alex07.pl 15.07.08, 00:50 Witam wszystkich serdecznie Robiłam ostatnio badania na TSH, wynik to 3,68 Proszę mi powiedzieć, czy ten wynik jest dobry, czy trzeba robić jakieś inne badania? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milaemalka Re: nowa07 15.07.08, 11:17 Witaj nie podałas norm jeżeli górna jest koło 4 to jesteś blisko granicy Przekroczenie jej lekarze traktują jako niedoczynność ale z takim powiedzą,że jest dobrze.Co skłoniło Cię do badania? Nie napisałaś jak się czujesz a to jest najważniejsze.Osoby ,które mają problemy z tarczycą robią badanie Ft4 i Ft3 o prócz Tsh Pozdrawiam Odpowiedz Link
alex07.pl Re: nowa07 15.07.08, 23:53 Tak, górna granica to 4. Zrobiłam badania ponieważ czuje ciągłe zmęczenie, najchętniej bym spała całą dobę. Przytyłam w ciągu roku 14 kg. Lekarka powiedzała, że wynik jest w miarę dobry, ale jest prawie przy górnej granicy i mam obserwować swoje ciało. Jeśli w ciągu 6 miesięcy nie wydarzy się nic niepokojącego to mam powtórzyć badania. Dopisałam się do forum, ponieważ chcę wiedzieć więcej o tarczycy. Dziękuję za odpowiedz. Gorąco pozdrawiam Odpowiedz Link
hashi-tess Re: nowa07 16.07.08, 08:23 dobre! jesteś w niedoczynności, a p. dr chce dalej obserwacji Twojego ciała. Nasuwa mi się jedna myśl: p. dr niewiele wie o tarczycy. poszukaj takiej, która zaordynuje Ci leczenie, a nie będzie czekała aż Twoje hormony spadną jeszcze niżej, a Ty nie będziesz miała na nic siły. Odpowiedz Link
milaemalka Re: nowa07 16.07.08, 17:04 Tak jak napisała hashi-tes po objawach widac niedoczynnośc.Zrobiłabym jeszcze prywatnie Ft3 i Ft4 a póżniej do lekarza.I wiesz nalezy przedstawic dokładnie objawy.Jeżeli wynik nie jest poza normą to nie bardzo chcą przepisywać hormony.Pomyśl spokojnie ,które masz np:klopoty z pamięcią ,zaburzenia okresu,kłopoty ze skóra- jakieś wysypki,wypadajace włosy,kłopoty z oczami np suche oko czy pieczenie,ból w nadgarstku i drętwienie palców i oczywiście waga ,kiepski nastrój( w kierunku depresji),lęki , problemy ze stolcem-zaparcia,szumy i piski w uszach,sucha skóra, zmeczenie przy niewielkim wysiłku ,uczucie zimna.Jeżeli pamięć Cię zawodzi to wypisz sobie co chcesz powiedziec lekarzowi Powodzenia Odpowiedz Link
alex07.pl Re: nowa07 16.07.08, 18:52 Dzięki wszystkim Pójdę prywatnie zrobić dodatkowe badania i zobaczymy co to będzie. Na pewno się jeszcze odezwę. Jak to dobrze, że ktoś wymyślił fora internetowe Odpowiedz Link
alex07.pl Re: nowa07 21.07.08, 12:01 Cześć odebrałam właśnie wyniki: FT4 15.27 (norma to: 12-22) FT3 5,64 (norma to: 3.95-7.8) Odpowiedz Link
hashi-tess Re: nowa07 22.07.08, 07:38 jeśli nie chcesz wpaść w gorszą niedoczynność, to suplementacja hormonu konieczna. Nie czekaj z żadną obserwacją. Te badania tylko potwierdziły to co napisałam we wcześniejszym poście. Pzdr Tess Odpowiedz Link
alex07.pl Re: nowa07 23.08.08, 23:50 Cześć Wam Byłam dzisiaj u endokrynologa. Pan doktor powiedział mi, że jestem zdrowa i na pewno nie mam problemów z tarczycą. Powiedział, że moim jedynym problemem jest mała aktywność fizyczna. Co Wy o tym myślicie? Odpowiedz Link
aneteczek Re: nowa07 24.08.08, 22:17 alex zrób badania przeciwciał.Jeżeli jesteś młoda to nie jest to dobry wynik.Ja ostatnio lekarza pytałam jak to jest z tymi normami i powiedział mi, że mój wynik powyżej 3 jest nie do przyjęcia.powiedział, że jakbym miała ponad 50 lat to tak a dla mojego 36 roku życia jest to wynik za wysoki.Ponadto powiedział, ze tak naprawde ludzie, którzy nie maja problemów z tarczycą mają wynik koło 1.5.Pozdrawiam Odpowiedz Link