Dodaj do ulubionych

Pomoc w interpretacji wyników

21.02.05, 17:42
Witam.
Mam prośbę o pomoc w inetrpretacji wyników.Czy iść z tym do
endokrynologa.Badania zrobilam na własne zyczenie gdzyż ok. 10 lat temu byłam
leczona.Występują u mnie objawy nadczynnoscitypu:duzy apetyt, bardzo niska
waga, nadpobudliwość, czasem wewnetrzne drzenie itp.
A oto wyniki:
TSH: 1,660 uUI/ml
FT3: 5,13 pmol/l
FT4: 9,10 pmol/l
z góry dziekuję.
a
Obserwuj wątek
    • autograf04 Re: Pomoc w interpretacji wyników 21.02.05, 17:52
      aha podaję jeszczce wart.refer.
      TSH O,25-5,00
      FT3 4,0-8,3
      FT4 9,0-20,0
      • tess-hashi Re: Pomoc w interpretacji wyników 21.02.05, 23:24
        czy badania robiłaś z powodu złego samopoczucia, czu z czystej ciekawości!
        Jeśli dobrze się czujesz, wyniki masz w normie, oby tak dalej. Tess
        • autograf04 Re: Pomoc w interpretacji wyników 23.02.05, 18:14
          No nie do końca z czyste j ciekawości.Jestem ostatnio bardzo osłabiona, mam
          bardzo czeste stany rozchwiania emocjionalnego , gonitwa myśli,jestem tez
          przerazliwie chuda mimo apetytui blada. Częste stany zdenerwowania bez powodów -
          nie mogę opanować drzenia głosu, bardzo przyspieszona praca serca - to zdaza mi
          sie b czesto.Jestem tym wszystkim juz zmeczona bo po takich stanach jestem jak
          wyprana w pralce elektrycznej.Wszystko robię zbyt szybko , zbyt chaotycznie,
          200 % normy a potem po takim dzialaniu upadam i totalna wegetacja.Przeszkadza
          mi to.Ale najbardziej to ciagle zmęczenie ostatnio, jestem strasznie słaba,
          szybko sie mecze.Totalne rozchwianie emocjonalne.Kiedyś jak sie leczylam
          własnie na nadczynnosć przyjęłam o kilka tabletek za dużo jak sie okazało .Z
          tego co pamietam mogło mieć to pozniej wplyw na pozniejsze dzialnie tarczycy.
          Nie wiem moze powinnam gdzies indziej szukac przyczyny.A czy ta bliskosć
          wartosci granicznych w wynikach nie powinna niepokoić i dla lepszego
          unormowania dzialania tarczycy nie powinnam przyjmować lekow przez jakiś krótki
          czas?
          • mama_marty Re: Pomoc w interpretacji wyników 24.02.05, 17:26
            Nie można leków brać ot tak sobie, na wszelki wypadek. Wszystkie badania są w
            normie. Moja rada: iść do lekarza w celu przebadania w ewentualnie innym
            kierunku, ale zaznaczyć przy tym swoje wątpliwości co do tarczycy, bądź za
            jakiś czas powtórzyc badania (np. miesiąc po tych już zrobionych i zobaczyć
            jaka jest tendenca tych hormonów).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka