Dodaj do ulubionych

Operacja usunięcia tarczycy!!! Problem z podjęciem

02.12.14, 11:52
Witam wszystkim,
mam 25 lat, podczas badania usg wykryto u mnie kilka guzków na tarczycy. Lekarz skierował na badania (t3, t4, tsh, crp itd.)- wszystko w normie. Wizyta u endokrynologa, skierowanie na biopsję - biopsja wykazała 6 guzków na tarczycy ,które są hiperplastyczne, koloidowe, zmiana łagodna II stopnia. Endokrynolog poradził operację, internista- obserwację do nastepnych wyników i badań usg, by porównac ewentualne zmiany. Prosze pomóżcie mi - operację mam 15.01.2015 i nie wiem co mam robic - iśc na operację, czy się wstrzymac. dodam że mam dwójkę małych dzieci i nie chciałabym przez własną głupotę zaszkodzic sobie i moim maleństwom. odchodzę już od zmysłów, bo z każdej strony słyszę co innego: nie idź bo rak nie lubi powietrza, idź tak będzie dla ciebie lepiej. Czuję że ogarnia mnie paniczny strach gdy o tym myślę> POMÓŻCIE!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Operacja usunięcia tarczycy!!! Problem z podj 02.12.14, 14:52
      Kto Ci powiedział, że to rak!
      W przypadku zmian w tarczycy to schorzenie
      jest niezwykle rzadkie i z Twojego opisu
      nie wynika, że to jest to.
      Wpisz wszystkie wyniki łącznie z opisem usg,z normami i koniecznie napisz jak się
      czujesz.
      • muktprega1 Re: Operacja usunięcia tarczycy!!! Problem z podj 02.12.14, 16:24
        W razie by co - na operacje zawsze zdążysz, tak jak napisała Hashitess koniecznie napisz wyniki wraz z normami:
        Ft4, Ft3, TSH, USG tarczycy z objętością opisem, miałaś przeciwciała? a-TPO, a-TG ewentualnie TRAB?
        Znajdź wśród polecanych lekarzy dobrego endokrynologa na Twoim terenie, zapytaj co najmniej 3, bo na razie tylko jeden endokrynolog sie wypowiedział. Nigdy nie polegaj na jednej opinii specjalisty,
        Guzki są dość częste np w chorobie tarczycy - Hashimoto, zdarza się że po wdrożeniu tyroksyny zmniejszają się.
        Zrób test, ciekawa jestem ile pn ci wyszło?
        www.chorobytarczycy.eu/test#0

• muktprega1 Re: Operacja usunięcia tarczycy!!! Problem z podj 02.12.14, 16:38
          Jeśli chodzi o USG tarczycy to opis podałaś, ale mam na myśli również 3 rozmiary płatów, albo całą objętość
          • natder Re: Operacja usunięcia tarczycy!!! Problem z podj 02.12.14, 17:53
            Cześć, ja jestem po operacji tarczycy i nie polecam, nie da się niestety ukryć, że jakość życia po operacji jest gorsza. Poczytaj wątki ludzi po zabiegu usunięcia tarczycy, z jak wieloma kłopotami się borykają, od nędznej opieki medycznej poczynając na żadnym wyborze w kwestii suplementacji hormonów kończąc.
            Był niedawno taki wątek, sporo tam moich obserwacji:
            forum.gazeta.pl/forum/w,24712,150002424,150002424,Guz_pecherzykowy_wyciac_jeden_plat_czy_wszystko_.html
            Wiesz, że hormony tarczycy są w każdej komórce twojego ciała? To one w znacznej mierze stanowią o twoim dobrym samopoczuciu. Zanim więc dasz sobie wyciąć jeden z najważniejszych organów w swoim ciele poczytaj o tarczycy i funkcjach hormonów, poczytaj o niedoczynności tarczycy, która to po operacji będzie ci towarzyszyć do końca życia.
            Jesteś jeszcze bardzo młodą osobą i gdybym była na twoim miejscu zasięgnęłabym opinii kilku dobrych lekarzy, bardzo dobre opinie ma np. prof. Maziarz z Łodzi.
            Nie spiesz się z decyzją bo w twoim przypadku się nie pali.
            Wyciąć tarczycę łatwo ale konsekwencje są poważne i to ty je będziesz ponosić.
            Życzę ci spokoju i trafnej decyzji smile
            • lamparcik79 Re: Operacja usunięcia tarczycy!!! Problem z podj 02.12.14, 19:10
              Niestety ale zgadzam się z natder, jestem po wycięciu t-cy trzy miesiące z powodu G-B i gdybym był mniej ufał lekarzom i wcześniej poczytał opinie ludzi po tej ze operacji to nie zdecydował bym się na to. Lekarz twierdził że jedna tabletka rano i spokój , że to wystarczy smile A teraz , zaczynam odczuwać skutki braku tego jakże ważnego narządu. Istny horror. Mam 35 lat i chodzę do pracy z suplementami jak schorowany rencista.
              Osobiście bym się starał odwlec zabieg o tyle ile to możliwe. Pozdrawiam.
              • natder Re: Operacja usunięcia tarczycy!!! Problem z podj 04.12.14, 16:34
                Niestety czasem zabiegu nie da się uniknąć i trzeba chory organ usunąć.
                Niemniej jednak uważam że tarcziycę usuwa się zbyt często i nie zawsze jest to zabieg konieczny.

Autorko wątku wpisz wyniki swoich badań.
                Czy wiesz, że często guzy tarczycy znikają po wdrożeniu leczenia hormonami?
            • senciak Re: Operacja usunięcia tarczycy!!! Problem z podj 04.12.14, 14:59
              Też podpisuję się pod tym co napisała natder - jakość życia po usunięciu zdecydowanie beznadziejna crying
              • n1eobecna Re: Operacja usunięcia tarczycy!!! Problem z podj 13.12.14, 09:53
                Jestem z tych białych krukow, którym jakość życia nie pogorszyła się po operacji, ale przyłączam się do rad, żebyś zasiegnela kilku opinii czy wycinać czy jednak obserwować.
    • zamostkowa Re: Operacja usunięcia tarczycy!!! Problem z podj 03.12.14, 18:47
      umówmy się - rak=szybka operacja, ale skąd u ciebie w ogóle myśli o raku?? Sama piszesz - zmiana łagodna.
      Mnóstwo ludzi ma guzki na tarczycy i w większości przypadków wystarczy ich obserwacja, raz w roku usg szyi itd.
      Posłuchaj Hashitess i napisz, o co cię prosi. I przestań myśleć o raku, bo widzę, że się sama nakręcasz
    • ola33333 Re: Operacja usunięcia tarczycy!!! Problem z podj 13.12.14, 09:13
      ja jestem po operacji tarczycy, ale decyzje podejmowalam prawie 7 lat.
      Te guzki to trzeba najpierw poobserwowac, czy w ogole rosna. Guzki tarczycy sa bardzo powszechne w spoleczenstwie, a malo kto dostaje raka tarczycy.
      Ewentualnie mozna wdrozyc tyroksyne, moze sie pomniejsza.
      Ja mieszkam w niemczech, tu sie robi tez scyntygram, po to zeby sprawdzic, czy te guzki sa zimne, czy gorace. Te gorace, czyli produkujace hormony, sa zwykle lagodne.
      Podejrzane sa tylko te zimne, tym nie mniej scyntygram az taki pomocny nie jest, bo jesli guzek ma tez cysty wypelnione plynem, to takie zmiany sa widoczne na scyntygramie jako zimny guzek i wskazanie do operacji. A wlasnie cysty sa charakterystyczne dla zmian lagodnych.
      Tym nie mniej zdecydowalam sie na operacje bo ja mialam jednego guza, ktory urosl do wielkosci ponad 3 cm w ciagu tych prawie 7 lat. Mialam krzywa szyje, trudno go bylo ukryc i balam sie po prostu.
      Wycieli mi jeden plat, biore tyroksyne 88, musze suplementowac zelazo, magnez i wit B i czuje sie ok. Nie wiem jak to jest jak usuna cala tarczyce, bo ja pol mam.
      Mam swoj watek na drugim forum tarczycowym, ale dawno go juz nie aktualizowalam.

Dziwi mnie taka szybka decyzja o operacji, jak w ogole sie czujesz? Masz jakies objawy niedoczynnosci albo nadczynnosci tarczycy?
      Powinnas moim zdaniem najpierw zrobic te wszystkie badania, o ktorych pisza inni, i dopiero pomyslec do dalej. Tn internista wydaje sie byc rozsadniejszy. Zoperowac zawsze sie jeszcze zdazysz, gdyby byla taka potrzeba.

Poza tym zima, to tez nie najlepszy czas na operacje moim zdaniem, mozesz przejsciowo miec zaburzona gospodarke wapniowa, a niedobor witaminy D typowy w zimie, moze jeszcze problemy poglebic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka