Dodaj do ulubionych

prosze o interpretację...

03.04.06, 18:36
mam G-B, właśnie udało mi się zajść w ciążę już raz poroniłam dziś odebrałam
wynik TSH 5,76 przy normie 0,35-5,5 co to oznacza?wybieram się do lekarza ale
jestem ciekawa może jest jakś kobietka co już to przechodziła.
Aga.
Obserwuj wątek
    • saba76 Re: prosze o interpretację... 04.04.06, 14:18
      wskazuje na niedoczynnośc tarczycy, ktora moze ( niel;eczona) by powodem
      poronień
    • selena24 Re: prosze o interpretację... 04.04.06, 20:52
      Tsh jak w niedoczynności, ale z moich doświadczeń z G-B to samo tsh niewiele mówi. Czy byłaś lub jesteś aktualnie jakoś leczona?
      Powinnaś koniecznie razem z Tsh robić FT3 i FT4.
      Niewyrównana tarczyca często powoduje problemy w utrzymaniu ciąży.
      Sama ciaża także powoduje zmiany tak w stężeniach jak i zapotrzebowaniu na hormony tarczycy. Koniecznie często kontroluj pracę tarczycy i konsultuj z lekarzem.
    • rosteda Re: prosze o interpretację... 04.04.06, 23:28
      Takie TSH pasuje bardziej do Hashimoto. Chyba ze niedawno bylas leczona jodem
      promieniotworczym?
      Ja do tego co proponuje Selena doloze jeszcze zrobienie anty- TPO i anty-Tg,
      oraz USG tarczycy (jesli jeszcze nie robilas).
      A co do tak wysokiego TSH i ciazy, to jak najszybciej do lekarza endokrynologa i
      endo-ginekologa.
      Pozdrawiam Rosteda
      • agakukla Re: prosze o interpretację... 05.04.06, 09:57
        Dziewczyny byłam w szpitalu zaraz po poronirniu i stwierdzono u mnie chorobę G-B
        czyli nadczynność tarczycy, ostatni mój wynik to TSH 5,4 i Ft4 14,2, to przed
        zajściem.Lekarz stwierdził że moge zajść a teraz jak wiem że zaszłam zrobiłam
        TSH 5,76. to już nie wiem o co chodzi czy mam niedoczynność czy nadczynność....
        • selena24 Re: prosze o interpretację... 05.04.06, 10:39
          TSH jest dość wysokie(a w wielu laboratoriach górna granica normy to ok 4.)
          W G-B zazwyczaj jest niskie często nawet nieoznaczalne. Twoje Tsh sugeruje jakąś postać niedoczynności. Może być ona skutkiem np. leczenia G-B tyreostatykami(za dużą ich dawką), po leczeniu operacyjnym lub też jak pisała Rosteda po leczeniu jodem promieniotwórczym.
          Napisz na jakiej podstawie stwierdzono u ciebie G-B, czy masz jakies objawy choroby i czy byłaś w związku z nią jakoś leczona?
          Co do wyniku FT4 to koniecznie podawaj jednostkę i zakres norm bo o ile TSH wszystkie chyba laboratoria określają podobnie to z FT3 i FT4 może być bardzo różnie. Np FT4 norma 0,93-1,7 ng/dl lub 7-18pg/m.
        • hexe223 Re: prosze o interpretację... 05.04.06, 11:01
          Agakukla - male wyjaśnienie
          Choroba Graves-Bassedow to choroba autoimmunologiczna, ktorej skutkiem jest
          miedzy innymi nadczynnosci tarczycy. Graves-Bassedow to NIE to samo co
          nadczynnosci tarczycy aga.

pozdrawiam, kasia
          uwazaj na siebie
          • agakukla Re: prosze o interpretację... 05.04.06, 13:59
            a więc chorobę stwierdzono u mnie po oznaczeniu anty-TPO nie bardzo się na tym
            znam chodzi o antyciała chyba no i oczywiście USG tarczycy.byłam leczona
            tyroksykami które całkiem wszystko zburzyły, TSH było nieoznaczalne a Ft4 2,74;
            już prawie rok nie biorę żadnych leków. Własnie wróciłam od doktora za miesiąc
            mam przyjść z wynikiem FT4 a na razie wszystko ok.
            • hashi-tess Re: prosze o interpretację... 05.04.06, 14:14
              Z tak wysokim poziom TSH - chyba nie jest wszystko ok.
              Powinnaś udać się na konsultacje do innego gin-endo.
              W ciązy TSH powinno oscylować wokół jedności - tak mówią, bo ja nie jestem w ciąży.
            • selena24 Re: prosze o interpretację... 05.04.06, 18:23
              Choć życzę ci aby wszystko faktycznie było ok, ja na twoim miejscu biorąc pod uwagę ryzyko w ciąży, przynajmniej spróbowałabym skonsultować sie też z jakimś innym lekarzem - koniecznie endokrynologiem ze specjalizacja w chor. tarczycy lub gin - endokrynologiem.
              Mój endo wspominał ostatnio że z chwila zajscia w ciąże będę musiała badać komplet(Tsh, FT3, FT4) co dwa tygodnie przynajmniej w pierwszym trymestrze.
              Ale moja sytuacja jest może trochę inna bo jestem po niedzwnym usunięciu tarczycy a także dopiero na etapie starania się o ciążę. Mam też w zwiazku z tym pytanie czy miałaś jakieś problemy z zajściem w ciążę czy tylko z jej utrzymaniem?
              uważaj na siebie i maluszka
              pozdrawiam Selena
              • agakukla Re: prosze o interpretację... 06.04.06, 08:58
                Witam Cię Selena. Nie miałam rzadnych problemów z zajściem udało się za drugim
                razem tak jak i w pierwszej ciąży. Dziś mam pierwszą wizytę u ginakologa.Jak
                czytam te wypowiedzi to naprawdę nie wiem czasami kto tu jest mądrzejszy doktor(
                przecież wie co robi?)czy Panie na forum...ale każdy ma prawo głosu.życzę
                szybkiego zajścia-pozdrawiamsmile
                • agakukla Re: prosze o interpretację... 06.04.06, 09:00
                  Dodam że poroniłam w 14 tyg. ciąża obumarłasad
                • selena24 Re: do Agakukla 06.04.06, 12:31
                  Agakukla dziękuję za odpowiedź.
                  Co do forum to kazda z nas patrzy przez pryzmat własnych doświadczeń, a forum to nie gabinet lekarski tylko miejsce ich wymiany! Wiadomo że to lekarz powinien być osobą najbardziej kompetentną .
                  Moje złe doświadczenia to kiepscy lekarze na początkowym etapie choroby( dopiero teraz wychodzę ze skutków ich leczenia a minęło od zdiagnozowania już 7 lat).
                  Myślę że intencją naszych wypowiedzi a przynajmniej moją, było tak naprawdę powiedzenie że nigdy nie zaszkodzi skonsultować się z innym lekarzem - będziesz wtedy spokojniejsza.
                  Ku pokrzepieniu - w wielu wątkach wbrew temu co się mówi o zagrożeniach jest mnóstwo dziewczyn które z chorobami tarczycy urodziły bezproblemowo i dzieci zdrowe, czego serdecznie i Tobie i sobie życzę.
                  pozdrawiam Selena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka