16.11.13, 13:49
      • bellafe1 Re: proszę o informację -wyniki 16.11.13, 14:01
        sorry coś mi się wcześniej samo wysłało.

Dziewczyny, dzisiaj odebrałam wyniki dodatkowych badań:
        witamina b12 684 (191-663)
        ferrytyna 30,12 (13-150) 12%
        cholesterol 178,2 (150-200)
        magnez 2,1 (1,6-2,6) 50%

Widzę, że ferrytyna dosyć nisko-jakie polecacie preparaty i w jakiej ilości?
        Skąd nadmiar witaminy b12 (czasem suplementowałam pod język, ale ostatnio nie)-trochę dziwne, że b12 wysoko a ferrytyna dosyć nisko.
        Nadmieniam, że czuję się okropnie słaba-te zawroty głowy i tak jakby cała krew nie dopływała do mózgu, cały czas bolą stawy i drgają mięśnie. Za kilka dni zwiększam dawkę Euthyroksu 25 do 1 tabletki. Zmian na lepsze nie widzę w ogóle. Wiem, że trzeba poczekać, ale myślałam, że choć trochę będzie lepiej, a ja widzę raczej pogorszenie.....
        • muktprega1 Re: proszę o informację -wyniki 17.11.13, 22:26
          > Widzę, że ferrytyna dosyć nisko-jakie polecacie preparaty i w jakiej ilości?
          > Skąd nadmiar witaminy b12 (czasem suplementowałam pod język, ale ostatnio nie)-
          > trochę dziwne, że b12 wysoko a ferrytyna dosyć nisko.

poniżej odp Hashi-tess:
          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,144357140,144359186,Re_Moje_wyniki_Prosba_o_porade_.html
          Żelazo:
          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141899487,142158925,Re_w_poszukiwaniu_dobrej_dawki_interpretacja_wyn.html
          • bellafe1 Re: proszę o informację -wyniki 18.11.13, 09:42
            Bardzo dziękuję Muktprega- rozjaśniłaś mi co nieco i przepraszam, że tak się dopytuję, ale dopiero uczę się mojej chorobysmile
            • papprika Re: proszę o informację -wyniki 23.10.18, 18:10
              Bellafe, jak się rozwinęło się Twoje szukanie odpowiedzi na temat zdrowia? Jaki był efekt brania leków? Mam podobne objawy, wit b12 wysoka, usg i wyniki hormonów bardzo podobne, ferryryna dużo niższa (podbijam ją od 2 miesięcy żelazem), bóle i drżenie mięśni. Tak się buham już jakiś czas.
              Fajnie byłoby się dowiedzieć co u Ciebie się wyklarowało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka