konsta-is-me 31.10.16, 19:18 Poradzcie- nie ogarniam, czy to niedoczynnosc,czy Hashimoto? TSH- 83,5 FT3- 2,24 FT4- 0,61 AntyTPO- 371 AntyTG- 1069,00 TRAb- 0,33 (wynik ujemny) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laura.phys Re: Wyniki-bardzo zle? 31.10.16, 20:26 Hashimoto z towarzyszaca galopująca niedoczynnością. Jesteś pod opieka endokrynologa? Odpowiedz Link
hashitess Re: Wyniki-bardzo zle? 31.10.16, 23:00 powinnaś się dostać do endo na cito. Napisz jak się czujesz przy takich brakach hormonalnych. Odpowiedz Link
konsta-is-me Re: Wyniki-bardzo zle? 01.11.16, 00:53 Nie wiem jak się dostać na cito. Mam skierowanie, ale najbliższy wolny termin ...za rok. Czuję się fatalnie, w sumie wszystko mi jedno, nie mam siły.Nie mam siły na nic. Zimno mi cały czas. Nie mogę myśleć i zapominam o czym.mialam pamiętać, itd. Nie mogę przyspieszyć, np szybko iść. No nie mogę i już. Włosy mi zaczęły wypadać, ale u mnie to oznaka że pewnie TSH lekko spada. Opuchlizna zeszła czesciowo teraz -6kg wody straciłam w tydzień. No i nie mam poczucia głodu w ogóle. Jem z rozsądku i żeby się ocieplić. Miałam niedoczynność stwierdzona z 2 lata temu chyba, ale dopiero teraz zrobiłam wyniki anty. Wtedy też prywatnie, bo nikt mi nie wierzył że to tarczyca i było 78,5 TSH. Problem w tym, że nawet na lekach mi skacze-w zeszłym roku miałam 105, mimo brania 150mcg.Po czym zeszło po 2 mies. do ok.4. I tak sobie skacze, nie wiadomo dlaczego. Odpowiedz Link
laura.phys Re: Wyniki-bardzo zle? 01.11.16, 05:55 idz do przychodni endokrynologicznej jak naszybciej, we srode ub na SOR do szpitala gdzie prowadza endokrynologie nawet dzis! Pokaz w recepcji te wyniki, dla zwrocenia uwagi zaznacz markerem na kolorowo wynik TSH. Kazdy cie przyjmie w trybie pilnym z takimi wynikami. Nie zwlekaj, taki ewyniki to mozliwe powiklania kardiologiczne i inne zle rzeczy. Jakia dawke bierzesz, czy stosujesz hormon regularnie, jak czesto zmieniasz dawkowanie? Wpisz kilka wczesniejszych wynikow z datami i krotkim opisem. Jaka masz mase ciala? Odpowiedz Link
muktprega1 Re: Wyniki-bardzo zle? 01.11.16, 19:19 >Problem w tym, że nawet na lekach mi skacze-w zeszłym roku miałam 105, mimo brania 150mcg. Co bierzesz konkretnie? Bierzesz jakieś inne leki? W wynikach widać chorobę Hashimoto w stanie dużej aktywności. Posłuchaj rady Laury. Jak Twoje: D3, ferrytyna, B12?? Chociażby lekarz ogólny powinien skierować cię na szybko. Odpowiedz Link
konsta-is-me Re: Wyniki-bardzo zle? 01.11.16, 21:21 Ogólny nie chciał dać na nic oprócz TSH... I to z łaski. Cała resztę zrobiłam prywatnie. Nie wiem, może powinnam zmienić przychodnie lub rzeczywiście mam wyjątkowego pecha do lekarzy. Teraz biorę 150mcg Eutgyroxu i pewnie trzeba zwiększać. Plus magnez i vit D, ale nie wiem jaka dawkę, kupiłam sama i biorę "zalecana jako dzienna" i tyle. Odpowiedz Link
konsta-is-me Re: Wyniki-bardzo zle? 01.11.16, 21:40 Masa mi się waha, potrafię zgromadzić 12kg w 24 godziny...Po czym w tydzien-10 dni zrzucam. Nikt w to nie wierzy "phi, medycyna nie zna takiego przypadku". Teraz mam 83 kg, i z tego sporo to woda. Nie mam dostępu w tej chwili do dokumentów (nie mam przy sobie) ale na lekach , przy stałej dawce 200mcg TSH jest ok.2-2,7. I skacze, ostatnio, w zeszłym roku te 105, teraz 83. I podejrzewam ze skacze czesciej, po objawach patdzac, ale nie zawsze mam mozliwosc zrobic wyniki od razu. Dawka cały czas taka sama. Biorę codziennie, na czczo, czekam z posiłkiem/kawa 30min. I nie wiem co jest, od wczoraj znowu gorzej, śpię cały dzień, skóra nawet jest prawie sucha(całe życie mam tłusta) i rycze bez powodu. Nawet bym sie polozyla do szpitala, kwestia czy mnie wezma? Sprobuje jutro. Odpowiedz Link