Dodaj do ulubionych

Metizol?????

06.07.06, 22:27
witam ponowniesuspicious
Mam jeszcze jedno pytanie. Byłam 2 dni temu u endo - pani doktor z centrum
ZDROWIA matki polki. Ta po przejrzeniu badan TSH ponizej normy FT3 FT4
troszkę powyżej - stwierdzila dosc szybko nadczynność i przepisala Metizol
(4 dziennie wiec nie dużo). Biore go trzeci dzień. Cudow sie nie spodziewalam
od razu, do rozpaczy doprowadza mnie jednak to, że czuje sie w zasadzie
jeszcze gorzej z tym metizolem, jak bez niego. I tu mam pytanie. JAk szybko
powinnam odczuc efekty metizolu? i czy chorzy przyjmujacy go maja jakies
charakterystyczne objawy uboczne? Pozdrawiam wszystkich. suspicious:<
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Metizol????? 07.07.06, 12:09
      Ja zawsze odzcuwałam powiedzmy po upływie tygodnia, 10 dni
      • grassa Re: Metizol????? 07.07.06, 12:29
        oby i u mnie tak byłosmile dziekuje za odpowiedzsuspicious
        • inna_pora Re: Metizol????? 07.07.06, 19:04
          ale w ogole to chyba Twoja endo ma jakiś plan leczenia dla Ciebie, a na początek
          jakichś badań , ja leczę się od wrz.2004 na GB, teraz już poza lekami do oczu
          biorę od kilku tygodni już tylko 1/2 metizolu
          • vikiniki8 Re: Metizol????? 07.07.06, 22:29
            cześć!
            Ja biorę metizol od przeszło miesiąca. Na początku miałam gorsze samopoczucie,
            ale częściowo także ulokowane w głowie. Sama swiadomość i przeczytanie objawów
            ubocznych w ulotce powodowało gorsze samopoczucie. Owszem trochę kręciło mi się
            w głowie. Ale objawy te dość szybko przeszły. Najgorszą rozpaczą było dla mnie
            to, że zaczną wypadać mi włosy i będę łysa. Ale nic się nie sprawdziło. Pomimo,
            że brałam go na początku 9 sztuk dziennie.
            • grassa Re: Metizol????? 08.07.06, 10:15
              Chyba nie jest tak źle. Nadal nie czuje się lepiej, ale tez nie gorzej. Inna
              sprawa dziewczyny, ze przy 38 stopniach upału, to trudno ocenic smopoczucie!!smile
              może troche histeryzuje bo pani doktor strasznie szybka była w diagnozie.
              Przywaliła mi metizol i oznajmiła, że za 2 tygodnie zobaczymy jak się czuje, a
              potem zrobimy jeszcze raz ft4. Mam pewnie niewielką nadczynność (ft4 19 - norma
              do 23, ft3 6 - norma do 5, tsh - 0,035 - norma od 0,2 i przeciwciała PDO - 160
              (norma do 12). Najbardziej dokuczają mi ból w klatce piersiowej, szaleństwa
              jelitowe i ... jazda samochodem - zle znosze nawet najkrótsze podróze, co w
              wakacje hahaha - to po prostu rewelacjasmile Dzięki za odpowiedzi - trzymajcie się
              chłodno, bo w ten upał lepiej ciepło nie! Pozdrawiam
              • mamalgosia Re: Metizol????? 08.07.06, 11:57
                grassa napisała:

> Chyba nie jest tak źle. Nadal nie czuje się lepiej, ale tez nie gorzej. Inna
                > sprawa dziewczyny, ze przy 38 stopniach upału, to trudno ocenic
                smopoczucie!!smile

O, to to!
                • a_m_c Re: Metizol????? 10.07.06, 10:57
                  Moja Mama ma tsh=0,44 (norma 0,4-4,0). Tylko na tej podstawie lekarz pierwszego
                  kontaktu stwierdzil nadczynnosc i zalecil 6 sztuk metizolu dziennie.
                  Powstrzymalam ja poki co przed tym metizolem, bo z wlasnych doswiadczen wiem,
                  ze w przypadku takiej wartosci tsh nie stwierdza sie nadczynnosci. Jeszcze
                  musze Ja przekonac, ze powinna umowic sie z endokrynologiem. wink

Agnieszka
                  • saba76 Re: Metizol????? 10.07.06, 12:17
                    tak czytam i jestem w szoku , ja biore jedną tabletke co 2gi dzień!
                    Na początku brałam cosdziennie jedną tabletkę ,później po kazdej prawie
                    kontroli zmiejszała mi endo ,teraz też zapowiedzialas ze od października
                    (podobno latem niezmienia się) bedzie mi zmniejszać dawki.
                  • saba76 co do samopoczucia 10.07.06, 12:21
                    mi akurat normuje sie w przeciagu 2tyg, na poczatku jest jakby burza-ale coż
                    organizm zmuszamy do innej pracy. Ten ucisk /ból w klatce piersiowej- to był
                    mój głowny powód dla którego zaczełam szukać przyczyny, rewolucji w czasie
                    jazdy samochodem/autobusem, nieskojazyłam z tym ,ale fakt mniewam/ałam.
                    biore go od kilku lat, obiawy: żadne, po propicilu mialam włosy oslabione,
                    przetluszczające się ,oraz wypadające, teraz nie.
                    • grassa Re: co do samopoczucia 10.07.06, 13:40
                      Witaj sabasmile
                      Biore metizol 5 dzien. Nadal mnie dlawi i dusi. Czasami bywaja chwile, że czuje
                      sie dobrze - i to mnie trzyma przy złudzeniach, że metizol może pomożesmileAle
                      niezbyt częste te chwile. Biore nadal 4 tabletki dziennie. Naprawdę uważasz, że
                      za dużo? A jakie Ty masz wyniki? Szczęściaro?smileja: TSH -0,035
                      FT4- 18,87 (norma 9.14-23.0)
                      FT3- 5,54 (norma 2.23-5.34)
                      Anti-TPO - 158,6 (norma 0.0-12.0)
                      Pozdrawiam, aż dławi... hehe
    • anemij Re: Metizol????? 13.07.06, 10:25
      Witam!
      ja lykalam metizol 2x3 tabletki przez trzy tygodnie. nie czulam zadnej roznicy
      przed i w trakcie lykania. czulan sie dobrze. po tych trzech tygodniach
      dostalam uczulenia. od razu zadzwonilam do mojego lekarza, kazal przestac brac.
      lekarz powiedzial ze takie uczulenie to 'normalne', ze duzo osob ma takie
      objawy. teraz lykam thyrosan i czekam na leczenie jodem.

anemij.
      • grassa Re: Metizol????? 13.07.06, 12:06
        Biore metizol 8 dzien - poprawy żadnej. cholerka. Beznadziejnie czuje się od
        ponad 2 miesięcy. Za 1,5 tygodnia ide na urlop. Odwolalam wyjazd, bo nie nadaje
        się ani w gory ani nad morze. Pierwszy raz w zyciu odwoluje wyjazdy wakacyjne
        ze wzgledu na samopoczucie. Slowo daje koniec świata. Matko jaka ja jestem juz
        tym zmeczona.Pozdrawiam wszytskich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka