Dodaj do ulubionych

znowu o terapi jodem 131

25.11.06, 00:08
dostalam skierowanie do kwalifikacji na terapie jodem 131 z powodu guzka
cieplego (nadczynnego).Chcialam sie zapytac na czym polega ta kwalifikacja
(co jest omawiane)?jakie sa potrzebne badania przed podaniem jodu? i jaki
jest odlegly czas od tzw "kwalifikacji"do samego podania kapsuly?Pisze tak bo
nie wiem ile czasu uplynie od pierwszej wizyty "kwalifikacyjnej"do samego
podania tego jodu.
Obserwuj wątek
    • liniosek Re: znowu o terapi jodem 131 25.11.06, 14:28
      czy nikt nie odpisze?
      • kasi74 Re: znowu o terapi jodem 131 25.11.06, 15:28
        Hej
        to zależy..tzn. jeśli masz mieć kwalifikację bez odstawienia hormonów tarczycy,
        to nie wiem jak to wygląda.A jeśli 4-5 tyg.przed zgłoszeniem się na kwalifikacje
        masz już odstawic hormony to wygląda to tak,że zglaszasz się do szpitala (gdzie
        leczą radiojodem)robią podstawowe badania(krew i usg),dają maleńką dawk
        radiojody by sprawdzić jodochywtność i jeśli TSH jest na odpowiednio wysokim
        poziomie zostajesz na leczeniu.
        Nie bedę się szczegółowo rozpisywać,bo tak jak na początku piszę nie wiem
        jakiego rodzaju jest to kwalifikacjasmileJak uszczegółowisz-chętnie odpowiemsmile

pozdr. i życze dużo zdrówka
        Kasia
        • liniosek Re: znowu o terapi jodem 131 25.11.06, 16:20
          tak jak juz wczesniej pisalam mam zlecona terapie jodem ze wzgledu na obecnosc
          guzka cieplego,jezeli chodzi o hormony to nie biore zadnych od jakiegos
          czasu.ft3 i ft4 mam w normie a tsh jest troche ponizej normy.W tej chwili nie
          leczona mam tarczyce.Doztalam skierowanie na jod,wiec ustalilam sobie termin,a
          w rejestracji powiedziano mi ze termin jest na kwalifikacjie do terapi jodem.W
          zwiazku z tym nie bardzo wiem co to za kwalifikacja?i na czym ona polega?a
          jakiego rodzaju jest ta kwalifikacja to sama nie wiem.Dlatego tez pytam bo nie
          znam sie,i nie wiem na jakiej zasadzie sie to odbywa.
        • kasi74 Re: znowu o terapi jodem 131 25.11.06, 19:52
          Hej
          skoro nic nie mówili o pobycie w szpitalu,to pewnie pobiorą krew,zrobią usg i to
          wszystko. Najlepiej zadzwoń i zapytajsmilebędziesz spokojniejsza i bedziesz
          wiedziala czego się spodziewać.
          Ja mialam tak jak napisalamsmileAle nie wiem czy tak jest zawsze.

pozdr.
          Kasia
          • liniosek Re: znowu o terapi jodem 131 25.11.06, 20:13
            lekarz mi wspomnial cos ze leczenie polega na tym:polyka sie kapsulke i do
            domu,tylko mnie troche zdziwilo bo ja myslalam ze ustala termin ja przyjde
            polkne i tyle.A tu dowiedzialam sie w rejestracji ze termin jest na
            kwalifikacje do terapi,wiec ja terz to nie bardzo wiem co to jest ta
            kwalifikacja i na czym ona polega.
            • kasi74 Re: znowu o terapi jodem 131 26.11.06, 10:04
              Hej
              w takim razie-wydaje mi sie, ze tak jak lekarz poiwedział-połkniesz tabletke
              (minialna, nieszkodliwa dawke) i do domu. Na drugi dzień na kontrole by zobaczyc
              jaka jest jodochwytnosc. Po tym badaniu dopiero stwierdza czy i kiedy bedziesz
              miała radiojod.

pozdr.
              Kasia
              • buba71 Re: znowu o terapi jodem 131 26.11.06, 21:45
                Ja za parę dni mam mieć podany jod.
                Zadzwoniłam do szpitala w którym ma się to odbyć i powiedziano mi ,że mam na
                tydzień przed terminem odstawić lek przeciwtarczycowy i zrobić sobie badania
                TSH i ft4.
                Też byłam zdziwiona że tylko tyle.
                Pozostałe badania scyntygrafie czy usg mam już dawno robione ale nikt mi nie
                mówił, że mam to powtórzyć.
                Ciekawa jestem czy to faktycznie wystarczy i czy dojdzie teraz do podania jodu.
                • liniosek Re: znowu o terapi jodem 131 26.11.06, 23:40
                  ja mam termin na kwalifikacje do leczenia jodem doiero za miesiac,wiec moja
                  wiedza na ten temat jest marna.Nie wiem czy beda jakies badania robione,ogolnie
                  to wiem ze mam sie wstawic w umowiony termin i nic wiecej nie wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka