Dodaj do ulubionych

Leczona niedoczynność

12.05.14, 12:26
Witajcie

Leczę się na niedoczynność tarczycy, którą odkryłem przez przypadek, a trochę przez żonę, która pracuje w służbie zdrowia i kazała mi zrobić badania TSH.
Czułem się wrakiem człowieka - zupełny brak sił, szybkie męczenie się, kołatanie serca, problemy z koncentracją, nerwowość, niska waga i trudności z przybraniem na wadze. Skóra bardzo sucha, łamliwe włosy.

W październiku kiedy zacząłem się leczyć miałem TSH na poziomie 7.8, poszedłem wtedy do endokrynologa, który zaczął leczenie Euthyroxem 50mg. Po trzech miesiącach TSH spadło do 6.3, wtedy też endokrynolog zlecił USG tarczycy, które wykazało brak zmian oraz to, że tarczyca jest mała.

Opis następujący:
Tarczyca mała, jednorodnej echogeniczności, bez widocznych zmian ogniskowych.
Wymiary płata lewego: 13x16x38 mm
Wymiary płata prawego: 12x14x33 mm
Cieśń grubości ok. 2 mm
Objętość miąższu ok 7 cm3

Przy wizycie podczas której lekarz oglądała te wyniki nie miała żadnych zastrzeżeń do tarczycy. Wynik TSH wynosił wtedy 3.7 czyli był w normie, jednak endokrynolog stwierdziła, że dawkę trzeba jeszcze zwiększyć - ustawiła więc 88mm od poniedziałku do piątku, zaś w sobotę i niedzielę po 100mg.
Weekendowe zmiany dawki wyraźnie odczuwam - bywam wtedy pobudzony, łatwo się denerwuję, jestem drażliwy.
Obecnie idę na kolejną konsultację - z wynikiem TSH 2.5 - czyli nieco poniżej normy, jednak - nie to mnie niepokoi lub martwi.
Przy okazji badania wątroby i śledziony na USG lekarz opisał na moją prośbę tarczycę (jest "miłośnikiem tarczycy") jak poniżej:
Tarczyca mała, Wymiary płatów: prawy 16x11x40 mm, lewy 15x9x40 mm, cieśn 2 mm,
objętość 6.2 ml, echogeniczność miąższu lekko obniżona. Obraz może odpowiadać zmianom w przebiegu autoimmunologicznego zapalenia.

Zaniepokoiło mnie to - ponieważ albo specjalista z LuxMed'u wykonał badanie niestarannie albo w trakcie zastosowanego leczenia stan tarczycy uległ pogorszeniu. Pomimo stosowania leków moje zdrowie wcale nie jest znacznie lepsze.
Nagle zacząłem tyć - przez pół roku przytyłem 11kg, mam bardzo tłustą cerę, pocę się potężnie i "śmierdząco". Wdały mi się w tym czasie również problemy z wątrobą (pogorszone wyniki ASPAT/ALAT), nie mogę jeść ciężkostrawnych posiłków (twardy brzuch, silne wydęcia). Wciąż są problemy z koncentracją, bywam senny do tego stopnia, że z trudnością utrzymuję się w stanie świadomości, bywam bardzo nerwowy (krótkie napady agresji) - potrafię pyskować do żony bez powodu i dopiero po chwili orientuję się, że bez powodu nawrzeszczałem na nią. Pojawił się też problem z libido - dramatycznie spadło i pojawiły się zaburzenia erekcji (nie wiem czy to ma związek z leczeniem ale opisuję) - trudność z uzyskaniem podniecenia i erekcji sad

Poradźcie mi Państwo co robię źle lub na co zwrócić lekarzowi uwagę.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Leczona niedoczynność 12.05.14, 16:40
      Witaj
      Zacznę od objętości tarczycy ze stronki:

www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
      pierwszy wynik:

objętość całej tarczycy: 6.724 ml

drugi wynik:
      objętość całej tarczycy: 6.22 ml

oczywiście tarczyca jest mała, w/g książki "Jak żyć z Hashimoto" (której zakup bardzo polecam, dużo wyjaśnia, pomaga) obj tarczycy dorosłego meżczyzny wynosi - 15-25ml więc sam rozumiesz, że tarczyca 10-latka nie jest w stanie zaspokoić rozległych potrzeb Twojego dorosłego ciała.
      Dobrze trafiłeś, będzie lepiej smile
      Pytania:
      1) tyroksynę przyjmujesz na czczo z co najmniej 1/2 h przed śniadaniem?

2) badania robisz bez tyroksyny rano?

3) Czy postawiono Ci konkretną diagnozę? Bo niedoczynność to zaledwie jeden z ogromnego worka objawów....

4) Czy zrobiono Ci kiedykolwiek (w ramach diagnostyki) przeciwciała odpowiedzialne za Hashimoto:
      a-TPO
      a-TG??? Jeśli tak proszę wpisać wraz z normami

5) Czy miałeś kiedykolwiek badany poziom ferrytyny, wit D3, wit B12?? Jeśli tak proszę o wynik wraz z normami. To są bardzo ważne parametry przy niedoczynnej tarczycy.

6) Piszesz o samym TSH - hormonie przysadki mózgowej, który jest zaledwie jednym parametrem diagnostycznym, a czy miałeś kiedykolwiek badane hormony tarczycy - Ft4 oraz Ft3?? Bo tylko na ich podstawie jest możliwe dopasowanie dawki hormonów...

Objawy o których piszesz są typowe przy niedoczynności, a więc również źle ustawionych hormonach.

> Poradźcie mi Państwo co robię źle lub na co zwrócić lekarzowi uwagę.

jeżeli lekarz - endokrynolog nie zwrócił na to co napisałam wyżej uwagi i dawkę ustala na podstawie TSH, to go po prostu olej, część z nas bardziej świadoma, nauczyła się samodzielnie dobierać dawkę tyroksyny, przy zachowaniu kilku podstaw nie jest to trudne. Podobnie jak cukrzyk dostosowuje insulinę, tak my dostosowujemy tyroksynę, badając po drodze istotne dla przemiany hormonów parametry o których napisałam wyżej, Powodzenia smile
      Czekam na wyniki
      • procesor Re: Leczona niedoczynność 12.05.14, 20:15
        i podawaj normy do badań
        jakie masz normy TSH że piszesz o wyniku TSH 2,5 że jest poniżej normy????
        zwykle mamy zakresy 0,4-4,0 czy 0,27-4,2 albo zbliżone - twoje normy muszą być zupełnie inne albo coś pomyliłeś
        • muktprega1 Re: Leczona niedoczynność 13.05.14, 09:06
          forum.gazeta.pl/forum/w,94641,105542785,150929131,Re_Internetowy_Test_czy_masz_niedoczynnosc_tar.html
          33pn to dość wysoki wynik, jesteś w niedoczynności, zrób te wyniki wyżej czym prędzej smile
      • xsqr Re: Leczona niedoczynność 13.05.14, 09:03
        muktprega1 napisała:

> Witaj
        > Zacznę od objętości tarczycy ze stronki:
        > pierwszy wynik:
        > objętość całej tarczycy: 6.724 ml
        > drugi wynik:
        > objętość całej tarczycy: 6.22 ml
        >
        > oczywiście tarczyca jest mała, w/g książki "Jak żyć z Hashimoto" (której zakup
        > bardzo polecam, dużo wyjaśnia, pomaga) obj tarczycy dorosłego meżczyzny wynosi
        > - 15-25ml więc sam rozumiesz, że tarczyca 10-latka nie jest w stanie zaspokoić
        > rozległych potrzeb Twojego dorosłego ciała.
        > Dobrze trafiłeś, będzie lepiej smile
        Mam nadzieję, doceniam tę pomoc którą tu dostajęsmile

> Pytania:
        > 1) tyroksynę przyjmujesz na czczo z co najmniej 1/2 h przed śniadaniem?
        Tak - przyjmuję na czczo, nawet godzinę potem nie jem. Popijam ją tylko łykiem wody.

> 2) badania robisz bez tyroksyny rano?
        Badania rano robię na czczo i przed przyjęciem tabletki.

> 3) Czy postawiono Ci konkretną diagnozę? Bo niedoczynność to zaledwie jeden z o
        > gromnego worka objawów....
        Dopiero wczoraj kolejna endokrynolog stwierdziła na podstawie zmniejszenia tarczycy i obniżenia echogeniczności, że jest to prawdopodobnie zanikowe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy lub Hashimoto.

> 4) Czy zrobiono Ci kiedykolwiek (w ramach diagnostyki) przeciwciała odpowiedzia
        > lne za Hashimoto:
        > a-TPO
        > a-TG??? Jeśli tak proszę wpisać wraz z normami
        Żaden lekarz nie zlecił mi takich badań. Dopiero z forum dowiedziałem się jak są one ważne.

> 5) Czy miałeś kiedykolwiek badany poziom ferrytyny, wit D3, wit B12?? Je
        > śli tak proszę o wynik wraz z normami. To są bardzo ważne parametry przy niedoc
        > zynnej tarczycy.
        Nie, żaden z lekarzy takich badań nie zlecił, wszyscy opierają się tylko (!) na wyniku TSH.

> jeżeli lekarz - endokrynolog nie zwrócił na to co napisałam wyżej uwagi i dawkę
        > ustala na podstawie TSH, to go po prostu olej, część z nas bardziej świadoma,
        > nauczyła się samodzielnie dobierać dawkę tyroksyny, przy zachowaniu kilku podst
        > aw nie jest to trudne. Podobnie jak cukrzyk dostosowuje insulinę, tak my dostos
        > owujemy tyroksynę, badając po drodze istotne dla przemiany hormonów parametry o
        > których napisałam wyżej, Powodzenia smile

Ostatnia lekarz co prawda popatrzyła na wynik USG które zrobiłem prywatnie (przy okazji USG wątroby i śledziony), stwierdziła że jest obniżona echogeniczność, że tarczyca dalej zmalała - ale kolejnego USG nie zleciła - co mnie zmartwiło, bo nie wiemy czy ta tarczyca u mnie w trakcie leczenie nie zanika dalej sad
        • muktprega1 Re: Leczona niedoczynność 13.05.14, 09:15
          forum.gazeta.pl/forum/w,24712,142557216,142563596,Re_FT4_ponad_norme_Prosba_o_ocene_wynikow_.html
          jeśli możesz od endokrynolog wydębić skierowanie na przeciwciała, to je zrób, ale jeśli nie to jednak szkoda kasy, bo i tak każde z tych rodzajów zapaleń prowadzi się tak samo, czyli kontrolując Ft4 i Ft3 i ustalajac odpowiednią dawkę tyroksyny.

Czyli dopiero od wczoraj masz diagnozę smile :
          > Dopiero wczoraj kolejna endokrynolog stwierdziła na podstawie zmniejszenia tarc
          > zycy i obniżenia echogeniczności, że jest to prawdopodobnie zanikowe autoimmuno
          > logiczne zapalenie tarczycy lub Hashimoto.

obniżona echogeniczność to Hashimoto właśnie, unikamy jodu we wszelkich suplementach, jakiekolwiek leki jak najdalej w czasie od tyroksyny.
        • pies_z_laki_2 Re: Leczona niedoczynność 14.05.14, 03:11
          > ale kolejnego USG nie zleciła - co mnie zmartwiło,
          > bo nie wiemy czy ta tarczyca u mnie w trakcie leczenie nie zanika dalej sad

Nie martw się, bo i tak niewiele zmienisz... Jak masz zanikowe zapalenie tarczycy, to cokolwiek byś robił, tak czy siak tarczyca kiedyś zaniknie. Tego się nie leczy.
          Leczy się objawy niedoczynności, która to niedoczynność jest skutkiem zanikowego zapalenia tarczycy. A zanikowe jest skutkiem ch. autoimmunologicznej, czyli antybiotykiem tego nie wyleczysz....

Czyli nie martw się tym, czego zmienić nie możesz, zajmij się tym, na co masz wpływ smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka