Dodaj do ulubionych

Thyronajod50

18.05.06, 17:54
Witam wszystkich,
jestem tu poraz pierwszy,
mam zapalenie tarczycy i jej powiekszenie,
bylo podejrzenie o hashimoto ,ale zostalo wykluczone przez badania antycial.
Od lekarza otrzymalam ten lek(mieszkam w niemczech)
chcialam zapytac czy ktos mial juz stycznosc z tym lekiem ,jakie sa efekty
leczenia i czego mozna sie po nim spodziewac?
Zgory dziekuje za odpowiedzi smile
I pozdrawiam....
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Thyronajod50 18.05.06, 22:09
      Witaj Josefina3
      Jesli masz stwierdzone zapalenie tarczycy to jest to samo co Hasimoto.
      Przy tej chorobie jest calkowicie zabronione przyjmowanie lekow z jodem, bo to
      pogarsza przebieg choroby i objawy sa mocniej nasilone.
      Radze poszukac innego lekarza ktory przepisze Ci czysta Thyroxyne, bez dodatku
      jodu, a tego leku nie bierz.
      Najlepiej wejdz na strone niemieckiego forum to tam dowiesz sie wszystkiego i
      oni maja liste lekarzy ktorzy dobrze lecza chorych z ta choroba. Ale trzeba sie
      zapisac na to forum zeby miec wejscie na ta liste. Ludzie na tym forum sa bardzo
      mili i dadza Ci duzo wskazowek.
      Autoimmune Schilddrüsenerkrankung
      http:www.ht-mb.de/forum/
      Pozdrawiam Rosteda
      • josefina3 Re: Thyronajod50 19.05.06, 11:47
        Dziekuje za odpis Rosteda smile
        Nierozumie tylko jak to moje "zapalenie"moze byc tym samym co hashimoto skoro
        przeciwciala sa w normie i nie jest to schorzenie z autoagresji?
        Co do lekarza ,leczy mnie lekarz rodzinny tyle ze swoje podejrzenia lub
        diagnozy potwierdza badaniami u endokrynologa(dobrego) wiec troche jestem
        zmieszana bo obaj lekarze zostali mi poleceni przez osobe rowniez chorujaca na
        tarczyce sad
        Chyba jest jakas roznica miedzy zapaleniem tarczycy a hashimoto ?
        Pozdrawiam cieplosmile
        • rosteda Re: Thyronajod50 19.05.06, 16:05
          Zdarza sie, ze u niektorych chorych na Hashimoto przeciwciala sa ujemne, a
          tarczyca w USG wykazuje stan zapalny i moze byc w zaniku. Do rozpoznania
          Hashimoto bierze sie pod uwage nie tylko wyniki przeciwcial. Jak poczytasz
          niemieckie forum to tam na ten temat duzo pisza.
          Kup sobie tez ksiazke "Leben mit Hashimoto" autorow Leveke Brakebusch, Armin
          Heufelder. W tej ksiazce tez jest ten temat opisany.
          Pozdrawiam Rosteda
          • josefina3 Re: Thyronajod50 19.05.06, 18:42
            Ponownie dziekuje za odpowiedz,
            rozmawialam z lekarzem....na 100% nie mam hashimoto,leki ktore mi zapisal takze
            postanowilam brac bo facet nie jest nowicjuszem i wierze ze wie co robi.
            Tyle ze po tym co napisalas mam nie male watpliwosci -no coz mam nadzieje ze
            dokonalam slusznego wyborusmile
            Co do forum ktore mi polecilas jest ono typowym forum hashimoto i nie
            znalazlam tam informacji odnosnie leku ktory zazywam sad
            Pozdrawiam cieplo wink

P.S napisz prosze co bierze sie jeszcze pod uwage przy rozpoznaniu hashimoto,bo
            nie potrafie tego na Niemieckim forum znalezc.
            • rosteda Re: Thyronajod50 19.05.06, 23:12
              Jak wpiszesz w wyszukiwarke (Google) Hashimoto Thyreoiditis to pokaze sie cala
              strona na ten temat. Mozesz czytac przez kilka dni (po niemiecku).
              Jesli jak twierdzisz nie masz Hashimoto, to jakiego typu jest twoje zapalenie
              tarczycy?
              Poszukaj na tym forum tematy:1) Roznice w TSH 2)Brak przeciwcial a hashi??
              Jak poszukasz to znajdziesz i u nas wiele odpowiedzi na zadane pytania.
              Czy zrobisz dobrze biorac Tyranajod, to poczujesz za pare miesiecy.
              Na niemieckim forum tez jest wyszukiwarka i wpisujac haslo albo temat znajdziesz
              wszystko. Na temat jodu mozna przeczytac co drugi post.
              Jesli masz calkowite zaufanie do leczacych Cie lekarzy, to zycze Ci szybkiej
              poprawy. Ja w swojej karierze z Hashimoto przeszlam droge przez meke. Trafialam
              na roznych lekarzy, a jeden z tytulem profesora, to kazal mi natychmiast
              przerwac leczenie bo moje przeciwciala akurat w tym dniu byly w normie. Za pare
              miesiecy mialam a-TPO 630. Sluchajac tego czlowieka, ktory tez nie byl
              nowicjuszem nie wiem jak by sie to dla mnie skonczylo. A internista jak zobaczyl
              karte informacyjna od pana profesora to tylko pokrecil glowa.
              Pozdrawiam serdecznie
              Rosteda
              • josefina3 Re: Thyronajod50 20.05.06, 17:36
                Witaj ponownie Rosteda smile
                jak zwykle znow dziekuje Ci za wyczerpujacy odpis,
                szczerze mowiac to nie mam pojecia zielonego o schorzeniach tarczycy,
                nigdy o tym nie czytalam ...bo przeciez mnie nie dotyczylo...
                Piszesz ze efekty leczenia widoczne sa po kilku miesiacach...czyli stwierdza
                sie je ponownymi badaniami jesli dobrze mysle?
                Postanowilam isc dowiedziec sie dokladnie co jest z moja tarczyca ...czy jest
                to zapalenie czy powiekszenie...co to wogole jest dokladnie jesli nie hashimoto?
                Co do stron i forum...czytanie ich jest dla mnie o tyle trudne gdyz mieszkam tu
                od niedawna (znam juz troche jezyk ..jednak nie az tak dobrze)i o niektore
                rzeczy latwiej jest mi poprostu zapytac kogos doswiadczonego smile ...jak
                np.Ciebie
                Pozdrawiam slonecznie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka