Dodaj do ulubionych

zawsze sie tyje??

13.03.06, 22:38
witajcie, 5 maja mam operacje tarczycy (guz 5,5cm) raczej wytna mi cala
tarczyce bo jeszcze jeden malutki guzek mam na prawym placie (ten duzy jest w
ciesni) nie bede opisywac jak sie bojesmile ale zalamalam sie po postach o
tyciu. Kazdy tyje?? zawsze sie tyje? i to az tyle?? czy to moze stan
przjsciowy dopoki sie hormony nie ustabilizuja. Mam 27 lat i wlasnie mi
odeszla motywacja do operacji jak mam byc otylasad((
Obserwuj wątek
    • illusionx Re: zawsze sie tyje?? 14.03.06, 00:33
      witam serdecznie!!
      spokojnie, bez paniki - usuniecie tarczycy, nawet calej, wcale nie musi
      oznaczac, ze przytyjesz!!! jesli tylko masz dobrego zaufanego lekarza
      endokrynologa, to nie masz sie czego bac!!! lekarz wie, co jest dla ciebie
      dobre i korzystne - zaraz po operacji ustawi ci takie leczenie, ze nawet nie
      zauwazysz roznicy smile
      bez tarczycy tez sie zyje smile
      jasne, ze w skrajnych przypadkach zdarza sie, ze ktos tyje bez powodu, ale z
      reguly te kilogramy maja swoje podstawy... niestety, moje tez je maja...
      jak masz jeszcze jakies pytania, to napisz na priv. chetnie odpowiem!
      ps. a operacji nie boj sie wcale... nie ma czego smile
      pozdrawiam!
      • stapelia Re: zawsze sie tyje?? 14.03.06, 08:42
        uff- naprawde przerazilam sie. Zdecydowalam sie na operacje bo moj guz jest juz
        za duzy zeby go hodowac ale poza tym nic mi nie dolega, czuje sie swietnie,
        hormony mam ok i przerazila mnie ta wizja. no moze nie bedzie tak zle. wiem ze
        kazdy reaguje inaczej ale jak dlugo trwa takie dobieranie hormonow?? kilka
        tygodni? miesiecy?
        pozdrawiam
        • kasi74 Re: zawsze sie tyje?? 16.03.06, 20:53
          Po usunięciu tarczycy i zbadaniu wycinku, lekarz przepisuje dawkę odpowiednią
          do schorzenia jakie bylo (np.rak tarczycy dawka leku 150-300;ja biore
          150).Dobieranie polega na tym, ze bierzesz dawkę,ktorą lekarz przepisał,po ok
          miesiacu robi sie badanie TSH i jeśli wynik jest zadawalający (przy różnych
          schorzeniach TSH po usunięciu tarczycy musi być rózne, np.rak tarczycy-TSH
          bliskie 0 - 0.02).Trzeba obserwować organizm jak reaguje -na początku możesz
          (ale nie musisz) dziwnie się czuć np.walenie serca, ale to ustąpi kiedy
          organizm przywyczai się do leku LUB kiedy lekarz zmniejszy dawkę.Ja akurat
          biorę dawkę od początku (po II operacji) taką samą,nie było potrzeby nic
          zmieniać.Choć miałam dolegliwości (drżenia kończyn,walenie serca), które minęły
          po kilku dniach jak organizm przestawił się na większa dawkę (po I operacji
          brałam 75,bo II 150).
          życzę zdrówka
          Kasia
          • jerzman Re: zawsze sie tyje?? 17.03.06, 12:49
            Ja od 3 miesiecy przyjmuje euthyrox obecnie 50/75, wyniki mam modelowe jak mowi
            moja pani doktor, ale co z tego kiedy samopoczucie i inne dolegliwosic typu
            walenie serca oraz ten ciagly niepokoj nie mijaja, ciagle jestem zmeczona,
            senna, glodna, nie chce mi sie nic robic, marze tylko o tym, zeby wrocily te
            dni kiedy mi bedzie na wszystkim zalezalo tak jak kiedys, kiedy to minie????
            i czy wogole minie? zaczynam sie zastanwiac,
            pozdr.edyta
            • stapelia Re: zawsze sie tyje?? 17.03.06, 13:29
              moze jakies inne wyniki powinnas zrobic? a co Pani dr na to? moze jestes
              nadwrazliwa na ten lek? podobo sie zdarza?
            • hashi-tess Re: zawsze sie tyje?? 17.03.06, 16:27
              jerzman napisał:

> Ja od 3 miesiecy przyjmuje euthyrox obecnie 50/75, wyniki mam modelowe jak mowi
              >
              > moja pani doktor, ale co z tego kiedy samopoczucie i inne dolegliwosic typu
              > walenie serca oraz ten ciagly niepokoj nie mijaja, ciagle jestem zmeczona,
              > senna, glodna, nie chce mi sie nic robic, marze tylko o tym, zeby wrocily te
              > dni kiedy mi bedzie na wszystkim zalezalo tak jak kiedys, kiedy to minie????
              > i czy wogole minie? zaczynam sie zastanwiac,
              > pozdr.edyta

A ja sądzę, że dalej jesteś w niedoczynności.
              Zażywanie dawki 50/75 nie jest najlepszym wyjściem.
              Lepiej codziennie wziąć 62,5mg, dzieląc tabletki.
              Kiedy ostatnio robiłaś badanie poziomu TSH i FT4?
              Jeśli to było wcześniej niż 4 tygodnie, proponuję ponowić.
              Prawdopodobnie wyniki nie będą "modelowe".
              Choć co to znaczy?
              Jedna osoba będzie dobrze się czuła kiedy TSH wynosi 2, druga /tak jest w moim przypadku/, TSH powinno mieścić się w granicach 1 - o,5.
              Musisz siebie poobserwować, porobić badania i zdecydować jaka dawka tyroksyny jest dla Ciebie optymalna.
              • jerzman Re: zawsze sie tyje?? 17.03.06, 20:07
                Moje ostatnie wyniki robilam tydzien temu TSH 1,46 FT4 1,18 chyba nie sa takie
                zle, calej tarczycy mi nie wycieli byc moze zaczela pracowac przed operacja
                mialam duza nadczynnosc, oczywiscie ograniczona lekami, nie moglam przyjmowac
                metizolu zle znosilam, bralam propycil - nie wiem czy tak sie to pisze.
                Mam traumy po spadkach wapna, chociaz przytarczyce juz pracuja parathormon
                sprawdzony, moja endo mowi ze musze brac wapno do momentu az slonce nie zacznie
                swiecic, wtedy skora zacznie produkowac witamine D i wszystko sie wyrowna.
                Ale moje samopoczucie tak jak pisalam nie uleglo polepszeniu. Moze organizm
                przyzwyczaja sie dalej do leku, najgorsze sa te nagle ataki glodu, nogi robia
                sie jak z waty i skoki cisnienia, byc moze podchodze do tego za bardzo
                emocjonalnie,.
                Zobaczymy jakie wyniki beda za miesiac, najwyzej pojde do innego endo i do
                psychologa wink
                pozdrawiam, Edyta
                • hashi-tess Re: zawsze sie tyje?? 17.03.06, 20:59
                  jerzman!
                  Nie pisałaś, że jesteś po wycięciu tarczycy, to ważne.
                  Pewnie niedawno skoro masz jeszcze takie problemy z wyregulowaniem hormonów.
                  Napewno wiesz, że na to trzeba trochę czasu.
                  Musisz być dzielna i cierpliwa.
                  Przy podawaniu wyników nie napisałaś norm.
                  • jerzman Re: zawsze sie tyje?? 17.03.06, 22:28
                    Droga Hashi-tess
                    normy sa dla TSH od 0,49-4,67 ja mam 1,46 a dla FT4 od 0,71-1,85 a ja mam 1,18
                    wiem, ze musze byc cierpliwa ale czasami sil brak wink
                    jak dlugo utrzymuje sie taki stan czy to prawda ze do roku czasu?
                    pozdrawiam serdecznie
                    Edyta
                    • hashi-tess Re: zawsze sie tyje?? 19.03.06, 22:27
                      Witaj jerzman.
                      Musisz jeszcze trochę uzbroić się w cierpliwość.
                      Już dochodzisz do swojej dawki optymalnej.
                      Teraz wszystko będzie od Ciebie zależało.
                      Czy potrafisz siebie obserwować i wyciągać wnioski na temat wysokości
                      zażywanego hormonu.
                      Głowa do góry.
                      Ja z nadczynności i jej powikłań wychodziłam prawie dwa lata.
                      Podejrzewam, że byłam w niedoczynności bardzo długo.
                      Teraz moje samopoczucie jest dobre.
                      Nauczyłam się już, jak być w symbiozie z tarczycą. Ty napewno też do tego dojdziesz. Życzę Ci tego.
                      Pozdrawiam.
            • brydzia1972 Re: zawsze sie tyje?? 17.03.06, 19:26
              jerzman napisał:

> Ja od 3 miesiecy przyjmuje euthyrox obecnie 50/75, wyniki mam modelowe jak
              mowi
              >
              > moja pani doktor, ale co z tego kiedy samopoczucie i inne dolegliwosic typu
              > walenie serca oraz ten ciagly niepokoj nie mijaja, ciagle jestem zmeczona,
              > senna, glodna, nie chce mi sie nic robic, marze tylko o tym, zeby wrocily te
              > dni kiedy mi bedzie na wszystkim zalezalo tak jak kiedys, kiedy to minie????
              > i czy wogole minie? zaczynam sie zastanwiac,
              > pozdr.edyta

Ja przed operacja(2 lata) brałam euthyrox50mg ,TSH skakało miedzy 2a
              5 ,samopoczucie jak wyzej ,doły,dołki,marazm.Po operacji (usuniecie obydwu
              płatów)pani endokrynolog"zaprosiła "mnie na wizyte dopiero po miesiącu i wtedy
              miałam już TSH 23!Przez ten miesiąc (brałam dawkę sprzed operacji) przytyłam 3
              kg ograniczajac żarcie do minimum .Koszmar ,zwłaszcza że już od 4 lat
              systematycznie przybywało mi ciała mimo diet,zero słodyczy,pieczywo ciemne
              pełnoziarniste itd.Od 3 tygodni biorę euthyrox 100mg,a róznicy w samopoczuciu i
              wadze nie widzę.
              Sama operacja, pomimo mojego wcześniejszego lęku, okazała się pestką .Po 3
              dobach "fruwałam" juz w swoich kątach.Gorzej z dolegliwościami ,ciagłe uczucie
              głodu ,senność ,bóle głowy(powróciła migrena ,której pozbyłam się dwa lata temu
              po odstawieniu pigułek antykoncepcyjnych).
              Niezbyt to wszystko optymistyczne, ale cóż ,taka cena za wyciecie guza,który
              mógłby w końcu stac się czymś niebezpiecznym.
              I jeszcze jedno-chciałabym miec jeszcze jedno dziecko,ale czy mam szansę?
              Pozdrawiam serdecznie i życze zdrowia.
    • ag_aj Re: zawsze sie tyje?? 17.03.06, 14:40
      Jest większy apetyt ale podobno to normalne. Jestem 6 m-cy po operacji i nie
      zauważyłam znacznego przyrostu wagi, może mam 2 kilo więcej ale to przecież nie
      tragedia. A tak poza tym to podobno zalezy od skłonności do tycia.
      trzymam kciuki. Głowa do góry - operacja nie jest taka zła, choć nie jest
      ładtwo to przejść......
      Pa Pa
    • marglcia Re: zawsze sie tyje?? 19.03.06, 21:53
      A ja po operacji schudłam nawet... teraz mija 2 miesiąc po zabiegu i wróciłam do wagi z przed operacji wink Mialam guzek 2,2 cm i usunieto mi lewy płat tarczycy wraz cieśnią... Nie obawiaj sie zabiegu.. ja juz na drugi dzień spacerowałam po całym szpitalu wink Na razie wyniki TSH mam dobre ale biore Eltroxin 50... przed zabiegiem TSH miałam 1,7 a teraz mam 1,6 ... za pare dni kolejne badanie i mam nadzieje ze będą OK wink Powodzenia i dużo zdrówka życze wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka