Dodaj do ulubionych

pytanie o wynik

12.05.15, 21:29
Moi Drodzy,
Zrobilam morfologie na zwykle podstawowe TSH bo bardzo dramatycznie wypadają mi wlosy.
Stosuje rozne kupe czasu roznego rodzaju suplementy, zdrowo się odżywiam a wlosy strasznie leca. Generalnie wyniki krwi sa ok, ale ten TSH mam 4,180 ulU/ml a norma jest 0,4- 4,00. Widac ze jest powyżej normy, no ale ja sama nie wiem.. czy jest sens aby ruszac to? czy ten wynik jest podejrzany? Czy uważacie ze taki wynik może wplywac na to ze wlosy wypadają i czy powinnam umowic się do endokrynologa aby wykonać reszte kompleksowych badan. Dziekuje za info
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: pytanie o wynik 13.05.15, 00:18
      Witaj Aronio smile
      >TSH mam 4,180 ulU/ml
      Zdecydowanie tarczyca do dalszej diagnostyki, od lekarza ogólnego możesz oczekiwać wg nowego Dziennika Ustaw:
      dokumenty.rcl.gov.pl/D2014000144001.pdf

Ft4 oraz Ft3 (zawsze zrób obydwa hormony tarczycy)
      USG tarczycy
      a skoro wypadają włosy, to częsty objaw niskiej ferrytyny, braku D3 i dorzuć do kompletu B12 smile
      • aronia85 Re: pytanie o wynik 13.05.15, 08:46
        Dziękuję bardzo. Zastanawia mnie tylko, dlaczego ten mój lekarz nie dopisal od razu do skierowania do tego Ft4 i Ft3 za jednym zamachem. Ja myslalam w sumie, ze te Ft4 itp. może zrobić dopiero endokrynolog. Czyli w takim razie musze się zapisac do endokrynologa. A czy mogę cos brac na wlasna reke? jakies tabletki żeby się wspomagac? Poki co pije pokrzywe i biore tabletki skrzyp polny z pokrzywa.. może warto byłoby zrobić cos jeszcze?
        • muktprega1 Re: pytanie o wynik 13.05.15, 09:26
          A czy mogę cos brac na wlasna reke? jakies tabletki ż
          > eby się wspomagac? Poki co pije pokrzywe i biore tabletki skrzyp polny z pokrzy
          > wa.. może warto byłoby zrobić cos jeszcze?

bez postawienia diagnozy i wyników, to zdecydowanie nie (moim zdaniem) jestem zwolennikiem sensownego zgodnego z niedoborami brania czegokolwiek.
          • aronia85 Re: pytanie o wynik 25.05.15, 12:22
            Zrobilam caly pakiet tarczycowy i wszystko bogu dzięki mam w normie.
            Jedynie z lekkim opóźnieniem przyszedł dziś wynik Anty-TG przeciw tyreogl. Nie wiem co to jest, ale nie umiem zinterpretować sama dlatego pytam.. wynik to < 15.0 norma maxymalna ponoc ma być 40.0. Minimalnej normy nie mam podanej. Prosilabym o interpretacje, czy jest ok. A jeśli nie, to czy może TO być wlasnie przyczyna tego wypadania wlosow?? skoro wszystko inne jest w normie.
            • muktprega1 Re: pytanie o wynik 26.05.15, 08:39
              Ja też mam w normie a mama Hashimoto smile napisz proszę te wyniki wraz z normami
              • aronia85 Re: pytanie o wynik 26.05.15, 17:10
                Acha. No ale jak to sprawdzić? Bo powiem szczerze, ze jak wyniki sa w normie to nie chce szukac u siebie czegos na sile i robic z siebie hipochondrykawink
                Wyniki: norma min. norma max.
                TSH- 3ia generacja 1,834 0,35 5,50
                FT3 3,25 2,3 4,2
                FT4 0,97 0,89 1,76
                Anty TPO 31, 4 0,00 60,00
                • aronia85 Re: pytanie o wynik 26.05.15, 17:11
                  te 0,35 to norma mi, 5,50 norma max. i tak dalej..
                • muktprega1 Re: pytanie o wynik 27.05.15, 19:07
                  FT4 9.20% [wynik 0.97, norma (0.89 - 1.76)]

FT3 50% [wynik 3.25, norma (2.3 - 4.2)]

Twoje wyniki pomimo, że w tzw normie świadczą o problemach z tarczycą, zdrowe osoby mają hormony na poziomie >60%, a Twoje Ft4 dramatycznie nisko, a co zrobić dalej to wiesz, masz napisane w 2 poście smile radzę dokończyć diagnostykę tarczycy, napisz proszę jaki wynik testu:
                  www.chorobytarczycy.eu/test#0
                  www.chorobytarczycy.eu/test#0
                  • aronia85 Re: pytanie o wynik 28.05.15, 13:21
                    Hmm.. zrobiłam test i wyszlo mi, ze "istnieje możliwość tego ze ma niedoczynność tarczycy"
                    Czyli myślisz, ze musze te wyniki skonsultować ze specjalista?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka