04.08.06, 15:03
Witam od 2tygodni biorę letrox 75 a od tygodnia mam zawroty głowy nie jakieś
silne ,ale czuję się nieciekawie .Czy są to objawy przejśćowe?Na uloyce leku
nic nie pisze o takich objawach.Dodam że moje TSH przed leczeniem wynosilo
14,66 pozdrawiam Kasia
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: letrox 04.08.06, 18:17
      Witaj Kasia7110
      Twoj lekarz jest bardzo odwazny wprowadzajac tyroksyne w dawce 75µg.
      Leczenie tyroksyna powinno sie zaczynac od malych dawek i zwiekszac je stopniowo.
      Teraz zmniejsz ta dawke o polowe i te nieprzyjemne objawy powinny ustapic.
      Czyli od jutra tylko 1/2 tabletki. Za 2 tygodnie 3/4 tabletki i dopiero za
      nastepne 2 tygodnie cala tabletke.
      Jak bedziesz tak pomalu zwiekszala to nie powinnas miec tych dolegliwosci, a
      przynajmniej powinny byc slabsze.
      Takie objawy przy wprowadzaniu, albo przy zwiekszaniu dawek tyroksyny sa
      normalne i utrzymuja sie przez pare dni, az organizm sie przyzwyczai.
      Ale przy duzych dawkach moga one nie przechodzic tylko sie zwiekszac, wiec
      dlatego teraz zmniejszyj dawke.
      Zycze szybkiej poprawy.
      Pozdrawiam Rosteda
      • kasia7110 Re: letrox 04.08.06, 20:08
        Rosteda wielkie dzieki za odp.Ta dawka letrixu 75 to jest właśnie połowa
        tabletki letrox 150 wiec trudno będzie mi ją podzielić i brać stopniowo w
        takich dawkach jak piszesz.Też myslalam nad tym czy nie powinnam zaczynac od
        mniejszej dawki .No ale skoro lekarz tak kazał...Moja znajoma zaczynając
        leczenie dostała dokładną rozpiske od lekarki kiedy , jaką dawke i jak długo
        powinna brać.A ja odrazu75!!!pozdrawiam Kasia
        • rosteda Re: letrox 04.08.06, 20:46
          Kasiu
          Idz do lekarza rodzinnego (do endo bedziesz musiala dlugo czekac) i popros o
          recepte na te same tabletki ale po 25µg. Nie powinnas miec klopotow z dostaniem
          tej recepty, bo chyba do endo kierowal Cie lekarz rodzinny. A jak mu powiesz ze
          nie tolerujesz tak duzej dawki to powinnas dostac nowa recepte.
          Tabletkami po 25µg jest duzo latwiej dzielic i zwiekszac dawke.
          Rosteda
          • kasi74 Re: letrox 05.08.06, 21:51
            Kasiu
            nie piszesz z jakiej przyczyny bierzesz hormon.Ja tez na poczatku czulam sie
            dziwnie (drzenia konczyn i walenie serca),ale moj endo powiedziła,ze nie moge
            (miałam raka tarczycy)zmniejszyc dawki i przepisała mi propranolol,ktory
            uspokoił mój organizm.Wazna jest wiec konsultacja z endo (który prowadzi Cię
            podczas choroby)chocby telefoniczna,bo pewnie w zaleznosci od schorzenia i
            indywidualnych predyspozycji organizmu mozna lub nie -zmniejszyc dawke.
            pozdr.
            Kasia
            • kasia7110 Re: letrox 06.08.06, 00:09
              5 lipca miałam operacje tarczycy z powodu wola guzowatego wycieli mi caly lewy
              płat i większą część prawego.Po operacji nie miałam robionych żadnych badań a
              że mam brać taką dawke leku dowiedziałam się z wypisu.Badanie histopatologiczne
              jest dobre.Myśle że przedawkowałam i stąd takie objawy pozdrawiam Kasia
              • rosteda Re: letrox 06.08.06, 00:44
                Do Kasia7110
                Ty juz Kasiu przed operacja bylas w niedoczynnosci (TSH - 14,66).
                A czy mialas kiedykolwiek robione przeciwciala anty-TPO i anty-Tg?
                Jak nie to chyba warto abys je nawet teraz zrobila, nawet z tego wzgledu ze
                badanie histopatologiczne jest dobre.
                Jesli masz to badanie histopatologiczne to napisz je tutaj.
                Kasi74 ma racje ze przy raku tarczycy trzeba brac duza dawke tyroksyny. Ale
                kazdy czlowiek reaguje na ten lek inaczej i wprowadzanie w mniejszych dawkach
                chyba nie jest szkodliwe.
                pozdrawiam Rosteda
                • kasia7110 Re: letrox 06.08.06, 09:15
                  witam przed zabiegiem badania miałam w normie .to badanie TSH zrobiłam 2 tyg
                  po zabiegu z czystej ciekawość i na swój koszt.Natomiast nigdy nie miałam
                  robionych przeciwciał.Dodam że operacje musialam mieć zrobioną ze względu na
                  duży guz w lewym płacie prawie 3cma W badaniu histo pisze tak STRUMA
                  PARENDYMETOZA PARTIM COLLOIDES NODULARIS mogłam coś pokręcić bo trudno mi
                  odczytać co tam jest napisane pozdrawiam Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka