Dodaj do ulubionych

TSH,FT4,FT3 w ciąży!

08.05.05, 11:03
Bardzo Was proszę o radę i sugestie,bo nie wiem,czy z tarczycą jest wszystko
OK.Rozpoczęłam właśnie 31 tydzień ciązy.Od wielu lat mam stwierdzoną
niedoczynność{guzek,cysta},ale póki co lekarz opanował sytuację i od
kilkunastu miesiecy mam klasyczna eutyreozę-czyli jak rozumiem z tarczyca
jest dobrze.
Mam jednak wątpliwości dotyczące poziomu hormonków a tym samym rozwoju mojej
kruszynki.Naczytałam się,że niskie FT4 jest niedobre,bo mogą u dzidziusia
nastapić zmiany "inteligencji" a podwyższone FT4 to zaś grozi poronieniem.
Jestem od lat prowadzona przez endokrynologa,który wie,jak ważna jest ciąża,a
przede wszystkim zdrowie mojego dzidziusia.
Zobaczcie wyniki od testu do dnia dzisiejszego...jak to ocenicie:

14/10/2004 TSH=0,509 FT4=21,98 FT3=4,84 tu FT44 za wysokie,jeszcze nie byłam
w ciąży,ale od lat brałam euthyrox 0,50...

25/11/2004 TSH=0,704 FT4=15,31 FT3=5,33 tu już byłam w ciąży
02/12/2004 TSH=0,455 FT4=15,87 FT3=5,32 zaczęło spadać tsh
16/12/2004 TSH=0,807 FT4=13,57 FT3=5,48 już bez euthyroxu
23/12/2004 TSH=0,933 FT4=13,77 FT3=5,62
20/01/2005 TSH=1,080 FT4=13,65 FT3=4,61
10/02/2005 TSH=1,120 FT4=13,57 FT3=5,01
17/02/2005 TSH=1,110 FT4=13,01 FT3=5,35 zaczęło spadać FT4...
17/03/2005 TSH=1,040 FT4=12,18 FT3=5,07 dalej bez euthyroxu
21/04/2005 TSH=1,200 FT4=11,91 FT3=5,25 i już dostałam euthyrox w dawce
0,25,bo FT4 spadło poniżej normy...
05/05/05 TSH=1,12 FT4=12,37 FT3=5,25-to ostatnie wyniki,po zazywaniu
euthyroxu 0,25...

Normy:
TSH=0,27-4,20
FT4=12-22
FT3=3,95-6,8

Jak ocenicie prowadzenie ciązy przez mojego endokrynologa,czy robi
dobrze.Wyniki FT4 utrzymywały się przez długi czas w środku normy,ale później
zaczęły spadać,jednak przy dobrym TSH i FT3.
Czy te wyniki są dobre?? Czy jestem dobrze prowadzenia?? Ekspertki odezwijcie
się...
Obserwuj wątek
    • pour Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 08.05.05, 11:28
      Wydaje mi sie, ze Twoj lekarz jest swietnym specjalista i mozez spokojnie mu
      powierzyc Wasze zdrowie!!! Wyniki masz zakomite!!!
      Pozdrawiam
      • saba76 Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 09.05.05, 17:12
        ciaza jest specyficznym okresem i leki takze trzeba brać "sporadycznie" ,a i
        wiadomo ,że czesto hormony tarczysy " ustatkują sie" Mysle ,ze wszystko jest
        dobrze.
        Ja prze dlugi (7mc) okres ciazy też nie bralam leków- "ustakowały sie"
        wszystkie wyniki ,no prawie w normie były.
    • dida7 Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 10.05.05, 13:30
      Bardzo dziękuję za te słowa,bardzo mnie to uspokoiło.
      Mam jeszcze jedno pytanko-jak to już jest po urodzeniu dzidziusia...czy dziecko
      będzie zdrowe,jeśli mama przez wiekszość życia zmaga się z tarczycą? Czy
      możliwe jest,że pomomo leczenia i ścisłej kontroli w ciąży dzidziuś może mieć
      pewne...problemy? Bardzo się boję,że coś może być nie wporządku...
      Jak to jest po narodzinach u noworodka? Czy jest{są} tutaj mamusie już po...?
      Proszę piszcie...
      • saba76 Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 10.05.05, 15:34
        w czasie choroby urodziłam moja kuż 2letnia core
        Moja p.endokrynolog zlecala jej co jakiś czas zrobienie TSH ,ale jak dotad i
        przesiewowe badania i te zlecone wypadly OK
        Mala jest zdrowa i psoci jak normalny 2latek
        Też b.martwiłma sie w ciazy o malucha ,bo to jednak wielka niewiadoma, ale to
        raczej ty mozesz mieć "rewolucje" hormonalna po urodzeniu dziecka niz ona w
        czasie dobrze prowadzonej ciązy.
      • pour Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 10.05.05, 16:12
        Nowo narodzone dzieci przechodza badania przesiewowe poziomu hormonow tarczycy.
        Dodatkowo, dzieci matek z chorobami tarczycy pozostaja pod specjalna obserwacja
        enokrynologa dzieciecego. Po ok. 6 tygodniach od urodzenia malucha nalezy
        zglosic sie do dzieciecej podardni endokrynologicznej (dobrze jest zapisac sie
        juz po ok. 2 tyg. od narodzin dziecka), najlepiej w osrodku/ szpitalu, z
        którego pracowni otrzymasz wyniki badan dzidziusia - lekarz neonatolog powinien
        przekazac wszelkie niezbedne informacje jeszcze przed opuszczeniem przez Was
        szpitala.
        Dzicko bedzie obserwowane przez ok 1,5 roku, bedzie tez mialo robione badania
        krwi oraz usg tarczycy. Jezeli wszystko bedzie ok (a tak przypuszczalnie
        bedzie), prawdopodobnie Twoje dziecko nie odwiedzi wiecej tego lekarza.
        I jeszcze jedna uwaga: normy przyjete dla noworodkow diamertalnie roznia sie od
        norm przyjetych dla osob doroslych, nie przerazaj sie wiec, jesli wyniki badan
        Twojego dzidziusia beda roznic sie od Twoich.
        Natomiast przy takiej opiece, jaka ma Twoj dzidzius, prawdopodobienstwo
        wystapienia problemow z tarczyca jest takie samo jak u dziecka mamy ze zdrowa
        tarczyca.
        Pozdrawiam

• dida7 Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 12.05.05, 13:15
          Bardzo,bardzo Wam {pour,saba76} dziękuję za tak wyczerpujące informacje.
          Niestety jeszcze Was troszeczkę pomęczę.Otóż na ostatniej kontroli endokrynolog
          powiedział mi,że prawdopodobnie jakieś +/- 3 miesiące {wcześniej badź później}
          po urodzeniu dzidziusia może pojawić się wiele komplikacji,w tym zapalenie
          tarczycy i wg jego słów,będzie trzeba usunąć tarczycę raz na zawsze.Jestem
          ciekawa jak się to ma w praktyce...może i w tym się orientujecie.Czy karmienie
          dzidziusia piersią w jakimś stopniu może opóźnić moje przyszłe problemy?
          Z kolei mój ginekolog wspomniał mi,że kłopoty z tarczycą pojawią się wraz z
          zakończeniem karmienia dzidziusia piersią,czy tak może być?
          I jeszcze jedno-na dzień dzisiejszy biorę euthyrox w dawce 0,25 i tak myślę,czy
          jeśli przyjdzie mi i po porodzie brać tabletki,czy to może być przeszkodą w
          naturalnym karmieniu? Bardzo bym chciała naturalnie karmić moje dzieciątko...
          Mam tak wiele wątpliwości i obaw...
          • upadlyaniol Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 14.05.05, 18:51
            Dlaczego trzeba usunąc tarczycę po porodzie ?? Czy powodem tej decyzji jest
            zapalenie tarczycy? Czy tarczyca jest duża i sie dusisz ?? Czy coś innego???
            Pozdrawiam
            • dida7 Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 14.05.05, 19:46
              Jest wielce prawdopodobne,że po urodzeniu dzidziusia moja tarczyca się
              dosłownie rozsypie...endokrynolog miał na myśli głównie zapalenie tarczycy i
              problemy jakie z takim stanem mogą się wiązać.
              Na dzień dzisiejszy moja tarczyca jest powiększona,ale nie mam uczucia
              duszenia,mam guzek który ostatnio troszkę podrósł,całe szczęście robiona jakiś
              czas temu biopsja wykazała,że ma strukturę koloidalną,czyli jak rozumiem jest
              bezpieczny.Dodatkowo na jednym płacie mam cystę,która pod wpływem ciaży się
              bardzo zmniejszyła...
              Nie wiem jeszcze jaka będzie sytuacja po urodzeniu dzidziusia,mam jednak
              nadzieję,że wszystko odsunie się w daleką przyszłość.
              • lu74 Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 16.05.05, 18:23
                Witam forum "Choroby tarczycy"!
                Wpadlam tutaj z zaprzyjaznionego forum "Hashimoto"
                Droga Dida,
                Dolaczam sie do Twojego pytania i licze, ze ktos odpowie na forum. Obecnie
                jestem w 36 tc. Moja tarczyca w ciazy sprawuje sie dzielnie. Biore Euthyrox
                25/50. Nie mam pojecia na co mam nastawic sie po ciazy ale nie ukrywam, ze
                wyczytalam, ze zapalenie lubi sie rozkrecic wiec nastawiam sie oczywiscie na
                najgorsze (depresja, brak pokarmu). Jesli ktos ma doswiadczenia z
                Hashi/niedoczynnoscia po porodzie, prosimy o wiesci.
                W razie czego Dida, ja jestem troszke przed Toba to chetnie za kilka tygodni
                podziele sie z Toba swoimi doswiadczeniami.
                Pozdrawiam goraco i zycze Ci bezproblemowej koncowki ciazy i zdrowego
                Dzidziusia.
                Lu
                • pour Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 16.05.05, 23:16
                  Lu, wyslalam maila na adres gazetowy.
                  Pour
                  • dida7 Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 18.05.05, 11:17
                    pour-bardzo,bardzo Ci dziękuję za pełne ciepła i nadziei maile.
                    Dzięki...
    • e_r_i_n Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 30.05.05, 17:51
      Moje wyniki w ciązy (dwa lata przed i w trakcie bralam Euthyrox 50 i Jodid 100):

Koniec drugiego miesiaca: TSH 0,77 FT 4 1,10
      Koniec trzeciego miesiaca: TSH 1,05
      6 miesiac: TSH 0,72 FT 4 0,90

Po ciazy wyniki i jednego, i drugiego, utrzymuja sie powyzej 1 (TSH okolo 1,20,
      FT 4 okolo 1,10) - lekow nie biore.
      • janka111 Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 31.05.05, 11:47
        Moje wyniki w ciązy (dwa lata przed i w trakcie bralam Euthyrox 50 i Jodid 100)
        > :

Co było powodem ze brałaś leki przed ciążą ? Czy masz zapalenie tarczycy ?
        Pozdrawiam

• e_r_i_n Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 31.05.05, 12:55
          Mam guzy na tarczycy (wole guzowate obojetne). Leki były 'kosmetyczne'.
    • dida7 Re: TSH,FT4,FT3 w ciąży! 03.06.05, 13:04
      Dziewczyny mam pytanko-czy jeśli ciąża jest wiekowo już "starsza",bardziej
      zaawansowana {koniec 34tc} ,to czy jest ona większym obciążeniem dla mojej
      tarczycy? Ostatnio brałam euthyrox 25 ,dlatego że FT4 spadło poniżej normy.Po
      pewnym czasie FT4 ładnie wzrosło,ale ostatnie wyniki mnie znowu zaskoczyły,bo
      FT4 jest znowu poniżej normy =11,51 {N:od 12} jednak przy dobrym TSH=1,28.
      Dostałam od endo zalecenie na euthyrox 50,jednak wspomniał,że "boi się" dawać
      duże dawki leku,bo to może wywołać wcześniejszy poród...Czy spotkałyście się z
      takową opinią?? Sprawdziłam dodatkwo przeciwciała anty-TPO i całe szczęście
      wyniki są OK..antyTPO=1,11 w normach do 12.0
      Poradźcie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka