Dodaj do ulubionych

3-latka, niski wzrost

17.01.14, 11:57
Witajcie, proszę o pomoc.

Dzisiejsze wyniki córki to:

TSH 6,053 norma 0,64 - 6,270
fT3 4,03 norma 3,30 - 4,80
fT4 1,05 norma 0,86 - 1,40

Po skończeniu 2 lat córka spadła poniżej 3. centyla. TSH też było w okolicach 6, a fT3 i fT4 nisko. Dostała Jodid 1x1. Powtórzyliśmy badanie po miesiącu brania, TSH spadło do 4 z lekką górką. Endo powiedziała, że w takim razie może sobie Jodid brać co 2 dni, bo w sumie jest Jej niepotrzebny, bierze "profilaktycznie" na dziś dzień. Ostatnio lekarka stwierdziła, że powoli powinniśmy rezygnować z Jodidu, bo tarczyca jest zdrowa. Dziś powtórzyłam prywatnie te badania, bo nie bardzo ufam tej lekarce. Chcę się skonsultować z inną endokrynolożką. Wizyta za tydzień.
Te dzisiejsze wyniki dają podstawę do jakiejś wstępnej diagnozy?
Dziękuję za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: 3-latka, niski wzrost 17.01.14, 23:48
      Witaj
      Hormony Twojego dziecka sa na dość niskim poziomie, czy dr zleciła jeszcze jakieś inne badania? USG tarczycy, przeciwciała? a-TPO a-TG?? Jaką diagnozę postawiła? Wpisz jeszcze inne wyniki tarczycy córeczki, żeby porównać. Jak się zachowuje? Co budzi Twoja obawę? Czy jest mało aktywna, czy nadpobudliwa?

FT4 35.19% [wynik 1.05, norma (0.86 - 1.4)]

FT3 48.67% [wynik 4.03, norma (3.3 - 4.8)]
      • ziutka23 Re: 3-latka, niski wzrost 20.01.14, 08:34
        Na bilansie 2- latki (kwiecień 2013r.) okazało się, że córka spadła poniżej 3. centyla wzrostowego. Wagowo 3-10. centyl od zawsze. Jest drobna. Pediatra uspakajała, ale dała skierowanie do endo.
        Endokrynolog zleciła morfo, rtg nadgarstka, hormony:
        TSH 7,24 (0,7-5,97)
        fT4 13,35 (12,3-22,8)
        prolaktyna 8,41 (6-29,9)
        Endo zleciła ponowne oznaczenie TSH (gdyby było gorsze niż poprzednio, córka miała dostać Euthyrox), a póki co przepisała córce Jodid 1x1 codziennie.

Ponieważ wynik TSH wyszedł 4,4 (0,64-6,27) nie na czczo - endo stwierdziła, że WYKLUCZA NIEDOCZYNNOŚĆ, a Jodid może córka sobie łykać, ale wyłącznie profilaktycznie, 1x1 co drugi dzień.
        Ponieważ dziecko nadal nie rośnie, a ta tarczyca wcale mi się nie podoba, podchodzę sceptycznie do tego, co mówi ta endo. W grudniu stwierdziła, żeby na kolejną wizytę zrobić TSH i fT4 (po zupełnym odstawieniu m-c wcześniej jodu) oraz wiek kostny (córka nadal poniżej 3. centyla).

Chcę podejść do dr Rogozińskiej (Warszawa), bo polecono mi Ją jako specjalistę od tarczycy.
        Dlatego zrobiłam te nowe badania (na czczo) prywatnie, wyniki w pierwszym poście. Aktualna endo nie widziała tych wyników.

Córka jest ruchliwa, rozwija się wspaniale, nie choruje. Tyle, że ma marny apetyt.
        Ponieważ w morfo wyszły podwyższone eozynocyty sprawdzaliśmy kał na pasożyty i lamblie. Wynik ujemny, ale mimo to kilka dni temu wzięliśmy pierwszą dawkę odrobaczenia.
        Wg aktualnej endo dziecko ma zdrową tarczycę, dlatego nie zleciła ani przeciwciał, ani USG.
        • muktprega1 Re: 3-latka, niski wzrost 20.01.14, 23:59
          Jakoś do jodidu bez pełnej diagnostyki, podchodzę jak do jeża. Jodid hamuje wydzielanie hormonów przez tarczycę, więc wyniki Twojego dziecka mogą być zaniżone.

> Ponieważ wynik TSH wyszedł 4,4 (0,64-6,27) nie na czczo - endo stwierdziła, że
          > WYKLUCZA NIEDOCZYNNOŚĆ, a Jodid może córka sobie łykać,

> TSH 7,24 (0,7-5,97)
          > fT4 13,35 (12,3-22,8)
          ale tu TSH przekroczyło górne normy a Ft4 baardzo niziutko
          Tu jest dyskusja może Cie zainteresować (czytałam fragmenty smile)
          forum.gazeta.pl/forum/w,577,66563093,69929484,Jodid.html
          Po konsultacji daj znać proszę, jak przeszła wizyta, powodzenia smile
          Szukanie dobrego endo to jak poszukiwanie igły w stogu siana wink
    • madziulaw Re: 3-latka, niski wzrost 21.01.14, 09:26
      Jestem ABSOLUTNĄ przeciwniczką podawania jodu dzieciom! Przy jodowaniu soli kuchennej - jod jest wszędzie. Moim zdaniem spożywamy go nawet za dużo w normalnym jedzeniu.
      No cóż, ja na oczach 2 światowej sławy endokrynologów podarłam ich recepty na jod i poprosiłam żeby trochę doczytali...

Nie polecam dr Rogozińskiej. Wie że gdzieś dzwoni, ale nie wie w kt kościele...

Polecam za to Grajewską Ferenc (bez szału, ale przynajmniej jest obczytana co do jodu i nie wtyka recepty na jod każdemu dziecku z podwyższonym tsh)

Co do badań ---u zdrowego dziecka tsh jeździ w te i wew te. Raz jest większe, po miesiącu niższe...
      U chorego nie jeździ - TSH tylko rośnie , objawy negatywne narastają, widać że dziecko potrzebuje hormonu, bo nic innego nie pomaga i samo nie przechodzi....

Moim zdaniem trzeba zrobić badania 2-3 razy np. co miesiąc, półtora np.

Ja zrobiłabym nsp badania:
      tsh (ft moim zdaniem nie są potrzebne, u osób nieleczonych tsh jest wystarczającym badaniem)
      tpo, tpg, trab (1x do roku lub rzadziej, raz na jakiś czas)
      usg tarczycy
      cholesterol + trójglicerydy (często sa podywżsozne u dzieci z niedoczynnością)

paaaaaa
      • ziutka23 Re: 3-latka, niski wzrost 21.01.14, 11:09
        A znasz prof Romera? Bo przede wszystkim On bardzo dobrze ocenia dr Rogozińską jako lekarza potrafiącego ustawić tarczycę jak należy do konkretnego dziecka, a nie do wyników badań tegoż.

Najniższy poziom, jaki córka osiągnęła w TSH to 4,4. Miała badaną 3-krotnie w okresie 9 m-cy. Najpierw 7,24, potem 4,4, teraz 6,05.

Objaw najbardziej rzucający się w oczy to wzrost poniżej 3. centyla. Od czegoś trzeba zacząć diagnostykę, prawda? Nikt dziecka nie weźmie na oddział w celu oznaczenia wyrzutu hormonu wzrostu, dopóki nie zostanie wykluczona niedoczynność.

Jod przepisała nam dr Staroszczyk.
        • madziulaw Re: 3-latka, niski wzrost 21.01.14, 12:10
          tak Romera znam - uwielbia jod przepisuje kilogramami.stara szkoła, niewiele wie o chorobach zapalnych tarczycy - kt są dzisiaj głównymi chorobami dorosłych i dzieci. chociażby podawanie jodu - miało to sens 30 lat temu kiedy nie jodowano soli - a dzisiaj po co go podawać? jod wzmaga procesy lub uaktywnia procesy zapalne tarczycy prowadzace do szybszego pojawienia się chorób zapalnych tego organu
          np ja mam hashi i muszę unikać jodu bo jest mi słabo, niedobrze - siada mi tarczyca. pobyt nad morzem max 5 dni

twojemu dziecku najpierw trzeba odstawić na 2 -3 m-ce jod, później zrobić 3 kontrole tsh co miesiąc.

oczywiście dobrze jest w przypadku wzrostu być pod opieką endo, zeby prowadził notatki (wzost, waga, wyniki) --bo bez notatek lekarza np. z okresu 1 roku nikt nie będzie chciał ciebie słuchać i dać skierowanie na jakiekolwiek badania pod tym kątem. na forum hashimoto - ktoś pisał o rogozińskiej - poczytaj... jest bardzo droga. moze znajdź kogoś z czd --wejdź na stronę , poszukaj lekarzy z endokrynologii dziecięcej i szukaj wizyt prywatnych. Jeśli interesuje cię hormon wzrostu to trzeba mieć lekarza ze szpitala który te badania robi.

u mojego chrześniaka badano wiek kostny (też słabo róśł, nie jadł), wyszedł opóźniony o 2 lata w stos do rówieśników i powiedziano, że to dobrze, bo świadczy o tym, że kiedyś wyskoczy w górę. gdyby wiek kostny był zgodny z wiekiem --świadczyć to może o zaburzeniach wzrostu

u was jednak wydaje mi się, że kłopotem moze byc jednak tarczyca ---za wysokie miewacie to tsh...
          • ziutka23 Re: 3-latka, niski wzrost 21.01.14, 12:35
            Wizytę w CZD mamy za 2 tygodnie, więc też liczę, że coś się ruszy.
            W wieku 2 lat i 2 m-cy wiek kostny wyszedł adekwatny. Będziemy powtarzać za 2 m-ce znowu, bo córka będzie miała akurat 3 lata równo.
            Zobaczymy, co lekarze powiedzą.
          • ziutka23 Re: 3-latka, niski wzrost 22.01.14, 09:15
            madziulaw - a kogo byś mi poleciła w Warszawie?
            • madziulaw Re: 3-latka, niski wzrost 22.01.14, 14:01
              Kurcze wiesz - jest kiepsko z endo dla dzieci, bardzo kiepsko.
              Ja raz na rok chodzę z synem do dr Grajewskiej Ferenc, bo przynajmniej nie wciska jodu dzieciom. Jeśli chodzi o hormon wzrostu to trzebaby znaleźć lekarza endo ze szpitala.....
              Byłam u stosunkowo młodej Alicji Korpysz (pracowała w CZD przyjmuje w Lux Med), u prof Rymkiewicz - Kluczyńskiej, u Romera, u Rogozińskiej - to wszystko ....stanęłam ostatecznie u Grajewskiej bo nie próbuje na siłę odstawiać dziecku hormonu kiedy ma dobre wyniki. Cała reszta traktuje leczenie doraźnie, a ja się z tym nie godze w świetle aktualnych badań, że dziecko dziedziczy hashi po rodzicu (ja mam hashi)

pa
              • ziutka23 Re: 3-latka, niski wzrost 22.01.14, 15:32
                Dr Grajewska Ferenc przyjmuje na Niekłańskiej? Czytałam na forum, że też powoli siada na laurach. A to, że nie przepisuje jodu, to dla mnie żaden argument in plus. Owszem uznałabym to za zaletę, gdyby dotyczyło dzieci z Hashi. Ale jeśli wykluczono Hashi to przepisanie jodu jest jakimś przestępstwem?

Dr Korpysz przyjmuje chyba jeszcze na Litewskiej.
                • madziulaw Re: 3-latka, niski wzrost 23.01.14, 08:57
                  No właśnie w tym prtoblem, że należy zakładać że moje dziecko ma hashi.... Ale trzeba dużo czytać i być na bieżąco z wiedzą, a nikt z ww osób NIE JEST NA BIEŻĄCO...
                  Jou nie należy przepisywać, BO MAMY ZA DUŻO JODU W DIECIE POPRZEZ JODOWANIE SOLI KUCHENNEJ. Jest wszędzie. Przyjmowanie za dużej ilości jodu skutkuje właśnie uruchomieniem przedwcześnie chorób tarczycowych...i źle wpływa na tarczycę. Tak - przepisywanie jodu jest złe. Nie ma już w Polsce NIEDOBORU JODU - niedoczynność na tle niedoboru jodu już nie występuje, po prostu.... Za to istnieje na tle chorób autoimmunologicznych.
                  itd itd

Grajewska nie przysiadła na laurach - ona jest jaka jest...
    • ziutka23 Re: 3-latka, niski wzrost 24.01.14, 11:01
      NO więc dr Rogozińska ochrzaniła mnie, że tyle badań zrobiłam już córce. Wg Niej dziecko jest po prostu drobne, ale dosięgnie kiedyś 10. centyla. Córka jest do obserwowania, a nie do leczenia na chwilę obecną. Mamy przyjść na Litewską po wakacjach, wtedy w razie zahamowania z rośnięciem, zrobi tam pełną diagnostykę.

Póki co jod ani nie pomaga, ani nie szkodzi. Jeśli nie ma Hashi w rodzinie, to to można raczej wykluczyć, dlatego jod nie powinien szkodzić, ale dr sama by go nie przepisała.
      Wit. D3 do końca maja ma brać.

Słowa dr - "Co z tego, że TSH wysoko, jak fT4 dobre? To ono warunkuje dobry rozwój". Z tym, że fT4 wg obliczeń - 35 %, a wg dr na dobrym poziomie. Patrzyła tylko na ten ostatni wynik (TSH 6,05, a fT4 1,05). Pierwszy wynik, gdzie fT4 było na poziomie 10%, a TSH ponad 7, nie brała pod uwagę, bo wtedy dziecko było świeżo po infekcji.

Zakazałam nam powtarzania wieku kostnego i badania tarczycy tak często.

Co o tym myślicie?
      • muktprega1 Re: 3-latka, niski wzrost 24.01.14, 15:02
        > NO więc dr Rogozińska ochrzaniła mnie, że tyle badań zrobiłam już córce.

Jesteś matką, znasz swoje dziecko lepiej niż dr która widzi je wraz z wynikami przez 15 minut.W punktach - kilka "propozycji" o d dr:

1) Dostała Jodid 1x1
        2) po miesiącu brania jodid co 2 dni bierze "profilaktycznie" ...bo tarczyca jest zdrowa
        3) Endo zleciła ponowne oznaczenie TSH (gdyby było gorsze niż poprzednio, córka miała dostać Euthyrox)
        4) Ponieważ wynik TSH wyszedł 4,4 (0,64-6,27) nie na czczo - endo stwierdziła, że WYKLUCZA NIEDOCZYNNOŚĆ, a Jodid może córka sobie łykać

weź pod uwagę, że ten wynik jest po zagłuszeniu tarczycy jodidem

5) inna dr - dlatego jod nie powinien szkodzić, ale dr sama by go nie przepisała.

Zrobisz, jak uważasz, ale ja osobiście odstawiłabym dziecku jodid i zbadała hormony po ok 2 miesiącach bez. Istnieje opcja szukania jeszcze innego endo wink

• ziutka23 Re: 3-latka, niski wzrost 24.01.14, 19:13
          wynik 4,4 nie jest po zagłuszeniu jodem. Robiliśmy TSH w tym samym dniu, kiedy przepisano nam jod. Tyle że wynik odebrałam po miesiącu, wtedy gdy była kolejna wizyta. Okazało się, że jest całkiem dobry (wg dr S), dlatego kazała zmniejszyć dawkę.
          Więc dla ścisłości:
          1) TSH 7,24 (najprawdopodobniej zaraz po wirusówce, może być podwyższone)
          2) powtórka TSH + przepisanie jodu 1x1
          3) odebranie wyniku (4,4) i zmniejszenie jodu do 1 tabl. co drugi dzień - wykluczenie niedoczynności
          4) zlecenie obserwacji tempa wzrastania + powtórka TSH
        • ziutka23 Re: 3-latka, niski wzrost 24.01.14, 19:18
          Aha, jod już odstawiłamsmile Nie wiem, czy chcę szukać innego endo. Mamy wizytę w CZD za 2 tyg. Skorzystam i na kilka m-cy odsapniemy od tego tematu. Wrócimy do niego po wakacjach, sprawdzimy tempo wzrostu i tarczycę.
          • muktprega1 Re: 3-latka, niski wzrost 24.01.14, 19:28
            No to odpoczniecie od tematu smile
            Tylko pamiętaj, ze samo TSH (hormon przysadki mózgowej) jest zaledwie jednym z parametrów i prawdziwy endokrynolog zawsze ocenia stan tarczycy na podstawie TSH ale i wolnych hormonów tarczycy Ft4 oraz Ft3, jak i samopoczucia (zachowania)
            Oceniania tylko i wyłącznie na podstawie TSH jest błędem.
            • ziutka23 Re: 3-latka, niski wzrost 25.01.14, 11:37
              Dziękuję serdecznie za wszystkie rady!

Dr S właśnie patrzy tylko na TSH, co mnie dziwi.
              Natomiast dr R praktycznie tylko na fT4, wg Niej to tyroksyna jest ważniejsza, ona warunkuje prawidłowy rozwój młodego organizmu. Dlatego patrząc na dziecko, jej wysokie TSH, ale "dobre" fT4 stwierdziła, że nie ma mowy o chorej tarczycy.
              • madziulaw Re: 3-latka, niski wzrost 27.01.14, 15:12
                eeee tam ft4 potrafi bardzo się zmieniać - ja osobiscie uważam, ze tsh u dziecka nieleczonego wystarcza. ft przy zdecydowanej niedoczynności u mojego dziecka były na poziomie 50-60%, takze tutaj ...nie zgadzam się...
                Słuchaj - usg tarczycy to wy kiedyś robiłyście? tpo, tpg,trab?
                • muktprega1 Re: 3-latka, niski wzrost 28.01.14, 10:46
                  Ok Madziula - przyjmuję do wiadomości, choć wydawało mi się, ze tak jak u dorosłych potrzebne są wszystkie 3 parametry tarczycowe a nie jeden, ale przekonana nie jestem smile
                  Czy u wszystkich dzieci z niedoczynnością Ft też są na dobrym poziomie?? A przeciwciała u Twoich dzieci były badane? Jeśli tak, to od jakiego wieku są uchwytne?
                  • madziulaw Re: 3-latka, niski wzrost 28.01.14, 15:26
                    nie wiem czy wszystkie dzieci z niedoczynnością mają dobre ft4- wiem po sobie, po moim synu leczonym od 8 lat, po dzieciach znajomych, po dorosłych znajomych.

I leczeni i nieleczeni i zupełnie zdrowi mają spadki i wzrosty ft i pomimo duzej wiedzy i eksperymentowania na sobie w oparciu tylko o ft (rozwaliłam sobie trochę serce opierając się na ft...więc trochę wiem o czym mówię), ............."nawróciłam" się na tsh, bo najwięcej mi mówi o moim stanie i tendencji. wyjątkowo robię ft, kiedy tsh ma wynik "na dwoje babka wróżyła" i nie wiem jaką podjąć decyzję co do leczenia, a endo zostawia decyzję mnie w oparciu o to jak się czuję...

im więcej wiem tym mniej wiem.

moi zdrowi tarczycowo znajomi miewają ft4 na poziomie 12%, po miesiącu potrafi im wskoczyć na 60%, usg tarczycy wspaniałe, przeciwciał brak. wiesz - od lat proszę znajomych z pracy (mamy pakiet) i rodzinę o badanie tarczycy, ft i przeciwciał dla mojej wiedzy...no i w miarę upływu lat jestem bardzo ostrożna co do serwowania dawki na podst samych ft bez zważania na tsh.bo wszystkich trzebaby okresowo leczyć....hmmm

u syna też sprawdzałam i przez 1 rok z lekarzem ustalałyśmy dawkę na bazie ft głównie. no cóż - dawka okazała się jednak za wysoka i w pewnym momencie było za dużo hormonu. wróciłyśmy więc do ustalania dawki na bazie tsh - i jest dobrze

teraz więc zwracam uwagę głównie na tsh - bo mnie jeszcze nie zwiodło. czasem po miesiącu trzeba zrobić znowu badania, z ft --z ft dla pewności czy tsh dobrze nam mówi o stanie hormonalnym pacjenta...

przeciwciała baaaaardzo rzadko dzieciom wychodzą. podejrzenie hashi jest w oparciu o :
                    1/ mniejsza tarczyca w usg w stosunku do normy
                    2/ rodzinne obciążenie hashi
                    3/ jeśli niedoczynność mamy u dziecka to na jakim tle skoro niedoboru jodu już w Polsce nie ma? - pozostaje choroba autoimmunologiczna, bo to jest najczęstsza przyczyna niedoczynności (moim zdaniem jedyna oprócz chorób powiązanych ją wywołujących...)

• madziulaw Re: 3-latka, niski wzrost 28.01.14, 20:04
                      no i pamiętajmy o tym, ze przeciwciala potrafią wyjść po 20-30 latach od pojawienia się dolegliwości i niedoczynności (np Moja Mama)
                      • djpa Re: 3-latka, niski wzrost 28.01.14, 21:15
                        Moja zdrowa córka niemal od urodzenia do wieku ponad 5 lat ma zawsze niemal identyczne! fT4, na poziomie 75%-80%. TSH w tym czasie systematycznie jej spada, gdy była niemowlęciem TSH od 3.5 do 3.0, potem od 3.0 do 2.5, a ostatnimi laty też jest niemal identyczne, między 2.0 a 2.5. Tylko raz miała wysokie TSH około 4.5, ale fT4 cały czas identyczne, i to w różnych lab!

Nasza endo dziecięca zawsze patrzy na TSH i fT4. Oba naraz. Plus objawy.
                        • madziulaw Re: 3-latka, niski wzrost 29.01.14, 12:16
                          djpa - witaj po długim czasie. dziękuję za głos w dyskusji - jest cenny.
                          pa
                          uściski

ps a jak u was z nietolerancją cukru aktualnie?
                          • djpa Re: 3-latka, niski wzrost 29.01.14, 19:10
                            Dzieci nadal cukru białego nie jedzą. Nie szkodzą im owoce ani zdrowe typy substancji słodzących, ale zamienniki cukru sporadycznie stosujemy. Owoce za to codziennie smile

Ogólnie nie chorują i ciekawa jestem, czy to od niejedzenia słodyczy? Córka od wakacji dwa razy miała lekki katar, a chodzi do przedszkola. Syn nawet kataru nie miał od wakacji, a dojeżdża do szkoły komunikacją miejską, gdzie panuje tłok i osoby kaszlące spotyka codziennie.

Madziula, przy jakim TSH Twój syn najlepiej się czuje? Jaką dawkę bierze?
                            • madziulaw Re: 3-latka, niski wzrost 31.01.14, 11:50
                              Cześć Djpa ---u nas to wszystek cukier odpada, a owoce sporadycznie bo Mikołaj ma nietolerancję fruktozy. Tylko glukoza jest dobrze tolerowana (cukier prosty..)

Kurcze - wiesz - walczyłam z lekarzami aby nie odstawiać mu leczenia, bo wszyscy chcą próbować. Z Grajewską uzgodniłyśmy ze nie odstawiamy, ale też nie podnosimy dawki i zobaczymy jak ta tarczyca będzie pracować. Teraz ma tsh w okolicach 2,3 chyba. Moim zdaniem powinnam mu podnieść dawkę, bo zrobił się lekko marudny, ale lekarka prosiła, zeby się wstrzymać i zobaczyć. Następne badania muszę mu zrobić z całym pakietem ft i przeciwciał --idziemy do lekarki w marcu i zrobię mu też usg żeby zobaczyć jak ta tarczyca wygląda...więc w oparciu o całkowita wiedzę będę promować mój punkt widzenia.. Mikołaj ma 10 lat.

A twój syn ile lat już ma że jeździ komunikacją miejską?

Fajnie, że nie chorują. Mikołaj niestety czesem łapie infekcje choć i tak jest dużo lepiej niż kiedyś...

Paaaaaaaaaaaaaaaaa pozdrowienia
                              • djpa Re: 3-latka, niski wzrost 31.01.14, 13:26
                                Ma 8 lat, a szkołę ma w innym mieście. Tak to wyszło.
                                Nasza rejonowa jest przeładowana, na 2 zmiany, klasy po 30 dzieci, mała świetlica na 150 dzieci, hałas ogromny (w czasie przerwy panicznie bał się do szkoły wejść, a to odważne dziecko), z gimnazjum - jak słyszałam - z narkotykami. I do tego wspaniały pomysł wysyłania do takich szkół sześciolatków do 1 klasy sad

U nas tylko jedna endo chciała synowi odstawić E na próbę, ale pediatra miała jeszcze więcej obaw ode mnie i nie pozwoliła smile

Syn się jąka na za małej dawce, zachowuje się jakby miał ADHD, zero koncentracji uwagi, problemy z nim są na każdej płaszczyźnie, cofa się w rozwoju i umiejętnościach, zimno mu i nie rośnie. Także my dziękujemy za odstawianie smile
                                • madziulaw Re: 3-latka, niski wzrost 31.01.14, 14:02
                                  kurka - z tą szkołą to rzeczywiście nie było wyjścia. I jak on dojeżdza? sam?
                                  jaką dawkę łyka? Mikołaj 44..
                                  ale fajnaaaa pediatra...

rzeczywiście te objawy są istotne
                                  odstawianie euthyroksu na próbę to popis nieodpowiedzialności endokrynologów dzieciecych w naszym kraju.
                                  kiedyś na forum refluks moczowy pisała dziewczyna, kt synkowi odstawiono w czd hormon. powoli jego samopoczucie zaczęło się pogarszać, narzekał na ból całego ciała, głównie nóg - i przestał chodzić w końcu! apelowałam do niej ze to przez to odstawienie, przywróciła więc na własną rękę hormon i objawy zaczęły zanikać. w międzyczasie przebadano go od stóp do głowy i nie znaleziono żadnych przyczyn dolegliwości bólowych na kt cierpiał...masakra, co?
                                  • djpa Re: 3-latka, niski wzrost 31.01.14, 15:03
                                    Obecna szkoła syna jest po drodze do mojej pracy, więc jest OK. smile

Bierze w zasadzie tyle co Mikołaj, czyli 44, ale zimą dostaje 44/50 (objawy), a latem 37.5/44 wydawało się za dużo (objawy) i brał 37.5. TSH w lab w którym zwykle badam ma 1.5-2.0, ale w tym lab wszystkim znajomym TSH wychodzi niższe niż w innych lab. Synowi w innych lab TSH wychodzi około 2.0-2.5. Niżej z TSH nie można zejść, bo fT4 by uciekło powyżej normy, no i objawy przede wszystkim. fT4 tak jak cała moja rodzina, syn ma u góry normy.

Ba, ja też bym przestała chodzić gdyby mi odstawiono Euthyrox i Novo... a potem bym umarła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka